ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Τράπεζα Πειραιώς

Τα 5 δισ. της Πειραιώς, τα δικαστήρια των ΕΛΠΕ, ο φορέας ακινήτων και ο Ηρακλής

Το ταμπλό μίλησε για το placement, τα ΕΛΠΕ ψάχνουν το δίκιο τους στα δικαστήρια, δεν τσουλάει ο φορέας ακινήτων, η κριτική για το στέλεχος της ΝΔ στην Κεφαλαιαγορά και οι ηρωικές ιστορίες Π. Παυλόπουλου από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγα 24ωρα πριν την εκκίνηση του μεγάλου placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ενώ περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για τη δομή της συναλλαγής, το ταμπλό τα είπε όλα. Δεν είναι μόνο το χθεσινό +5,22% που οδήγησε τη μετοχή πάνω από τα 4 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση στα 5,09 δισ., αλλά κυρίως η συνολική συμπεριφορά της μετοχής το Φεβρουάριο: δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας ανθεκτικότητας μετοχής, δεδομένου του μεγάλου αριθμού μετοχών που θα πέσουν στην αγορά με το placement, ανθεκτικότητα που αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη διοίκηση της τράπεζας και τις προοπτικές της για τα επόμενα χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες η προσφορά «σκουπίζεται» συστηματικά ενώ χθες η μετοχή αναρριχήθηκε σε υψηλό 52 εβδομάδων γεγονός που μαρτυρά όχι μόνο την μεγάλη ζήτηση των επενδυτών για το placement, αλλά και ότι το discount διάθεσης των μετοχών θα είναι μικρό, πιθανότατα μονοψήφιο. Η κίνηση της μετοχής στο ταμπλό δείχνει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, δύσκολα θα δούμε τη μετοχή της τράπεζας σημαντικά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

-- Το Σαββατοκύριακο θα μπουν οι τελευταίες πινελιές στο placement, καθώς το ΤΧΣ θα συνεδριάσει αύριο Σάββατο για τη λήψη των τελικών αποφάσεων και όλα δείχνουν ότι θα διατεθεί το σύνολο της κρατικής συμμετοχής, δηλαδή το 27%. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα εγκρίνει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν νωρίς το πρωί της Δευτέρας λίγο πριν την εκκίνηση του placement, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου.

-- Να πούμε μόνο ότι κάποιοι από τους θεσμικούς αλλά και μεγάλους ιδιώτες επενδυτές που διαγκωνίζονται τώρα να μπουν στο placement θεωρώντας εξαιρετικά ελκυστική τη μετοχή, που φιγουράρει στα 4 ευρώ, το 2021 θεωρούσαν ακριβή την τιμή της αύξησης κεφαλαίου, που πραγματοποιήθηκε στο 1 ευρώ, και δεν συμμετείχαν.  


Τα ΕΛΠΕ ψάχνουν το δίκιο τους

Είναι μια σχεδόν συγκινητική περιπέτεια, όπου ο πρωταγωνιστής αδικείται κατάφωρα από τα ελληνικά δικαστήρια και αναγκάζεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής που αδικείται κατάφωρα; Η Helleniq Energy! Όπως διαβάζουμε στις οικονομικές καταστάσεις για το 2023, στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα Διοικητικά Δικαστήρια «εκκρεμούν αναιρέσεις κατά αποφάσεων Διοικητικών Δικαστηρίων ουσίας για διάφορες υποθέσεις συμψηφιστικών ατελειών αναφορικά με περιπτώσεις ανεφοδιασμών πετρελαϊκού προϊόντος από πρατηριούχους».

-- Δυστυχώς, έως τώρα το ΣτΕ δεν έχει δείξει διάθεση να δικαιώσει τον όμιλο. Όπως αναφέρεται, «έχουν εκδοθεί και κάποιες αποφάσεις του ΣτΕ επί παρομοίων υποθέσεων, οι οποίες είτε απορρίπτουν αναιρέσεις της εταιρείας ΕΚΟ, είτε κάνουν δεκτές τις αναιρέσεις του Δημοσίου και αναπέμπουν στο Διοικητικό Εφετείο για νέα κρίση επί της ουσίας (…). Το συνολικό ποσό που έχει καταλογιστεί ανέρχεται σε €13,9 εκατ., ενώ ποσό ύψους €12,2 εκατ. έχει καταβληθεί».

