ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Έγινε holding η Alpha Trust AΕΔΑΚ και μπαίνει στον τομέα των ακινήτων

Aποφασίστηκε η απόσχιση του κλάδου διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και η ίδρυση νέας εταιρείας. Η διοίκηση θα φέρει και άλλες δραστηριότητες κάτω από τη holding με στόχο να διευρύνει τις πηγές εισοδήματος.

Η πρώτη φάση του εταιρικού μετασχηματισμού της εισηγμένης Alpha Trust AΕΔΑΚ ολοκληρώθηκε χθες, με την απόσχιση του κλάδου διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και την εισφορά του σε νέα εταιρεία, 100% θυγατρική της εισηγμένης. Ειδικότερα, η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την απόσχιση του κλάδου διαχείρισης αμοιβαίων
κεφαλαίων και οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, παροχής επενδυτικών υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου, συμβουλών και λήψης και διαβίβασης εντολών.

Ουσιαστικά η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ μετατρέπεται σε holding εταιρεία και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, στο απώτερο μέλλον θα προσθέσει και άλλες δραστηριότητες στο χαρτοφυλάκιό της όπως ο κλάδος ακινήτων αλλά και νέες υπηρεσίες διαχείρισης.

«Παραμένουμε σε αβέβαιο περιβάλλον τόσο μακροοικονομικό όσο και γεωπολιτικό, κάτι που επιβεβαιώνει την απόφασή μας για τον εταιρικό μας μετασχηματισμό, με την Εταιρεία Συμμετοχών και την απόσχιση του κλάδου Διαχείρισης Κεφαλαίων με τη δημιουργία νέας θυγατρικής. Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που υιοθετούμε, μας επιτρέπει την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων με διεύρυνση των πηγών εισοδήματος, όπως και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, συνθήκες που στοχεύουμε να οδηγήσουν στην αύξηση της αξίας της εταιρείας μας. Η μερισματική μας πολιτική παραμένει στις προτεραιότητές μας, με διανομές μερισμάτων ή και επιστροφές κεφαλαίων» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κρις Αίσωπος.

Η Alpha Trust, ιδρύθηκε το 1987 και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος και παλαιότερος ανεξάρτητος διαχειριστής κεφαλαίων ιδιωτών και θεσμικών, με έδρα την Ελλάδα. Έχει περίπου 1,41 δισ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση  με εξειδίκευση στη διαχείριση κεφαλαίων συνταξιοδοτικών ταμείων και αμοιβαίων κεφαλαίων ασφαλιστικών φορέων.

Η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ εισήχθη το 2008 στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ και τον Ιούλιο του 2022 μετατάχθηκε στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Από το 2008 έως και το 2023 η εταιρεία έχει διανείμει στους μετόχους της μέσα από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου το ποσό των 18,3 εκατ. ευρώ, λίγο κάτω από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Η συνέλευση ενέκρινε νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών σε ποσοστό μέχρι 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου,  μετά την αφαίρεση των 77.308 ιδίων μετοχών που έχουν ήδη αποκτηθεί από προηγούμενο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, ήτοι μέχρι και 303.683 μετοχές με ανώτατη  τιμή αγοράς τα 10 ευρώ. 

Επίσης, η συνέλευση ενέκρινε τη δωρεάν διάθεση έως 45.000 μετοχών σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και
το προσωπικό της εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών. Οι δωρεάν μετοχές θα προέλθουν από τις ίδιες μετοχές που αποκτώνται ή έχουν ήδη αποκτηθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υψηλές οι μερισματικές αποδόσεις από την Alpha Trust Ανδρομέδα

Σταθερά υψηλή η μερισματική πολιτική της εταιρείας, πάνω από το μέσο όρο της αγοράς. Δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους να λάβουν μετοχές αντί για μετρητά. Παραμένει το μεγάλο discount στη μετοχή, ενώ προβληματίζει και η εμπορευσιμότητα.
austriacards
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Austriacard: Το placement που έπρεπε να γίνει και οι βιαστικοί πωλητές

Μετά το επιτυχημένο placement η διασπορά ανέβηκε στο 25% και η διοίκηση αναμένει να τονωθεί η εμπορευσιμότητα και το ενδιαφέρον για τον τίτλο. Το discount, οι πωλήσεις που πίεσαν τη μετοχή και η αποτίμηση της εταιρείας.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιμένει... ελληνικά η Αlpha Trust Ανδρομέδα: Ποιες μετοχές έχει αγοράσει

Το 90% του ενεργητικού της εταιρείας επενδύσεων βρίσκεται σε μετοχές στο ΧΑ με έμφαση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Προβληματίζουν το μεγάλο discount και η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής.
businessdaily-Orilina-Properties-Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλλο ένα crash test για τις ΑΕΕΑΠ με τη δημόσια προσφορά της Orilina

Με έκπτωση 14% - 17% σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής εισέρχεται στο ΧΑ η εταιρεία. Ευνοϊκή η συγκυρία αλλά η μέχρι τώρα πορεία των μετοχών του κλάδου προβληματίζει. Τα δύο μεγάλα project στο Ελληνικό.
prodea
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tα «ψιλά γράμματα» στη δημόσια πρόταση της Invel για την Prodea

Η μετοχή λόγω χαμηλής διασποράς διαπραγματεύεται με premium και είναι δύσκολο να πετύχει η πρόταση. Αυτό εξυπηρετεί την Invel που δεν επιδιώκει τη διαγραφή της μετοχής από το ΧΑ αλλά θα πρέπει να ενισχύσει το free float.