«Τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό» προκλήθηκε χθες με τη μεταβίβαση της Εγνατίας στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και EGIS PROJECTS, η οποία ανακοινώθηκε τελικώς χθες αργά το απόγευμα.
Μερικές φορές μικρές λεπτομέρειες και εκκρεμότητες, οι οποίες συνήθως δεν καταγράφονται στην «επίσημη ιστορία», κινδυνεύουν να ανατρέψουν ιστορικές συμφωνίες.
Στην περίπτωση λοιπόν της Εγνατίας, ο χρόνος της ανακοίνωσης έχει τη σημασία του για τα όσα διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο.
Τα πάντα ήταν έτοιμα από χθες νωρίς το πρωί, προκειμένου μέχρι το μεσημέρι το Υπερταμείο να εκδώσει την ανακοίνωση για το οικονομικό κλείσιμο της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη σύμβαση παραχώρησης.
Με μία μικρή λεπτομέρεια που ουδείς φαίνεται να είχε λάβει υπόψη μέχρι την ώρα εκείνη: το τίμημα της παραχώρησης, δηλαδή τα 1,275 δισ. ευρώ, δεν είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ευτυχώς που κάποιος παρατηρητικός το αντελήφθη εγκαίρως, διότι, παρότι δεν υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης προς τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας (Γιώργος Περιστέρης), το κλείσιμο της συναλλαγής χωρίς την κατάθεση του τιμήματος δεν θα μπορούσε να ανακοινωθεί. Έτσι, προς ώρας, πάγωσε η έκδοση της ανακοίνωσης μέχρι να τακτοποιηθεί ταμειακώς το ζήτημα.
Τελικώς, τα χρήματα πιστώθηκαν στον λογαριασμό του Δημοσίου λίγο πριν τις επτά το απόγευμα και έτσι, στη συνέχεια, ανακοινώθηκε πανηγυρικώς η μεταβίβαση της Εγνατίας.
Έτσι, τέλος καλό, όλα καλά και μία νέα εποχή ξεκινά για την Εγνατία.
Στο 90% αύξησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τη συμμετοχή της στη Νέα Εγνατία Οδό
Με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού έκλεισε και μία από τις πιο επεισοδιακές μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Πλέον, από τα μεσάνυχτα, ο άξονας βρίσκεται στα χέρια του σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects.
Μάλιστα, σε μια στρατηγική απόφαση των τελευταίων 24ώρων, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αύξησε τη συμμετοχή από 75% σε 90%, ισχυροποιώντας τη θέση του έτι περαιτέρω. Ο όμιλος θα ενοποιεί το σύνολο των εσόδων, τα οποία με βάση το χρηματοοικονομικό μοντέλο έχουν εκτιμηθεί σε περίπου 11,3 δισ. ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια των 35 ετών.
Βεβαίως το πέρασμα του άξονα στον παραχωρησιούχο συνοδεύεται -όπως είναι και η συμβατική πρόβλεψη- από μία αύξηση της χιλιομετρικής χρέωσης στα 4 λεπτά το χιλιόμετρο (πλέον ΦΠΑ) από 3 λεπτά που είναι σήμερα.
Παραμένει έτσι σε πρώτη φάση χαμηλότερη από τους υπόλοιπους παραχωρημένους αυτοκινητόδρομους, όπου τα διόδια είναι στα 6,5 λεπτά το χιλιόμετρο (πλέον ΦΠΑ). Αυτό θα αλλάξει στην τριετία, οπότε η χρέωση θα εξισωθεί.
Πρακτικά, από σήμερα, αυτός που θα διασχίσει τον αυτοκινητόδρομο από άκρη σε άκρη με ΙΧ θα πληρώσει συνολικά 40,40 ευρώ.
Οι απαλλαγές από την καταβολή διοδίων θα διατηρηθούν για δύο χρόνια, μόνο για όσους έχουν μόνιμη κατοικία στις περιοχές πέριξ των σταθμών. Μην ξεχνάμε ότι αποτέλεσαν κι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για το κλείσιμο της συναλλαγής, αφού το σύνηθες πολιτικό αλισβερίσι δεκαετιών είχε φουσκώσει τις κάρτες δωρεάν διελεύσεων σε περίπου 80 χιλιάδες.
Δεν κάνουν γιορτές οι τράπεζες
Κάποτε ξενυχτούσαν με την κρίση, τις εκροές κεφαλαίων, το ELA και τα capital controls. Τώρα ξενυχτούν για τα deals.
Ο λόγος για τις τράπεζες, που δεν φαίνεται να χαλαρώνουν ούτε στις γιορτές. Χθες ανακοινώθηκαν δύο ακόμη σημαντικά deals.
