ΓΔ: 1482.59 -0.92% Τζίρος: 93.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:34:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Η «ασυλία» τραπεζιτών, το τζάκποτ της ΑΑΔΕ και ο Μυτιληναίος για Μητσοτάκη

Tο σχέδιο Φλωρίδη να επαναφέρει τις αυτεπάγγελτες διώξεις για τραπεζικά στελέχη, οι έπαινοι Μυτιληναίου για τον πρωθυπουργό, η υπερκάλυψη του ομολόγου της Ideal, η πρόταση των Public στη Vodafone και η κλήρωση των 100.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για το θέμα της άρσης της λεγόμενης «ασυλίας» των τραπεζών (ή του «ακαταδίωκτου»), θέμα του βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η «ασυλία» ήταν μια παρέκκλιση που θεσμοθετήθηκε στην κρίση και τώρα που δεν υπάρχει κρίση είναι πρόκληση οι τραπεζίτες να την απολαμβάνουν. Βέβαια, όταν λέμε «ασυλία» δεν εννοούμε ακριβώς ασυλία, αλλά το ότι με την αλλαγή του νόμου στα χρόνια των μνημονίων δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη για αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών αυτεπάγγελτα, παρά μόνο μετά από μήνυση όσων έχουν έννομο συμφέρων και υφίστανται ζημίες από τις αποφάσεις. Δεν μπορεί δηλαδή να ασκηθεί δίωξη μετά από δημοσιεύματα ή καταγγελία κάποιου πολιτικού ή συνδικαλιστή ή και ανώνυμης καταγγελίας.

-- Για την ιστορία, ο νόμος για τη δίωξη των στελεχών μόνο κατ’ έγκληση έχει κριθεί συνταγματικός με αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Ο ΑΠ στην απόφασή του το 2022 υπογράμμιζε τα αυτονόητα: ότι οι τράπεζες έχουν έναν ευρύτερο, κρίσιμο ρόλο στην οικονομία, δεν αποτελούν τυπική επιχείρηση και διέπονται από ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο «πολλαπλών επιπέδων εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων και της εποπτείας από τις αρμόδιες αρχές (εθνικές και ευρωπαϊκές)» ...«Ως προς το ενδεχόμενο της καταχρηστικής μη υποβολής εγκλήσεων, για την εν λόγω αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας, από τα όργανα της διοίκησης των ως άνω ιδρυμάτων, πρέπει να λεχθεί ότι οι διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων λειτουργούν, όπως προαναφέρθηκε, σε ένα αυστηρό ελεγκτικό και εποπτικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ελαχιστοποιεί τα περιθώρια αυθαίρετων αποφάσεων για τη συγκάλυψη αξιόποινων προσβολών της τραπεζικής περιουσίας. Έτσι, στα τραπεζικά ιδρύματα τα περιθώρια αυτοϋπόθαλψης είναι πολύ πιο περιορισμένα σε σύγκριση με τις λοιπές ανώνυμες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, στις οποίες ισχύουν χαλαρότερες προϋποθέσεις ως προς τη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων, τον έλεγχο των αποφάσεών τους και την εν γένει παρακολούθηση της δραστηριότητάς τους», τονίζεται στην απόφαση του ΑΠ.

-- Στην εποχή μας, οι αποφάσεις των τραπεζών για δάνεια ή ρυθμίσεις δανείων κ.α. περνούν από πολλά επίπεδα πριν εγκριθούν: από διάφορες επιτροπές και άλλους ελέγχους και όλα αυτά υπό το άγρυπνο μάτι της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΚΤ, που έχει την εποπτεία των συστημικών τραπεζών. Οι εποχές όπου ο διοικητής μιας εμπορικής τράπεζας σήκωνε το τηλέφωνο και ζητούσε να δοθεί ένα δάνειο στον Άλφα και τον Βήτα, ή υπαγόρευε τους όρους μιας ρύθμισης, ή ζητούσε από τις υπηρεσίες της τράπεζας να κάνουν τα στραβά μάτια για κάποιον που δεν πλήρωνε το δάνειό του, δηλαδή όπως συνέβαινε τις χρυσές εποχές ΠΑΣΟΚ όπου μεσουράνησε πολιτικά ο κ. Φλωρίδης, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

-- Με τα όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Φλωρίδης, η αυτεπάγγελτη δίωξη των τραπεζών θα επανέλθει με τον νέο ποινικό κώδικα, δηλαδή θα μπορεί, για παράδειγμα, ο Αρτέμης Σώρρας να κάνει μια καταγγελία ότι οι τράπεζες μας χρωστούν 200 δισ. και ένας καλός εισαγγελέας (στα χνάρια της δικαστού που είχε δικαιώσει τον κ. Σώρρα για τα… 600 δισ. δολάρια) να «τρέχει» τα τραπεζικά στελέχη να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

