ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο πρέδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Νικητές και χαμένοι στον ΣΕΒ, η πολιορκία Χατζηδάκη και η φυγή οδηγών λεωφορείων

Η μη εκλογή στον ΣΕΒ του νέου CEO του ΟΤΕ, το ντου του Θ. Παφίλη (ΚΚΕ) στο ΥΠΟΙΚ, η επόμενη ημέρα της ΛΑΡΚΟ, οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ για τη μείωση του χρέους, λεωφορεία χωρίς οδηγούς - τεχνικούς, ο υπερτουρισμός, η Τέιλορ Σουίφτ και τα επιτόκια.

Χωρίς εκπροσώπηση μένει ο ΟΤΕ στον ΣΕΒ, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Κωνσταντίνος Νεμπής δεν κατάφερε να εκλεγεί. Μέχρι τώρα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μ. Τσαμάζ ήταν μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ. Είναι από τις περιπτώσεις όπου η παλιά πρακτική για προσυμφωνημένο ψηφοδέλτιο «υπηρετούσε» αυτές τις ισορροπίες. Επίσης, μετά τη μη εκλογή της κυρίας Τσέτη της Unifarma ο κλάδος των φαρμακοβιομηχανιών θα εκπροσωπείται μόνο από τον κ. Θεόδωρο Τρύφωνα της Elpen, αφού ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος της Βιανέξ στην πρώτη του φορά ως υποψήφιος για μέλος του ΔΣ δεν κατάφερε να εκλεγεί. Το μέλος του ΔΣ που σάρωσε σε απόλυτο νούμερο στην ψηφοφορία -ασχέτως αν ήταν μοναδική υποψήφια για τη θέση- ήταν η νέα γενική γραμματέας του Συνδέσμου κ. Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, αδερφή του απερχόμενου προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, με 485 ψήφους, τις περισσότερες από όλους όσοι συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Η Ράνια Αικατερινάρη, υποψήφια αντιπρόεδρος με την υποστήριξη του Δ. Παπαλεξόπουλου, έλαβε 405 ψήφους. Νέο μέλος στο Δ.Σ. εξελέγη και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης. 

-- Η κ. Τσέτη, που είχε σημαντικό ρόλο στο προηγούμενο Δ.Σ του ΣΕΒ, μετά την απόφασή της να προχωρήσει στο «όλα ή τίποτα», διεκδικώντας μάλιστα το «όλα» αρκετά επιθετικά, μετά το αποτέλεσμα θα πρέπει να περιοριστεί στο «τίποτα». Αυτό δε σημαίνει ότι έχασε. Η κ. Τσέτη έσπασε μια παράδοση δεκαετιών, μετέδωσε μια ανανεωτική δυναμική στον ΣΕΒ, ζωντάνεψε μια διαδικασία που όντως παρέπεμπε σε Άρχοντες των Δαχτυλιδιών ενώ η ίδια σε προσωπικό επίπεδο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Και με τις 133 ψήφους που έλαβε, κόντρα στο... σύστημα ΣΕΒ, έβαλε ισχυρές παρακαταθήκες για το μέλλον, 


Χατζηδάκης υπό πολιορκία

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει πλούσια εμπειρία συγκρούσεων με συνδικαλιστές και εργαζομένους, ήδη από την προπερασμένη δεκαετία με την περίπτωση της Ολυμπιακής. Ίσως γι’ αυτό δεν ίδρωσε πολύ το αυτί του χθες το μεσημέρι, όταν παρουσίαζε στους δημοσιογράφους το νομοσχέδιο για το Υπερταμείο, την ώρα που το υπουργείο βρισκόταν υπό πολιορκία από εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ. Τα συνθήματα και οι κόρνες από τη συγκέντρωση ακούγονταν συνεχώς στον τρίτο όροφο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά ο κ. Χατζηδάκης συνέχιζε την παρουσίασή του και τις απαντήσεις στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις σαν να ακουγόταν μόνο κάποιο… τιτίβισμα πουλιών.