H Alpha Bank ανακοίνωσε την απόκτηση από την Dimand του Μινιόν στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της τράπεζας, Αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha Bank αναμένεται να αποφέρει σημαντικά έσοδα από μισθώσεις, τα οποία εκτιμώνται σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ για το 2026.
Το δεύτερο deal ήταν από την CrediaBank που ανακοίνωσε τη μεταβίβαση των POS και των ATMs της τράπεζας στην Euronet, αλλά και την αποκλειστική συνεργασία των δύο ιδρυμάτων στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Υπερένταση, όμως, επικρατεί και στα κεντρικά της Τράπεζας Πειραιώς, όπου το επιτελείο της τράπεζας δουλεύει νυχθημερόν, εδώ και εβδομάδες, για το project Εθνική Ασφαλιστική.
Κεντρικό σημείο αποτελεί το νέο business plan που θα παρουσιαστεί από τη διοίκηση της τράπεζας στις 3 Μαρτίου και στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα βασικά σημεία του σχεδιασμού για την αξιοποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και το σχέδιο «μάχης» για τα επόμενα χρόνια.
Ο αγώνας των αγροτών γίνεται για το σιτάρι και το βαμβάκι
Επειδή κάπου έχουμε μπερδευτεί στην αριθμητική σχετικά με τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία είναι 27, και με το πόσα από αυτά έχουν ικανοποιηθεί (16 σύμφωνα με την Κυβέρνηση), η στήλη μεταφέρει την άποψη επαγγελματία αγρότη, ο οποίος διαθέτει τα προϊόντα του στη λαϊκή αγορά.
Όλη η φασαρία γίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, για δύο προϊόντα: το σιτάρι και το βαμβάκι. Άλλωστε, δεν είναι συμπτωματικό ότι τα μπλόκα που υπάρχουν γεωγραφικά είναι τοποθετημένα πέριξ του Θεσσαλικού κάμπου, ο οποίος, ως γνωστόν, παράγει κατά κύριο λόγο τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Αντίθετα, τα λιγοστά μπλόκα που υπήρχαν στην Πελοπόννησο, για παράδειγμα, ή ακόμη νοτιότερα στην Κρήτη, έχουν διαλυθεί προ πολλού.
Αν εξαιρέσουμε λοιπόν τα θεσμικά αιτήματα, όπως για παράδειγμα το φθηνό αγροτικό ρεύμα, που αγγίζουν οριζοντίως όλους τους παραγωγούς, για το σιτάρι, εξ όσων γνωρίζω, οι παραγωγοί, μεταξύ άλλων, ζητούν την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.
Δηλαδή οικονομική ενίσχυση για τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής, με έμφαση στο σκληρό σιτάρι, όπου η τιμή στην αγορά έχει υποχωρήσει έως και τα 19–22 λεπτά το κιλό. Επίσης, διεκδικούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.
Για το βαμβάκι, τώρα, ζητούν δίκαιες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν περιθώριο κέρδους, καθώς οι τρέχουσες τιμές (περίπου 0,34–0,39 ευρώ/κιλό) θεωρούνται «εξευτελιστικές». Επίσης, την καταβολή ειδικής ενίσχυσης ύψους 53 ευρώ ανά στρέμμα για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος που προέκυψε από τις ζημιές και τη χαμηλή παραγωγή της προηγούμενης περιόδου.
Τέλος, ζητούν τη διασφάλιση της καταβολής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος (περίπου 73,4 ευρώ ανά στρέμμα) και απλοποίηση των προϋποθέσεων, όπως η ελάχιστη στρεμματική απόδοση.
Αυτά τα ολίγα για να γνωρίζουμε ενόψει της ερχόμενης Κυριακής, που θα κριθεί η διαπραγμάτευση των αγροτών με την Κυβέρνηση.
Τι σημαίνει για τις ασφαλιστικές η απόφαση του ΣτΕ για τα ασφάλιστρα υγείας
«Χαράς ευαγγέλια» για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν πλέον, μετά τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, να αναπροσαρμόζουν μονομερώς τα ασφάλιστρα υγείας.
Για να γίνει αντιληπτό το τι σημαίνει αυτό για τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2023 οι Έλληνες πλήρωσαν συνολικά 1,047 δισ. ευρώ για ασφάλιστρα υγείας (νοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά προγράμματα), σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Για το 2024, αν και τα τελικά αναλυτικά στοιχεία ανά υποκλάδο υγείας αναμένονται, η συνολική παραγωγή των κλάδων Ζωής και Υγείας ανήλθε σε 3,25 δισ. ευρώ.
