ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η «βουτιά» στην Ευρώπη, η ανοσία της Αθήνας και τα σημεία που κάνουν διαφορά

Πώς εξηγείται η ανθεκτικότητα του ΧΑ σε μια κακή ημέρα για την Ευρώπη, η αναβάθμιση από Moody's δίνει νέα δυναμική στη Eurobank, η πίεση στην Εθνική και το placement και η μετριότητα της Lamda στο ταμπλό.

Δεδομένης της εικόνας στις ευρωπαϊκές αγορές και των ισχυρότατων πιέσεων σε Γερμανία και Γαλλία το -0,88% του Γενικού Δείκτη χθες λογίζεται σαφώς ως μια θετική, συγκριτικά, επίδοση. Μάλιστα, η εικόνα του ΧΑ θα ήταν καλύτερη αν δεν υπήρχε και το βαρίδι του -2,4% της Εθνικής Τράπεζας.

Υπάρχουν πολλοί και ισχυροί λόγοι για την καλύτερη αυτή εικόνα: το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, παρά το πλήγμα στην κυβέρνηση δεν δημιουργεί ούτε υποψία πολιτικής αστάθειας, αναμένονται μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες (Τέρνα Ενεργειακή), ενώ εξαιρετικά θετική έκπληξη χθες ήταν η αναβάθμιση της Eurobank, που ήλθε μετά το κλείσιμο και θα αποτιμηθεί από την αγορά από σήμερα.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών κράτησε μια ημέρα και χθες οι πιέσεις επανήλθαν με μεγαλύτερη ένταση. Χθες οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, ύστερα από το μπαράζ των δημοσιευμάτων για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο DAX υποχώρησε κατά -1,96%, ο γαλλικός CAC 40 -1,99%, ο ιταλικός FTSE MIB -2,18%, ο ισπανικός IBEX 35 -1,59% ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά -1,31%.

-- Eurobank: Εξαιρετικά σημαντική για την τράπεζα η αναβάθμιση από την Moody's έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική της μετοχή και να δώσει περαιτέρω ώθηση. Επιπλέον, φαίνεται ότι η αναβάθμιση αυτή αποτελεί προάγγελο αναβάθμισης του Ελληνικού Δημοσίου από την Moody's. Και χθες εξαιρετική η εικόνα της μετοχής με μικρές απώλειες -0,42%.

-- Εθνική Τράπεζα: Η κάπως ανώμαλη προσγείωση της μετοχής το προηγούμενο τριήμερο, πιέσεις που εντάθηκαν μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι το placement θα γίνει το φθινόπωρο, δείχνει ότι κάποιοι στην αγορά «έπαιξαν» καλοκαιρινές εξελίξεις. Χθες υποχώρησε κατά 2,42% έχοντας τη μεγαλύτερη πτώση στον Large Cap, ενώ προχθές έκλεισε στο -1,42%. Απώλειες 3,79% δηλαδή το διήμερο, ενώ έχασε εκ νέου τα 8 ευρώ. Ίσως στην Εθνική ορισμένοι προσπάθησαν να επιταχύνουν κάποιες εξελίξεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 4 Δεκεμβρίου 2023 - 13 Ιουνίου 2024

-- Alpha Bank:: Το χαρτί μαζεύεται το τελευταίο 3ήμερο και φαίνεται ότι έχει σχηματίσει μια ισχυρή βάση. Αν βοηθήσει λίγο και το γενικότερο κλίμα θα δούμε καλύτερες τιμές.  

Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank, 4 Δεκεμβρίου 2023 - 13 Ιουνίου 2024

-- ΔΕΗ: Από τις 18 Απριλίου, ήτοι σχεδόν δύο μήνες πίσω, είχε να κλείσει κάτω από τα 11 ευρώ. Χθες έκλεισε στα 10,97 ευρώ με πτώση 1,26%, ενώ έκλεισε και με πωλητές.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, 4 Δεκεμβρίου 2023 - 13 Ιουνίου 2024

-- Lamda Development: Παρά τη θετική πορεία της εταιρείας και την αναβάθμιση από τη Euroxx, το χαρτί δεν λέει να ξεκολλήσει από τη μετριότητα. Η Euroxx Χρηματιστηριακή ξεκίνησε κάλυψη της μετοχής, διατυπώνοντας σύσταση overweight με τιμή στόχο τα 10 ευρώ/μετοχή, που συνιστά περιθώριο ανόδου περί το 47% από τα σημερινά επίπεδα. Οι αναλυτές τονίζουν πως η Lamda παρουσιάζει μακροχρόνια υποαπόδοση έναντι του Γ.Δ. του Χ.Α. κάτι που «δημιουργεί ένα ισχυρό σημείο εισόδου για τους επενδυτές ώστε να αποκτήσουν έκθεση στην ανάπτυξη του Ελληνικού, ένα έργο με σημαντική κρυφή αξία, και τη Lamda Mall, ένα μοναδικό περιουσιακό στοιχείο στην ελληνική αγορά», σημειώνει στην έκθεσή της. Από την άλλη υπάρχουν πολλοί που διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για την πολυπλοκότητα του έργου και τους κινδύνους επιπλοκών.

