ΓΔ: 1460.99 0.91% Τζίρος: 85.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:13:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ο χρυσός χορηγός της Εθνικής, το Ταμείο Ανάκαμψης και το «ξύπνημα» των blue chips

Το μαξιλάρι κερδών που πρόσφερε το Δημόσιο στην Εθνική, οι επενδυτές που βγήκαν στο ΧΑ, η απουσία διαλόγου για το σχέδιο ανάκαμψης και η «βουτιά» της Ελλάδας στη λίστα του Bloomberg για την πανδημία.
  • Την πρόοδο σε δύο συναλλαγές στρατηγικής σημασίας για την Εθνική Τράπεζα, την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων Frontier υπογράμμισε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2020 ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς. Μάλιστα ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η πώληση των «κόκκινων» δανείων γίνεται χωρίς να καταφύγει στην απόσχιση του τραπεζικού κλάδου (hive down), κάτι που έκαναν όλες οι άλλες συστημικές τράπεζες. Η Εθνική κατάφερε να απορροφήσει με άνεση τις ζημιές.
  • Ασφαλώς έτσι είναι τα πράγματα, ωστόσο, οι επιτυχίες αυτές θα ήταν αδύνατες αν δεν υπήρχε χορηγός και μάλιστα χρυσός χορηγός: το Ελληνικό Δημόσιο. Διότι το 2020 η Εθνική λογιστικοποίησε 1 δισ. ευρώ κέρδη από την ανταλλαγή και πώληση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ενώ επιπλέον 185 εκατ. ευρώ είχε λογιστικοποιήσει από αντίστοιχες συναλλαγές και το 2019). Με την τσέπη γεμάτη λεφτά οι επιτυχίες ήταν εξασφαλισμένες: καλύφθηκαν και οι απώλειες από το Frontier, που εκτιμώνται σε 400 εκατ. ευρώ, οι πρόσθετες προβλέψεις λόγω κορονοϊου (400 εκατ. ευρώ) και η διαγραφή 494 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η τράπεζα το 2019, μειώνοντας την αποτίμηση της αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής στο ήμισυ. Έτσι, με το 1,2 δις. ευρώ έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ελληνικό Δημόσιο η διοίκηση της τράπεζας «πέτυχε» να αποφύγει το hive down.
  • Καλά όλα αυτά, αλλά κάποια στιγμή το 2020 παραλίγο να οδηγήσουν σε επανάσταση τις άλλες τράπεζες, που θεώρησαν ότι όλα αυτά συνιστούν σαφή διακριτική μεταχείριση της Εθνικής Τράπεζας. Οι γκρίνιες προς τον κ. Σταϊκούρα έπιασαν τόπο και τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε σε αντίστοιχες συναλλαγές και με τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες αποδίδοντας κέρδη από ανταλλαγές ομολόγων 220 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, 171 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank και 155 εκατ. ευρώ στην Eurobank. Δεν είναι άσχημα, αλλά δεν είναι ούτε τα μισά σε σχέση με τα ομολογιακά κέρδη της Εθνικής.
  • Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στις παρουσιάσεις δήλωσε ότι για το 2021 περιμένει ακόμα 250 εκατ. ευρώ κέρδη από τα ομόλογα.
  • Ζωντανεύει το Χρηματιστήριο, με αρκετά έντονη κινητικότητα από ξένους παίκτες, αλλά και όχι ευκαταφρόνητη παρουσία των Ελλήνων μικροεπενδυτών. Τα στοιχήματα στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία έχουν αυξηθεί, όπως φάνηκε πολύ καθαρά στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αλλά και από τις προηγούμενες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση 22 από τις 25 μετοχές έκλεισαν με κέρδη και μάλιστα οι 18 από αυτές με όχι ευκαταφρόνητη άνοδο από 1% έως 5,5%.
  • Μόνο οι τρεις μετοχές που έχουν εισέλθει σε φάση «ταλαιπωρίας» λόγω αυξήσεων κεφαλαίου (Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Aegean) έκλεισαν τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο. Ήταν, ίσως, ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει η χρηματιστηριακή εβδομάδα και για να δημιουργηθούν προσδοκίες για αυτή που αρχίζει σήμερα. Η εγχώρια αγορά έχει μείνει πολύ πίσω, τόσο σε σχέση με την Ευρώπη όσο και την Αμερική. 
