ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Η «εθνική επιτυχία» του APS και οι θυσίες στο βωμό των εντυπώσεων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Η χθεσινή έγκριση του APS αποτελεί πράγματι μια επιτυχία της κυβέρνησης και του Γιώργου Ζαββού, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον παράγοντα χρόνο. Το σχέδιο σέρνονταν για χρόνια και μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν τα δέοντα ώστε να λάβει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.
 • Ιδιαίτερα θετική η αντίδραση της αγοράς (+4,03% ο δείκτης των τραπεζών), αλλά όχι ενθουσιώδεις, καθώς, οι πάντες περιμένουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για να «τρέξουν» τα μοντέλα και να δουν με ακρίβεια πόσο δουλεύει το σχέδιο.
 • Έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος ο κ. Ζαββός, όμως οι δηλώσεις περί «εθνικής επιτυχίας» είναι λίγο υπερβολικές: το έθνος δεν ξεκίνησε την διαδρομή του με την υπουργοποίηση του κ. Ζαββού και το γεγονός ότι απαιτήθηκαν χρόνια και χρόνια για να αντιγράψουμε κάτι που οι Ιταλοί έκοψαν και έραψαν σε διάστημα μηνών, λύνοντας το πρόβλημα των τραπεζών τους, δεν μας τιμά ιδιαίτερα.
 • Το μέγα ζητούμενο βέβαια είναι το πόσο λειτουργικό και αποτελεσματικό θα είναι το σχέδιο «Ηρακλής». Χθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του, αφού σημείωσε ότι το σχέδιο είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση προσέθεσε ότι το «το σχήμα αυτό πρέπει να εξειδικευθεί μέσω του εφαρμοστικού νόμου». Με άλλα λόγια πρώτα να το δούμε και μετά να το κρίνουμε.
 • Άνετα θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, ακόμα και αν δεν έχει την παραμικρή γνώση ή ενημέρωση, ότι οι σχέσεις των δύο δεν είναι οι καλύτερες.
 • Αίσθηση προκάλεσε χθες σε τραπεζικούς κύκλους -και όχι μόνο- η αναφορά του κ. Ζαββού πως «οτιδήποτε αφορά το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τρις, με κρατικά κεφάλαια, άπτεται του δημοσίου συμφέροντος». Ολίγων κρατιστής, σχολίασαν κάποιοι.
 • Το τρις, με κρατικά κεφάλαια, βέβαια δεν ισχύει. Στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση (2012) πράγματι ήταν καθοριστική η συμμετοχή του κράτους μέσω του ΤΧΣ, με τους ιδιώτες να συνεισφέρουν  περίπου το 10% των κεφαλαίων.
 • Στην δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση όμως το κράτος δεν έβαλε ευρώ: καλύφθηκε αποκλειστικά από ξένους και εγχώριους επενδυτές (για κακή τους τύχη).
 • Στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, αποτέλεσμα της ηρωικής διαπραγμάτευσης των γνήσιων κρατιστών του ΣΥΡΙΖΑ, το κράτος κάλυψε μέρος των κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Αντίθετα Eurobank και Alpha Bank συγκέντρωσαν το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων από ξένους επενδυτές, ενισχύοντας περαιτέρω την ιδιωτική συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
 • Άρα το τρις είναι στην καλύτερη περίπτωση ενάμιση σε ότι αφορά τη συμμετοχή του κράτους. Αυτά παθαίνουν οι καλοί νομικοί όταν μπλέκουν με την πολιτική: θυσιάζουν την ακρίβεια στο βωμό των εντυπώσεων.   
 • Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν προ ημερών στο δημοτικό συμβούλιο Λουτρακίου όταν ο γνωστός κατασκευαστής Γιώργος Βλάχος, πρόεδρος του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ, που εκπροσωπεί τις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους τεχνικές εταιρείες της χώρας, άρχισε να μοιράζει καταθετήρια! Ο κ. Βλάχος μοίραζε ως φέιγ βολάν τα καταθετήρια με τα οποία, όπως υποστήριξε, έχει πληρώσει σε τρία πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης, 54.000 ευρώ προκειμένου να αναλάβει έργα. Οι σκηνές έχουν καταγραφεί σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο!
 • Ο γνωστός συνδικαλιστής του κατασκευαστικού κλάδου υποστηρίζει πως τα χρήματα καταβλήθηκαν την περίοδο 2007 – 2009, όταν και πάλι δήμαρχος ήταν ο Γ. Γκιώνης.  Η τεχνική εταιρεία του προέδρου του ΣΑΤΕ είχε αναλάβει μεταξύ άλλων και τα έργα ανάπλασης των λουτρών Λουτρακίου και υποστηρίζει πως ο δήμος του οφείλει σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ! Το ερώτημα είναι να έχει ασχοληθεί κάποιος εισαγγελέας. Είτε για να διαπιστώσει αν ισχύουν οι καταγγελίες του Γ. Βλάχου και να παρέμβει, είτε για να μάθουν οι πολίτες πως πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση του δημάρχου Λουτρακίου.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρίση κυβέρνησης – τραπεζών, το συνέδριο στο Λονδίνο και τα χρηματιστήρια

