Πολλά έχουν γραφτεί για τις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Δένδια μετά την μετακίνηση του νυν υπουργού Άμυνας από το υπουργείο Εξωτερικών στο Άμυνας και για τα πιθανά σχέδιά του για την επόμενη μέρα στη ΝΔ.
Εσχάτως μάλιστα, το όνομα του επικεφαλής του Πενταγώνου βρισκόταν ανάμεσα στους υπό μετακίνηση υπουργούς σε άλλο χαρτοφυλάκιο, με τους θιασώτες ενός τέτοιου σεναρίου να επικαλούνται τα διαφορετικά σήματα «καπνού» για την αποδέσμευση εκ μέρους της Γαλλίας του πανίσχυρου πυραύλου Meteor στην Τουρκία, που εξέπεμψαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και δημοσίευμα της εφημερίδας Εστία, που έκανε λόγο για «Διαφωνία κορυφής για τα ελληνοτουρκικά», εμφανίζοντας τον Νίκο Δένδια έτοιμο για έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα!
Ακολούθησε η ανακοίνωση διάψευσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που έκανε λόγο για διαστρέβλωση του περιεχομένου της πρόσφατης ομιλίας του κ.Δένδια στην Κατερίνη, αλλά και το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου για την προσπάθεια κάποιων «να δημιουργήσουν ένα αφήγημα περί διγλωσσίας ή περί ενδοτικότητας της Κυβέρνησης στα εθνικά μας θέματα, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», ξεκαθαρίζοντας πως η εθνική γραμμή και του πρωθυπουργού και των υπουργών είναι μία και ενιαία.
Αυτό πάντως που δεν διαψεύστηκε ήταν το τετ α τετ Μητσοτάκη - Δένδια μέσα στο Σαββατοκύριακο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, έστω και αν ο Παύλος Μαρινάκης δεν θέλησε να πει κάτι περισσότερο για αυτό, λέγοντας μόνο ότι «το είδα και εγώ λίγο πριν μπω, από κάποια δημοσιεύματα…».
Ψυχρολουσία από τον Τ. Θεοδωρικάκο
«Συννεφιασμένοι» έφυγαν οι επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ, των πολυεθνικών και της βιομηχανίας τροφίμων από τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης που κάλεσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο ένας μετά τον άλλον έβγαιναν από την αίθουσα και παρέπεμπαν για δηλώσεις στους δημοσιογράφους στον... επόμενο. Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ κ. Απόστολος Πεταλάς και ο πρόεδρος κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης που συνήθως είναι αυτοί που κάνουν δηλώσεις αποχώρησαν, λέγοντας «θα τα πει ο υπουργός». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αφέθηκαν πολλά περιθώρια για συζήτηση.
Τι κι αν πριν τρεις μήνες είπαν σε συνέντευξη Τύπου για το χαμηλό περιθώριο κέρδους που έχουν τα σούπερ μάρκετ, τι κι αν είπαν για το πλαφόν και πόσο κακό κάνει στον ανταγωνισμό και στην αγορά. Τίποτα, ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ανένδοτος. Όπως όλα δείχνουν, δεν θέλει με κανένα τρόπο να χαλάσει η καλή εικόνα της, έστω μικρής, υποχώρησης των τιμών στα τρόφιμα.
Έτσι, ο υπουργός έβαλε τα μεγάλα μέσα και ξεκαθάρισε ότι, ή θα κρατήσουν χαμηλά οι επιχειρηματίες τις τιμές ή... όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος.
Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ και οι ανατιμήσεις
Στην αγορά, η πρωτοβουλία του υπ. Ανάπτυξης έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία. Όπως λέγεται, δεν τις περίμενε κανείς από μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται πως σέβεται τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι τέτοιες οι ανατιμήσεις που οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμη και τα απαραίτητα προϊόντα από ένα σούπερ μάρκετ.
Το 2023 μέσα στην πρώτη 10αδα των μεγαλύτερων ελληνικών ομίλων για πρώτη φορά βρέθηκε και ένα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για την αλυσίδα Σκλαβενίτης, που με τζίρο 5,15 δισ. ευρώ είχε έσοδα περισσότερα και από τράπεζες. Η ποσοστιαία αύξηση του τζίρου του ήταν 15%, ενώ ο μέσος πληθωρισμός του 2023 ήταν 3,5%. Η μητρική εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» (ΕΥΣ), που εκμεταλλεύεται το δίκτυο των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και το παλαιό δίκτυο της Μαρινόπουλος, είχε έσοδα αυξημένα κατά 16%. Μικρότερη ανάπτυξη, αλλά σαφώς πάνω από τον πληθωρισμό (περίπου 8%) είχαν όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ.
