ΓΔ: 915.4 0.56% Τζίρος: 54.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το slow motion στις τράπεζες και οι ιδιωτικές συντάξεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Το λέει και το ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση σε όλους τους ενδιαφερόμενους: το πρόβλημα με την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC) στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα λυθεί από τον… πανδαμάτορα χρόνο. Σε μοντέρνα ελληνικά, το πρόβλημα θα λυθεί σε slow motion. Τι σημαίνει αυτό; Όχι με τις γρήγορες λύσεις που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά με σταδιακή αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών τα επόμενα χρόνια, που η ανάπτυξη θα γίνει γρηγορότερη και… οι μύγες θα παχύνουν. Αυτά τα νέα κέρδη που θα δημιουργούνται, κατά την άποψη αυτή, σταδιακά θα μειώσουν το ποσοστό συμμετοχής στα κεφάλαια από το σημερινό 60% σε ένα λιγότερο ανησυχητικό ποσοστό.
  • Και γιατί να μην γίνει πιο γρήγορα η δουλειά, με το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος; Γιατί κάποιοι στην κυβέρνηση φοβούνται ότι με γρήγορες κινήσεις μπορεί ορισμένες τράπεζες να βρεθούν εκτεθειμένες στην ανάγκη να αντλήσουν νέα κεφάλαια από τους μετόχους, κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Άλλα λέει, βέβαια, η Τράπεζα της Ελλάδος στους δικούς της υπολογισμούς, που βλέπει ότι με την εφαρμογή του σχεδίου της όλες οι συστημικές τράπεζες δεν θα δουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια να υποχωρεί κάτω από διψήφιο ποσοστό. Δηλαδή, ακόμη και αν υπάρξει μικρή κεφαλαιακή ανάγκη, αυτή θα μπορεί να καλυφθεί εύκολα με εκδόσεις υβριδικών τίτλων, χωρίς ενόχληση των μετόχων.
  • Καλό είναι το slow motion σχέδιο για το DTC και μακάρι να έλθει ανάπτυξη και μεγάλη κερδοφορία, για να λυθεί το πρόβλημα μόνο του. Στο μεταξύ, όμως, όσοι θέλουν να αγοράζουν τραπεζικές μετοχές θα πρέπει να σκέφτονται ότι, αν κάτι δεν πάει καλά μια χρονιά και τα κέρδη της τράπεζες δεν αρκούν για να πάρει την προβλεπόμενη επιστροφή φόρου, θα πέσει στο δικό τους κεφάλι μια έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου. Διόλου ευχάριστη προοπτική και διόλου ενθαρρυντική για επενδύσεις σε τραπεζικά «χαρτιά»…
  • Πολύ θετικά και με μεγάλες προσδοκίες βλέπει η αγορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χειρίζεται ο Νότης Μηταράκης. Κεφάλαια από εισφορές νεοεισερχόμενων θα απελευθερωθούν από τα στενά όρια του ασφαλιστικού συστήματος και θα περάσουν στους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων, ώστε να δημιουργηθούν ατομικοί κουμπαράδες για τις επικουρικές συντάξεις.
  • Καλά όλα αυτά, στη θεωρία, αλλά υπάρχουν και πρακτικά θέματα που πρέπει να λυθούν. Για παράδειγμα, ποιος θα έχει την ευθύνη της εποπτείας των διαχειριστών κεφαλαίων; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που εποπτεύει τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια; Ή, μήπως, η Τράπεζα της Ελλάδος, που εποπτεύει τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες;
  • Ένα άλλο ερώτημα που δεν φαίνεται εύκολο είναι τι βαθμό ρίσκου θα έχουν τα χαρτοφυλάκια που θα δημιουργηθούν για τις επικουρικές συντάξεις. Λέγεται ότι θα υπάρχουν χαρτοφυλάκια διαφορετικής διαβάθμισης κινδύνου (και προσδοκώμενης απόδοσης) και θα επιλέγει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ποιο του ταιριάζει. Σωστό, θεωρητικά, αλλά στην πράξη κρύβει κινδύνους. Γιατί οι Έλληνες δεν φημίζονται ούτε για την υπευθυνότητα στις αποφάσεις τους, ούτε για τη γνώση τους στα οικονομικά θέματα. Και πάντα πρέπει να σκέφτεται κανείς τι θα γίνει αν ορισμένοι επιλέξουν χαρτοφυλάκια υψηλού κινδύνου, διαπιστώσουν μετά από μερικά χρόνια ότι χάνουν και αρχίσουν οι διαμαρτυρίες για το σύστημα…
  • Είναι γνωστό ότι οι κατασκευαστικές μας εταιρείες, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια της μεγάλης κρίσης και του «παγώματος» στα έργα, έβγαζαν σε αρκετές περιπτώσεις περισσότερα από τη διαχείριση απορριμμάτων, παρά από την κατασκευαστική τους δραστηριότητα.
  • Τώρα, οι κατασκευαστικές -και ιδιαίτερα όσες έχουν ανεπτυγμένους κλάδους διαχείρισης απορριμμάτων- έχουν σοβαρούς λόγους να περιμένουν μια απόφαση της Βουλής: αναφερόμαστε στη διάταξη που επιτρέπει στους Δήμους, με σχετικά απλές διαδικασίες, να αναθέτουν σε ιδιώτες το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων. Δεν είναι λίγες οι πόλεις που έχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και πόρων σε αυτό τον τομέα, ή αντιμετωπίζουν μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις των εργασιών (τουριστικές περιοχές), οπότε οι κατασκευαστικές περιμένουν ότι θα ανοίξουν οι δουλειές τους…
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών, τα 20 της ΤΕΝΕΡΓ και οι κουραμπιέδες Γεωργιάδη

