ΓΔ: 901.15 -0.43% Τζίρος: 57.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
adonis georgiadis-anaptyxis-katastimata
Φώτο: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Το πράσινο αλουμίνιο, οι χαμένοι πίνακες της Ελλάκτωρ και τα βαφτίσια του Άδωνι

Τα κέρδη της πράσινης στροφής της Mytilineos, το μεγάλο ξελάφρωμα του ισολογισμού της Alpha Bank και οι περιπέτειες δύο ακριβών έργων τέχνης της Ελλάκτωρ.
  • Στο δεύτερο τρίμηνο της εφετινής χρήσης θα αποτυπωθεί η μεγάλη ελάφρυνση του ισολογισμού της Alpha Bank από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτέλεσμα του Galaxy. Ο μετασχηματισμός της τράπεζας προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης και η αισιοδοξία στις τάξεις της τελευταίας είναι έκδηλη: η νέα εταιρική δομή αφενός αναδεικνύει στη νέα τράπεζα πιο ισχυρό ισολογισμό με λιγότερα NPLs, αφετέρου προσδίδει περισσότερες ευελιξίες για την επιστροφή στην κερδοφορία, που με τη σειρά της θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω κινήσεις εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δανείων.
  • Κατ’ επανάληψη έχει τονίσει η διοίκηση της Mytilineos ότι δεν είναι μόνο ηθικά σωστή η στροφή στην πράσινη οικονομία, αλλά είναι και οικονομικά αποδοτική. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα δίνει η Piraeus Securities στην τελευταία έκθεσή της για τη Mytilineos, όπου ανέβασε θεαματικά την τιμή στόχο για τη μετοχή, στα 19,5 ευρώ. Η χρηματιστηριακή σημειώνει, σχετικά με τον στόχο της Mytilineos για παραγωγή πράσινου αλουμινίου (δηλαδή με ενεργειακή τροφοδοσία από ΑΠΕ για χαμηλές ή και μηδενικές εκπομπές ρύπων) ότι το πράσινο αλουμίνιο πιάνει και καλύτερες τιμές στην αγορά. Σε πολλές αγοραπωλησίες, σύμφωνα με τη Harbor Intelligence, το premium για το πράσινο αλουμίνιο έφθασε ακόμη και τα 14 δολ./μετρικό τόνο. Η τάση αυτή, όπως εκτιμά η χρηματιστηριακή, θα συνεχιστεί, καθώς οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, εστιάζουν στη βιωσιμότητα.
  • Δεν γνωρίζουμε αν έγινε από λάθος της μεταφορικής εταιρείας, από κεκτημένη ταχύτητα, από μπέρδεμα ή από υπερβολική αγάπη στην τέχνη. Ωστόσο φαίνεται ότι με την αποχώρηση της προηγούμενης διοίκησης της Ελλάκτωρ, «αποχώρησαν» και δύο έργα τέχνης -πίνακες πολύ μεγάλης αξίας. Οι πηγές της στήλης υποστηρίζουν ότι δύο πίνακες, εκ των οποίων ο ένας κοσμούσε το γραφείο του Δημήτρη Καλλιτσάντση, δεν βρίσκονται στη θέση τους εδώ και πολλές εβδομάδες. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι οι πίνακες αυτοί είχαν αγοραστεί από την εταιρεία, οπότε υπάρχει θεματάκι. Όπως μαθαίνουμε, στην Ελλάκτωρ διεξάγεται σχετική έρευνα και αναζητούνται τα παραστατικά…
  • Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι μόνο οι χαμένοι πίνακες αλλά από πού αυτοί είχαν αποκτηθεί!
  • Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η αντίδραση της μετοχής της Ελλάκτωρ στα νέα της περασμένης Παρασκευής για τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, ύψους έως 120 εκατ. ευρώ, με τιμή έκδοσης των νέων μετοχών τα 0,9 ευρώ. Η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Απριλίου και σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της παρέμβασης της GREENHILL INVESTMENTS LIMITED, συμφερόντων Γ. Μπάκου και Δ. Καϋμενάκη.
  • Σημειώνεται ότι η πρόσκληση της διοίκησης της Ελλάκτωρ για τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνει όλα τα αιτήματα της GREENHILL, πλην ενός: τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου σε βάθος δεκαετίας. Παράλληλα περιέχει και ένα θέμα που δεν είχαν προτείνει οι εφοπλιστές: την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
  • Σε ό,τι αφορά τη στάση της Greenhill για την προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου, πηγές κοντά στους εφοπλιστές επισημαίνουν ότι ήδη έχει ανατεθεί σε σύμβουλους η αξιολόγηση της πρότασης.
  • «Είχα την Τιμή να βαφτίσω ένα πανέμορφο αγοράκι, τον μικρό Νικόλαο, στον Ι.Ν. του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Αθήνα (σε άδειο Ναό λόγω του ιού δυστυχώς). Συγκινούμαι πολύ όταν σκέφτομαι ότι ένας ακόμη πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος προστέθηκε στο Σώμα της Εκκλησίας μας. Καλότυχος!»: αυτά τουίταρε με μεγάλη ελαφρότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης την Κυριακή, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Γεωργιάδης για να δικαιολογηθεί παρουσίασε μια ειδική άδεια από την Πολιτική Προστασία (δίχως αριθμό πρωτοκόλλου) η οποία πυροδότησε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις, καθώς όπως υποστηρίζουν νομικοί δεν υπάρχει καμιά νόμιμη διαδικασία για να πάρει κάποιος ειδική άδεια από την Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να εξαιρεθεί από κάποιο μέτρο.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
Skaramanga
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιτυχία στον Σκαραμαγκά, ο ανταρτοπόλεμος στην Ελλάκτωρ και τα δισ. στον τουρισμό

Τι σηματοδοτεί η έλευση ισχυρού επενδυτή στα ναυπηγεία, οι υπόνοιες για παιχνίδι καθυστερήσεων στην αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, τα απογοητευτικά μαθηματικά της τουριστικής σεζόν και το δράμα της Ιατρικής Σχολής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «τσουνάμι» δημοσίων έργων 3,5 δισ. το ρωσικό μπόνους στη Mytilineos και οι ΜμΕ

Πώς ευνοείται η Mytilineos από τους ρωσικούς δασμούς στις μεταλλουργίες, η κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες για τους μικρομεσαίους, οι δημοπρατήσεις έργων ύψους 3,5 δισ. που αναγεννούν την κατασκευαστική αγορά και η έλευση του «Ηρακλής ΙΙ».
John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων, η αποχή Πόλσον και η… μπηχτή Μυτιληναίου

Οι πληρότητες πάνω από 70% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ο νέος λόγος για γκρίνια του Απ. Βακάκη, η τακτική του Πόλσον στην Alpha Bank και η δικαίωση του Ευ. Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου.