Δεν πρόλαβε να πει «καλημέρα» ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Αρίστος Δοξιάδης και, λίγες μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, ανακοίνωσε την παραίτησή του, παραίτηση που αναμφίβολα αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην προσπάθεια επανεκκίνησης του πρωθυπουργού.
Ο κ. Δοξιάδης, που κέρδισε μια θέση στον κατάλογο των πιο γρήγορα παραιτηθέντων μελών κυβέρνησης, με ανάρτησή του στο facebook γνωστοποίησε την παραίτησή τού, υπογραμμίζοντας ότι «ο ανήθικος πόλεμος που εξαπέλυσε εναντίον μου η αντιπολίτευση, με ανυπόστατες επιθέσεις ήδη από την πρώτη μέρα της ορκωμοσίας μου στην κυβέρνηση, με προσγείωσε απότομα στη σκληρή πολιτική πραγματικότητα».
Το πλήγμα για τον κ. Μητσοτάκη είναι σημαντικό, καθώς ο κ. Δοξιάδης είναι άνθρωπος που απολαμβάνει ευρύτερης εκτίμησης, είναι εκτός των κομμάτων και ήταν από τους λίγους τεχνοκράτες που συμμετείχαν στην κυβέρνηση.
Από την άλλη, να πούμε ότι η ιστορία με την εταιρεία Απόλλων, η οποία έχει καταδικαστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και έχει χρέη προς το Δημόσιο, και με την οποία συνδέονταν ο κ. Δοξιάδης, κάνει μπαμ ότι είναι… τζιζ.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι, πριν ανατεθούν καθήκοντα στον κ. Δοξιάδη, δεν έγινε ένα ξεσκόνισμα για εκκρεμότητες και «κληρονομιές» που θα μπορούσαν να δώσουν τροφή στην αντιπολίτευση και να πλήξουν το πρόσωπο του νέου υφυπουργού; Ο ίδιος δεν το ανέφερε; Το θεώρησε ασήμαντο;
Διότι εκ του αποτελέσματος δεν ήταν καθόλου ασήμαντο, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στη νέα κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η βαριά ήττα Μπρατάκου
Ενός κακού μύρια έπονται και η απρόσμενη ήττα του πρώην υπουργού και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιάννη Μπρατάκου, στη διεκδίκηση της προεδρίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος μοιραία ακουμπά και την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητστοάκη.
Η μάχη για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος είχε λάβει χαρακτήρα και εσωκομματικής σύγκρουσης, στην οποία ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιάννης Βουτσινάς θριάμβευσε με 69 ψήφους έναντι του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και πρώην υπουργού, Γιάννη Μπρατάκου, ο οποίος έλαβε μόλις 49 ψήφους., παρά το γεγονός ότι είχε την υποστήριξη του Μαξίμου.
Το στίγμα του Πιερρακάκη
Δεν είναι εύκολο να διαδέχεσαι έναν επιτυχημένο υπουργό. Πολύ περισσότερο, όταν η διαδοχή γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών, ένα υπουργείο που δεν προσφέρεται για τολμηρές αλλαγές και καινοτομίες, αφού η πολιτική περιορίζεται από τους δεσμευτικούς δημοσιονομικούς στόχους και την επιτήρηση από την αγορά ομολόγων.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στην πρώτη του εμφάνιση ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δίπλα στον Κωστή Χατζηδάκη που πήρε «προαγωγή» σε θέση αντιπροέδρου, προσπάθησε να δώσει το δικό του στίγμα. Τόνισε, βέβαια, ότι «θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας για τα πλεονάσματα», αλλά υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι «οι καλές επιδόσεις της οικονομίας να φτάσουν σε κάθε γωνιά της χώρας, να φτάσουν σε κάθε ελληνικό σπίτι».
Έφερε, μάλιστα, στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της οικονομικής πολιτικής τους νέους: «είναι στον πυρήνα όλων των αποφάσεων και των δεσμεύσεών μας (...) θα αφιερώσουμε, θα αφιερώσω όλες μας τις δυνάμεις ώστε να απαντήσουμε στις αγωνίες σας».
Δεν αποτέλεσε έκπληξη, εξάλλου, ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους στην πρώτη τετραετία Μητσοτάκη, αναφέρθηκε με έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία: «Θα επιστρατεύσουμε τη δύναμη και τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, έτσι ώστε να ταράξουμε τα νερά και να πολλαπλασιάσουμε την ταχύτητα με την οποία τα προβλήματα βρίσκουν τις λύσεις τους. Στόχος μας είναι να φέρουμε μετρήσιμα αποτελέσματα. Στόχος μας είναι να πετύχουμε μια μικρή αλλαγή κάθε μέρα».
Ο Βαρδινογιάννης επιστρέφει στο ποδόσφαιρο
Η ποδοσφαιρική σεζόν 2025-2026 ήταν βέβαιο ότι θα έβρισκε τις ομάδες της Super League απέναντι στον κοινό «εχθρό»: τη σύμπραξη Cosmote και Nova στα αθλητικά τηλεοπτικά δικαιώματα η οποία -κακά τα ψέματα- εκτός από το χτύπημα στην πειρατεία έγινε για να μειωθούν τα κόστη των δύο παρόχων σχετικά με τα ποσά που δαπανούν για να δείξουν τους δημοφιλείς αγώνες της Super League.
Τελευταία έρευνα έδειξε ότι το 60% των συνδρομητών κάνει συνδρομή για το ελληνικό ποδόσφαιρο και λιγότερο για τα ευρωπαϊκά κύπελα (Champions League, Europa League κ.α.). ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έκαναν μία πρόταση να δώσουν μαζί με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ το 15% των δικών τους εσόδων (πάνω από 6 εκατ. ευρώ) στις υπόλοιπες 10 ομάδες ώστε να αντισταθμιστεί η όποια απώλεια προκύψει από την πρόταση των Cosmote και Nova.
Όμως ο πρόεδρος της Super League, Eυάγγελος Μαρινάκης (ΠΑΕ Ολυμπιακός) κατάφερε να εξασφαλίσει σε 9 μικρομεσαίες ομάδες τετραετές κλειστό συμβόλαιο και μάλιστα με αυξημένα έσοδα. Άγνωστο πότε μίλησε και πώς έγινε η συμφωνία, αλλά το αποτέλεσμα μετράει. Για τους big four τα δεδομένα ακόμη δεν είναι γνωστά.
Το ενδιαφέρον είναι πως πίσω από τα 9 συμβόλαια υπάρχει εταιρεία που λειτουργεί ως μεσάζοντας ανάμεσα στις ομάδες και τους παρόχους. Στην εταιρεία αυτή μετέχει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (Τζίγγερ) γεγονός που σηματοδοτεί την επιστροφή της οικογένειας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πέρασαν 13 χρόνια από όταν η οικογένεια Βαρδινογιάννη πούλησε την πλειοψηφία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην Παναθηναϊκή Συμμαχία.
Δεκατρία χρόνια μακριά από την «εξουσία» που σου δίνει η μπάλα είναι πολλά για αυτό και είμαστε μπροστά στη μεγάλη επιστροφή. Μάλιστα, μιλάμε για έναν επιχειρηματία που έχει στην ιδιοκτησία του Star και Alpha με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στο μέλλον για τη δημιουργία και άλλης πλατφόρμας ανταγωνιστικής σε Cosmote και Nova.
Το ξήλωμα του ESG
Και τώρα, τι θα γίνουμε χωρίς ESG; Αυτή είναι η απορία πολλών στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς είχε στηθεί ολόκληρη βιομηχανία γύρω από την προσαρμογή στο ESG, αλλά τώρα οι κανόνες βιωσιμότητας περνούν σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στην αγωνία των Βρυξελλών να απελευθερώσουν τις επιχειρήσεις από γραφειοκρατικά βάρη για να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
Πρόσφατα, η Κομισιόν ανακοίνωσε πρόταση για σαρωτικές αλλαγές στην οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive), στο πλαίσιο ενός πακέτου για την απλούστευση των διαδικασιών στην Ευρώπη.
Η υποχρέωση για αναφορές ESG μετατίθεται δύο χρόνια αργότερα, το 2028, ενώ θα ισχύει μόνο για μεγάλες εταιρείες, δηλαδή όσες έχουν πάνω από 1.000 εργαζομένους και τουλάχιστον 50 εκατ. τζίρο ή 25 εκατ. ενεργητικό. Με τα νέα κριτήρια, το 80% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δεν θα έχουν υποχρέωση να συντάσσουν αναφορές ESG.
Το ESG, όμως, «ξηλώνεται» και σε άλλα επίπεδα. Ένα παράδειγμα είναι οι αμυντικές βιομηχανίες, που με βάση τους κανόνες ESG κατατάσσονται από τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, στη χειρότερη κατηγορία, δίπλα στις εταιρείες τζόγου. Τώρα, όμως, που η Ευρώπη θέλει να χρηματοδοτηθεί η αμυντική βιομηχανία πάση θυσία, αυτοί οι κανόνες φαίνεται ότι θα παρακαμφθούν.
Και όλα αυτά στην Ευρώπη. Γιατί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ο Τραμπ και οι άνθρωποι του ακούν ESG και... τραβούν πιστόλι.
Ο Ερντογάν... αγριεύει
Την πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ είχε το Σαββατοκύριακο ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνουμε ότι έχει... αγριέψει.
Ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να αρθούν οι κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών S-400 και να επανέλθει η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35. Επιπλέον, ζήτησε να ενεργοποιηθεί πλήρες πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 που κατέχει η Τουρκία, ενώ λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Άγκυρα έδωσε και παραγγελία για 40 Eurofighter με πυραύλους Meteor στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Αν υποθέσει κανείς ότι ο Ερντογάν πετυχαίνει τους στόχους τους σε όλα αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα, η Τουρκία θα βρεθεί σε μερικά χρόνια με μια απίστευτη αεροπορική δύναμη, που θα περιλαμβάνει από F-16 και Eurofighter σε εκδόσεις 4,5 γενιάς, μέχρι τα πέμπτης γενιάς F-35. Θα έχει αρκετά αεροπλάνα όχι για να αντιπαρατεθεί στην Ελλάδα, αλλά για να κατακτήσει... την Ευρώπη.
Προς το παρόν, πάντως, οι αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400 δεν είναι εύκολο να αρθούν, εκτός αν ο Τραμπ αποφασίσει να κάνει ένα πολύ μεγάλο... ρουσφέτι στον Ερντογάν.
Το pornhub έγινε... πυρηνικό όπλο
Υπάρχει ένα «πυρηνικό όπλο» στις εμπορικές σχέσεις του Καναδά με τις ΗΠΑ, που θα μπορούσε να φέρει σε απελπισία τους Αμερικανούς και να λυγίσει τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ένας Καναδός κωμικός βρήκε ποιο είναι: το pornhub! Ανέβασε το σχετικό βίντεο στο instagram και έχει γίνει viral, προκαλώντας ακόμη και δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, όπως αυτό στην όχι ιδιαίτερα σοβαρή New York Post.
Το pornhub είναι βέβαια το πιο δημοφιλές πορνογραφικό site παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ είναι το κορυφαίο site με 3 εκατ. καθημερινούς επισκέπτες. Και ελέγχεται από τον καναδικό όμιλο Aylo. Η κυβέρνηση του Καναδά δεν έχει σκεφθεί, βέβαια, να χρησιμοποιήσει το pornhub στον εμπορικό πόλεμο με τον Τραμπ, αλλά στους παλαβούς καιρούς που ζούμε το αστείο του Καναδού κωμικού ήταν αρκετά εύστοχο.
Δεν ελκύει οι υψηλή τεχνολογία
Μετά το πρόσφατο sell off στη Wall Street οι αποτιμήσεις των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αλλά παρά ταύτα δεν φαίνεται να προσελκύουν τους επενδυτές. Αιτία, το γεγονός ότι θεωρούν ότι έχουν περιθώρια ακόμη μεγαλύτερης διόρθωσης και ως εκ τούτου τηρούν στάση αναμονής.
Οι αναλυτές της Wall Street περιόρισαν πρόσφατα τις εκτιμήσεις τους για το 2025 για τους "magnificent seven", παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες, κατά μέσο όρο, σημείωσαν καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των κερδών τους το τέταρτο τρίμηνο. Η εν λόγω ομάδα εταιρειών αναμένεται να δει τα κέρδη να αυξάνονται κατά 22%, από τις προσδοκίες του 24% στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence. Το 2024, η ομάδα σημείωσε αύξηση κερδών κατά 34%. Τα κέρδη για το σύνολο του S&P 500, αντίθετα, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 12% φέτος, από 10% πέρυσι.
Όσον αφορά τις "magnificent seven", κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, για παράδειγμα, η Tesla αποτελούσε πάντα μια εξαίρεση. Είναι η μικρότερη, από πλευράς κεφαλαιοποίησης, στην ομάδα, έχει τα στενότερα περιθώρια κέρδους και την υψηλότερη αποτίμηση, λόγω της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του ιδρυτή της, Έλον Μασκ. Ακόμη και μετά την πτώση της κατά 48% τους τελευταίους τρεις μήνες, οι μετοχές της εξακολουθούν να αποτιμώνται 82 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.