ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το σοκ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η διπλωματική απάντηση Φ. Καραβία περί συγχωνεύσεων

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Μεγάλη ανησυχία, αν όχι τρόμο, προκάλεσε η χθεσινή «βουτιά», κατά 29,99%, της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία κατακρημνίστηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών. Πολλά ακούστηκαν για την κατάσταση και τα προβλήματα της εταιρίας και τα οποία προκάλεσαν την κατηγορηματική διάψευση της εταιρίας.
  • Είναι γνωστές οι περιπέτειες της εταιρίας στην μακρινή Αυστραλία, και οι ζημιές από τις εκεί δραστηριότητες, ωστόσο, ακούγεται ότι οι περιπέτειες έχουν και συνέχεια καθώς κάποιες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρία να κινδυνεύει με πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα της νέας διοίκησης στην προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρίας είναι οι σκελετοί που διαρκώς εμφανίζονται ειδικά από δραστηριότητες προηγουμένων ετών στο εξωτερικό.  
  • Παράλληλα άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντικές οφειλές προς υπεργολάβους με κίνδυνο να μην μπορούν να συνεχιστούν έργα που «τρέχει» ο όμιλος.
  • Τα πολλά προβλήματα έχουν προκαλέσει κρίση στις σχέσεις των αδελφών Καλλιτσάντση, ενώ ένα βήμα πριν την έξοδο βρίσκεται κορυφαίο διοικητικό στέλεχος του ομίλου.
  • Αυτά είναι ορισμένα από τα πολλά που ακούγονται τροφοδοτώντας μεγάλη ανησυχία και τα οποία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ η οποία τόνισε ότι «η κυκλοφορία των ανωτέρω ανυπόστατων φημών είναι μεθοδευμένη και έχει ως στόχο την υπονόμευση της τιμής της μετοχής» και ότι «θα προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια που τυχόν κριθεί αναγκαία προς προάσπιση των συμφερόντων της Εταιρείας και των μετόχων της».
  • Μπορεί οι τράπεζες να μην ανησυχούν πια ιδιαίτερα για την έκθεση τους στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά το ομολογιακό και την αποπληρωμή των δανείων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανησυχία για γραμμές χρηματοδότησης που έχουν χορηγηθεί στον όμιλο. Και η πλέον ανήσυχη είναι η Εθνική Τράπεζα. 
  • Με οδηγό την αβεβαιότητα και τον φόβο ότι τα χειρότερα -και μάλιστα τα πολύ χειρότερα- είναι μπροστά μας κινούνται οι αγορές και είναι μάταια κάθε ορθολογική προσέγγιση της κατάστασης. Όπως σημείωσε η στήλη την περασμένη Τετάρτη, οι αγορές μπορούν να πάνε πολύ χαμηλότερα ή πολύ υψηλότερα, ανάλογα με το ιατρικό δελτίο.
  • Το ζήτημα στα χρηματιστήρια δεν είναι να ερμηνεύει κανείς σωστά τα δεδομένα, αλλά να αντιλαμβάνεται πώς ερμηνεύουν και πως αντιδρούν στα δεδομένα οι περισσότεροι.
  • Στο μνημειώδες βιβλίο του, Γενική Θεωρία της Απασχόλησης, του Τόκου και του Χρήματος, ο John Maynard Keynes συγκρίνει την ισορροπία στο χρηματιστήριο με εκείνη ενός διαγωνισμού εφημερίδας, από αυτούς που γίνονταν εκείνη την εποχή. Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να επιλέξουν τα έξι πιο όμορφα πρόσωπα ανάμεσα σε εκατό φωτογραφίες ενώ το βραβείο κέρδιζε ο διαγωνιζόμενος του οποίου οι επιλογές πλησίαζαν περισσότερο στον μέσο όρο των προτιμήσεων των διαγωνιζόμενων ως ομάδα. Έτσι, για να κερδίσεις έπρεπε να επιλέξεις όχι τα πρόσωπα που πίστευες ότι ήταν τα ομορφότερα, αλλά εκείνα που πίστευες ότι οι άλλοι είναι πιθανό να θεωρούν ως τα ομορφότερα.
  • Έτσι και στο Χρηματιστήριο, για να επιτύχεις πρέπει να διαλέξεις όχι τις «αντικειμενικά» καλύτερες μετοχές, αλλά εκείνες που η μεγάλη μάζα των επενδυτών, η τάση, θεωρούν ότι είναι οι καλύτερες μετοχές. Το ζήτημα είναι να «διαβάζεις», να διαισθάνεσαι το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, προς τα πού κινείται το επενδυτικό κοπάδι, ποια είναι η κυρίαρχη τάση.
  • "Trend is our friend", είναι το αγαπημένο μότο των διαπραγματευτών συναλλάγματος, της πιο δύσκολης και απαιτητικής αγοράς.
  • Σαν γνήσιος διπλωμάτης απάντησε στην ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, για το αν θα γίνουν νέες συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο κ. Καραβίας, σημείωσε ότι υπάρχουν κράτη στα οποία έγιναν περισσότερες συγχωνεύσεις, όπως η Ιρλανδία που έχει μόνο δύο τράπεζες, αλλά και κράτη που δεν πραγματοποιήθηκε καμία συγχώνευση, όπως η Γερμανία.
  • Για την Ελλάδα απέφυγε να κάνει σχόλιο περί συγχωνεύσεων. Πολύ λίγα χρόνια πριν, οι επιτελείς των τραπεζών ήταν περισσότερο αρνητικοί για τη σκοπιμότητα και τις δυνατότητες νέων συγχωνεύσεων. Αυτό που αλλάζει δραστικά τα δεδομένα και την αγορά είναι η τεχνολογία και η ριζική αλλαγή που επιφέρει στο λειτουργικό μοντέλο των τραπεζών.
  • Αν και η επιδημία του κοροναϊού βρίσκεται σε δύσκολη φάση και εξελίσσεται γρήγορα, καθιστώντας επίφοβες τις εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο μια πρώτη εικόνα σχηματίζεται. Όπως μου μεταφέρουν, η μείωση της ταξιδιωτικής κίνησης στο Αεροδρόμιο φτάνει τις τελευταίες ημέρες δτο 15%, ενώ σε ανάλογα επίπεδα διαμορφώνεται και η πτώση των πωλήσεων στα αφορολόγητα είδη.
  • Στη δύσκολη χρηματιστηριακή περίοδο που διανύουμε, υπάρχουν και ορισμένα καλά νέα. Για παράδειγμα, η επιτυχία της Entersoft. Η υπερκάλυψη της έκδοσης κατά δύο φορές σε αυτό το περιβάλλον κάτι λέει. Θυμίζω ότι πρόκειται για την πρώτη εισαγωγή στην κύρια αγορά του ΧΑ από το καλοκαίρι του 2014. Οι επενδυτές έδειξαν ότι ξέρουν να εκτιμήσουν το καλό track record μιας εταιρείας που αναπτύσσεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε δύσκολες εποχές, ενώ τώρα επιχειρεί μια σημαντική μεγέθυνση των δραστηριοτήτων της, αξιοποιώντας τα νέα κεφάλαια που αντλεί για εξαγορές εταιρειών.
  • Δύο μετοχές φαίνεται ότι έχουν καθιερωθεί σε αυτή την φάση αναταραχής ως ασφαλή καταφύγια των επενδυτών: ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Κοινό χαρακτηριστικό τους ότι έχουν δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα στην πτώση της αγοράς, διορθώνοντας περίπου κατά 15% και 17%, αντίστοιχα, από τα υψηλά έτους. Πώς εξηγείται αυτή η ανθεκτικότητα; Είναι δύο εταιρείες σχετικά προστατευμένες από τις παρενέργειες της επιδημίας του κοροναϊού, με πολύ δυνατούς ισολογισμούς και ικανοποιητική κερδοφορία, αλλά και με πολιτικές γενναιόδωρης ανταμοιβής των μετόχων. Αν σε αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι σταθερά οι δύο τίτλοι έχουν πολύ υψηλή ημερήσια αξία συναλλαγών, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, καταλαβαίνουμε γιατί έχουν γίνει τα αγαπημένα επενδυτικά καταφύγια σε αυτή την εποχή αβεβαιότητας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κρύος ιδρώτας σε Μαξίμου – Ν. Κεραμέως, το «συγνώμη λάθος» Τσίπρα και η Ελλάκτωρ

