ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Quest Holdings
Φωτο: Quest Holdings

Quest: Άνοδος 13,6% των πωλήσεων που ανήλθαν στα 544 εκατ. το α΄εξάμηνο

Σχεδόν σταθερά παρέμειναν τα καθαρά κέρδη, ενώ θετικές είναι οι προοπτικές για το σύνολο των δραστηριοτήτων μέχρι το τέλος του 2023 όπου αναμένεται ανάπτυξη των εσόδων και της κερδοφορίας.

Ενισχυμένα μεγέθη παρουσίασε ο όμιλος Quest στο πρώτο εξάμηνο του 2023 με τον κύκλο εργασιών και τη λειτουργική κερδοφορία να ενισχύονται, ενώ τα καθαρά κέρδη παρέμειναν σχεδόν σταθερά έναντι της περασμένης χρονιάς. Οι υπηρεσίες πληροφορικής ηγήθηκαν της ανόδου των πωλήσεων με το 50% των εσόδων να προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο όμιλος Quest κατά το α’ εξάμηνο του 2023 επέτυχε πωλήσεις 544 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 39 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 27 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,6%, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 13%, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) μειώθηκαν κατά -1,1%, ενώ τα καθαρά κέρδη (ΕAΤ) παρέμειναν σχεδόν σταθερά (-0,2%). 

Σημειώνεται ότι τα μεγέθη του α’ εξαμήνου 2022 περιείχαν έκτακτα κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ από την πώληση μειοψηφικών συμμετοχών και αντιστροφές παλαιών προβλέψεων 1,2 εκατ. ευρώ. Εξαιρώντας τα εν λόγω έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη και αντιστροφές προβλέψεων, τα κέρδη προ φόρων στο α’ εξαμήνου 2023 είναι βελτιωμένα περισσότερο από 8% σε σχέση με πέρυσι. 

Η καθαρή δανειακή θέση (δάνεια - ταμειακά διαθέσιμα) του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 13,3 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών ταμειακών διαθεσίμων 28,7 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022 και 16 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η μεταβολή οφείλεται κυρίως στις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, στη διανομή κερδών ύψους 21,3 εκατ. ευρώ και σε νέες επενδύσεις 10,5 εκατ. ευρώ περίπου, η μεγαλύτερη εκ των οποίων ~5 εκατ. ευρώ αφορά στην εξαγορά της εταιρείας ΕΠΑΦΟΣ. 

Αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2023 ανά δραστηριότητα: 

Εμπορική Δραστηριότητα (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, Γ.Ε. Δημητρίου, FoQus, Έπαφος). Κατά το α’ εξάμηνο του 2023 σημειώθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+13,2%), ενώ τα κέρδη προ φόρων παρέμειναν σχεδόν σταθερά (-0,5%), σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022, κυρίως λόγω των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων εξαιτίας της αύξησης του επιτοκίου βάσης. 

Υπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi). Κατά το α’ εξάμηνο του 2023 σημειώθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+20,5%), και αύξηση στα κέρδη προ φόρων κατά 6,4%. Η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής παραμένει ισχυρή λόγω της πληθώρας έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Περίπου το 50% των εσόδων προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος. 

Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS Courier). Στο α’ εξάμηνο του 2023 σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις (+9%), η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση της κερδοφορίας προ φόρων (+7,3%). Ο ρυθμός ανάπτυξης της δραστηριότητας αυτής ακολουθεί την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy). Κατά το α’ εξάμηνο του 2023 οι πωλήσεις της εταιρείας ήταν μειωμένες (-4,5%) λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν ελάχιστα κατά 1,9%

Μητρική εταιρεία 

Τα έσοδα της μητρικής εταιρείας κατά το α’ εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 11,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με 15 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, από τα οποία τα 10,8 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε μερίσματα από θυγατρικές της. 

Τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε κέρδη 10,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 13,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. 

Προοπτικές για το σύνολο του 2023 

H εμπορική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα εμφανίσει αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα, αναμένεται αύξηση των πωλήσεων μέσω της αύξησης μεριδίων αγοράς και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, όπως ο τομέας του κλιματισμού. Επιπλέον, οι εταιρείες επεκτείνονται στο εξωτερικό, αλλά προς το παρόν η κερδοφορία πιέζεται, κυρίως λόγω των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων (αύξηση του Euribor) και αποσβέσεων. 

Στις υπηρεσίες πληροφορικής εκτιμάται ανάπτυξη των εσόδων και της κερδοφορίας σε σχέση με το 2022 (στους ίδιους περίπου ρυθμούς του Α’ εξαμήνου ή και ελαφρά υψηλότερη), στην Ελλάδα και στο εξωτερικό λόγω της έναρξης υλοποίησης των μεγάλων έργων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και έργων στον τραπεζικό κλάδο στο εξωτερικό. 

Στις ταχυδρομικές υπηρεσίες εκτιμάται συνέχιση της ανάπτυξης του α’ εξαμήνου σε έσοδα και κερδοφορία σε σχέση με το 2022, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται βελτίωση της πορείας (σε σχέση με το α’ εξάμηνο) και περίπου ίδια ή ελαφρά υψηλότερα μεγέθη σε σχέση με το 2022. 

Συμπερασματικά, για το σύνολο του 2023 εκτιμάται αύξηση στα έσοδα και στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) που θα μεταβάλλεται σε ρυθμό παρόμοιο με τις πωλήσεις. Τα κέρδη προ φόρων θα έχουν χαμηλότερη ανάπτυξη λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αποσβέσεων. 

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, του επιτρέπει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν. H ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ

Η Διοίκηση του Ομίλου θα παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2023, σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Quest Holdings
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Quest εξαγόρασε την τεχνολογική Έπαφος έναντι 2,47 εκατ. ευρώ

Η συνολική επένδυση ενδέχεται να ανέλθει έως τα 4.940.000 ευρώ μέσα στην επόμενη διετία λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τον παλαιό μέτοχο συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της εταιρείας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Quest: Πτώση 13% των καθαρών κερδών το α' εξάμηνο, στα 21,13 εκατ. ευρώ

Σταθερή πορεία διατήρησε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ο όμιλος Quest και με ώθηση από τις πωλήσεις iPhone ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 478,8 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 7%. Θετικές οι προοπτικές για μέχρι τέλος του 2022.