ΓΔ: 774.8 0.17% Τζίρος: 54.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το slow motion στις τράπεζες και οι ιδιωτικές συντάξεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Το λέει και το ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση σε όλους τους ενδιαφερόμενους: το πρόβλημα με την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC) στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα λυθεί από τον… πανδαμάτορα χρόνο. Σε μοντέρνα ελληνικά, το πρόβλημα θα λυθεί σε slow motion. Τι σημαίνει αυτό; Όχι με τις γρήγορες λύσεις που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά με σταδιακή αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών τα επόμενα χρόνια, που η ανάπτυξη θα γίνει γρηγορότερη και… οι μύγες θα παχύνουν. Αυτά τα νέα κέρδη που θα δημιουργούνται, κατά την άποψη αυτή, σταδιακά θα μειώσουν το ποσοστό συμμετοχής στα κεφάλαια από το σημερινό 60% σε ένα λιγότερο ανησυχητικό ποσοστό.
  • Και γιατί να μην γίνει πιο γρήγορα η δουλειά, με το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος; Γιατί κάποιοι στην κυβέρνηση φοβούνται ότι με γρήγορες κινήσεις μπορεί ορισμένες τράπεζες να βρεθούν εκτεθειμένες στην ανάγκη να αντλήσουν νέα κεφάλαια από τους μετόχους, κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Άλλα λέει, βέβαια, η Τράπεζα της Ελλάδος στους δικούς της υπολογισμούς, που βλέπει ότι με την εφαρμογή του σχεδίου της όλες οι συστημικές τράπεζες δεν θα δουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια να υποχωρεί κάτω από διψήφιο ποσοστό. Δηλαδή, ακόμη και αν υπάρξει μικρή κεφαλαιακή ανάγκη, αυτή θα μπορεί να καλυφθεί εύκολα με εκδόσεις υβριδικών τίτλων, χωρίς ενόχληση των μετόχων.
  • Καλό είναι το slow motion σχέδιο για το DTC και μακάρι να έλθει ανάπτυξη και μεγάλη κερδοφορία, για να λυθεί το πρόβλημα μόνο του. Στο μεταξύ, όμως, όσοι θέλουν να αγοράζουν τραπεζικές μετοχές θα πρέπει να σκέφτονται ότι, αν κάτι δεν πάει καλά μια χρονιά και τα κέρδη της τράπεζες δεν αρκούν για να πάρει την προβλεπόμενη επιστροφή φόρου, θα πέσει στο δικό τους κεφάλι μια έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου. Διόλου ευχάριστη προοπτική και διόλου ενθαρρυντική για επενδύσεις σε τραπεζικά «χαρτιά»…
  • Πολύ θετικά και με μεγάλες προσδοκίες βλέπει η αγορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χειρίζεται ο Νότης Μηταράκης. Κεφάλαια από εισφορές νεοεισερχόμενων θα απελευθερωθούν από τα στενά όρια του ασφαλιστικού συστήματος και θα περάσουν στους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων, ώστε να δημιουργηθούν ατομικοί κουμπαράδες για τις επικουρικές συντάξεις.
  • Καλά όλα αυτά, στη θεωρία, αλλά υπάρχουν και πρακτικά θέματα που πρέπει να λυθούν. Για παράδειγμα, ποιος θα έχει την ευθύνη της εποπτείας των διαχειριστών κεφαλαίων; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που εποπτεύει τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια; Ή, μήπως, η Τράπεζα της Ελλάδος, που εποπτεύει τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες;
  • Ένα άλλο ερώτημα που δεν φαίνεται εύκολο είναι τι βαθμό ρίσκου θα έχουν τα χαρτοφυλάκια που θα δημιουργηθούν για τις επικουρικές συντάξεις. Λέγεται ότι θα υπάρχουν χαρτοφυλάκια διαφορετικής διαβάθμισης κινδύνου (και προσδοκώμενης απόδοσης) και θα επιλέγει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ποιο του ταιριάζει. Σωστό, θεωρητικά, αλλά στην πράξη κρύβει κινδύνους. Γιατί οι Έλληνες δεν φημίζονται ούτε για την υπευθυνότητα στις αποφάσεις τους, ούτε για τη γνώση τους στα οικονομικά θέματα. Και πάντα πρέπει να σκέφτεται κανείς τι θα γίνει αν ορισμένοι επιλέξουν χαρτοφυλάκια υψηλού κινδύνου, διαπιστώσουν μετά από μερικά χρόνια ότι χάνουν και αρχίσουν οι διαμαρτυρίες για το σύστημα…
  • Είναι γνωστό ότι οι κατασκευαστικές μας εταιρείες, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια της μεγάλης κρίσης και του «παγώματος» στα έργα, έβγαζαν σε αρκετές περιπτώσεις περισσότερα από τη διαχείριση απορριμμάτων, παρά από την κατασκευαστική τους δραστηριότητα.
  • Τώρα, οι κατασκευαστικές -και ιδιαίτερα όσες έχουν ανεπτυγμένους κλάδους διαχείρισης απορριμμάτων- έχουν σοβαρούς λόγους να περιμένουν μια απόφαση της Βουλής: αναφερόμαστε στη διάταξη που επιτρέπει στους Δήμους, με σχετικά απλές διαδικασίες, να αναθέτουν σε ιδιώτες το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων. Δεν είναι λίγες οι πόλεις που έχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και πόρων σε αυτό τον τομέα, ή αντιμετωπίζουν μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις των εργασιών (τουριστικές περιοχές), οπότε οι κατασκευαστικές περιμένουν ότι θα ανοίξουν οι δουλειές τους…
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ευχάριστη έκπληξη με τα «κόκκινα», το deal Alpha - DK και ο Mytilineos

Πώς διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας, το οριστικό κλείσιμο του Galaxy και ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Mytilineos.
Gianna Aggelopoulou
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η προσωπική υπόθεση της Γιάννας, το ιερό μπλακάουτ και τα διοικητικά της Εθνικής

Το «πρόσω ολοταχώς» για «Ηρακλή ΙΙ», η αναθέρμανση της φημολογίας για τα διοικητικά της Εθνικής, γιατί εντυπωσιάζει επιστολή της προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 1821και τα κωμικοτραγικά με το μπλακάουτ στην Πελοπόννησο.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τηλε-συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζών και η καναδική σύμπτωση στην Folli

Τι συζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, ο νέος νόμος του ΤΧΣ, πού οφείλονται οι αντιδράσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά και μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση στην υπόθεση της Folli Follie.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ανοιχτά νυχάδικα - κλειστά δικαστήρια, εξελίξεις στην Εγνατία και το μπαρούτι στις υποδομές

Το παράδοξο των κλειστών δικαστηρίων που δεν φαίνεται να ενοχλεί τους δικαστές, η αναμενόμενη παράταση από το ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού για την Εγνατία, τι θα ψηφίσουν οι τράπεζες στη συνέλευση της Ελλάκτωρ και η δήλωση της Λαγκάρντ.