ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελλάκτωρ, Δημήτρης Μπάκος
Φωτο: Δ. Μπάκος

Τo σούπερ deal στα media, η κυβερνητική επένδυση της ΕΥ και οι αυξήσεις μισθών

Η εξαγορά Πρώτου Θέματος - iefimerida από Δ. Μπάκο - Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου, η μεταγραφή Χρ. Ταραντίλη στην ΕΥ, η ενεργειακή σύνδεση με το Ισραήλ, τα εργατικά χέρια από το Μπαγκλαντές, το πικρό δίδαγμα για τους μισθούς και ο τουρισμός.

Δονήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναμένεται να προκαλέσει η εξαγορά του κορυφαίου ενημερωτικού συγκροτήματος Πρώτο Θέμα (εφημερίδα και site) και του ιδιαίτερα δημοφιλούς ιστότοπου iefimerida.gr από τους Δ. Mπάκου- Γ. Καϋμενάκη και του Αλ. Εξάρχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το deal έκλεισε και οι αγοραστές ανέθεσαν στην Deloitte να «ξεσκονίζει» τα βιβλία των δύο μέσων ενημέρωσης προκειμένου να πιστοποιηθεί (όσο είναι αυτό δυνατό) η οικονομική κατάστασή τους. Με την εξαγορά, εφόσον δεν έχουμε ανατροπή της τελευταίας στιγμής, το τρίδυμο θα διευρύνει δραστικά το αποτύπωμά τους σε μέσα ενημέρωσης, δεδομένου ότι ήδη ελέγχουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς Action 24 και Αttica ΤV καθώς και το Flash.gr (όπου σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια αφύπνισης της ιστοσελίδας). Όπως μαθαίνουμε, σε περίπτωση που ο έλεγχος δεν βγάλει κάτι περίεργο και προχωρήσει η συναλλαγή, το τίμημα που θα καταβληθεί θα έχει άμεση συνάρτηση με τα κέρδη της επόμενης τριετίας που έχουν υποσχεθεί οι σημερινοί ιδιοκτήτες των δύο μέσων στους επίδοξους αγοραστές. Τουτέστιν δεν ισχύει το "take the money and run", τουλάχιστον στη θεωρία. Επιπλέον προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του deal είναι να κλείσουν εκκρεμότητες, όπως για παράδειγμα η απαίτηση από το family office της Μαριάννας Λάτση, που έχει αποκτήσει τα δάνεια του Πρώτου Θέματος από την Intrum.

-- Η εντεινόμενη επιχειρηματική επέλαση των Μπάκου – Καϋμενάκη - Εξάρχου και μάλιστα με χολιγουντιανή ταχύτητα, σε κρίσιμα επιχειρηματικά πεδία όπως κατασκευές, τράπεζες και μέσα ενημέρωσης, αποκτώντας μεγάλο αποτύπωμα, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο έχει προσελκύσει πολλά – πολλά βλέμματα. Και, όπως σημειώνουν έμπειροι παρατηρητές, η ελληνική εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιες μεγάλης εμβέλειας κινήσεις και φθόνο προκαλούν και θέτουν σε κίνηση διάφορες δυνάμεις εξισορρόπησης.

Η «κυβερνητική» επένδυση της ΕΥ

Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε πόσα πολλά είναι τα λεφτά που το ελληνικό Δημόσιο προγραμματίζει για επενδύσεις τα επόμενα χρόνια σε υποδομές, ειδικά στην πληροφορική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και για την υποστήριξη εκατοντάδων projects με συμβουλευτικές υπηρεσίες. Έργα μεγάλα, έργα μικρά, έργα μεσαία και για όλα αυτά οι συμβουλευτικές υπηρεσίες απαραίτητες. Οι συμβουλευτικές εταιρείες απολαμβάνουν ημέρες δόξας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς μετά τη χρεοκοπία και τα μνημόνια τίποτα δεν γίνονταν στη χώρα χωρίς τη σφραγίδα και το μάτι των ανεξάρτητων συμβουλευτικών εταιριών, δηλαδή των big 4 (PwC, EY, Deloitte, KPMG) μαζί με τους εγχώριους παίχτες της αγοράς, όπως η Grant Thornton. Και η πρακτική αυτή άνοιξε δρόμους, καθώς οι κυβερνήσεις για την υποστήριξη διαφόρων projects ζητούν μια υποστηρικτική τεκμηρίωση από τις ανεξάρτητες συμβουλευτικές εταιρίες.