-- Μετά από τόσες αδικίες για τις υποθέσεις των «συμψηφιστικών ατελειών» που αφορούσαν την ΕΚΟ και τους πρατηριούχους της, «ο Όμιλος έχει προχωρήσει σε προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου («ΕΔΔΑ»), καθώς η Εταιρεία φρονεί ότι οι εν λόγω εις βάρος της αποφάσεις του ΣτΕ αντίκεινται στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Το ΕΔΔΑ γνωστοποίησε στην ΕΚΟ ότι η προσφυγή της είναι παραδεκτή και θα εκδικαστεί επί της ουσίας. Η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι οι πιθανότητες ευνοϊκής κρίσης για την ΕΚΟ από το ΕΔΔΑ σε υπερεθνικά Δικαστήρια είναι σημαντικές».

-- Ύστερα από αυτή την… Οδύσσεια του αδικημένου, το μόνο που μπορεί κανείς να ευχηθεί είναι οι Ευρωπαίοι δικαστές να δουν με άλλο μάτι τις «συμψηφιστικές ατέλειες» των ανεφοδιασμών και όχι με την προκατάληψη που τις αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δικαστές...


Τα προβλήματα του Φορέα και τα δισ. του Ηρακλή

Δεν τσουλάει ο Φορέας Ακινήτων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να βρει έναν τρόπο να μπορέσει το σχέδιο να υλοποιηθεί. Η δομή του φορέα ακινήτων, που έχει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς θα αποκτά ακίνητα οικονομικά ευάλωτων πολιτών, είχε εξ αρχής κριθεί ως προβληματική και δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση επενδυτών.  Και φαίνεται ότι παρά τις προσπάθειες του ΥΠΟΙΚ και τώρα δεν πρόκειται να έχουμε θετικό αποτέλεσμα για τη δημιουργία του φορέα, καθώς οι επενδυτές δεν ανταποκρίνονται. Δεδομένου ότι ο ρόλος του φορέα είναι κρίσιμος για την προστασία των ευάλωτων και την εύρυθμη ροή των πλειστηριασμών (για όσους δεν είναι ευάλωτοι) είναι κάπως περίεργο ότι η πολιτεία δεν συνδράμει πιο ενεργά για να προστατέψει τους οικονομικά ευάλωτους.

-- Διότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη εισπράξει στην διετία 2022 – 2023 περί τα 260 εκατ. ευρώ από τις προμήθειες για τις εγγυήσεις του Σχεδίου Ηρακλής και όπως έγραψε προχθές το BD συνολικά θα εισπράξει περί τα 3 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας από τις προμήθειες του Ηρακλή. Καθόλου άσχημα, δεδομένου ότι τα λεφτά αυτά έρχονται χωρίς το Δημόσιο να κάνει κάτι και χωρίς να έχει δώσει λεφτά: εγγυάται στους επενδυτές ότι θα πληρώσει αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αλήθεια γιατί το Δημόσιο δεν διαθέτει 50, 100 εκατ. ή όσα τέλος πάντων χρειάζονται για να επιτελέσει το κοινωνικό έργο της προστασίας των ευάλωτων; Διότι, αν έχουμε καταλάβει σωστά, μέρος των εσόδων του Ηρακλή το 2022 και το 2023 μάλλον κατέληξαν (αναλογικά μιλώντας πάντα) σε… pass και άλλα όμορφα επιδόματα.

-- Υπογραμμίζουμε ότι η δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων περιλαμβάνονταν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του πτωχευτικού που πραγματοποιήθηκε το… 2020, μιας κατά τα άλλα εμβληματικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό, η αδυναμία λειτουργίας του φορέα τρία και πλέον χρόνια μετά τη θέσπισή του, κάτι δείχνει για την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων.


