ΓΔ: 907.22 0.18% Τζίρος: 19.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:06:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η βουλγαρική εταιρεία που τάραξε την αγορά ενέργειας και η κόντρα για τους μπλε κάδους

Η σύγχυση της κυβέρνησης με την πανδημία, η ανθεκτικότητα της Mytilineos, η παράταση στις διαπραγματεύσεις MIG - CVC και μια σημαντική εξαγορά που πέρασε στα «ψιλά».
 • Αναστάτωση προκάλεσε στην αγορά της ενέργειας εχθές η επιλογή της βουλγαρικής BEH να δεσμεύσει ποσότητες στην 1η δημοπρασία του TAP. Αρκετοί ειδικοί της αγοράς έψαχναν με επιμονή να εντοπίσουν ποιος ήταν ο δεύτερος, εκτός της ΔΕΠΑ, που δέσμευσε μια σημαντική ποσότητα στην συγκεκριμένη δημοπρασία.
 • Όταν ανακάλυψαν ότι ήταν οι Βούλγαροι, η αναστάτωση έλαβε μεγάλες διαστάσεις: τι θέλει αυτή η βουλγαρική εταιρεία με το αέριο; Μήπως ετοιμάζονται να μπουν στην ελληνική αγορά ως πωλητές χονδρικής; Ή το θέλουν για τη Βουλγαρία; Έχουν βρει ήδη αγοραστή; Και πάει λέγοντας...
 • Και όλα αυτά σε μια εποχή που το αέριο μέσω αγωγών φαίνεται να αποκτά πλεονέκτημα έναντι των τιμών του LNG που έχουν πάρει την ανηφόρα.
 • Η στήλη παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη μεγάλη κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανακύκλωση, με τους μπλε κάδους να είναι στο επίκεντρο. Πολλά ακούγονται και ακόμα περισσότερα λέγονται για την εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών, εταιρειών επικοινωνίας, μεγάλων πολυεθνικών, μέχρι και εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας κ.α. Η ανακύκλωση εκτός από ένα πολύ σέξι θέμα της νέας εποχής συνδέεται και με πολλά, πολλά κονδύλια.
 • Η ένταση της εξάπλωσης της πανδημίας, η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων και η αναποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα μέτρων είναι φανερό ότι έχουν αιφνιδιάσει και προκαλέσει πλήρη σύγχυση στην κυβέρνηση.
 • Για να το θέσουμε ευγενικά. Διότι πολλά άλλα θα μπορούσε να πει κανείς για το γεγονός ότι το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν είναι κοντά ένα lockdown στην Αττική και λίγες ώρες μετά, αργά χθες το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας ουσιαστικά ανακοίνωσε γενικό lockdown σε όλη τη χώρα.
 • Ούτε μια ημέρα δεν πρόλαβε να χαρεί την εξαίρεση από το μίνι lockdown ο ΟΠΑΠ, εξαίρεση που τροφοδότησε ένα μίνι ράλι για τη μετοχή αλλά και το φθόνο πολλών. Το «κλείδωμα» της χώρας από μεθαύριο Σάββατο παρασύρει και τα καταστήματα του ΟΠΑΠ.
 • Ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες της αγοράς ήταν τα αποτελέσματα 9μήνου της Mytilineos που ανακοινώθηκαν χθες. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά -13,4%, ενώ η μείωση του EBITDA (-5,4%) ήταν μικρότερη από αυτό που περίμενε η αγορά. Τα αποτελέσματα δεν παραπέμπουν στο ελάχιστο στη συγκυρία που βιώνουμε και συμβάλλουν καθοριστικά στην εξαιρετική πορεία της μετοχής τους τελευταίους μήνες: χθες έκλεισε με κέρδη +2,7% ενώ η απόδοση κατά το τελευταίο εξάμηνο φτάνει το +48%. 
 • Δυο αριθμοί αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο την ευρωστία της εταιρείας: το καθαρό χρέος ανήλθε, στο τέλος Σεπτεμβρίου, στα 562 εκατ. ευρώ, ενώ, τα ταμειακά διαθέσιμα, μαζί με τα διαθέσιμα πιστωτικά όρια, ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ.
 • Βήμα σημειωτόν καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις MIG – CVC για την πώληση της Vivartia. Χθες η MIG διέψευσε δημοσιεύματα για την ολοκλήρωση του deal και το βασικό εμπόδιο παραμένει η στάση των τραπεζών, που ευλόγως θέλουν να καλυφθούν για διάφορα δάνεια σε θυγατρικές της Vivartia, με την CVC να αποκρούει κάτι τέτοιο.
 • Και καθώς οι ημέρες περνούν, αύριο 6 Νοεμβρίου, συμπληρώνεται η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και η παράταση των διαπραγματεύσεων φαίνεται ως η πιθανότερη εξέλιξη.