-- Με όλα αυτά, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η απόφαση της ΕΥ να προχωρήσει σε μια… κυβερνητική επένδυση, με την προσθήκη του πρώην υπουργού, Χρήστου Ταραντίλη, ως νέου Εταίρου στο τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Διοίκησης και Δημοσίου της EY Ελλάδος. Να θυμίσουμε ότι ο διακεκριμένος καθηγητής, Χρ. Ταραντίλης είχε διατελέσει Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας από το 2017, εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ το 2019, ενώ διετέλεσε για λίγες εβδομάδες υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τουτέστιν, ο νέος εταίρος της ΕΥ έχει όλη την εμπειρία και τη δικτύωση που απαιτείται για τη θέση.

Η ενεργειακή σύνδεση με το Ισραήλ

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 900 εκατ. δολαρίων το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο έρχεται ξανά στην επιφάνεια, καθώς προχθές το Ισραηλινό Εθνικό Συμβούλιο Σχεδιασμού και Δόμησης έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση του. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας, η κατασκευή του καλωδίου, μήκους 150 χιλιομέτρων, του μεγαλύτερου στον κόσμο, για την αποτελεσματική διανομή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα βοηθήσει και στην περιφερειακή σταθερότητα, καθώς θα ενώνει την Ευρώπη με την Μέση Ανατολή -με κόμβο το Ισραήλ θα ενώνονται χώρες του Κόλπου με την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

-- Σημειώνεται ότι η υλοποίηση των διεθνών διασυνδέσεων και των έργων αποθήκευσης ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας και για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας και για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης ΑΠΕ.

Έρχονται εργατικά χέρια από Μπαγκλαντές

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την έλευση εργατικών χεριών από το Μπαγκλαντές φαίνεται πως ξεπερνιέται. Έως σήμερα, ο μεγαλύτερος σκόπελος ήταν ότι κάτοικοι της χώρας, που αποτελεί την μεγαλύτερη εργατική δεξαμενή των πλούσιων κρατών της Μέσης Ανατολής και εν μέρει της Ευρώπης, θα έπρεπε να αποκτήσουν την πολυπόθητη βίζα μέσω του ελληνικού προξενείου στο Νέο Δελχί. Ένα ακριβό ταξίδι, με αμφίβολα αποτελέσματα. Εδώ και λίγες ημέρες στον 8ο όροφο του κτιρίου Borak Mehnur, στη λεωφόρο Κεμάλ Ατατούρκ, στην Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, λειτουργεί το συνεργαζόμενο με τις ελληνικές προξενικές αρχές Greece Visa World Center, στο οποίο οι υπήκοοι Μπαγκλαντές μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την απόκτηση βίζας. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση και ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου αναμένουν σημαντική «ανάσα» σε εργατικά χέρια, όμως υπάρχουν και αυτοί, ειδικά στον βιομηχανικό τομέα, που κρατούν μικρό καλάθι καθώς από την έλευση στη χώρα μέχρι την παραγωγική απασχόληση υπάρχει απόσταση.

Το πικρό δίδαγμα για τους μισθούς

Διπλή ανάγνωση έχει η υπόσχεση της ΝΔ για αύξηση μισθών 25% ως το τέλος της δεκαετίας, τουλάχιστον για τους οικονομολόγους, όπως ο καθηγητής Νίκος Βέττας του ΙΟΒΕ, που προσεγγίζουν το θέμα τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά. Από τη μια, όπως εξήγησε χθες ο κ. Βέττας, δεν είναι τεχνικά ανέφικτο, εφόσον έχουμε για μια τετραετία σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (2% κατά μέσο όρο, ετησίως), να υπάρξει μια αύξηση των μισθών σε αυτό το ποσοστό. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μισθοί δεν δίνονται εν κενώ, από κάποια μαγική μηχανή που τυπώνει ευρώ, αλλά είναι στενά συνδεδεμένοι (ή, τουλάχιστον, θα πρέπει να είναι…) με την παραγωγικότητα της εργασίας. Ο κ. Βέττας θύμισε το μεγάλο λάθος που έγινε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, όταν πολιτικό σύστημα και κοινωνία επιδίωκαν τη γρήγορη πραγματική σύγκλιση εισοδημάτων με τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης. Πράγματι, η σύγκλιση ήλθε και ήταν γρήγορη, μόνο που οι αυξήσεις των μισθών ήταν πολύ υψηλότερες από την αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας και έγιναν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση του 2009 – 2010. Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικοί μας έχουν πάρει τα (πικρά) διδάγματα από εκείνα τα μεγάλα λάθη…