-- Ήλθε βέβαια και η ώρα, όταν τελείωνε η συνέντευξη Τύπου, όπου ο κ. Χατζηδάκης δεν μπορούσε πια άλλο να αγνοήσει την πολιορκία. Στην αίθουσα συνεντεύξεων «μπούκαραν» συνδικαλιστές και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, διαμαρτυρόμενοι ότι για πολλή ώρα περίμεναν κάτω από τον ήλιο και ο υπουργός καθυστερούσε να τους δεχτεί. Κάπου εκεί η συνέντευξη τελείωσε και ο κ. Χατζηδάκης ανέβηκε στο γραφείο του για τα περαιτέρω με τους συνδικαλιστές


«Βγαίνει η πρίζα» από τη ΛΑΡΚΟ

Με τροπολογία που συνυπογράφουν ο Κ. Χατζηδάκης και άλλοι επτά συναρμόδιοι υπουργοί, «βγαίνει η πρίζα» από τη ΛΑΡΚΟ, που ήδη βεβαίως έχει σταματήσει προ πολλού την παραγωγική της δραστηριότητα. Η τροπολογία δίνει, μεταξύ άλλων, στον ειδικό διαχειριστή την εξουσία για «τον περιορισμό ή τη διακοπή της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, λειτουργικών συνόλων της (κλάδων), ή περιουσιακών της στοιχείων που δεν αποτελούν κλάδους». Εν ολίγοις, ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να προχωρήσει τώρα στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Επίσης, προβλέπεται ότι «σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της υπό ειδική διαχείριση επιχείρησης, ο ειδικός διαχειριστής δύναται να μεταβιβάσει το ενεργητικό της, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ως συνόλου, σε κατάσταση παύσης λειτουργίας». Για τους ανέργους ήδη προβλέπεται η ένταξη σε προγράμματα της ΔΥΠΑ για απασχόληση σε δήμους ή άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.

-- Καλά όλα αυτά, αλλά το ερώτημα είναι αν θα επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ. Για την απάντηση θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή της ιρλανδικής CME, ώστε να δούμε αν θα οριστικοποιηθεί η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό. Δεδομένο είναι ότι οι διεθνείς συνθήκες στην αγορά νικελίου είναι εξαιρετικά αντίξοες για επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και θα χρειαστούν πολλά κεφάλαια και… ηρωισμός για να βάλει κανείς μπροστά ξανά το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.


Χριστούγεννα με λιγότερο χρέος

Θα κάνουν… ανάλαφρα Χριστούγεννα φέτος στον ΟΔΔΗΧ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 15 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται η συναλλαγή για την πρόωρη εξόφληση 8 δισ. ευρώ χρέους, την οποία προανήγγειλε, μιλώντας στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός. Η διαπραγμάτευση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχει ολοκληρωθεί και απομένει τώρα να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία, μέσω της οποίας θα μειώσουμε το χρέος σχεδόν κατά 4% του ΑΕΠ, αξιοποιώντας το μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων του Δημοσίου.

-- Προς το παρόν, στον ΟΔΔΗΧ συνεχίζονται οι business as usual, παρά τους κραδασμούς που έχουν προκαλέσει στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία. Ο ΟΔΔΗΧ βγάζει σε δημοπρασία σήμερα 10ετή ομόλογα ύψους 200 εκατ. ευρώ, χωρίς την παραμικρή ανησυχία για την κάλυψη και την απόδοση. Το ποσό της έκδοσης έχει προσδιοριστεί με… δημοκρατικές διαδικασίες, βάσει ερωτηματολογίου που έστειλε ο ΟΔΔΗΧ στους 17 primary dealers, για αυτό και θεωρείται καλυμμένη η έκδοση… με το καλημέρα.


Η μεγάλη έξοδος των οδηγών λεωφορείων

Από στελέχη πάμε καλά και προσεχώς καλύτερα στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Όντως η ενίσχυση των συγκοινωνιακών φορέων με στελέχη και από τον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών με το κίνητρο ενός ειδικού μισθολογίου στα πρότυπα του ΕΦΚΑ, όπως το παρουσίασε εχθές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμισή τους. Όμως το ουσιαστικό πρόβλημα της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ, δεν είναι αυτό. Είναι τα κενά σε οδηγούς και τεχνίτες, που ελέω ενιαίου μισθολογίου ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους. Μέσα στην κρίση, έβγαινα αθρόα σε σύνταξη, ενώ οι προσλήψεις ήταν στον ναδίρ. Σήμερα πληρώνονται καλύτερα στην αγορά. Η ΣΤΑΣΥ, που προσπάθησε να απορροφήσει οδηγούς από την προηγούμενη προκήρυξη, εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές «όχι» από τους δύο στους τρεις. Στα δε λεωφορεία,  παρατηρείται και το οξύμωρο να ζητείται προϋπηρεσία, αλλά αυτή να μην μεταφράζεται μισθολογικά! Έτσι, πολλοί περνούν τη φάση της εκπαίδευσης και μετά από τέσσερις-πέντε μήνες φεύγουν για να δουλέψουν αλλού.


