Φώτο: ΑΠΕ

Τα νεύρα του Γιάννη Βρούτση και μια ασυνήθιστη εκδήλωση στην Alpha Bank

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Οι διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης της Alpha Bank και των εργαζομένων στην τράπεζα επιβεβαιώθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank, με θέμα «Η αρχή της δεκαετίας των μεγάλων αλλαγών - Η νέα εργασία στην ψηφιακή εποχή - Ευκαιρία ή εφιάλτης».
  • Σε κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, παρέστη ο πρόεδρος της Alpha Bank, καθηγητής Βασίλης Ράπανος, ενώ ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Alpha Bank, Δαμιανός Χαραλαμπίδης, που τόνισε ότι η στρατηγική του ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας έχει χαραχθεί σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης  με το προσωπικό της. Τόνισε επίσης ότι ο ανταγωνισμός πλέον δεν είναι ανάμεσα στις τράπεζες για το ποια θα προσφέρει το χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά ανάμεσα στις τράπεζες και τους τρίτους παίκτες που έχουν μπει στην αγορά πληρωμών.
  • Το συμπέρασμα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό, Κ. Πιερρακάκη, την Άννα Διαμαντοπούλου, τον πρόεδρο της έδρας της UNESCO on FuturesResearch, Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο και τον εργατολόγο, Γιάννη Καρούζο είναι ότι η νέα εργασία στην ψηφιακή εποχή αποτελεί τελικά ευκαιρία για τους εργαζόμενους και όχι εφιάλτη, υπό κάποιες προϋποθέσεις φυσικά.
  • Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση του Συλλόγου της Alpha Bank δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους γνωρίζουν την καλή σχέση που συνδέει τον πρώην πρωθυπουργό με τον πρόεδρο του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank, Τάσο Γκιάτη. Το «παρών» έδωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, εκπρόσωποι κομμάτων,  ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Μπρατάκος, πρόεδροι επιμελητηρίων, οργανισμών, γενικοί γραμματείς και διευθυντικά στελέχη υπουργείων κ.α.
  • Ο πρόεδρος των εργαζομένων της Alpha υπογράμμισε τις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η ψηφιακή επανάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, ειδικά στην Ελλάδα που ο συνδικαλισμός ρέπει προς το λαϊκισμό και τις υπεραπλουστεύσεις ενάντια στην ψηφιοποίηση. «Οι θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν από την ψηφιοποίηση, αλλά από το τέλμα που προκαλεί η γραφειοκρατία», τόνισε πολύ σωστά.
  • Σε μεγάλο εκνευρισμό βρίσκεται εσχάτως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Ο μεταρρυθμιστής υπουργός, όπως μαθαίνω, δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί οι κορυφαίοι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση δεν... καταλαβαίνουν πόσο προωθημένο είναι το νομοσχέδιό του για το ασφαλιστικό και φτάνουν να μιλούν ακόμη και για μεγάλη χαμένη ευκαιρία για πραγματική μεταρρύθμιση. Ιδιαίτερη ενόχληση στον υπουργό φαίνεται ότι προκαλεί το γεγονός ότι η κριτική από τους κατ' εξοχήν ειδικούς είναι αιχμηρή και λίαν εμπεριστατωμένη, όπως το άρθρο του Πλάτωνος Τήνιου που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» την προηγούμενη Κυριακή, ή οι δημόσιες παρεμβάσεις του Μιλτιάδη Νεκτάριου και άλλων.
  • Τέτοιος είναι ο εκνευρισμός του κ. Βρούτση, που, όμως μου μεταφέρθηκε, σε ένα ξέσπασμα έκανε λόγο για ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν και για νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό! Πράγματι, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς γίνεται, μετά από όσα περάσαμε, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού να κοιτά περισσότερο προς το 2007 παρά προς το 2020.
  • Την ίδια ώρα, απογοήτευση και κατήφεια επικρατεί στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, καθώς ο τρίτος πυλώνας, που θα βασίζονταν στην ιδιωτική ασφάλιση, για τον οποίο είχε τόσα πολλά να πει και να υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, έχει μετατεθεί στο απώτερο μέλλον. 
  • Ερώτηση στη Βουλή για επαναφορά του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του ως ένας από τους πιο μεταρρυθμιστές βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι οι απάντηση των ερωτώμενων υπουργών, Βορίδη και Γεωργιάδη, αλλά τους θυμίζουμε, αν το έχουν ξεχάσει, ότι ο Μάξιμος είχε φτάσει σε παραίτηση από θέση αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης το 2014, επειδή δεν τον είχαν ακούσει για το γάλα. Ας φροντίσουν, λοιπόν, να ικανοποιήσουν πάραυτα το δίκαιο αίτημα. Κρίμα είναι να χάσει τέτοιο μεταρρυθμιστή βουλευτή η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