ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOO

Στα χνάρια του Σώρρα, η κινητικότητα στα media και το μέρισμα της Ελλάκτωρ

Η «μαγική» επιστολή που σβήνει χρέη και σταματά πλειστηριασμούς, η εφημερίδα και τα δύο site που συζητείται να πουληθούν, η επιστροφή της Ελλάκτωρ σε διανομές μερισμάτων και το νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο.

Νέο αίμα βρίσκεται στα χνάρια του διαβόητου Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος είχε ανακαλύψει κάποια τρισεκατομμύρια που ήταν παρκαρισμένα κάπου στη Fed και μας περίμεναν. Όπως μαθαίνουμε, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αποστολές από δικηγόρους των αποκαλούμενων «Λογικών Αιτήσεων» προς εταιρείες διαχείρισης δανείων και τράπεζες με τις οποίες απαιτούν, τι άλλο, την παύση πλειστηριασμών, τον μηδενισμό των οφειλών τους κλπ. Πρόκειται για ένα έντυπο που περιλαμβάνει περίπου δέκα σημεία και το μόνο που χρειάζεται είναι ο ενδιαφερόμενος να συμπληρώσει τα στοιχεία του. Για να μην σας κουράζουμε, η ακατανίκητη λογική της «Λογικής Αίτησης» μπορεί να συνοψιστεί στο ότι ο δανειολήπτης χρωστούσε στην τράπεζα και από τη στιγμή που η τράπεζα πούλησε το δάνειο σε servicer το δάνειο εξοφλήθηκε, οπότε ο δανειολήπτης δεν οφείλει τίποτα!

-- Υπενθυμίζουμε ότι η Δικαιοσύνη το 2016, όταν ακόμα τα επαναστατικά απωθημένα δεν είχαν καταλαγιάσει, είχε κρίνει κατόπιν μήνυσης που είχε καταθέσει ο κ. Αδ. Γεωργιάδης για τους ισχυρισμούς περί 600 δισ. του κ. Σώρρα ότι «από κανένα αποδεικτικό μέσο δεν αποδείχθηκε η αναλήθεια όσων υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι. Ειδικότερα, ουδόλως αποδείχθηκε η ανυπαρξία του ανωτέρου χρηματικού ποσού ή η πλαστότητα των τίτλων που το ενσωματώνουν»! Με την ωραία αυτή απόφαση στο χέρι, ο κ. Σώρρας έχτισε ολόκληρο κίνημα, ενώ οι τράπεζες δέχονταν βροχή από εξώδικα, μετά από παρότρυνση του κ. Σώρρα, με τους δανειολήπτες να καλούν τις τράπεζες να εισπράξουν τις οφειλές από τα 600 δισ.! Πέρασαν χρόνια μέχρι η Δικαιοσύνη να δει το τραγικό αυτό λάθος, τυφλή γαρ, και να προχωρήσει σε αναίρεση της απόφασης του 2016 ενώ το 2018 ο κ. Σώρρας προφυλακίστηκε.

-- Πάντως για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση όλη αυτή η «λογική« πλέον δεν πουλάει και ολοένα και λιγότεροι είναι αυτοί που ακολουθούν αυτό τον δρόμο.

Η κινητικότητα στα media

Οι εφοπλιστές Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης μαζί με τον Αλ. Εξάρχου έχουν επενδύσει όπως είναι γνωστό και στα media ελέγχοντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς Action 24 και Αttica TV.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχειρηματικό τους πλάνο στον συγκεκριμένο κλάδο δεν έχει αποκλίσεις και έως τώρα η ενασχόλησή τους με έναν άγνωστο για αυτούς τομέα δεν τους έχει αφήσει πικρή γεύση, όπως πολλοί στοιχημάτιζαν όταν ανακοίνωναν τη συμμετοχή τους στα δύο κανάλια. Έτσι, όταν τους έγινε η πρόταση να αποκτήσουν «πακέτο» την εφημερίδα και το site του Πρώτου Θέματος, όχι μόνο δεν την απέρριψαν αλλά τη μελετούν. Θεωρούν ότι τυχόν απόκτηση του κορυφαίου site σε επισκεψιμότητα στη χώρα και μιας από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία κυριακάτικης εφημερίδας θα τους «ανέβαζε πίστα» στον κλάδο και θα ενίσχυε περαιτέρω το πρεστίζ τους. Βεβαίως, όλα είναι θέμα τιμήματος και οι εφοπλιστές έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν το παιχνίδι των υπεραξιών. Έως τώρα, δεν υπάρχει deal και παράγοντες που βρίσκονται κοντά στις δύο πλευρές μοιράζουν τις πιθανότητες μεταξύ συμφωνίας και ναυαγίου. Οι πωλητές εκτιμούν ότι η οικονομία έχει μπροστά της τουλάχιστον τέσσερα καλά χρόνια με ότι αυτό σημαίνει για τα διαφημιστικά έσοδα και εκτιμούν ότι είναι μια καλή περίοδος για να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους σε καλή τιμή.  Υπάρχουν και δύο άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως να παίξουν το ρόλο τους στην έκβαση των διαπραγματεύσεων. Ο πρώτος είναι η πτώση της κυκλοφορίας, όχι μόνο για το Πρώτο Θέμα, αλλά για όλες τις κυριακάτικες εκδόσεις. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι ο αγοραστής -αν επιτευχθεί συμφωνία για τις μετοχές- θα βρεθεί αντιμέτωπος και με μια απαίτηση από το family office της Μαριάννας Λάτση που έχει αποκτήσει τα δάνεια του εκδοτικού group από την Intrum.