Περί βίας

Ασφαλώς θα υπάρχει μια καλά τεκμηριωμένη νομική εξήγηση. Αλλά το γεγονός ότι στην Ελλάδα, το 2024, ένας άνθρωπος δέρνει άσχημα έναν άλλο άνθρωπο, ο οποίος καταλήγει με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο, και ο δράστης με απόφαση της Δικαιοσύνης αφήνεται ελεύθερος, λες και είναι λίγο ή όχι σημαντικό το να στέλνεις κάποια ή κάποιον στο νοσοκομείο, είναι κάτι που η κοινή λογική δεν είναι εύκολο να εξηγήσει. 


Η τεχνοφοβία του Δημοσίου

Μπορεί ο πλανήτης να βρίσκεται ήδη στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και όλοι να συζητούν για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εφαρμογές της, όμως το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται αρκετές δεκαετίες πίσω και ακόμη θεωρείται πρόοδος αν μπορεί ένας υπάλληλος να χειριστεί ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Αυτό διαπίστωσε πρόσφατα και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου. Όπως ανέφερε στο 3rd Quo Vadis AI Act, που πραγματοποιήθηκε χθες, αναγκάστηκε να διακόψει την τελευταία δράση που έτρεχε για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στους εργαζομένους του Δημοσίου, καθώς διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα ήταν επιπέδου Γυμνασίου και οι υπάλληλοι θα διδάσκονταν πώς να διαχειρίζονται υπολογιστικά φύλλα και σουίτες γραφείου. «Σταματήσαμε τον διαγωνισμό, που ξαναβγήκε τώρα στον αέρα και πλέον περιλαμβάνει γνώσεις και πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν από την τεχνολογία. Βασικές γνώσεις τεχνητής νοημοσύνης, κυβερνοασφάλειας, ό,τι απαιτείται. Βασικές γνώσεις ενός καινούριου πολύ συναρπαστικού κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.


Η Τέιλορ Σουίφτ φρενάρει τις μειώσεις επιτοκίων

Πρώτα έγινε γνωστό ότι η Τέιλορ Σουίφτ εντάσσεται μεταξύ των… δεδομένων που παρακολουθεί η Fed. Πλέον έφθασε η στιγμή και για την Τράπεζα της Αγγλίας να ξεκινήσει την παρακολούθησή της προκειμένου να δει τι θα κάνει με τα επιτόκια. Αιτία, το γεγονός ότι η διάσημη τραγουδοποιός πραγματοποιεί μία σειρά από συναυλίες στη Βρετανία, γεγονός το οποίο θα αυξήσει τις καταναλωτικές δαπάνες και ενδεχομένως μπορεί να τροφοδοτήσει και τον πληθωρισμό. Βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι συναυλίες της Σουίφτ θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση και τις τιμές των ξενοδοχείων και μπορούν, έστω και παροδικά, να προσθέσουν 30 μονάδες βάσης στον πληθωρισμό των υπηρεσιών και περί τις 15 μονάδες στον βασικό πληθωρισμό. Πλέον, δε, υπάρχουν και ειδικοί όροι για την επίδραση της Σουίφτ σε οικονομία και πληθωρισμό:  «Swiftflation», και «Swiftonomics».


«Παγώνει» τον υπερτουρισμό η Ισλανδία

Η μία μετά την άλλη χώρες αλλά και πόλεις αυξάνουν τη φορολόγηση των τουριστών, καθώς φοβούνται ότι το φαινόμενο του υπερτουρισμού από τη μία πλευρά «φουσκώνει» τις τιμές, κυρίως στα ακίνητα και από την άλλη απειλή σημαντικά και το περιβάλλον. Στον χορό αυτό φαίνεται ότι θα ενταχθεί η Ισλανδία, η οποία έχει γίνει ιδιαίτερα της «μόδας» για όσους αναζητούν πιο ξεχωριστές διακοπές. Αυτή τη στιγμή η χώρα επιβάλλει έναν ειδικό τουριστικό φόρο που φθάνει στις 600 κορόνες ανά δωμάτιο ξενοδοχείου και ελαφρώς χαμηλότερα ποσά για κάμπινγκ. Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις αναμένεται ότι φέτος θα την επισκεφθούν 2,3 εκατ. τουρίστες, οι οποίοι θα φθάσουν στα 2,4 το 2025. Ο τουρισμός, βέβαια, αποτελεί έναν από τους τομείς που στηρίζουν την οικονομία της, αντιστοιχώντας στο 8,5% του ΑΕΠ το 2023.