Το ΣτΕ, στην εκπνοή του χρόνου, με την απόφασή του (2196/2-25) άνοιξε τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για τις μονομερείς αυξήσεις, θέτοντας όμως κανόνες ώστε να διασφαλίζονται η διαφάνεια και η δυνατότητα ελέγχου από τον ασφαλισμένο.
Όπως επισημαίνει το ΣτΕ, δεν αρκεί η ρήτρα να αναφέρει απλώς ότι μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις. Πρέπει να υπάρχουν σαφή και κατανοητά κριτήρια που να δείχνουν πώς υπολογίζονται οι αυξήσεις και ποιες είναι οι πιθανές οικονομικές συνέπειες για τον ασφαλισμένο.
Η δεύτερη προϋπόθεση που πρέπει να υπάρχει είναι η επαρκής ενημέρωση, καθώς ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες πριν υπογράψει τη σύμβαση αλλά και καθ’ όλη τη διάρκειά της, ώστε να μπορεί να ελέγχει ότι οι αυξήσεις γίνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα κριτήρια και να ασκεί τα δικαιώματά του.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου γίνεται AE
Το τέλος του «συνεταιριστικού της χαρακτήρα» σηματοδοτεί η απόφαση που ελήφθη στις αρχές της εβδομάδας από τη γενική συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου για τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία.
Η μετατροπή της νομικής μορφής αποτέλεσε βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας, μέσω επένδυσης ύψους 30 εκατ. ευρώ από την Capstone Capital.
Στις σημαντικές αλλαγές που θα υλοποιηθούν με τη μετατροπή αυτή είναι και η μετατροπή των συνεταιριστών της τράπεζας σε μετόχους, διατηρώντας τη συμμετοχή τους στην τράπεζα μέσω κοινών ονομαστικών μετοχών αξίας 0,50 ευρώ η καθεμία.
Όπως μάλιστα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Ιωάννης Βουγιούκας, κατά την έγκριση στην ΕΓΣ: «Η μετατροπή σε ΑΕ, συνδυαστικά με την πανελλήνια άδεια που έχει εγκριθεί από την ΤτΕ αλλά και με την επικείμενη σημαντική αύξηση ΜΚ, αναμένεται να ωφελήσει τους μεριδιούχους λόγω αύξησης της αξίας της Τράπεζας».
Πότε θα παρεμβαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αγορά ρεύματος
Διευκρινίσεις παρείχε στη Βουλή η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ειρήνη Σαρπ, απαντώντας σε ερώτηση πέντε βουλευτών σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όπως η ίδια κατέστησε σαφές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να παρέμβει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μόνο όταν οι αυξήσεις τιμών προκύπτουν από εσωτερικούς παράγοντες και όχι από διεθνείς εξελίξεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις αντιανταγωνιστικών πρακτικών.
Σύμφωνα με την ίδια, η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δηλώνει ιδιαίτερα ευαίσθητη απέναντι σε φαινόμενα αυξήσεων τιμών, ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε κάθε περίπτωση ανατίμησης.
Προϋπόθεση για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της είναι να διαπιστωθεί ότι οι αυξήσεις δεν οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι διεθνείς τιμές ενέργειας, αλλά σε πρακτικές που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Τέτοιες πρακτικές μπορεί να είναι είτε οριζόντιες ή κάθετες συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων είτε μονομερής συμπεριφορά από εταιρείες που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Μάλιστα, όπως υπενθύμισε η κ. Σαρπ, η Επιτροπή έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά στοχευμένων ενεργειών για τη διερεύνηση πιθανών παραβάσεων στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας.
Χρονιά-ορόσημο για τις τράπεζες το 2025
Το 2025, συστημικές και μη τράπεζες επιβεβαίωσαν όχι μόνο την ανθεκτικότητά τους, αλλά και τη σημαντική ενίσχυση των επιδόσεών τους. Το έτος ήταν γεμάτο καθοριστικά deals για τον κλάδο, ισχυρές οικονομικές επιδόσεις με υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, συνεχείς αναβαθμίσεις της επενδυτικής τους βαθμίδας από διεθνείς οίκους και περαιτέρω εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.
Με στρατηγικές κινήσεις, όπως οι εξαγορές σε διάφορους κλάδους και ιδιαιτέρως στον ασφαλιστικό, οι τράπεζες κατάφεραν να διευρύνουν και να διαφοροποιήσουν τις πηγές εσόδων τους, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τα θεμέλιά τους.
Το 2026 προτεραιότητα των διοικήσεων είναι να ενσωματώσουν τις δραστηριότητες των νέων εταιρειών στην οργανική απόδοση των Ομίλων, προκειμένου η κερδοφορία και οι θετικές αποδόσεις να συνεχίσουν με αυξημένους ρυθμούς και στο νέο έτος.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.