-- Δεν είναι τυχαίο ότι η θέσπιση της δίωξης κατ’ έγκληση έγινε στα χρόνια των μνημονίων, όταν τραπεζικά στελέχη βρέθηκαν αντιμέτωπα με δεκάδες διώξεις και εν πολλοίς σταμάτησαν να υπογράφουν ρυθμίσεις ή πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωπα με ποινικές ευθύνες. Έτσι τα πάντα πάγωσαν στις τράπεζες και τα προβλήματα με τα «κόκκινα» δάνεια πολλαπλασιάστηκαν, με τελικό αποτέλεσμα, μετά την πίεση των δανειστών, να αλλάξει ο νόμος.

-- Ένα από τα προβλήματα τότε ήταν και η γενικότερη θεσμική ανεπάρκεια της Δικαιοσύνης, τα κυκλώματα εντός και εκτός, και φυσικά η ποιότητα των εισαγγελέων και δικαστών που πολλοί ήταν (και παραμένουν) οικονομικά αστοιχείωτοι. Και αυτό που έγινε εκείνα τα ωραία χρόνια της επανάστασης ήταν ότι στήθηκε μια καλοδουλεμένη βιομηχανία καταγγελιών και διώξεων: κάποιος έκανε μια καταγγελία, ο εισαγγελέας διέτασσε αυτεπάγγελτη δίωξη για κακούργημα και... άντε βγάλε άκρη. Μάλιστα, υπάρχουν φήμες ότι κορυφαίοι παράγοντες από τον χώρο της Δικαιοσύνης έκαναν οι ίδιοι τις καταγγελίες που προκαλούσαν τις αυτεπάγγελτες διώξεις! Τόσο όμορφα και παστρικά.

-- Ευτυχώς, τα σκοτεινά εκείνα χρόνια έχουν περάσει στην ιστορία, αν και κανένας δεν λογοδότησε ουσιαστικά για όλα αυτά που συνέβησαν. Και είναι γεγονός ότι η χώρα έχει επιστρέψει καιρό τώρα στην κανονικότητα. Ωστόσο, ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν η Δικαιοσύνη έχει θωρακιστεί θεσμικά και λειτουργικά όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να μην έχουμε ξανά καταχρηστικές συμπεριφορές. Και αν κάποιος στο υπουργείο Δικαιοσύνης διάβασε την απόφαση του ΑΠ 227 του 2022.


Το μήνυμα του Ευ. Μυτιληναίου

Ήταν μια πολιτική εκτίμηση στο πλαίσιο μιας συζήτησης ή ένα μήνυμα προς τον πρωθυπουργό από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο; Όπως δήλωσε χθες, μιλώντας σε εκδήλωση, «όσοι υποτίμησαν τον Μητσοτάκη το 2016, νομίζω ότι το έχουν μετανιώσει πολύ πικρά. Απέδειξε, και το λέω με υπερηφάνεια σαν Έλληνας, ότι όχι απλώς μπορούσε, αλλά ήταν πολύ πιο έτοιμος από όσο πίστευαν. Έχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας, γι' αυτό και τα πάμε καλύτερα από άλλες χώρες», μια δήλωση που πολλοί «διάβασαν» ως προσπάθεια κατευνασμού και εκτόνωσης εντάσεων, καθώς έρχεται λίγες ημέρες μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την κοινοπραξία Vinci – Mytilineos για τον διαγωνισμό της νέας παραχώρησης της Αττική Οδού, διαγωνισμό που κέρδισε ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα. Προσφυγή που, όπως λέγεται, προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Βέβαια από την πλευρά της Mytilineos οι άνθρωποι του ομίλου σε κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι η άλλη πλευρά της κοινοπραξίας ήταν αυτή που είχε τον πρώτο λόγο για την προσφυγή. 


Το ομολογιακό της Ideal Holdings

Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Ideal Holdings. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, η έκδοση των 100 εκατ. ευρώ είχε ήδη καλυφθεί μια φορά. Εκτός σοβαρού απροόπτου, η έκδοση θα καλυφθεί τουλάχιστον μιάμιση φορά, που για ένα νέο εκδότη αποτελεί ιδιαίτερη επιτυχία. Στο retail bond που θα έχει πενταετή διάρκεια συμμετέχει και η EBRD. Υπενθυμίζεται πως το εύρος της απόδοσης έχει οριστεί μεταξύ 5,5% και 5,9%. Μια πολύ καλή απόδοση για όσους λάβουν ομολογίες, από έναν όμιλο με ισχυρό track record.οικονομικών επιδόσεων.