-- Η συζήτηση για τον υπερτουρισμό έχει φτάσει και στη χώρα μας, ωστόσο όπως πάντα μάλλον προτρέχουμε. Αρκεί μια σύγκριση της Αθήνας με τη Ρώμη ή το Παρίσι για να διαπιστώσουμε γρήγορα ότι τα περί υπερτουρισμού είναι υπερβολές που ακόμα δεν μας αφορούν. Τη συζήτηση στην Ελλάδα περί υπερτουρισμού καυτηρίασε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας μιλώντας στον ΣΕΤΕ. «Παρατηρώ ότι αναπτύσσεται ένας δημόσιος διάλογος γύρω από το λεγόμενο “υπερτουρισμό”. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει τέτοιο ζήτημα. Ίσως ένας ή δύο προορισμοί, σε σχέση με κάποια συγκεκριμένη μορφή προσέλευσης τουριστών. Αλλά να το ανάγουμε σε καθολικό πρόβλημα  είναι εκτός από ανακριβές, και αυτοκαταστροφικό», σημείωσε ο κ. Καραβίας.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αποτελέσματα των τραπεζών, η επιστολική ψήφος και κανένας καλός δεν χάνεται

Αρχίζει σήμερα η δημοσίευση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου των τραπεζών, η επιστροφή του Α. Σπηλιωτόπουλου, η έξοδος των κερδοσκόπων, μικροί εργολάβοι στην επίθεση, οι νέες εφαρμογές του Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ραντεβού στις 8 Μάϊου.
Moodys
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το προαίσθημα για αναβάθμιση, η πυρηνική ενέργεια και η Attica Bank

Η ευχάριστη Παρασκευή και 13 για την Ελλάδα, η αναφορά Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια, τα εγκώμια Ντόναχιου σε Ελλάδα και Χατζηδάκη, το «χώσιμο» για τα καύσιμα και η Attica Bank στην τελική ευθεία.
Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κυβερνητική επιστροφή Βαρβιτσιώτη, η σφραγίδα Μεγάλου και το εξώδικο Τσέτη

Το επόμενο βήμα του Θωμά Βαρβιτσιώτη, γιατί έφυγε το... «Τράπεζα» από την Πειραιώς, το εξώδικο σε Δασκαλάκη - Μυτιληναίου, Σ. Εφραίμογλου κ.α., φθηνά στεγαστικά, οι ξεχασμένοι τόκοι και ο Στ. Κασσελάκης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΣΕΒ βρήκε τον «Βαρουφάκη» του, η πράσινη μετάβαση και ο Ολυμπιακός ενώνει

Η επιστολή της Ι. Τσέτη για τις εκλογές στον ΣΕΒ, ο προβληματισμός για την πράσινη μετάβαση, πώς είδαν τον Ολυμπιακό Παπανδρέου, Τσίπρας και Ρουσόπουλος, τα projects του Κόκκαλη, τα φθηνά και εύκολα δάνεια και οι άφαντοι δανειολήπτες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Παράλογη ευφορία κατά Βακάκη, o Χατζηδάκης και οι κλέφτες και μια άσκοπη δίκη

Ο μόνιμα απαισιόδοξος επικεφαλής της Jumbo, η δήλωση Χατζηδάκη για το κύκλωμα εφοριακών, η δίκη στην Καλαμάτα που έγινε άσκοπα, η παρέμβαση Μητσοτάκη για τους αγρότες, ο τραγουδιστής για τον γάμο Κασσελάκη και η οργή του ΣΕΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φουριόζα Ι. Τσέτη, «κόκκινο» στα ανασφάλιστα, οι Έλληνες και η Μεταπολίτευση

Με φόρα που θυμίζει κανονικό πολιτικό η Ιουλία Τσέτη στη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΕΒ, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, τα οφέλη του Τιτάνα από τις ΗΠΑ και η «κόκκινη κάρτα» σε ανασφάλιστα ΙΧ.