Στέλεχος της ΝΔ στην Κεφαλαιαγορά

Στην πολιτική υπάρχει, ως γνωστόν, η ουσία, ο τύπος και οι εντυπώσεις. Κρίνοντας επί της ουσίας την απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη να διορίσει τον Μιχάλη Φέκκα στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου, μπορεί κανείς να πει ότι έχει ένα αρκετά καλό βιογραφικό για τη θέση, με σπουδές σε κορυφαίο γαλλικό πανεπιστήμιο, χρηματιστηριακές πιστοποιήσεις και προϋπηρεσία σε χρηματιστηριακές εταιρείες. Σε ό,τι αφορά τον τύπο και τις εντυπώσεις, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είναι μεν συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή, είναι όμως μια ανεξάρτητη αρχή και όχι μια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, ή μια ΔΕΚΟ. Για αυτό και διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν αποφύγει να διορίσουν σε υψηλές θέσεις πρόσωπα με κομματική ιδιότητα. Γνωρίζουν, επιπλέον, ότι αναπόφευκτα τέτοιοι διορισμοί θα δημιουργήσουν κακές εντυπώσεις και θα δώσουν λαβές για πολιτική εκμετάλλευση. Ο Μιχάλης Φέκκας έγινε το πρώτο κομματικό στέλεχος που παίρνει μια θέση -και μάλιστα πρώτου αντιπροέδρου- στη διοίκηση της Επ. Κεφαλαιαγοράς. Δεν έχει απλώς μια κομματική ιδιότητα, ως ένα απλό μέλος του κυβερνώντος κόμματος, αλλά είναι μεσαίο στέλεχος. Είναι ένα από τα 150 αιρετά (εκλεγμένα) μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα του κόμματος (στη θέση 138).  Κατ’ αυτή την έννοια, η επιλογή του από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας δεν βοηθάει πολύ την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ακόμη και αν είναι καθ’ όλα άξιος για τη θέση που κατέλαβε.

-- Πηγές του ΥΠΟΙΚ πάντως επισημαίνουν τις σπουδές και την πλούσια επαγγελματική διαδρομή του κ. Φέκκα, υπογραμμίζοντας ότι το να ασκείται κριτική στην επιλογή του με βάση την πολιτική του πορεία (την οποία ο ίδιος δεν έχει κρύψει ποτέ), είναι άδικο. Σημειώνουν ακόμα ότι ο Κωστής Χατζηδάκης για τις δημόσιες θέσεις επιλέγει στελέχη με κριτήριο το βιογραφικό και την τεχνοκρατική τους επάρκεια και όχι την κομματική ταυτότητα.


Σύριζα από τη χρεοκοπία

Δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι αναφορές στο «ηρωικό 2015» από τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της εκδήλωσης της «Καθημερινής» για τη Μεταπολίτευση. Με την αίσθηση του χιούμορ που τον χαρακτηρίζει, ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος είπε χαρακτηριστικά: «Περάσαμε πολύ δύσκολες περιόδους. Ιδιαίτερα η περίοδος που φτάσαμε πολύ κοντά στη χρεοκοπία. Περάσαμε “σύριζα”. Δεν τολμώ να σκεφτώ τι επίπτωση θα είχε ενδεχομένως η χρεοκοπία στο δημοκρατικό πολίτευμα».

-- Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αφηγήθηκε μια ιστορία που αποκαλύπτει πόσο χαμηλά είχε πέσει τότε η διεθνής αξιοπιστία της χώρας. Το καλοκαίρι του 2015, όταν πια η «ηρωική διαπραγμάτευση» είχε ολοκληρωθεί με την εξίσου «ηρωική» κωλοτούμπα του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε από τον τότε ΠτΔ να υπογράψει το ελληνικό αίτημα για την ανανέωση του ELA, λέγοντας: «Δεν μας αρκεί η υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα». Ο κ. Παυλόπουλος προβληματίστηκε και προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες ο ΠτΕ στην Ελλάδα, αλλά τελικά, αφού συμβουλεύθηκε επιφανείς συνταγματολόγους, όπως ο Ν. Αλιβιζάτος και ο Ευ. Βενιζέλος, δέχτηκε να υπογράψει το αίτημα.

