ΓΔ: 1451.49 0.25% Τζίρος: 30.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:57:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Προς γενικό lockdown η χώρα, σκληρή δοκιμασία κοινωνίας - οικονομίας

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι τα νέα μέτρα, παρουσία και του κ. Τσιόδρα. Στα πρότυπα του lockdown της άνοιξης, με διακοπή λειτουργίας και των σχολείων με εξαίρεση τα δημοτικά.

Ο κύβος ερρίφθη για ένα νέο lockdown σε όλη τη χώρα στα πρότυπα αυτού που ίσχυσε την προηγούμενη άνοιξη, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο, καθώς αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12 μ.μ. από το Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα παρουσία του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα

Η ειδική ομάδα των λοιμωξιολόγων, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατέθεσε την πρόταση στην κυβέρνηση, καθώς συνεχίζεται η αύξηση τόσο των κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων, γεγονός το οποίο τεστάρει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, με το 70% των ΜΕΘ να έχουν, ήδη, καλυφθεί. 

Η πρόταση των ειδικών στοιχειοθετήθηκε ακόμη περισσότερο σήμερα, μετά την ανακοίνωση ενός νέου αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία έφθασαν στα 2.646 με ταυτόχρονη αύξηση των διασωληνωμένων στους 179. «Κόκκινες» περιοχές είναι σχεδόν το σύνολο των αστικών κέντρων, με Αθήνα (588 κρούσματα) και Θεσσαλονίκη (823 κρούσματα) να είναι οι πλέον επιβαρυμένες. 

Την επιβολή lockdown προανήγγειλε μάλιστα πριν από λίγη ώρα και ο υπ. Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να δεχθεί τις εισηγήσεις των ειδικών, ενώ σημείωσε ότι θα ισχύσει για έναν μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την φορά θα ανασταλεί η λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά θα παραμείνουν ανοικτά τα Δημοτικά.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι «παρά τα μέτρα, παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού, γιατί φαίνεται ότι θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας. Γι αυτό, όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζεται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά, τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν. από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Πέραν πάσης αμφιβολίας η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρούν στη λήψη αυτού του ύστατου μέτρου, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας μοιάζει πολύ πιο επιθετικό από το πρώτο και με δεδομένο το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις αρχές του χειμώνα, όπου θα πραγματοποιήσουν και την «επέλασή» τους οι εποχικές ιώσεις. 

Σαφώς πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία θα πλήξει την οικονομία και μάλιστα σε μία περίοδο που υπήρξαν έστω και ήπια δείγματα ότι επανέρχεται έστω και με αργούς ρυθμούς σε περισσότερο ομαλές συνθήκες, αλλά όπως ακριβώς συνέβη και την προηγούμενη άνοιξη η κυβέρνηση επιλέγει να προστατεύσει πρώτα την υγεία των πολιτών και να στηρίξει κοινωνία και επιχειρείν με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσιόδρας: Με τους εμβολιασμούς έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους

Τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες είπε ο κ. Τσιόδρας.
kybernisi-nea dimokratia-ypourgiko symboulio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης: «Πράσινο φως» για εμβολιασμούς και από ιδιώτες παιδιάτρους

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με παιδιατρικούς φορείς ότι «καμία επιστημονική ανακάλυψη δεν έχει αυξήσει περισσότερο το προσδόκιμο ζωής από τα εμβόλια συνολικά».
Mitsotakis, Kyvernisi, Nea Dimokratia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων

«Αναμένω εντός των επόμενων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή, το οποίο θα δοθεί και στη δημοσιότητα, έτσι ώστε μετά από έναν πιστεύω σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε στις πολιτικές μας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
lockdown, koronoios, katastimata
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για παράταση ή όχι του lockdown σε Αττική

Η εξέλιξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων τα στοιχεία - κλειδιά για πιθανό σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, με πρώτο κλάδο που θα επιστρέψει στην «κανονικότητα» το λιανεμπόριο.