Είναι εμφανές ότι οι ανατιμήσεις δεν έγιναν με φειδώ, αν και τα σούπερ μάρκετ «χρεώνουν» τις αυξήσεις στους προμηθευτές, υποστηρίζοντας ότι έχουν μικρά περιθώρια κέρδους. Όπως και να έχει, ο μεγάλος χαμένος είναι ο καταναλωτής. Οι τελευταίες πληροφορίες για το 2024 αναφέρουν πως η μέση ανάπτυξη των σούπερ μάρκετ περιορίστηκε στο 2,6% αλλά σωρευτικά οι ανατιμήσεις είναι πολύ μεγάλες.
Το deal της Κύπρου με την Αίγυπτο
«Game changer» για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου χαρακτήρισε χθες ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης τη συμφωνία που υπέγραψε με την Αίγυπτο, ωστόσο οι αναλυτές είναι δύσπιστοι.
Ο κ. Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, υπέγραψαν Συμφωνία και Μνημόνιο Συναντίληψης στο περιθώριο της ενεργειακής έκθεσης EGYPES 2025, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.
Οι νέες σημαντικές συμφωνίες που υπεγράφησαν τόσο σε επίπεδο Μνημονίου Συναντίληψης για την εμπορευματοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», όσο και σε επίπεδο Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας για την ανάπτυξη του Τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστούν κομβικό βήμα για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.
Αναλυτές αναφέρουν στο Business Daily ότι «βλέπουν» πολιτικές δηλώσεις που περιέχουν σχέδια για το μέλλον ωστόσο λείπουν οι κρίσιμες λεπτομέρειες και το σχέδιο δράσης.
«Υπάρχουν αρκετά θέματα που παραμένουν ασαφή σε αυτές της συμφωνίες, όπως πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν, ποιος θα κάνει τι και πότε. Μην ξεχνάμε ότι στην Κύπρο πρώτοι ανακάλυψαν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου το 2011 και ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί», αναφέρει αναλυτής.
Στα δικά μας, οι επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και της Chevron συνεχίζονται. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αρκεί το θαλάσσιο μπλοκ «Νότια Πελοπόννησος» στον κολοσσό και ότι ενδιαφέρεται για μεγαλύτερες θαλάσσιες εκτάσεις νότια της Κρήτης που εφάπτονται με το ανατολικό τμήμα της παραχώρησης της ExxonMobil νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Πρόκειται όμως για μια γεωπολιτική περιοχή που πατάει στα όρια του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και αυτός είναι ο λόγος που λέγεται ότι το ενδιαφέρον της Chevron περιορίστηκε στην Πελοπόννησο. Κάποιοι λένε μάλιστα ότι η αμερικανική εταιρεία αναμένει το πράσινο φως από την ελληνική κυβέρνηση όταν αυτή αποφασίσει ότι το «σηκώνουν» οι γεωπολιτικές συνθήκες για να υποβάλει αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τη συγκεκριμένη περιοχή. Για να δούμε.
Αγρότες «πολιορκούν» τον πρωθυπουργό
Βαλίτσες για τη Θεσσαλονίκη ετοιμάζει για την Τετάρτη ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στο Thessaloniki Summit 2025, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο Porto Palace.
Οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο επίσημο δείπνο την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, με τους συμμετέχοντες να επικεντρώνονται στις γεωπολιτικές εξελίξεις, τη δυναμική των σχέσεων ΕΕ - ΗΠΑ και τις μεταναστευτικές ροές.
Την Τετάρτη, πάντως, εκτός από τον πρωθυπουργό, στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται και οι αγρότες, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει δυναμικές κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων τους, όπως η χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου και ο ορισμός ανώτατης τιμής στο ρεύμα.
Η συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη που είχαν την περασμένη Παρασκευή φαίνεται πως δεν τους άφησε ικανοποιημένους και την Τετάρτη αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Από το Μέγαρο Μαξίμου είναι κατηγορηματικοί ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη», αν και υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει ένα σημαντικό μέρος των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, όπως είναι η μείωση συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών για τα αγροτικά μηχανήματα, για τα λιπάσματα και για τις ζωοτροφές.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν χαρακτηριστικά τη λύση που δόθηκε στο ζήτημα του μηχανισμού μόνιμης επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και στο ζήτημα του αγροτικού ρεύματος.
Το Eurogroup και ο Τραμπ
Θα ήταν μια ήσυχη, τεχνοκρατική συνεδρίαση η χθεσινή του Eurogroup, αν δεν υπήρχε ο... βομβαρδισμός από την άλλη όχθη του Ατλαντικού εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, όπως λέει συνεχώς ο Τραμπ, «δεν μας φέρεται καλά».