Χατζηδάκης σε επενδυτές: «Εμπιστευτείτε μας»

Με τον αέρα της αναβάθμισης, αλλά και των υψηλών επιδόσεων της οικονομίας βρέθηκε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο Invest in Greece forum που διοργάνωσε η Capital Link. Το βασικό μήνυμα που μετέδωσε ο κ. Χατζηδάκης στους επενδυτές ήταν «συνεχίστε να εμπιστεύεστε τη χώρα μας». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN διαβεβαίωσε ότι τι η ελληνική κυβέρνηση  δεν θα σπαταλήσει την πρόοδο που έγινε τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ κάλεσε τους Αμερικανούς επενδυτές να συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι στο συνέδριο το παρών έδωσαν εκπρόσωποι όλων των μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων, ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον και ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας και νυν Υφυπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση Μπάιντεν, κ. Τζέφρι Πάιατ.


Η ΑΑΔΕ κληρώνει 100.000 ευρώ

Στα τέλη Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια mega φορολοταρία της ΑΑΔΕ, στην οποία θα μοιραστούν περί τα 1,2 εκατ. ευρώ σε 12 τυχερούς, δηλαδή 100.000 ευρώ ανά λαχνό! Επιπλέον, στο τέλος του χρόνου θα κληρωθούν και ποσά των 1.000 ευρώ από τα ποσά που παρέμειναν αδιάθετα από προηγούμενες κληρώσεις. Σημειώνεται ότι από τη mega εορταστική κλήρωση εξαιρούνται όσοι τη φετινή χρονιά κέρδισαν ποσά 50.000 ευρώ στις μηνιαίες φορολοταρίες της ΑΑΔΕ.  Τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται στον λογαριασμό πληρωμών που έχει ο ενδιαφερόμενος για τον σκοπό αυτό στο myAADE της ΑΑΔΕ, στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία».


Ο τρίτος γάμος της Public

Στην αρχή ήταν η Cosmote, στη συνέχεια ήρθε η Wind σε ένα γάμο που τελείωσε νωρίτερα και με άσχημο τρόπο. Τώρα είναι η σειρά της Vodafone να ενώσει δυνάμεις με την Public σε μια στρατηγική συνεργασία όπου θα δημιουργηθούν 44 shop in shop του τηλεπικοινωνιακού παρόχου μέσα στο δίκτυο καταστημάτων της εμπορικής αλυσίδας. Την πρόταση... γάμου έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Public προς τη Vodafone και είχε καλή υποδοχή, καθώς η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ψαχνόταν για ένα τρόπο να διευρύνει γρήγορα και με χαμηλό κόστος το δίκτυο καταστημάτων της. Οι δύο πλευρές δείχνουν πως επιθυμούν μια μακροχρόνια συνεργασία και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την Public, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο Ρ. Μπουρλάς, «δεν έχουν απομείνει και πολλές νύφες στην αγορά».


Η επίθεση της ΔΕΗ

Επιθετικά κινείται η ΔΕΗ στην κατηγορία των σταθερών τιμολογίων, προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι ολόκληρο το 2024 οι συνθήκες στην αγορά χονδρικής θα είναι περίπου ίδιες με αυτές που καταγράφηκαν στο τέλος του 2023. Η ΔΕΗ κατέβασε από τα 0,295 ευρώ/Kwh στα 0,179 ευρώ/Kwh τη χρέωση στα δύο προϊόντα της με σταθερή χρέωση για 12 μήνες, μια μείωση σχεδόν κατά 40%. Παράλληλα, αύξησε την πάγια μηνιαία χρέωση από τα 3 στα 5 ευρώ. Είναι μια κίνηση που δείχνει ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θέλει να προσελκύσει όσους καταναλωτές προσανατολίζονται σε ένα προϊόν σταθερής χρέωσης, προκειμένου να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους, έστω και αν αυτή η κατηγορία τιμολογίων, που έχει και μεγαλύτερα ρίσκα για τους παρόχους, δεν θα πάψει να είναι ακριβότερη από τα κυμαινόμενα (κίτρινο χρώμα) και από το ειδικό τιμολόγιο με το πράσινο χρώμα. Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη εφαρμογής του νέου καθεστώτος τιμολόγησης στο ρεύμα από την 1η Ιανουαρίου έχει αρχίσει και πλέον οι καταναλωτές καλούνται να αρχίσουν τη… μελέτη και να βρουν ποιο προϊόν ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους και στην ανοχή που έχουν στα ρίσκα.


