ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι προσδοκίες ανοδικής αντίδρασης, η εμπλοκή στη Forthnet και οι αναταράξεις στην Aegean

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Έξι μήνες και κάτι κράτησε ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η υπεραισιοδοξία για την επόμενη ημέρα και το πάρτι στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων. Δεν χρειάστηκαν παρά μερικά 24ώρα, ώστε η αισιοδοξία να γίνει καπνός και η χώρα να βρεθεί να δίνει μάχη σε δυο πολύ δύσκολα μέτωπα, μέτωπα που ξεπερνούν τις δυνατότητες αντίδρασης ενός μεμονωμένου κράτους: την επιδημία του κοροναϊού και την αντιμετώπιση του μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος και των χιλιάδων που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα μας.
  • Με τον Γενικό Δείκτη να έχει γράψει ένα -28% σε λίγες μόνο συνεδριάσεις και το δείκτη των τραπεζών να μετρά ακόμα μεγαλύτερες απώλειες, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για το αν θα βγει, επιτέλους, αντίδραση.
  • Οι πιθανότητες για ένα ανοδικό γύρισμα είναι αυξημένες, καθώς χθες η Wall Street πραγματοποίησε ένα δυναμικό ριμπάουντ, με κέρδη κοντά στο +5%, και τους επενδυτές να ποντάρουν επιθετικά σε δυναμική παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών. Επιπρόσθετα, η εγχώρια αγορά πιέστηκε πολύ περισσότερο σε σχέση με τις αγορές του εξωτερικού, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισαν άρον άρον θέσεις margin σε μεγάλες χρηματιστηριακές, εντείνοντας τις πιέσεις στις τιμές των μετοχών. 
  • Έτσι μια ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη σήμερα είναι πιθανή, ωστόσο το αν θα έχει διάρκεια είναι τελείως διαφορετική ιστορία, καθώς ο κοροναϊός και το μεταναστευτικό μπορεί να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία το 2020.
  • Με τις πιθανότητες αναβάθμισης του κοροναϊού από επιδημία σε πανδημία να είναι σοβαρές, εξαιρετικά περιορισμένη είναι η ορατότητα και στις ξένες αγορές. Διότι μπορεί μια συντονισμένη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών -σήμερα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών των G7- να προσφέρει κάποια ανακούφιση, ωστόσο το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση πανδημίας είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Και όπως είναι γνωστό οι επενδυτές και γενικότερα ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποστρέφεται τις καταστάσεις αβεβαιότητας. 
  • Θυμίζω μόνο ότι οι αγορές με την επιδημία του SARS μπορεί να μην είχαν υποχωρήσει με αυτήν την ένταση, ωστόσο κινήθηκαν πτωτικά για διάστημα περίπου τριών μηνών.
  • Στα… δυσλειτουργικά γρανάζια των τραπεζών φαίνεται ότι συνθλίβεται η συμφωνία εξαγοράς της Forthnet από την Alter Ego. Εδώ και εβδομάδες κυκλοφορεί η φήμη περί εμπλοκής στη συμφωνία για την Fothnet, φήμη που απέρριπταν οι εμπλεκόμενοι, ωστόσο είναι σαφές ότι η συμφωνία δεν προχωρά. Η εμπλοκή φαίνεται ότι οφείλεται στη νομική διεύθυνση συστημικής τράπεζας, η οποία, σε αντίθεση με τις άλλες συστημικές, δεν συμφώνησε με τη δομή της συμφωνίας ζητώντας αλλαγές, αλλαγές που δεν έγιναν και ούτε, πιθανότατα, θα γίνουν.
  • Εξαιρετική ανθεκτικότητα παρουσίασε η μετοχή της Lamda Development την προηγούμενη, πολύ δύσκολη για το χρηματιστήριο, εβδομάδα. Και μπορεί η εταιρία και τα στελέχη της σε κάθε αφορμή να υπογραμμίζουν την αισιοδοξία τους για το project του Eλληνικού, ωστόσο, για το θέμα του ομολογιακού επικρατεί προβληματισμός.
  • Προβληματισμός επικρατεί και στην Aegean καθώς ο τομέας των αεροπορικών μεταφορών είναι από τους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα από την επιδημία. Και τα νέα από το μέτωπο του κοροναϊού δεν δημιουργούν καθόλου αισιοδοξία για το επόμενο τρίμηνο. Εάν η επιδημία οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες την τουριστική κίνηση προς την χώρα μας το 2020, τότε η οικονομική επίπτωση στην εταιρία θα είναι σημαντική.
  • Δεν ξέρω αν είναι θέμα τύχης ή κακοτυχίας, ωστόσο και η τρίτη προσπάθεια της Εθνική Τράπεζας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής φαίνεται ότι μπλέκει, αυτή τη φορά λόγω της γενικότερης διεθνούς συγκυρίας. Τουλάχιστον αυτή τη φορά η εμπλοκή δεν οφείλεται σε λάθος (και τι λάθος αν θυμηθούμε τους Αμερικανούς της Exin...) της διοίκησης της Εθνικής.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giannis Kostopoulos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «πατριάρχης» των τραπεζιτών και η είσοδος της Εθνικής στο Ελληνικό

Η παρακαταθήκη του Γιάννη Κωστόπουλου στο τραπεζικό σύστημα, η συμμετοχή της Εθνικής στο χρηματοδοτικό σχήμα για το Ελληνικό, οι επόμενες αλλαγές στο νόμο για το ΤΧΣ και η ανάκτηση χαμένου εδάφους από την Jumbo.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι σκέψεις για ένα νέο Επιμελητήριο, η επένδυση στο Ελληνικό και το Frontier

Η αναζήτηση σοβαρής θεσμικής εκπροσώπησης για τον κλάδο της εστίασης, το «πάρτι» με τα μέτρα στήριξης, η είσοδος ενός σημαντικού «παίκτη» στο project του Ελληνικού και η προτίμηση της Εθνικής για μεγάλα ονόματα της διαχείρισης δανείων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δύσκολες εθελούσιες της ΕΤΕ, η επίθεση Τζάκρη στην ΤτΕ και η ΑΜΚ της Aegean

Πώς προσπαθεί η διοίκηση Μυλωνά να αυξήσει τη συμμετοχή στην εθελούσια έξοδο, τι κρύβει ο εκνευρισμός της Θ. Τζάκρη και γιατί ανακάμπτει η μετοχή της Aegean πριν την αύξηση κεφαλαίου.