Η πορεία της μετοχής της Lamda Develpment, 4 Δεκεμβρίου 2023 - 13 Ιουνίου 2024

-- Mezzanine: Σε φθίνουσα πορεία οι τέσσερις μετοχές τις τελευταίες ημέρες ωστόσο χθες αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας. 

-- Χρηματιστήριο – ΣΕΒΕ: Εκδήλωση με θέμα «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο ρόλος του στην ενίσχυση της ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων», διοργανώνει το ελληνικό χρηματιστήριο σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) την προσεχή Τρίτη 18 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο The Met Hotel, ενώ έχουν προσκληθεί οι μεγάλες εταιρείες της Β. Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο κ. Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, ο πρόεδρος του Χ.Α. Γιάννος Κοντόπουλος θα κάνει κεντρική παρουσίαση, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Αξιοποιώντας τις αγορές του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την χρηματοδότηση του επόμενου βήματος ανάπτυξης». Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι κ.κ. Παναγιώτης Τσινάβος, Πρόεδρος και CEO της Κρι Κρι, Αλέξης Δημητρακόπουλος, Μέλος ΔΣ, MED, ενώ συντονίστρια θα είναι η Λίλιαν Γεωργοπούλου, Αναπληρώτρια Επιτελική Διευθύντρια Σχέσεων με Εκδότριες του ομίλου ΕΧΑΕ. Τέλος, ο Γιάννος Κοντόπουλος και τα στελέχη του Χ.Α. θα απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού.


 Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
MARKET MAKER

Ο «αδαής» πωλητής στην Ελλάκτωρ, το ριμπάουντ της ΕΤΕ και η σκυτάλη στο METLEN

Η νέα μικρή άνοδος του ΓΔ, η ορμή της Εθνικής και το business plan, ο πωλητής των 300.000 μετοχών της Ελλάκτωρ που... βγάζει μάτι, η αγορά προεξοφλεί το deal της ΤΕΝΕΡΓ και το ΜΥΤΙΛ δίνει τη θέση του στο ταμπλό στο METLEN.
MARKET MAKER

Η φοβισμένη αντίδραση στο ΧΑ, άνοδος - ανάσα στην Ευρώπη και η συνέχεια

Το «ξύπνημα» της Lamda μετά το deal με Προκοπίου, η Πειραιώς σε πτωτική πορεία, η Τιτάν κάτω από τα 30 ευρώ, η Aegean σε χαμηλό εξαμήνου, η Intracom πέρασε στο «μείον» από την αρχή του έτους και η αντίδραση της Intrakat.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Το σοκ του 28%, τα συν και πλην για το ΧΑ και κάτι ψήνεται στην Εθνική

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στις αγορές, οι προσδοκίες για Εθνική - Eurobank, ο Γ. Κοντόπουλος αγοράζει ΕΧΑΕ, η αντίδραση της ΜΠΕΛΑ και το άλμα της ΕΚΤΕΡ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Διόρθωση με μεγάλο τζίρο, προσγείωση τραπεζών, το deal της Intracom και ο FTSE-25

Στο χαμηλό ημέρας οι δείκτες, οι τράπεζες διέψευσαν τους αγοραστές, το deal δεν έφερε άνοδο για Intracom, ο κακός Μάιος για την Intrakat, στον Mid Cap μπαίνουν Optima και Quest, μόνη αλλαγή στον Large Cap η είσοδος ΔΑΑ.
MARKET MAKER

Μένει από ανάσες η αγορά, η ταλαιπωρία της Jumbo και το φαρμάκι της ΕΚΤΕΡ

Η αδράνεια των ξένων κόβει τη φόρα της αγοράς, η Coca Cola HBC σε ρόλο στυλοβάτη του Δείκτη, η Εθνική σε πτωτική κίνηση, η Τιτάν σε τριήμερο διόρθωσης, η απογοήτευση από την ΕΚΤΕΡ και η ιστορική αλλαγή στη Wall Street.