ΓΔ: 1445.94 1.80% Τζίρος: 100.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:09:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Η τουρκική απειλή στο Χρηματιστήριο και η συζήτηση για την bad bank

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Πάνω που πήγαν λίγο να χαμογελάσουν οι επενδυτές με το +1,5% του Χρηματιστηρίου, χθες, μετά το αίσιο τέλος, ειδικά για την Ελλάδα, των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και η μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο επεισοδίου έστειλαν τον Γενικό Δείκτη στα Τάρταρα.
  • Μόνο ένα θερμό επεισόδιο μας λείπει μετά την πανδημία. Ας ελπίσουμε ότι η ένταση θα αποκλιμακωθεί γρήγορα. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι πολλοί ανησυχούν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, για την κατάσταση και τις επιδιώξεις της Τουρκίας.
  • Τα ελληνοτουρκικά είναι πιθανό να επηρεάσουν και τον ανασχηματισμό, ο οποίος όλο γίνεται και τελικά δεν γίνεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε στον, μικρής κλίμακας, ανασχηματισμό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το μέτωπο αντιπαράθεσης με την Τουρκία ίσως οδηγήσει σε μικρή αναβολή, αν και είναι ολοφάνερη η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει χαμηλά το θέμα της Τουρκίας και να διατηρήσει μια αίσθηση business as usual.   
  • Πυκνές είναι οι συζητήσεις στους τραπεζικούς κύκλους για την προοπτική δημιουργίας bad bank. Πολλά στελέχη πρώτης γραμμής φαίνεται ότι βλέπουν το εγχείρημα κάπως ανταγωνιστικά ή πιο σωστά θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε απώλεια ισχύος. Από την άλλη, το πρόβλημα έχει κλείσει μια δεκαετία και έχουμε ξεπεράσει το σημείο «δεν πάει άλλο».
  • Χθες στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ για τις προκλήσεις της εγχώριας οικονομίας στην μετά COVID 19 εποχή, στην οποία μετείχε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε νέες και καινοτόμες προτάσεις για την ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αρκεί αυτές να είναι συμβατές με τους γνωστούς περιορισμούς (δημοσιονομικούς, ζητήματα ενισχύσεων, αγοράς κ.α.), σημείο με το οποίο συμφώνησε απόλυτα ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
  • Ο Γ. Στουρνάρας, πάντως, κατέστησε απόλυτα σαφή το λόγο για τον οποίο είναι απαραίτητη μια συστημική λύση τύπου bad bank για να απελευθερωθεί το τραπεζικό σύστημα από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων: όπως είπε, ακόμη και αν εφαρμόζονταν στο ακέραιο τα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, χωρίς να προστεθούν νέα προβληματικά δάνεια από την κρίση του κορονοϊού, και πάλι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρούσε λίγο χαμηλότερα από το 20% στο τέλος του 2021. Αυτός είναι ο λόγος, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, που οδηγεί την Τράπεζα της Ελλάδος να προετοιμάζει την πρότασή της για την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (bad bank) και ήδη προσέλαβε, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, τρεις κορυφαίους οίκους από το χώρο της επενδυτικής τραπεζικής και των συμβουλευτικών υπηρεσιών για να επεξεργαστούν το σχέδιο. 
  • Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται η δημιουργία bad bank στην χώρα. Πολλά χρόνια πριν, σε πολύ διαφορετικό πλαίσιο, όταν διοικητής της Εθνικής Τράπεζας ήταν ο Θεόδωρος Καρατζάς είχε προταθεί, σε μια κρίσιμη σύσκεψη, να ετοιμαστεί σχέδιο για bad bank και να μείνει στο συρτάρι για ώρα ανάγκης, ώστε το τραπεζικό σύστημα να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση κρίσης. Την πρόταση απέρριψε ο Θ. Καρατζάς, επειδή φοβήθηκε τις διαρροές, που δεν θα επέτρεπαν να μείνει μυστικό το σχέδιο.
  • Η Εθνική βέβαια στην ουσία υποχρεώθηκε να δημιουργήσει ένα όχημα, τύπου bad bank, προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεγάλο βάρος των προβληματικών επιχειρήσεων που παραλίγο να την οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Η διοίκηση Βρανόπουλου ήταν αυτή που προχώρησε πρώτη σε σημαντικές κινήσεις για την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, ενώ η Εθνική Κεφαλαίου, στην οποία μεταβιβάστηκαν πολλές από τις προβληματικές συμμετοχές της Εθνικής Τράπεζας, στην πράξη λειτούργησε ως bad bank.
  • Άλλη μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, επίσης διαδικτυακά, διοργανώνουν από κοινού το ΙΟΒΕ και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με αφορμή την δημοσίευση της Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.
  • Στην εκδήλωση ο Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών του ΟΟΣΑ Alvaro Pereira και οι συγγραφείς Mauro Pisu και Tim Bulman θα παρουσιάσουν την Έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2020. Θα ακολουθήσει σχολιασμός και συζήτηση για την Έκθεση, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς και η Δάφνη Νικολίτσα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
  • Δεν έγιναν πολύ σοφότεροι οι επενδυτές από τις χθεσινές ανακοινώσεις της διοίκησης της Aegean σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Airbus για τα νέα αεροσκάφη και την προσπάθεια που γίνεται να καθυστερήσουν οι παραδόσεις και να μειωθεί η επιβάρυνση της ελληνικής εταιρείας από προμήθειες νέων αεροσκαφών σε ένα περιβάλλον που μόνο τέτοιες επεκτατικές κινήσεις δεν ευνοεί.
  • «Η AEGEAN έχει ήδη παραλάβει 5 νέα αεροσκάφη Airbus A320neo», ανακοίνωσε η διοίκηση, «ενώ άλλα 2 αναμένονται εντός των επόμενων μηνών, μεταξύ αυτών και το πρώτο Α321neo. Το επενδυτικό πρόγραμμα της AEGEAN για τη συνολική παραγγελία των 46 αεροσκαφών διατηρείται μεν, ωστόσο η εταιρεία επιδιώκει και εργάζεται ώστε να επιτύχει τις προσαρμογές και την ευελιξία που απαιτούνται».
  • Με άλλα λόγια, οι παραδόσεις αεροσκαφών θα συνεχιστούν κανονικά τους επόμενους μήνες και... βλέπουμε. Όπως φαίνεται, δεν είναι και τόσο εύκολο να επιτύχει η εταιρεία, σε διαπραγμάτευση με την Airbus «τις προσαρμογές και την ευελιξία που απαιτούνται» και, προς το παρόν τουλάχιστον, η πρόοδος είναι πολύ μικρή. Αλλά ο καιρός περνάει και η εταιρεία παραμένει παγιδευμένη σε μια γιγαντιαία συμφωνία απόκτησης νέων αεροσκαφών, όταν όλες οι εταιρείες κοιτάζουν μόνο πώς θα μειώσουν τους στόλους τους.
  • Ο Επίμονος Κηπουρός σήμερα σας αποχαιρετά, θα κάνει χρήση της πατροπαράδοτης θερινής άδειας και θα βρεθούμε ξανά τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.   
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι παιδικές ασθένειες των servicers, το ρίσκο Μητσοτάκη και το τσεκάπ από ΔΝΤ

