ΓΔ: 889.96 -1.78% Τζίρος: 28.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:28:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η ώρα της Τρ. Πειραιώς, η άρον άρον αποχώρηση των Ολλανδών και η αύξηση της Aegean

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες στην Πειραιώς για την παρουσίαση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, οι κακοί υπολογισμοί της Reggeborgh και τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η διοίκηση της Aegean.
 • Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την παρουσίαση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς. Στα κεντρικά του ομίλου, στην Οδό Αμερικής, επικρατεί υπερένταση, καθώς στόχος της διοίκησης είναι να παρουσιαστεί αναλυτικά στην αγορά και στους επενδυτές το σχέδιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και, μέσω αυτής, για την επάνοδο της τράπεζας στην κανονικότητα μέσω της επιτάχυνσης του βηματισμού για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 • Εκτός απροόπτου το πλάνο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη 16 Μαρτίου, μαζί με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2020.
 • Αρκετοί ένιωσαν μια κάποια ανησυχία από το χθεσινό άκομψο γύρισμα των τραπεζών, ο δείκτης των οποίων έκλεισε με απώλειες -2,23%, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αύξηση της Πειραιώς αποτελεί σημείο που «βαραίνει» την αγορά δημιουργώντας κάποιες ανησυχίες για το αν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις και άλλες τράπεζες. Η διοίκηση της Eurobank ξεκαθάρισε χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης κεφαλαίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πετύχει μονοψήφιο δείκτη NPEs με τη βοήθεια του Ηρακλή ΙΙ. Όπως τονίστηκε, μάλιστα, στους αναλυτές, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει έως και 1 δισ. ευρώ με εκδόσεις ομολόγων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί, τουλάχιστον μέσα στο τρέχον έτος.
 • Η αγορά δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει επαρκώς το τι σημαίνει για τις τράπεζες ο Ηρακλής ΙΙ και το καθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών από το χρόνιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Eurobank, που έχει κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη βοήθεια του «νέου» Ηρακλη η τράπεζα θα πετύχει μονοψήφιο δείκτη NPEs το 2021 και διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων το 2022, ενώ το 2022 ο δείκτης των «κόκκινων» θα συρρικνωθεί στο 6% ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες για την έναρξη, μετά από μια δεκαετία και πλέον, διανομής μερίσματος.
 • Η επιστροφή των τραπεζών από τα ατελείωτα πέτρινα χρόνια, που ακολούθησαν μετά το 2010, θα είναι εντυπωσιακή.
 • Εξαιρετικά σημαντική η χθεσινή ημέρα για την επένδυση στο Ελληνικό, με την κατάθεση στη Βουλή του Σχεδίου Κυρωτικού Νόμου επί της Σύμβασης Διανομής - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας και του Ειδικού Διαγράμματος Διανομής. Στο νομοσχέδιο «περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Ελληνικό Α.Ε., καθώς επίσης και η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης, πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., χωρίς καμία επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο την επιτάχυνση των βημάτων υλοποίησης του έργου». Διαισθανόμενη την κινητικότητα, η μετοχή της Lamda Develpment έκλεισε χθες με κέρδη +2,48%, ξεπερνώντας τα 7 ευρώ και πλησιάζοντας μετά από πολύ καιρό τα υψηλά 52 εβδομάδων.  
 • Λέγεται ότι μεταξύ θεωρίας και πράξης βρίσκεται το χάος, κάτι που σίγουρα διαπιστώνουν οι Ολλανδοί της Reggeborgh Invest. Διότι μπορεί να κέρδισαν με άνεση τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, με τη σύμπραξη διαφόρων δυσαρεστημένων μετόχων, δυστυχώς όμως αυτό δεν λύνει αυτόματα και τα προβλήματα. Και η Ελλάκτωρ είναι μια περίπτωση με πολλά προβλήματα, η επίλυση των οποίων απαιτεί γρήγορα και αποφασιστικά βήματα. Τα οποία ακόμα περιμένουμε.
 • Και αν κρίνουμε από την άρον άρον αποχώρηση από τη ΓΕΚ Τέρνα, φαίνεται ότι πολλά, και μάλιστα στοιχειώδη, όπως ζητήματα ανταγωνισμού, δεν τα είχαν λογαριάσει και τόσο καλά. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι, με την 1η Απριλίου να πλησιάζει, οπότε και ολοκληρώνεται η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών για το μεγάλο έργο της Εγνατίας Οδού, ο κίνδυνος να εγερθούν ενστάσεις επί θεμάτων ανταγωνισμού λόγω της μεγάλες συμμετοχής τους στην Ελλάκτωρ, στην οποία μάλιστα όρισαν και τη διοίκηση και στη ΓΕΚ Τέρνα, ήταν πολύ μεγάλος, εξού και η αιφνίδια έξοδος τον Ολλανδών από τη ΓΕΚ Τέρνα.
 • Οι μετοχικές εξελίξεις στην ΓΕΚ Τέρνα τροφοδότησαν το +14% της μετοχής της Ελλάκτωρ, με την αγορά να εκτιμά, και μάλλον ορθά, ότι οι Ολλανδοί θα επικεντρωθούν στην ανόρθωση της Ελλάκτωρ. Τώρα αν αυτό δικαιολογεί το ράλι και κατά πόσο θα δικαιωθούν όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν, είναι αμφίβολο: η εταιρεία είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου σε τιμή αισθητά χαμηλότερη της τρέχουσας.
 • Μπορεί στην Ελλάδα το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας να αποτελεί ταμπού και να έχει εξοβελιστεί από κάθε δημόσια συζήτηση, ωστόσο αυτό δεν ισχύει και για τη γειτονιά μας. Εντατικά προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, ενώ και η γειτονική Βουλγαρία προχωρά στην κατασκευή δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Αύριο είναι η μεγάλη ημέρα για την Aegean, καθώς οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν την αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον κατά 60 εκατ. ευρώ, ώστε να «ξεκλειδώσει» και η κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση δεν καλείται μόνο να λύσει το γρίφο της αύξησης (τιμή, δικαίωμα προτίμησης κ.ο.κ.) αλλά και να παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα πείθει ότι με αυτά τα 180 εκατ. ευρώ η εταιρεία μπορεί να βγει οριστικά από την κρίση της πανδημίας, χωρίς να χρειαστεί, στην πορεία, άλλη μία κεφαλαιακή ενίσχυση.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι συμβαίνει με την Alpha, o ιδρώτας του Χρ. Σταϊκούρα και η παραφωνία της Lamda