Το πολλά ερωτηματικά από τη διαρροή στοιχείων Ελλήνων του εξωτερικού,  οι διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ – Motor Oil, οι ίδιες μετοχές της ΔΕΗ, το placement της Τρ. Πειραιώς και η αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ταξίδι Ψάλτη – Ορσέλ, ενεργειακή επίθεση Mytilineos και μεταγραφές στη Βουλή

Η κοινή επίσκεψη στη Ρουμανία των επικεφαλής Alpha Bank - UniCredit, επίθεση τιμών από Mytilineos, τα κέρδη της Ελλάκτωρ, οι μεταγραφές στη Βουλή, κυβερνοεπιθέσεις στο Δημόσιο, ο πληθωρισμός βλάπτει delivery - ένδυση και το λιμάνι Καβάλας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Προοδευτικοί πανηγυρισμοί, παράπονα εργαζομένων και η ανακούφιση των Ολλανδών

Ο πληθωρισμός δηλώσεων για το αποτέλεσμα της κάλπης, οι Ολλανδοί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η συνεδρίαση του ΤΧΣ χωρίς την Εθνική στο «μενού», τα παράπονα των εργαζομένων για τους μισθούς και η αεροπορική σύνδεση με Ινδία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Stefanos έρχεται, ο real ΣΥΡΙΖΑ «φεύγει» και το πρόβλημα του Κ. Μητσοτάκη

Η απότομη προσγείωση της νομενκλατούρας του ΣΥΡΙΖΑ από τη νίκη Κασσελάκη, οι συνεχείς «ατυχίες» του επιτελικού κράτους που απογοητεύουν τους πολίτες, η Ελλάκτωρ μετά την Αττική Οδό και η νέα θυγατρική της Quest με το βλέμμα στην Κωτσόβολος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα επόμενα βήματα της Eurobank, οι εξελίξεις στην Άνεμος και τα δισ. του Ερντογάν

Σήμερα αποφασίζει η ΓΣ της Eurobank για την αγορά των μετοχών του ΤΧΣ - ποια τα επόμενα βήματα, η αγορά προεξοφλεί την πώληση του 25% της Άνεμος, ίχνη ζωής από τη Folli Follie, η φτώχεια θέλει καλοπέραση και το deal Ερντογάν με τα Εμιράτα.