Οι μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Λονδίνο, γιατί οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών είναι στο «κόκκινο», η αλλαγή διοίκησης στην Παγκρήτια, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια.
psaltis-alpha
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιτάχυνση της Alpha, το bank run στα crypto, οι πλειστηριασμοί και η κυβέρνηση

Η αύξηση χορηγήσεων της Alpha Bank πρωτιά στα δάνεια επιχειρήσεων, η αναγκαστική συγχώνευση που κλονίζει τα κρυπτονομίσματα, τα κυβερνητικά στελέχη που φρενάρουν τους πλειστηριασμούς, το μέρισμα της Motor Oil και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη σε επιχειρηματίες, η νέα σελίδα των τραπεζών και η Παγκρήτια

Το ξεκαθάρισμα των σχέσεων κυβέρνησης - επιχειρηματιών από τον πρωθυπουργό, η σημασία των θεσμών, η έξοδος των τραπεζών από την «τρίτη κατηγορία» της Moody's, η φημολογία μετά το γεύμα Εξάρχου - Βρεττού και τα μαθήματα ESG από τον ΟΤΕ στην Telekom.
Ελλάκτωρ, Δημήτρης Μπάκος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το διπλό ταμπλό Μπάκου - Καϋμενάκη στα media, το θαύμα των καταθέσεων και το ΦΑ

Πώς ωφελούνται οι εγχώριες τράπεζες από την άνοδο των επιτοκίων, οι κινήσεις των εφοπλιστών στα media, τα νέα δάνεια 200 εκατ. στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης από την Τρ. Πειραιώς, πού οφείλεται η νέα άνοδος των καταθέσεων και η μαγική εικόνα στο φυσικό αέριο.
Eleni_Vrettoy
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι σχέσεις Βρεττού - Μαραγκουδάκη, η αγωνία Μυτιληναίου και οι πλειστηριασμοί

Το ραντεβού στο γραφείο Στουρνάρα για την Attica Bank, γιατί φοβήθηκε η κυβέρνηση να φέρει τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, η ηχηρή προειδοποίηση Μυτιληναίου για τον κίνδυνο αφανισμού της βιομηχανίας μετάλλων στην Ε.Ε. και η κινητικότητα στην Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το real estate στο «Καραϊσκάκη», η νέα εθελούσια της ETE και η συνάντηση για τα MREL

Νομοθετική ρύθμιση αλλάζει πρόσωπο στο γήπεδο του Ολυμπιακού, στην Αθήνα επιτελείο της ΕΚΤ για συναντήσεις με τράπεζες - ΤτΕ, η νέα στοχευμένη εθελούσια της Εθνικής, η άνοδος της ΔΕΗ, η πτώση της Φουρλής και η έκτακτη ΓΣ στη Reds.