Φώτο: ΑΠΕ

Ο πτωχευτικός στον Σταϊκούρα, το πρόβλημα της Mytilineos και η εξαΰλωση της MIG

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, βρίσκεται το τελικό κείμενο του νέου πτωχευτικού πλαισίου, νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει συνολικά και οριστικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Αν δεν υπάρξουν μικροκαθυστερήσεις, αύριο, Τετάρτη, θα κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές και εν συνεχεία να ψηφιστεί από την Βουλή.
  • Μια μεγάλη ιδιαιτερότητα εμφανίζει η Mytilineos. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες όπου ένας αναλυτής μπορεί πολύ γρήγορα και εύκολα να έχει μια εικόνα για την οικονομική κατάστασή της όπως για παράδειγμα η Jumbo (εισάγει τόσα παιχνίδια σε Χ τιμές και τα πουλάει με Χ περιθώριο κέρδους), ή η Coca Cola (πουλάει τόσες Coca Cola και Amita με Χ περιθώριο κέρδους) ή τη Aegean (έχει τόσα αεροπλάνα και μεταφέρει τόσους επιβάτες με Χ περιθώριο κέρδους) κ.ο.κ, στην περίπτωση της Mytilineos η ανάλυση των μεγεθών και των επιδόσεών της είναι πιο πολύπλοκη. Ένας αναλυτής θα πρέπει να έχει καλή εικόνα και γνώση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας, της μεταλλουργίας και των διεθνών τιμών καθώς και των έργων υποδομών.
  • Με λίγα λόγια θέλει αρκετό διάβασμα και χρόνο προκειμένου να καταλάβει κανείς αυτό που λέμε «πως πήγε η εταιρία στο τρίμηνο», και, ακόμα περισσότερη προσπάθεια ώστε να κατανοήσει τα πλεονεκτήματα και τις μεγάλες συνέργειες που αποκομίζει η Mytilineos από όλο το πλέγμα των δραστηριοτήτων της.
  • Οι άνθρωποι του ομίλου προσπαθούν συστηματικά εδώ και καιρό να ξεπεράσουν το πρόβλημα της πολυπλοκότητας και να βοηθήσουν την επενδυτική κοινότητα να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τα νούμερα, ωστόσο η κρίση που πυροδότησε η πανδημία φαίνεται ότι βοήθησε αποφασιστικά. Η ανθεκτικότητα των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου σε συνδυασμό με την υπόσχεση της διοίκησης για κέρδη και μέρισμα το 2020, έτος που η παγκόσμια οικονομία συγκλονίστηκε συθέμελα λόγω της πανδημίας, πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019, έκανε πολλούς να αναζητήσουν τους λόγους και τις αιτίες αυτής της ανθεκτικότητας, ξεπερνώντας τα προβλήματα της πολυπλοκότητας.
  • Η πορεία της μετοχής της εταιρείας την τελευταία περίοδο μόνο τυχαία δεν είναι.
  • Παρεμπιπτόντως, εξαιρετικά θετικά είναι τα μηνύματα για την διεθνή αγορά αλουμινίου, (μια από τις βασικές δραστηριότητες της Mytilineos). Όπως ανέφερε το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου πριν από λίγες ημέρες, η παγκόσμια παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου αυξήθηκε κατά 2,4% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση. Παρά τις πιέσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία στη ζήτηση βασικών μετάλλων, το αλουμίνιο εξακολουθεί να έχει ισχυρή ζήτηση, για την οικοδομή, τις μεταφορές, τη συσκευασία τροφίμων και άλλες χρήσεις. «Έχουμε λόγους να είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη του κλάδου μας μετά την πανδημία», τόνισε ο γ.γ. του Ινστιτούτου, Μάιλς Πρόσερ.
  • Συνεχίζεται η βύθιση της μετοχής της MIG, όσο η διοίκηση διαπραγματεύεται με το fund CVC για την πώληση της Vivartia. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 0,03 ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά-9,09%, ενώ από την ημερομηνία ανακοίνωσης της προσφοράς του CVC για τη Vivartia (18/9) η μετοχή υποχωρεί, σε διάστημα μόλις 7 συνεδριάσεων, σε ποσοστό -41,17%. Στις εφτά αυτές συνεδριάσεις έχουν αλλάξει χέρια 71 εκατομμύρια μετοχές δηλαδή το 7,6% του μετοχικού κεφαλαίου. Και μπορεί η διοίκηση να μην έχει ανακοινώσει την παραμικρή πληροφορία για την προσφορά της CVC, ωστόσο η αγορά φαίνεται ότι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτή κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, πιθανότατα κάτω των 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η μετοχή της MIG εμφανίζει τη δεύτερη χειρότερη απόδοση στο ΧΑ από τις αρχές του έτους, με απώλειες -67%.
  • Συμπόνια και πολλές ευχές σε όλους όσους στις 18 Σεπτεμβρίου αγόρασαν μετοχές της MIG στο +10% (οδηγώντας την μετοχή στα 0,054 ευρώ) πιστεύοντας σε προσφορά έκπληξη απο το CVC Capital.
  • Υπάρχουν ορισμένες υψηλές θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα τις ζήλευαν και υπουργοί. Για παράδειγμα -και σύμφωνα με όσα μπορεί να διαβάσει κανείς στο νόμο 4722/2020- για την εξυπηρέτηση των αναγκών του αντιπροέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, γνωστότερου ως ΕΟΠΥΥ, δεν αρκεί ένας/μία γραμματέας, αλλά χρειάστηκε να συσταθεί «Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας Αντιπροέδρου», το οποίο, μεταξύ άλλων, θα μεριμνά και «για τη για τη σωστή εκπλήρωση των εθιμοτυπικών του υποχρεώσεων» (ευτύχημα είναι, πάντως, ότι δεν συστήθηκε και Αυτοτελές Τμήμα Εθιμοτυπίας).
  • Εκτός, όμως, από το ειδικό τμήμα γραμματειακής υποστήριξης, ο νομοθέτης μερίμνησε και για την ενίσχυση του αντιπροέδρου με τρεις ειδικούς συμβούλους – συνεργάτες, έναν με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου που θα προσληφθεί με απόφαση αντιπροέδρου και άλλους δύο με μετάταξη από άλλη δημόσια υπηρεσία. Όλα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, θα κοστίσουν στους ασφαλισμένους που πληρώνουν εισφορές στον ΕΟΠΥΥ μόνο 105,2 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