ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Ελλάκτωρ: Στα 32 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο

Στα 185,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες παραμένοντας σταθερός έναντι της περυσινής χρονιάς, ωστόσο η κερδοφορία της κατασκευαστικής ενισχύθηκε σημαντικά.

Ενισχυμένα οικονομικά μεγέθη παρουσίασε ο όμιλος Ελλάκτωρ στο πρώτο εξάμηνο του 2023 σε επίπεδο συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων επιτυγχάνοντας ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και θετικό τελικό αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει ο όμιλος στην ανακοίνωσή του, ο κύκλος εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα 185,8 εκατ. ευρώ παραμένοντας σταθερός στα επίπεδα του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 94 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο σημειώνοντας άνοδο 29% σε ετήσια βάση, με περιθώριο  EBITDA Σ.Δ. στο 51%.

Τα Κέρδη προ Φόρων στο α’ εξάμηνο του 2023 τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν στα 46 εκατ. ευρώ, από τα περίπου 12 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 32 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Στο πρώτο εξάμηνο υπήρξαν θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 87 εκατ. ευρώ έναντι 66 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022, και η καθαρή ρευστότητα του ομίλου διαμορφώθηκε στα 180 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα και άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού του Ομίλου (συμπεριλαμβανομένου του Μορέα, εξαιρουμένων των Κατεχόμενων προς πώληση) ανήλθαν σε 413 εκατ. ευρώ στις 30.06.2023 έναντι 406 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022. Στα 840 εκατ. ευρώ τα αναλογούντα ίδια κεφάλαια στους μετόχους της πλειοψηφίας.

 

Βασικά Οικονομικά μεγέθη Ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των Διακοπεισών Δραστηριοτήτων).

  • Συνολικές Πωλήσεις Ομίλου €441 εκατ. μειωμένες κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (€479 εκατ.) λόγω της μη ενσωμάτωσης πλέον του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η πώληση του οποίου ολοκληρώθηκε τον 12ο 2022.
  • Συνολικό EBITDA ομίλου διαμορφώθηκε σε €85 εκατ., ενώ στο Α’ εξάμηνο του 2022 το συνολικό EBITDA ήταν €117 εκατ.
  • Συνολικά κέρδη προ φόρων ομίλου διαμορφώθηκαν σε €30 εκατ. έναντι ΚΠΦ €31 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι σημειώνοντας οριακή μείωση σε ετήσια βάση 4%.
  • Συνολικά καθαρά κέρδη ομίλου διαμορφώθηκαν σε €13 εκατ. έναντι €12 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αύξηση 4%

Εντός του πρώτου εξαμήνου 2023, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ υπέγραψαν συμφωνία με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής  ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όλων των λοιπών κατά νόμον εγκρίσεων και αδειών και η ολοκλήρωσή της αναμένεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου 2023, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ευθύμιος Μπουλούτας ανέφερε: «Έχοντας ολοκληρώσει την χρηματοοικονομική και λειτουργική αναδιάρθρωση, καθώς και την αντιστροφή της αρνητικής πορείας των προηγουμένων ετών, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ επικεντρώνεται πλέον στην κερδοφόρο ανάπτυξη των Συνεχιζόμενων Δραστηριοτήτων του, με έμφαση στη δημιουργία προβλέψιμων ταμειακών ροών και την παραγωγή αξίας για τους μετόχους του.

Διαθέτουμε πλέον ίδια κεφάλαια €840 εκατ. και καθαρή ρευστότητα €180 εκατ. (εξαιρουμένης της παραχώρησης του Μορέα), καθιστώντας τον Όμιλο, μια από τις πιο υγιείς επιχειρήσεις στο κλάδο των υποδομών της Ελλάδας. Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναφορικά με την πώληση της ΆΚΤΩΡ, η οποία ήδη έχει εκκινήσει τη Β’ φάση διερεύνησης της γνωστοποιηθείσας συναλλαγής.

Με την υλοποίηση της συναλλαγής αυτής ο όμιλος θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά του, έχοντας πλέον τη δυνατότητα, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους. Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να ενισχύσουμε τις επενδύσεις μας στον τομέα των Παραχωρήσεων και των έργων ΣΔΙΤ, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και της Ανάπτυξης Ακινήτων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή ανάκαμψη για την Ελλάκτωρ με κέρδη 54,2 εκατ. και τζίρο 284 εκατ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού του Ομίλου (εξαιρουμένων των Κατεχόμενων προς πώληση) ανήλθαν σε €411 εκατ. στις 30.09.2023 έναντι €406 εκατ. στο τέλος του 2022.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαψεύδει η Ελλάκτωρ τα σενάρια πώλησης της Άκτωρ Παραχωρήσεις

Η Άκτωρ Παραχωρήσεις αποτελεί την μεγαλύτερη θυγατρική της εταιρείας με εκτιμώμενες συνολικές ταμειακές ροές, άνω του 1 δισ. ευρώ, από τις υφιστάμενες Παραχωρήσεις κατά τη συμβατική τους διάρκεια.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Δεν υφίσταται συμφωνία για πώληση του 25% της Άνεμος

«Διεθνής εξειδικευμένος Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος έχει αναλάβει την αξιολόγηση επί των στρατηγικών επιλογών για τη συμμετοχή στην ANEMOS RES, μεταξύ των οποίων και την ενδεχόμενη πώλησή της», τονίζει η εισηγμένη.