Φώτο: ΑΠΕ

Η ΔΕΗ απειλεί να κόψει την ηλεκτροδότηση της ΛΑΡΚΟ

Εξώδικo με το οποίο ζητά την εξόφληση χρέους 350 εκατομμυρίων ευρώ απέστειλε η ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ, διαφορετικά θα κατεβάσει τον διακόπτη της ηλεκτροδότησης μέχρι το τέλος του μήνα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΔΕΗ στις δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την επόμενη μέρα στη ΛΑΡΚΟ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε μία αποστροφή του λόγου του, δήλωσε ότι το χρέος της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ, το οποίο αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ, δε θα πληρωθεί, αλλά πρέπει να δοθεί λύση προκειμένου να μην επιβαρυνθεί άλλο η επιχείρηση.

Η διοίκηση της ΔΕΗ πάντως απέστειλε εξώδικο με το οποίο ζητά από τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ την άμεση εξόφληση των χρεών της.

Σε αντίθετη περίπτωση, απειλεί ότι θα προβεί σε διακοπή ηλεκτροδότησης στο τέλος του μήνα, δηλαδή σε μία εβδομάδα.

Η ενέργεια αυτή είναι μία ακόμα πράξη που έρχεται να προστεθεί στις δραματικές ώρες που περνά η ΛΑΡΚΟ, για την οποία η κυβέρνηση έχει επιλέξει την λύση της εκκαθάρισής της εν λειτουργία.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ με την μέθοδο της εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Θα ακολουθήσει η πώληση στοιχείων ενεργητικού σε δύο «πακέτα», το εργοστάσιο και το ορυχείο, με διαγωνισμό που θα γίνει την ίδια ημέρα και με δυνατότητα κάποιος επενδυτής να αγοράσει και τα δύο.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική επιχείρηση στην Ελλάδα αυτή την ώρα και το θέμα "σέρνεται" επί 35 χρόνια. «Η ΛΑΡΚΟ χρωστά 340 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, έχει να επιστρέψει πίσω στο Δημόσιο μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω στα 135 εκατ. ευρώ - προστιθέμενα στα προηγούμενα - της έχουν καταλογιστεί περιβαλλοντικά πρόστιμα περίπου 50 εκατ. ευρώ, δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, μολύνει τον Ευβοϊκό και λειτουργεί εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων της.

Διότι μόνο τους τελευταίους έξι μήνες είχαμε δύο θανατηφόρα δυστυχήματα. Πραγματικά, δεν πάει άλλο. Το ποσό που οφείλει στη ΔΕΗ δεν θα πληρωθεί, αλλά αν αφήσουμε να διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση η ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο. Και η ΔΕΗ δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις !», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δωρεάν πάγιο και εκπτώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέχρι τέλος του έτους

Όπως ανέφερε ο πρέοδρος της ΔΕΗ, θα λειτουργούν πλέον 24 καταστήματα της ΔΕΗ με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 8 το βράδυ. Σε 74 καταστήματα θα εξυπηρετούνται οι καταναλωτές με ραντεβού και χωρίς αναμονή.