Οι αιχμές Στουρνάρα για τους αργούς ρυθμούς ανάκτησης «κόκκινων» δανείων, η ακρίβεια που διαβρώνει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, το κρίσιμο ερώτημα που καλείται να απαντήσει το ΔΝΤ για το χρέος και ο εφησυχασμός μπροστά στις απειλές του Πούτιν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φυγή ξένων από το ΧΑ, τα «γερμανικά» του Στουρνάρα και η εκτίναξη της Aegean

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από την Αθήνα εν μέσω πανδημίας, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην Handelsblatt, η άνοδος και οι κίνδυνοι για τη μετοχή της Aegean και τα 160 εκατ. πρόσθετων κερδών της Mytilineos από τις ΑΠΕ.
stocks, xrimatistiria, agores
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα politics Στουρνάρα, τα on - off στα Jumbo και η περίεργη ημέρα στο ΧΑ

Πώς ο διοικητής της ΤτΕ εξισορρόπησε το «καρφί» στην κυβέρνηση για την bad bank, γιατί «σέρνεται» η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, πότε κλείνει το deal για την Εθνική Ασφαλιστική, τι συμβαίνει με το e-shop των Jumbo και η περίεργη συνεδρίαση στο ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πολιτικό μπλέξιμο, τα σύννεφα στο χρηματιστήριο και η φορολογία στον τζόγο

Η κυβέρνηση δημιουργεί θέμα... πολιτικής σταθερότητας, η ανησυχία για τις επιπτώσεις στο ΧΑ, αλλαγές στη φορολογία στα τυχερά παιχνίδια, φιλανθρωπία και ξέπλυμα, η «ασπίδα» στον Κ. Καραμανλή και η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.