Το μέρισμα της Ελλάκτωρ

Πλησιάζει η ώρα, ύστερα από αρκετά χρόνια, όπου ο όμιλος Ελλάκτωρ θα ανταμείψει και πάλι τους μετόχους του. Όπως ξεκαθάρισε χθες η διοίκηση, στη γενική συνέλευση των μετόχων, στόχος είναι από τον επόμενο χρόνο, εφόσον όλα πάνε καλά και περάσει φέτος σε κερδοφορία, να γίνει και διανομή μερίσματος. Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος, Ευθύμιος Μπουλούτας, η πώληση της Άκτωρ στην Ιντρακάτ θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, αφού πρώτα δοθεί η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας θα περάσει από τις λογιστικές καταστάσεις α’ τριμήνου στις διακοπείσες δραστηριότητες. Όταν πουλήθηκε στην Ιντρακάτ, η Άκτωρ είχε φτάσει πια στο break-even, αλλά, όπως είπε ο κ. Μπουλούτας, τα προηγούμενα χρόνια από τις κατασκευές ο όμιλος σώρευσε ζημιές της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. Πλέον, η φυσιογνωμία της Ελλάκτωρ έχει αλλάξει, με επικέντρωση βασικά στις δραστηριότητες των παραχωρήσεων, που φέρνουν σταθερά και επαναλαμβανόμενα έσοδα και μια μειοψηφική συμμετοχή (25%) στις ΑΠΕ, μετά την πώληση στον όμιλο της Motor Oil. Με το νέο της προφίλ, η Ελλάκτωρ υπόσχεται ότι θα έχει επαναλαμβανόμενη κερδοφορία από την οποία θα επωφεληθούν και οι μέτοχοι.

Νέο boutique hotel στη Μύκονο

Η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακά το πρώτο βήμα εξόδου για τους Κύπριους επιχειρηματίες, ειδικά όταν αφορά τον τουρισμό. Την πεπατημένη δεν απέφυγε η Thanos Hotels & Resorts η οποία έκανε το πρώτο της βήμα εκτός Μεγαλονήσου στην Μύκονο με τo ξενοδοχείο Amyth of Mykonos. Το ξενοδοχείο 17 δωματίων ανήκει στην κατηγορία boutique hotel που απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες. Ο όμιλος δεν σκοπεύει να ζήσει τον μύθο του μόνο στην Ελλάδα, καθώς κάνει σχέδια και για άλλες αγορές εκτός ελλαδικού χώρου.

Από την Ελλάδα στην Αυστραλία

Χωρίς καλοκαίρι θα την βγάλει φέτος από ότι φαίνεται ο Alex Davison, ο Γενικός Διευθυντής της L’OREAL στην Ελλάδα καθώς από τα κεντρικά, εκτιμώντας την δουλειά που έκανε στην χώρα μας, τον αναβάθμισαν, χρήζοντας τον CEO για την περιοχή Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Ο κ. Davison στα τρία χρόνια που έμεινε στην Ελλάδα συνέβαλε ώστε να καταφέρει η L’OREAL να παρουσιάσει βελτίωση μεριδίων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που δραστηριοποιείται η ενώ υπό την καθοδήγηση του πέτυχε και διψήφια άνοδο μεγεθών σε ετήσια βάση. Συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο χωρών για τον κ. Davison είναι η εταιρεία Aesop, που είχε ιδρύσει ομογενής στην Αυστραλία, και που η πολυεθνική απέκτησε μόλις τον περασμένο Απρίλιο έναντι 3,7 δισ. δολαρίων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελλάκτωρ, Δημήτρης Μπάκος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τo σούπερ deal στα media, η κυβερνητική επένδυση της ΕΥ και οι αυξήσεις μισθών

Η εξαγορά Πρώτου Θέματος - iefimerida από Δ. Μπάκο - Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου, η μεταγραφή Χρ. Ταραντίλη στην ΕΥ, η ενεργειακή σύνδεση με το Ισραήλ, τα εργατικά χέρια από το Μπαγκλαντές, το πικρό δίδαγμα για τους μισθούς και ο τουρισμός.
Kikilias
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο super Κικίλιας, το πακέτο της Τρ. Πειραιώς και τα νέα στελέχη στο ΔΣ Ελλάκτωρ

Οι πανηγυρισμοί του υπ. Τουρισμού με λάθος στοιχεία, το μυστήριο με το πακέτο μετοχών της Τρ. Πειραιώς, η βαρύτητα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην επένδυση στην Ελλάκτωρ, η σιωπηρή παράταση για τα MREL και ο λιγνίτης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η προφητεία του Α. Ρέτσου, το νέο μυστήριο με Ελλάκτωρ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Η απαισιοδοξία του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα δικαιώματα ψήφου στην Ελλάκτωρ που ασκούνται χωρίς μεταβίβαση μετοχών και πώς θα γίνονται έργα πριν αρχίσουν πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κρύος ιδρώτας σε Μαξίμου – Ν. Κεραμέως, το «συγνώμη λάθος» Τσίπρα και η Ελλάκτωρ

Το πολλά ερωτηματικά από τη διαρροή στοιχείων Ελλήνων του εξωτερικού,  οι διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ – Motor Oil, οι ίδιες μετοχές της ΔΕΗ, το placement της Τρ. Πειραιώς και η αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ταξίδι Ψάλτη – Ορσέλ, ενεργειακή επίθεση Mytilineos και μεταγραφές στη Βουλή

Η κοινή επίσκεψη στη Ρουμανία των επικεφαλής Alpha Bank - UniCredit, επίθεση τιμών από Mytilineos, τα κέρδη της Ελλάκτωρ, οι μεταγραφές στη Βουλή, κυβερνοεπιθέσεις στο Δημόσιο, ο πληθωρισμός βλάπτει delivery - ένδυση και το λιμάνι Καβάλας.