Full speed για τους μετρητές

Για πολλά χρόνια οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος είχαν γίνει σύντομο ανέκδοτο, με τις καθυστερήσεις που είχαν παρατηρηθεί στην υλοποίηση αυτού του κρίσιμου project. Φαίνεται, όμως, ότι ο διαγωνισμός των 1,2 δισ. που «τρέχει» αυτή την περίοδο ο ΔΕΔΔΗΕ εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο, αφού κατέθεσαν τις οικονομικές και τεχνικές προσφορές τους όλα τα σχήματα που είχαν εκδηλώσει εξαρχής ενδιαφέρον και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για ικανοποιητικές τιμές και πρόοδο στην υλοποίηση του έργου χωρίς προβλήματα. Για τους 7,3 εκατ. μετρητές, κατέθεσαν προσφορές οι κοινοπραξίες των Iltron, Elster Rometrics, Iskraemeco και Protasis, οι οποίες μάλιστα κλήθηκαν μέχρι τις 19 του μήνα να καταθέσουν προσφορές για 360.000 μετρητές, τους πρώτους που θα εγκατασταθούν σε πολύ σύντομο χρόνο. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι στην υπόθεση των έξυπνων μετρητών έχουμε φύγει από την εποχή των αναβολών και καθυστερήσεων και περάσαμε στο… full speed.


Το «αυθημερόν» απαγορεύεται στο Δημόσιο

Οι αργόσυρτες διαδικασίες αποτελούν μόνιμο γνώρισμα του ελληνικού Δημοσίου και αυτό φαίνεται ότι έχει μεταδοθεί και στα ηλεκτρονικά συστήματα του κράτους, όπως ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, κατά την παρουσίαση του mAIgov.gr, στη διάρκεια των δοκιμών και της εκπαίδευσης του νέου ψηφιακού βοηθού «ρωτούσα χρησιμοποιώντας διάφορες λέξεις και, όταν έβαζα τη λέξη "αυθημερόν" με μπάναρε. Προσβλήθηκε μέχρι και ο βοηθός, αλλά μετά το διορθώσαμε».


Στην τελική ευθεία ο ελληνικός υπερυπολογιστής

Σε διαβούλευση θα βγουν τον Δεκέμβριο τα τεύχη δημοπράτησης από τον ΕΔΥΤΕ για τον Δαίδαλο, με στόχο να βγει ο διαγωνισμός τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τον ελληνικό υπερυπολογιστή που θα επισπεύσει τη διαδικασία της επεξεργασίας των δεδομένων και ψηφιοποίησης που αφορούν το Δημόσιο. Ο ελληνικός υπερυπολογιστής θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου και θα «μπορεί να βοηθήσει πολύ κόσμο, ερευνητές αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο», όπως υπογράμμισε χθες ο Δ. Παπαστεργίου.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Pitsilis, AADE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τηλεαστέρας υποψήφιος διοικητής ΑΑΔΕ, η Ελευθεροτυπία και οι «φευγάτοι» Ιταλοί

Δημοσιογράφος καναλιού ανάμεσα στους υποψήφιους αντικαταστάτες του Γ. Πιτσιλή, τα σενάρια για Hellenic Train και Ιταλούς, το «φρένο» στην Ελευθεροτυπία, τα ζόρια του Ant1+, ο Τζ. Κουτσολιούτσος ως CEO περιορισμένης ευθύνης και η πρώτη διάφανη TV.
alpha bamk
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «βιασύνη» της Alpha, η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και το deal της Carlsberg

Τι συμβαίνει με το 9% της Alpha και το ΤΧΣ, ο κακός οιωνός για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, η ελληνική μπύρα και η Carlsberg, το restart της Frigoglass στη Ρουμανία και ο Δήμος Αθηναίων κοντά στο investment grade.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Μάχη» για τους γενικούς γραμματείς, Φλωρίδης κατά τραπεζών και η Δικαιοσύνη

Συνεντεύξεις και το Σαββατοκύριακο για τους νέους γ.γ., οι δύσκολες επιλογές της κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και η… τοκογλυφία των τραπεζών, το deal Attica - ΑΝΕΚ και η επιστροφή του Eastmed.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ποιες τράπεζες χρηματοδοτούν το deal της Ideal και οι αποχωρήσεις από Fourlis

Το ομολογιακό δάνειο των 65 εκατ. για την εξαγορά της Attica Stores, τα στελέχη που άφησαν την Intersport, το «ατύχημα» του Γ. Πιτσιλή με τα POS και η εταιρεία για ακίνητα του εφοπλιστή Πατίτσα.