 • Πρόστιμα επέβαλε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μεταξύ άλλων επιβλήθηκε πρόστιμο στην αγγλική τράπεζα HSBC ύψους 8.000 ευρώ, ενώ πιο φτηνά την έβγαλε η αμερικανική Citibank με πρόστιμο 5.000 ευρώ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Επιτροπή έχει σοβαρούς λόγους για την επιβολή των ποινών. Μια ερώτηση μόνο: τα πρόστιμα αυτά καταβάλλονται εφάπαξ ή σε δόσεις;
 • Αρχικά έλεγαν ότι οι αγορές θα ήταν καλύτερα με τον Τραμπ. Έτσι τουλάχιστον υποστήριζαν οι ειδικοί. Μετά όμως εκτίμησαν θετικά το ενδεχόμενο άνετης νίκης του Τζο Μπάιντεν. Και όταν το αποτέλεσμα έδειξε θρίλερ, πάλι οι αγορές βρήκαν ένα θετικό σημείο: είναι καλό που ο Μπάιντεν δεν θα έχει την Γερουσία και δεν θα είναι ανεξέλεγκτος.
 • Για να μην το κουράζουμε, οι αγορές βλέπουν υψηλότερα και δεν δυσκολεύονται, έτσι ή αλλιώς, να βρουν τους λόγους που δικαιολογούν τα υψηλότερα επίπεδα τιμών, 
 • Ο θρύλος του αμερικανικού μπέιζμπολ Γιόγκι Μπέρα έλεγε πολύ σοφά ότι «είναι πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, ιδιαίτερα για το μέλλον». Η στήλη συμφωνεί και επαυξάνει, ωστόσο, δεν θα αντισταθεί να προχωρήσει σε μια εκτίμηση - πρόβλεψη για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το lockdown βραχυπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει πιέσεις στις τιμές των μετοχών, ωστόσο, η εγχώρια αγορά δεν έχει άλλο κάτω και τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου δεν θα τα ξαναδούμε. 
 • Απαραίτητη διευκρίνιση: η εκτίμηση προφανώς και δεν αφορά τους πάντες. Κλάδοι που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, όπως οι αερομεταφορές, δηλαδή η Aegean, θα δεχθούν ασύμμετρες πιέσεις, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης, και στο τέλος της ημέρας θα χρειαστούν κεφαλαιακή βοήθεια, είτε από ειδικά προγράμματα στήριξης, είτε από το κράτος, είτε από τους μετόχους στο πρότυπο της Rolls Roys (με λιγότερες επιπτώσεις στους μετόχους, ας ευχηθούμε). 
 • Η εξαγορά της Lamda Hellix από την αμερικανική Digital Realty, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες data centers στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση 40 δισ. δολαρίων, αποτελεί μια σπουδαία επιχειρηματική εξέλιξη με ευρύτερες προεκτάσεις για τη χώρα και τη θέση της στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.  
 • Πρόκειται για μια εταιρεία - διαμάντι που κινούνταν κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας. Ιδρύθηκε το 2002 από τον Απόστολο Κάκκο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας σήμερα, με συνεπενδυτή τη Lamda Development ως venture capital (που ίσως εξηγεί το πρώτο συνθετικό της επωνυμίας). Tο 2013, ο κ. Κάκκος εξαγόρασε το ποσοστό της Lamda Development, αποκτώντας τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της εταιρείας.
 • Έκτοτε με πολλές επενδύσεις και πολύ περισσότερη δουλειά κατάφερε η Lamda Hellix να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες εγχώριες εταιρείες παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας υπολογιστικών συστημάτων και υπηρεσιών ουδέτερων κέντρων δεδομένων (neutral data center) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νυχτερινή παραίτηση στη Lamda και τα μηνύματα Ψάλτη σε κυβέρνηση - επιχειρήσεις

Η προτροπή στην κυβέρνηση για «έγκαιρο και ειλικρινή» διάλογο από τον CEO της Alpha Bank, η ξαφνική αποχώρηση του οικονομικού διευθυντή της Lamda και ο νέος ρόλος της Mytilineos στην ενέργεια.
John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων, η αποχή Πόλσον και η… μπηχτή Μυτιληναίου

Οι πληρότητες πάνω από 70% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ο νέος λόγος για γκρίνια του Απ. Βακάκη, η τακτική του Πόλσον στην Alpha Bank και η δικαίωση του Ευ. Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου.