ΓΔ: 1441.4 -0.50% Τζίρος: 19.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:11:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η ώρα της Τρ. Πειραιώς, η άρον άρον αποχώρηση των Ολλανδών και η αύξηση της Aegean

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες στην Πειραιώς για την παρουσίαση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, οι κακοί υπολογισμοί της Reggeborgh και τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η διοίκηση της Aegean.
  • Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την παρουσίαση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς. Στα κεντρικά του ομίλου, στην Οδό Αμερικής, επικρατεί υπερένταση, καθώς στόχος της διοίκησης είναι να παρουσιαστεί αναλυτικά στην αγορά και στους επενδυτές το σχέδιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και, μέσω αυτής, για την επάνοδο της τράπεζας στην κανονικότητα μέσω της επιτάχυνσης του βηματισμού για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Εκτός απροόπτου το πλάνο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη 16 Μαρτίου, μαζί με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2020.
  • Αρκετοί ένιωσαν μια κάποια ανησυχία από το χθεσινό άκομψο γύρισμα των τραπεζών, ο δείκτης των οποίων έκλεισε με απώλειες -2,23%, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αύξηση της Πειραιώς αποτελεί σημείο που «βαραίνει» την αγορά δημιουργώντας κάποιες ανησυχίες για το αν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις και άλλες τράπεζες. Η διοίκηση της Eurobank ξεκαθάρισε χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης κεφαλαίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πετύχει μονοψήφιο δείκτη NPEs με τη βοήθεια του Ηρακλή ΙΙ. Όπως τονίστηκε, μάλιστα, στους αναλυτές, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει έως και 1 δισ. ευρώ με εκδόσεις ομολόγων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί, τουλάχιστον μέσα στο τρέχον έτος.
  • Η αγορά δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει επαρκώς το τι σημαίνει για τις τράπεζες ο Ηρακλής ΙΙ και το καθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών από το χρόνιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Eurobank, που έχει κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη βοήθεια του «νέου» Ηρακλη η τράπεζα θα πετύχει μονοψήφιο δείκτη NPEs το 2021 και διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων το 2022, ενώ το 2022 ο δείκτης των «κόκκινων» θα συρρικνωθεί στο 6% ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες για την έναρξη, μετά από μια δεκαετία και πλέον, διανομής μερίσματος.
  • Η επιστροφή των τραπεζών από τα ατελείωτα πέτρινα χρόνια, που ακολούθησαν μετά το 2010, θα είναι εντυπωσιακή.
  • Εξαιρετικά σημαντική η χθεσινή ημέρα για την επένδυση στο Ελληνικό, με την κατάθεση στη Βουλή του Σχεδίου Κυρωτικού Νόμου επί της Σύμβασης Διανομής - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας και του Ειδικού Διαγράμματος Διανομής. Στο νομοσχέδιο «περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Ελληνικό Α.Ε., καθώς επίσης και η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης, πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., χωρίς καμία επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο την επιτάχυνση των βημάτων υλοποίησης του έργου». Διαισθανόμενη την κινητικότητα, η μετοχή της Lamda Develpment έκλεισε χθες με κέρδη +2,48%, ξεπερνώντας τα 7 ευρώ και πλησιάζοντας μετά από πολύ καιρό τα υψηλά 52 εβδομάδων.  
  • Λέγεται ότι μεταξύ θεωρίας και πράξης βρίσκεται το χάος, κάτι που σίγουρα διαπιστώνουν οι Ολλανδοί της Reggeborgh Invest. Διότι μπορεί να κέρδισαν με άνεση τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, με τη σύμπραξη διαφόρων δυσαρεστημένων μετόχων, δυστυχώς όμως αυτό δεν λύνει αυτόματα και τα προβλήματα. Και η Ελλάκτωρ είναι μια περίπτωση με πολλά προβλήματα, η επίλυση των οποίων απαιτεί γρήγορα και αποφασιστικά βήματα. Τα οποία ακόμα περιμένουμε.
  • Και αν κρίνουμε από την άρον άρον αποχώρηση από τη ΓΕΚ Τέρνα, φαίνεται ότι πολλά, και μάλιστα στοιχειώδη, όπως ζητήματα ανταγωνισμού, δεν τα είχαν λογαριάσει και τόσο καλά. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι, με την 1η Απριλίου να πλησιάζει, οπότε και ολοκληρώνεται η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών για το μεγάλο έργο της Εγνατίας Οδού, ο κίνδυνος να εγερθούν ενστάσεις επί θεμάτων ανταγωνισμού λόγω της μεγάλες συμμετοχής τους στην Ελλάκτωρ, στην οποία μάλιστα όρισαν και τη διοίκηση και στη ΓΕΚ Τέρνα, ήταν πολύ μεγάλος, εξού και η αιφνίδια έξοδος τον Ολλανδών από τη ΓΕΚ Τέρνα.
  • Οι μετοχικές εξελίξεις στην ΓΕΚ Τέρνα τροφοδότησαν το +14% της μετοχής της Ελλάκτωρ, με την αγορά να εκτιμά, και μάλλον ορθά, ότι οι Ολλανδοί θα επικεντρωθούν στην ανόρθωση της Ελλάκτωρ. Τώρα αν αυτό δικαιολογεί το ράλι και κατά πόσο θα δικαιωθούν όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν, είναι αμφίβολο: η εταιρεία είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου σε τιμή αισθητά χαμηλότερη της τρέχουσας.
  • Μπορεί στην Ελλάδα το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας να αποτελεί ταμπού και να έχει εξοβελιστεί από κάθε δημόσια συζήτηση, ωστόσο αυτό δεν ισχύει και για τη γειτονιά μας. Εντατικά προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, ενώ και η γειτονική Βουλγαρία προχωρά στην κατασκευή δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Αύριο είναι η μεγάλη ημέρα για την Aegean, καθώς οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν την αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον κατά 60 εκατ. ευρώ, ώστε να «ξεκλειδώσει» και η κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση δεν καλείται μόνο να λύσει το γρίφο της αύξησης (τιμή, δικαίωμα προτίμησης κ.ο.κ.) αλλά και να παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα πείθει ότι με αυτά τα 180 εκατ. ευρώ η εταιρεία μπορεί να βγει οριστικά από την κρίση της πανδημίας, χωρίς να χρειαστεί, στην πορεία, άλλη μία κεφαλαιακή ενίσχυση.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το υπόγειο αντάρτικο Δένδια, ποιος πουλάει Lamda και τα αντί-bonus στην Πειραιώς