Ο επικοινωνιακός πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών και η πραγματική ζωή, πώς ο Αδ. Γεωργιάδης διασώζει τους κουραμπιέδες από αθέμιτο ανταγωνισμό, ποιες μετοχές έκλεψαν την παράσταση στο ΧΑ και το Ίδρυμα Α. Σαμαρά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι υπογραφές Εθνικής – EVO, η ανησυχία στις τράπεζες και η νέα αποεπένδυση Κόκκαλη

O καταιγισμός μηνυμάτων στις τράπεζες απο ανήσυχους αναλυτές - μετόχους, οι απουσίες από τη σύσκεψη στην ΤτΕ, η νέα ρευστοποίηση συμμετοχής του Σ. Κόκκαλη, το ιστορικό υψηλό της Mytilineos και οι τιμές των καυσίμων που ανεβαίνουν σαν πύραυλος και πέφτουν σαν φτερό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πολιτικός κίνδυνος, η Mytilineos προς νέα υψηλά και η «μάχη» για τα διόδια

Πώς ο Μητσοτάκης βραχυκύκλωσε το ΧΑ, ο πολιτικός κίνδυνος, η κυβέρνηση αποκρούει αυξήσεις στα διόδια, πλώρη για να «σπάσει» τα 20 ευρώ από ΜΥΤΙΛ, οι εισηγμένες μοιράζουν χρήμα, γιατί ο SBF δηλώνει βλάκας και το προαπαιτούμενο της τελευταίας στιγμής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρίση κυβέρνησης – τραπεζών, το συνέδριο στο Λονδίνο και τα χρηματιστήρια

Οι μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Λονδίνο, γιατί οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών είναι στο «κόκκινο», η αλλαγή διοίκησης στην Παγκρήτια, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια.
psaltis-alpha
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιτάχυνση της Alpha, το bank run στα crypto, οι πλειστηριασμοί και η κυβέρνηση

Η αύξηση χορηγήσεων της Alpha Bank πρωτιά στα δάνεια επιχειρήσεων, η αναγκαστική συγχώνευση που κλονίζει τα κρυπτονομίσματα, τα κυβερνητικά στελέχη που φρενάρουν τους πλειστηριασμούς, το μέρισμα της Motor Oil και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη σε επιχειρηματίες, η νέα σελίδα των τραπεζών και η Παγκρήτια

Το ξεκαθάρισμα των σχέσεων κυβέρνησης - επιχειρηματιών από τον πρωθυπουργό, η σημασία των θεσμών, η έξοδος των τραπεζών από την «τρίτη κατηγορία» της Moody's, η φημολογία μετά το γεύμα Εξάρχου - Βρεττού και τα μαθήματα ESG από τον ΟΤΕ στην Telekom.