ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το «τσουνάμι» δημοσίων έργων 3,5 δισ. το ρωσικό μπόνους στη Mytilineos και οι ΜμΕ

Πώς ευνοείται η Mytilineos από τους ρωσικούς δασμούς στις μεταλλουργίες, η κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες για τους μικρομεσαίους, οι δημοπρατήσεις έργων ύψους 3,5 δισ. που αναγεννούν την κατασκευαστική αγορά και η έλευση του «Ηρακλής ΙΙ».

Κερδισμένη από μια ρωσική «καραμπόλα» βγαίνει ο Mytilineos και αυτό έγινε αντιληπτό από την αγορά, την Παρασκευή, για αυτό και η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 3,88%, σε μια μάλλον κακή συνεδρίαση. Η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ανάγκη από έσοδα, γι’ αυτό και «χτύπησε», μάλλον άτσαλα, τις μεταλλουργίες της χώρας με έναν εξαγωγικό δασμό 15%. Αυτό αμέσως έφερε ανοδικές πιέσεις στις τιμές των μετάλλων. Για παράδειγμα, το αλουμίνιο, που ενδιαφέρει την Mytilineos, κέρδισε σχεδόν 2% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία σχεδόν το 10% του αλουμινίου της και οι νέοι δασμοί θα ασκήσουν πίεση στις τιμές. Εξελίξεις, που κατ’ εξοχήν ευνοούν τη Mytilineos.

-- Ημέρες δόξας φαίνονται στον ορίζοντα για τις κατασκευές, μετά από μια δεκαετή περίοδο ισχνών αγελάδων όπου δεν προωθήθηκε σχεδόν κανένα μεγάλο δημόσιο έργο. Όπως εκτιμούν επιτελικά στελέχη μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, το υπουργείο Υποδομών, τους επόμενους μήνες, θα δημοπρατήσει δημόσια έργα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ και επιπλέον έργα ΣΔΙΤ ύψους 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά έρχονται μετά την υπογραφή, την περασμένη εβδομάδα, της σύμβασης για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας από την Αττικό Μετρό με τις εταιρείες ΑΒΑΞ - GHELLA SpA - ALSTOM Transport, έργο συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. 

-- Αν τα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνονταν με συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις, που είναι τώρα περισσότερο της μόδας, ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα οργάνωνε μία κάθε εβδομάδα και οι χορηγήσεις δανείων θα αυξάνονταν θεαματικά. Δυστυχώς, δεν λειτουργούν ακριβώς έτσι οι δυνάμεις του τραπεζικού συστήματος, όπου χρειάζονται πολλά περισσότερα από μερικές συσκέψεις για να δοθούν νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν ενδιαφέρεται και πολύ για αυτές τις απλές αλήθειες, γι’ αυτό και έστειλε την Παρασκευή ανακοίνωση με τον ακόλουθο, βαρύγδουπο τίτλο: «Τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με αντικείμενο τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Στην τηλεδιάσκεψη, που θα γίνει αύριο Τρίτη, θα μαζευτούν εκπρόσωποι τραπεζών και επιχειρήσεων, υπό τον συντονισμό του υπ. Οικονομικών, θα πει καθένας ό,τι έχει να πει και δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά σε σχέση με τα δάνεια: όσα θα έδιναν οι τράπεζες, τόσα θα δώσουν. Η μεγάλη διαφορά θα είναι ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μπορεί να πει ότι έκανε τα πάντα για να ανοίξουν οι τράπεζες τις στρόφιγγες των δανείων.

-- Πάντως η αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς μικρές επιχειρήσεις είναι κεντρικό ζήτημα και δικαίως απασχολεί την κυβέρνηση. Οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποτελούν πολύ μεγάλο τμήμα του επιχειρηματικού ιστού και δεν μπορούν να μείνουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Διότι μέχρι τώρα, αν εξαιρέσουμε τα δάνεια που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν καμία τύχη με τις τράπεζες.

-- Έτοιμος είναι ο «Ηρακλής ΙΙ». Για να ακριβολογούμε, έχει ολοκληρωθεί το σχετικό νομικό πλαίσιο και έχει ήδη προωθηθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό, Γιώργο Ζαββό στο γραφείου του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Κάτι που δεν θα αργήσει να γίνει.  

- Τι σημαίνει απελευθέρωση μιας τράπεζας από τα δεσμά των «κόκκινων» δανείων; Μπορεί κανείς να το δει πολύ χαρακτηριστικά, αν ανατρέξει στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση της Alpha Bank και, ειδικότερα, στο σκέλος όπου γίνονται οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα των επόμενων ετών.

-- Τα καθαρά έσοδα τόκων προβλέπεται ότι θα αυξηθούν από 1,3 δισ. το 2022 σε 1,4 δισ. το 2024. Τα έσοδα προμηθειών θα αυξηθούν, αντίστοιχα, από 0,4 σε 0,5 δισ. ευρώ. Τα κέρδη μετά τους φόρους, όμως, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς:  θα υπερδιπλασιαστούν, από 0,30 σε 0,61 δισ. ευρώ. Προφανώς, αυτή η επιτάχυνση στα κέρδη έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τράπεζα θα σταματήσει να υφίσταται απώλειες (προβλέψεις έναντι πιστωτικού κινδύνου) από τα «κόκκινα» δάνεια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων, η αποχή Πόλσον και η… μπηχτή Μυτιληναίου

Οι πληρότητες πάνω από 70% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ο νέος λόγος για γκρίνια του Απ. Βακάκη, η τακτική του Πόλσον στην Alpha Bank και η δικαίωση του Ευ. Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νυχτερινή παραίτηση στη Lamda και τα μηνύματα Ψάλτη σε κυβέρνηση - επιχειρήσεις

Η προτροπή στην κυβέρνηση για «έγκαιρο και ειλικρινή» διάλογο από τον CEO της Alpha Bank, η ξαφνική αποχώρηση του οικονομικού διευθυντή της Lamda και ο νέος ρόλος της Mytilineos στην ενέργεια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ευχάριστη έκπληξη με τα «κόκκινα», το deal Alpha - DK και ο Mytilineos

Πώς διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας, το οριστικό κλείσιμο του Galaxy και ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το τέλος «σιγής ασυρμάτου» της Alpha και γιατί ο SSM θα πει «όχι» για τα CoCos

Η ώρα των ανακοινώσεων για την τιτλοποίηση Galaxy, ο σπουδαιότερος λόγος για να μην επιτρέψουν οι επόπτες στην Τρ. Πειραιώς την πληρωμή κουπονιού και ο φόβος των αγορών για τις εκλογές στις ΗΠΑ.