ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή φωτο: Eurobank

Στο ΤΧΣ η πρόταση της Eurobank για επαναγορά του 1,4%

Ξεκινάει η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες. Αίτημα αγοράς του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου από την τράπεζα. Εκκινεί διαγωνιστική διαδικασία.

Την επίσημη πρότασή της για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της έστειλε η διοίκηση της Eurobank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τις οποίες κατέχει το Ταμείο.

Την Δευτέρα το πρωί πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις τόσο από την πλευρά του ΤΧΣ, όσο και από την πλευρά της Eurobank.

Σύμφωνα με τη διαδικασία το Ταμείο θα τρέξει την διαγωνιστική διαδικασία και εφόσον δεν εμφανιστεί έτερος ενδιαφερόμενος το 1,4% των μετοχών θα περάσει στο έλεγχο της τράπεζας. 

Πρόκειται για την πρώτη πράξη αποεπένδυσης του Ταμείου από τις ελληνικές τράπεζες. Παρά το γεγονός ότι η περίπτωση χαρακτηρίζεται απλή εξαιτίας του μικρού ποσοστού η κίνηση έχει μεγάλη σημασία καθώς ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την σταδιακή έξοδο του Ταμείου από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΤΧΣ η επόμενη κίνηση αφορά στην διάθεση του 20% (σ.σ. από το σύνολο του 40,3%) των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας με τη διαδικασία να τρέχει τον επόμενο μήνα και να ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Νοέμβριο.

Αυτές που αναμένεται να ακολουθήσουν είναι οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank στις αρχές του καλοκαιριού είχε προτείνει στους μετόχους να εγκριθεί η αγορά του συνόλου των μετοχών της που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με προσυμφωνημένη συναλλαγή. Όπως αναφέρεται στο έντυπο πληροφοριών, η Επαναγορά προβλέπεται στη Στρατηγική Aπoεπένδυσης του Ταμείου και έχει λάβει έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωσή, το Δ.Σ. κρίνει ότι το εταιρικό συμφέρον επιβάλλει την επιστροφή σε μία καθαρά ιδιωτική μετοχική σύνθεση και την παύση των ιδιαίτερων δικαιωμάτων του Ταμείου στην εταιρεία. Ως εκ τούτου, το Δ.Σ. θεωρεί πως το υπερισχύον εταιρικό συμφέρον δικαιολογεί την επαναγορά μόνο από το Ταμείο, και όχι από όλους τους μετόχους κατ’ αναλογία.

Μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς, η Eurobank θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ίδιες μετοχές που θα αποκτήσει για διάθεση στο προσωπικό ή/και σε μέλη της Διοίκησής της ή/και εταιρείας συνδεδεμένης με αυτήν ή/και σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η διάρκεια για την οποία χορηγείται η έγκριση ορίζεται σε 6 μήνες από την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης, ενώ η μέγιστη τιμή αγοράς ορίζεται στα €1,90 ανά μετοχή και η ελάχιστη στα €1,10 ανά μετοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Eurobank απέκτησε το σύνολο των μετοχών του ΤΧΣ έναντι 93,7 εκατ. ευρώ

«Η επιτυχής επαναγορά του συνόλου της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Eurobank είναι ένα ορόσημο για την Τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία», τόνισε ο Φ. Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Premium 18% η πρόταση της Eurobank, προχωρά σε διαγωνιστική διαδικασία το ΤΧΣ

H Eurobank προσφέρει 1,8 ευρώ ανά μετοχή για την αγορά του 1,4% των μετοχών της που αντιστοιχεί σε premium 18% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Η ανταγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 6 Οκτωβρίου.
Karavias-Fokion-Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Στο 14% η απόδοση ιδίων κεφαλαίων, «πράσινο» για τις μετοχές του ΤΧΣ

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φ. Καραβίας τόνισε πως πρόθεση της διοίκησης είναι να διανεμηθεί μέρισμα ένα ποσοστό 25% της κερδοφορίας του 2023, αν υπάρξει και η απαραίτητη εποπτική έγκριση.