Τι ψιθυρίζει η χρηματιστηριακή πιάτσα για το ράλι της Alpha, η δύσκολη διαπραγμάτευση Σταϊκούρα για τις φοροελαφρύνσεις, η ήττα των εφοπλιστών της Ελλάκτωρ, ο προβληματισμός για τη μετοχή της Lamda Development και η ονειρεμένη «μέθοδος bitcoin».
Κορονοϊός, Αστυνομία, Αστυνόμευση, Πλατεία Βαρνάβα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μεγάλη εβδομάδα της Πειραιώς, το ομόλογο της Ελλάκτωρ και το lockdown - Βατερλό

Η εβδομάδα που θα μεταμορφώσει την Τρ. Πειραιώς μετοχικά, κεφαλαιακά και χρηματιστηριακά, η πίεση στο ομόλογο της Ελλάκτωρ και η νέα υποβάθμιση από την S&P και το Βατερλό της κυβέρνησης με το δεύτερο lockdown.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ουρές για Πειραιώς, το ξεχασμένο ακίνητο της Πήγασος και το μέρισμα της Jumbo

Το ένθερμο ενδιαφέρον για τις νέες μετοχές της Πειραιώς και τα «ψιλά γράμματα» της αύξησης, η περίεργη αγορά ακινήτου της Πήγασος από την Ελλάκτωρ με «αλμυρό» τίμημα και η ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ρίσκο των NPEs, τα επικίνδυνα δάνεια των 24 δισ. και τα ακίνητα της Fourlis

Πού πηγαίνει το ρίσκο των πωλήσεων NPEs, τα υψηλά της Mytilineos, η «έκρηξη» εισαγωγών υγειονομικού υλικού από την Κίνα, οι αγωγές που δεν πείθουν στην Ελλάκτωρ και το «ξεκλείδωμα» αξίας από την Fourlis.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πρόοδος στο Ελληνικό, οι αναταράξεις στην Aegean και η αμήχανη συνάντηση

Η αμήχανη συνάντηση εφοπλιστών - διοίκησης Ελλάκτωρ, η ευρύτερη σημασία της αύξησης της Πειραιώς, η αθόρυβη αλλά ουσιαστική πρόοδος στο Ελληνικό και τα δύο «καρφιά» του Δ. Κουτσολιούτσου.
mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση σε μεγάλη ΑΧΕ, το ρίσκο της ΤτΕ και το «όχι» Μητσοτάκη σε εκλογές

Η φημολογούμενη παραίτηση στη Euroxx, οι περιπλοκές στην αύξηση της Πειραιώς και το προνόμιο στους παλαιούς μετόχους, οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάκτωρ, η αισιοδοξία για τον τουρισμό και η βύθιση της τουρκικής λίρας.