Οι παρεμβάσεις Δένδια που σημειώνονται από το Μαξίμου, η επική μάχη νομικών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, το malus στα στελέχη της Πειραιώς και ο πωλητής που κρατά υπό πίεση τη μετοχή της Lamda Development.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κρύος ιδρώτας σε Μαξίμου – Ν. Κεραμέως, το «συγνώμη λάθος» Τσίπρα και η Ελλάκτωρ

Το πολλά ερωτηματικά από τη διαρροή στοιχείων Ελλήνων του εξωτερικού,  οι διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ – Motor Oil, οι ίδιες μετοχές της ΔΕΗ, το placement της Τρ. Πειραιώς και η αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο κεντρικός σχεδιασμός Κουτσούμπα, τι δεν είπαν Μεγάλου – Ψάλτης και τα αναψυκτικά

Πώς ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός θα λύσει όλα τα προβλήματα, η απουσία αναφορών σε Ουκρανία - ενεργειακή κρίση, γιατί δεν πουλάνε μπύρες – αναψυκτικά, η Ελλάκτωρ και η Αττική Οδός.
Tsipras-Alexis-Solts-Olaf
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς για ΤΕΝΕΡΓ, τα 2,4 δισ. Μπουλούτα και ο γερμανοτσολιάς... Τσίπρας

Τα διαδοχικά επιχειρηματικά deal στον όμιλο Ελλάκτωρ, το δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς που ξεκλειδώνει το deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η αισιοδοξία των επιτελών των τραπεζών, η στροφή 180 μοιρών του Τσίπρα για τη Γερμανία και οι υπερβολές του ΤΧΣ.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της ανταμοιβής στην Πειραιώς, η φυγή της Ellington και η πίεση στην Ιντρακάτ

Η υπόσχεση Χρ. Μεγάλου για άλμα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, το «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση» της Ελλάκτωρ, η πίεση στην Intrakat εν αναμονή της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και το +18% του δείκτη των τραπεζών που οδηγεί την άνοδο στο ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα κέρδη της ΤτΕ, τα γιουρούσια στο Χρημ. Ενέργειας και η θλιβερή επικαιρότητα

Οι πολλές απογοητεύσεις στην υπόθεση του Qatargate, πώς η ΤτΕ θα παραμείνει σε κερδοφόρο τροχιά το 2022, το σίριαλ Παγκρήτιας - Χανίων, η ζωηράδα της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, οι πιέσεις για αλλαγές στο ΔΣ του Χρημ. Ενέργειας, η Lamda Development και τα υπερκέρδη της Motor Oil.