-- Καλές αναμφίβολα αυτές οι ηρωικές διηγήσεις του κ. Παυλόπουλου, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν επιλογή του να συμπλεύσει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 


Τέλος στα γράμματα από την Εφορία

Μια εποχή τελειώνει για την Εφορία: Η εποχή των επιστολών στους φορολογούμενους. Τα γνωστά γράμματα από την Εφορία, που συνήθως δεν έχουν το πιο ευχάριστο περιεχόμενο, καταργούνται με το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και πλέον όλες οι επικοινωνίες θα γίνονται ηλεκτρονικά. Οι δε φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και, αν δεν είναι αρκετά προχωρημένοι τεχνολογικά, να συνεργάζονται με λογιστή, γιατί όταν θα αναρτάται μια ειδοποίηση στο Taxisnet θα θεωρείται ότι ο φορολογούμενος έχει ενημερωθεί και θα «τρέχουν» προθεσμίες για εκπλήρωση υποχρεώσεων. Αλλά οι τεχνολογικές ευκολίες της εφορίας δεν τελειώνουν εδώ: καταργούνται και τα χάρτινα βιβλία των επαγγελματιών που τηρούν απλογραφικά βιβλία και στοιχεία, αφού πλέον όλα τα στοιχεία θα περνούν στο myDATA.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αμόκ με 8 δισ. για Πειραιώς, Μαρινάκης vs Μελισσανίδη και η στήριξη Κεραμέως

Ξεπέρασε τις 6 φορές η υπερκάλυψη του placement της Τρ. Πειραιώς την πρώτη μέρα, η μονομαχία Μαρινάκη - Μελισσανίδη για την Ελευθεροτυπία, το Μαξίμου στηρίζει Ν. Κεραμέως για τη διαρροή, τα δύο ΣΔΙΤ σε παράταση και το deal της Entersoft.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έκρηξη - μυστήριο, η τριτοκοσμική κατάσταση στην Υγεία και οι γεωτρήσεις των ΕΛΠΕ

Το απροσδιόριστο εύφλεκτο υλικό στη μοιραία αμαξοστοιχία, το χάος στα νοσοκομεία και οι ελλείψεις φαρμάκων, οι ακριβές γεωτρήσεις στις περιοχές της Κρήτης, τα μικροδάνεια σε μηχανικούς, τα POS και οι ταμειακές και οι startups.
psaltis-alpha
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Alpha χωρίς σιδερένια μπάλα, οι γιορτές στην Πειραιώς και 112 για αγρότες

Τι είπε ο Βασ. Ψάλτης για τους νέους μετόχους και το μέρισμα της Alpha Bank, γιατί κάποιοι δεν θα γιορτάσουν Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά στην Τρ. Πειραιώς, οι πανηγυρισμοί Χατζηδάκη για την Άμυνα, νόμιμες οι απεργίες στα ΕΛΠΕ, το 112 για αγρότες και οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη.
John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Πόλσον αγοράζει Πειραιώς – Ελλάδα, η Viohalco επενδύει και η κρατική αφασία

Ο Τζ. Πόλσον στάζει μέλι για Τρ. Πειραιώς, κυβέρνηση και ελληνική οικονομία, οι ενεργειακές επενδύσεις του ομίλου Viohalco, οι φήμες για retail bond από Autohellas και τα νέα εγκληματικά περιστατικά που εκθέτουν Αστυνομία και Κράτος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μητσοτάκης κατά Μητσοτάκη, τα μυστήρια του Λακωνικού Κόλπου, POS και ταμειακές

Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης με την οπαδική βία, το ατύχημα που έρχεται με τα σάπια τάνκερ, η διασύνδεση ταμειακών - POS και οι ανησυχίες για καθυστερήσεις στις συναλλαγές, η σχέση ΕΛΠΕ - Δημοσίου και οι εργαζόμενοι στην Επ. Κεφαλαιαγοράς.
Stassis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού κολλάνε τα μερίσματα, το deal της ΔΕΗ και η αναμονή για... αγανακτισμένους

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ δεν έχουν ανάψει «πράσινο» για μερίσματα από τις τράπεζες, πώς η ΔΕΗ κλείνει το deal στη Ρουμανία παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η επιστολή Χρ. Μεγάλου, οι κινητοποιήσεις που θυμίζουν εποχές μνημονίων και η κατάρρευση της Tupperware.