Ο τουριστικός πληθωρισμός

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και μια παρατήρηση του Νίκου Βέττα για τον τουρισμό, η οποία περιορίζει κάπως τον ενθουσιασμό για την αναμενόμενη υπέρβαση του ρεκόρ εσόδων του 2019 μέσα στο 2023. Τα έσοδα του τουρισμού είναι αυξημένα κυρίως χάρη στις μεγάλες αυξήσεις τιμών που έγιναν την τελευταία διετία. Έτσι, μπορεί να ξεπεράσουμε φέτος, σε ονομαστικούς όρους, τα έσοδα του 2019, αλλά σε πραγματικούς όρους, δηλαδή αν αφαιρεθούν αυτές οι ανατιμήσεις, τα έσοδα θα είναι χαμηλότερα. Όσο οι επισκέπτες αντέχουν να πληρώνουν αυτές τις τιμές και όσο συνεχίζουν να επιλέγουν την Ελλάδα και όχι άλλους φθηνότερους προορισμούς, μεσογειακούς προορισμούς για ήλιο και θάλασσα, δεν δημιουργούν πρόβλημα αυτές οι ανατιμήσεις. Αλλιώς, θα αρχίσει να τίθεται θέμα ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και αυτή η συζήτηση δεν θα είναι ευχάριστη.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στα χνάρια του Σώρρα, η κινητικότητα στα media και το μέρισμα της Ελλάκτωρ

Η «μαγική» επιστολή που σβήνει χρέη και σταματά πλειστηριασμούς, η εφημερίδα και τα δύο site που συζητείται να πουληθούν, η επιστροφή της Ελλάκτωρ σε διανομές μερισμάτων και το νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «πύρρειος νίκη» της Ρωσίας, τα περίεργα της λιγνιτοποίησης και η Green Cola

Η σκληρή πραγματικότητα πίσω από το εντυπωσιακό πλεόνασμα της Ρωσίας, η έξωση στο μοναδικό ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο της χώρας, οι αποφασισμένοι μέτοχοι της Green Cola, οι δύο εχθροί του τουρισμού και η «βύθιση» του πετρελαίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «άλμα» του ρεύματος, το «θαύμα» του τουρισμού και η χαμηλή πτήση της Aegean

Γιατί η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος δεν θα είναι πολύ μεγάλη, τζίροι που ξεπέρασαν το 2019 σε νησιά όπως η Πάρος, η καθήλωση της μετοχής της Aegean και ο αποχαιρετισμός στον τελευταίο των μεγάλων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Λιτότητα αλά ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό πάρκο και η λύση για τα νέα λεωφορεία

Η λιτότητα ρεκόρ από το κόμμα που θα τερμάτιζε τη... λιτότητα, η συνέντευξη Ψάλτη - Orcel, τα νοικοκυριά δεν αναβαθμίζουν ενεργειακά τα σπίτια τους, τα νέα λεωφορεία και οι πρώην εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι φοβούνται στην οδό Νίκης, δάνεια υπό το μηδέν και η καθυστέρηση στον ΒΟΑΚ

Οι πολεμικές συγκρούσεις και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό, η αρνητική πιστωτική επέκταση στην Ευρώπη, υπερπλεόνασμα – φάντασμα, το βιβλίο του Τσάρλς Νταλάρα, μάχη ΗΠΑ – Ρωσίας για το LNG και το σχόλιο Έλον Μασκ για την Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Βαριά ατμόσφαιρα στην Κύπρο, το τσουνάμι στους Δελφούς, η ΕΚΤ και τα επιτόκια

Οι δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, η λιτότητα νέου τύπου, μήνας του μέλιτος στην ABBank, «χρυσός» Μάρτιος για το Βενιζέλος, βροχή εκατομμυρίων στις συγκοινωνίες και ποιος Έλληνας δημοσιογράφος παρουσίασε τη γιορτή της Τρ. Κύπρου.