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, περιέγραψε ως εξής στη δήλωσή του, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, το κλίμα που διαμορφώνει η κυβέρνηση Τραμπ: «Λαμβάνουμε καθημερινά ερωτήσεις σχετικά με ανακοινώσεις από άλλες χώρες και τι σημαίνουν για τη ζώνη του ευρώ. Μπορώ να κατανοήσω αυτό το ενδιαφέρον και την ανάγκη για απαντήσεις. Τα θεσμικά όργανα μας παρουσίασαν σήμερα την ανάλυση και τις απόψεις τους και είχαμε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων. Η σημερινή συζήτηση επιβεβαίωσε τη σαφή αποφασιστικότητα όλων των μελών της ζώνης του ευρώ να παραμείνουν ενωμένα στα υπό εξέταση ζητήματα. Θυμηθήκαμε ότι έχουμε ήδη ξεπεράσει αρκετές κρίσεις και βγήκαμε πιο δυνατοί. Τμήματα της οικονομίας μας εξακολουθούν να προσαρμόζονται στο ενεργειακό σοκ, αλλά ουσιαστικά υπήρξαμε πιο ανθεκτικοί από ό,τι πολλοί θα περίμεναν».
Κάπως έτσι, χωρίς να αναφέρει πουθενά τον Τραμπ, την κυβέρνησή του ή τις ΗΠΑ, ο Ντόναχιου έστειλε ένα μήνυμα ενότητας της Ευρώπης και ανθεκτικότητας της οικονομίας σε πιθανούς δασμούς. Μακάρι να αποδειχτεί ότι είναι έτσι.
Φτώχεια στις τηλεπικοινωνίες
Αυξανόμενες δομικές προκλήσεις αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή βιομηχανία, καθώς τα έσοδα των παρόχων μειώθηκαν το 2023 κατά 4,4%, με το μέσο έσοδο ανά χρήστη να παραμένει το χαμηλότερο παγκοσμίως, ενώ και οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 2% μετά από επτά χρόνια ανοδικής πορείας.
Η ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως καταγράφουν και τα στοιχεία της έκθεσης State of Digital Communications 2025, της Connect Europe, με όλο το οικοσύστημα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να εκτιμάται στο 1 τρισ. ευρώ το 2023, συμβάλλοντας στο 4,7% του ΑΕΠ της ηπείρου. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη συνεχίζει να υστερεί έναντι των ανταγωνιστών της, έχοντας την χαμηλότερη κάλυψη 5G SA με 40% έναντι 91% στη Β. Αμερική, ενώ στο Open RAN παρά τη σημαντική πρόοδο βρίσκεται πίσω από την Ασία.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι ψηφιακοί στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ κινδυνεύουν αν δεν αυξηθούν οι επενδύσεις και υπογραμμίζει τις προκλήσεις που υπάρχουν για την ευρωπαϊκή αγορά όπως η ακεραιότητα των υποθαλάσσιων καλωδίων, η ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, η ακεραιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και η κβαντική κρυπτογράφηση.
Κοινό χρέος για την άμυνα
Πρόταση για αύξηση των αμυντικών δαπανών μέσω της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού ομόλογου καταθέτει η Γαλλία, μέσω του υπ. Οικονομικών Μπ. Χαντάντ.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, όχι στο πολεμικό επίπεδο αλλά αυτές που συνδέονται με τις προτάσεις Τραμπ, είναι μείζονος σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης και φυσικά την ασφάλειά της.
Σημείωσε ότι είναι μία στιγμή που η ΕΕ θα πρέπει να λάβει ιστορικές αποφάσεις και μία εξ αυτών είναι η έκδοση κοινού χρέους. Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της Ένωσης, με τη Γερμανία να αποτελεί, συνήθως, το μεγάλο αγκάθι σε μία τέτοια κίνηση.
Οι ερωτήσεις του Λ. Οίκου στην Ευρώπη
Γράμμα με... ερωτήσεις έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην ΕΕ αναφορικά με την Ουκρανία και περιμένουν τις απαντήσεις των Ευρωπαίων. Μεταξύ αυτών των ερωτήσεων περιλαμβάνεται το εάν η Ευρώπη έχει κάποιο σχέδιο προκειμένου να διαφυλάξει την ειρήνη στην Ουκρανία, εάν υποτεθεί ότι υπάρξει συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Άλλη ερώτηση αφορά το εάν η ΕΕ έχει προετοιμαστεί να συμβάλει με στρατεύματα στη διαφύλαξη της ειρήνης στη χώρα. Μία ακόμη – και ίσως και η πιο σημαντική- πώς θα αντιδράσει εάν ρωσικά στρατεύματα επιτεθούν σε ειρηνευτικό σώμα που απαρτίζεται από Ευρωπαίους στρατιώτες.
Οι απαντήσεις στα παραπάνω αλλά και σε ορισμένα ακόμη ερωτήματα θα πρέπει να είναι έτοιμες και να δοθούν στον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ για Ουκρανία και Ρωσία, Κιθ Κέλογκ εντός του τρέχοντος μηνός.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.