  • Σήμερα παρουσιάζει ο Θόδωρος Σκυλακάκης στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, για να πάρει το «πράσινο φως» και να κατατεθεί στην Κομισιόν. Το παράξενο στην όλη διαδικασία είναι ότι για ένα τόσο σοβαρό σχέδιο, που ουσιαστικά θα κρίνει την πορεία της οικονομίας τουλάχιστον ως το τέλος της δεκαετίας, ο διάλογος που έγινε στο εσωτερικό της χώρας ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτος. Τη στιγμή μάλιστα που ακόμη και νομοσχέδια ήσσονος σημασίας «κρεμιούνται» στο opengov για δημόσια διαβούλευση, έστω τυπικού χαρακτήρα. Μακάρι η κυβέρνηση και οι τεχνοκράτες της να ξέρουν τα θέματα τόσο καλά, που να έχουν καταρτίσει ένα άριστο σχέδιο, χωρίς να χρειάζονται τις απόψεις των κομμάτων, των ιδιωτικών δεξαμενών σκέψεις και των συλλογικών φορέων του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας.
  • Δεν είναι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις: τέσσερις κυβερνητικές επιτροπές αναμένεται να συσταθούν σήμερα, με τις ευλογίες του υπουργικού συμβουλίου. Μία για την κρατική αρωγή, άλλη για την παρακολούθηση της αξιοποίησης λιμένων, η τρίτη για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι και η τέταρτη για την οδική ασφάλεια.
  • «Καίγεται» η κυβέρνηση να πείσει το διεθνές ακροατήριο -και καλά κάνει- ότι φέτος η τουριστική σεζόν θα ανοίξει γρήγορα, πιθανότατα πριν τα μέσα Μαΐου. Στόχος είναι να αρχίσουν να κινούνται, όσο γίνεται νωρίτερα, οι κρατήσεις από το εξωτερικό. Σε αυτή την προσπάθεια, όμως, δεν βοηθούν καθόλου οι επιδόσεις της χώρας στη διαχείριση της πανδημίας. Το Bloomberg καταρτίζει από τα τέλη του 2020 τον δείκτη ανθεκτικότητας στην πανδημία και μέχρι πριν από λίγες ημέρες η Ελλάδα εμφανιζόταν σε πολύ καλή θέση, 20η ανάμεσα σε 53 χώρες.
  • Στην τελευταία ενημέρωση του πίνακα, όμως, η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 20 θέσεις, και «προσγειώνεται» στην 40η θέση, ενώ από τις ευρωπαϊκές χώρες μόνο η Ρουμανία έχει χειρότερη επίδοση. Αυτό που μέτρησε αρνητικά ήταν η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, θανάτων και του ποσοστού θετικών τεστ, ενώ όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού διαμορφώνεται στο 7% και είναι μέτριο, όπως και όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Καλό είναι, λοιπόν, να ελπίζουμε σε μια καλύτερη τουριστική σεζόν, αλλά με τις επιδόσεις μας στη διαχείριση της πανδημίας κινδυνεύουμε να χάσουμε τον τίτλο που δίκαια κατακτήσαμε πέρυσι ως ασφαλής προορισμός εν μέσω πανδημίας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euros, Money, xrhmata,
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δύο δείκτες για 4 τράπεζες, το Ταμείο Ανάκαμψης σε slow motion και η ισχύς του ΟΠΑΠ

Πώς το ελληνικό χρηματιστήριο κατέληξε να έχει δύο ίδιους τραπεζικούς δείκτες, οι αργοί ρυθμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης που επιβάλλει η ελληνική γραφειοκρατία, τα μηνύματα από την άνοδο του ΟΠΑΠ, η νέα καθυστέρηση για τη ΛΑΡΚΟ και οι αναπάντητες κλήσεις στα ΕΛΤΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Ταμείο Ανάκαμψης από τη θεωρία στην πράξη, οι έπαινοι του ΔΝΤ και οι τράπεζες

Τα εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ενθουσιασμός της επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες χωρίς αντίκρισμα στις μετοχές και το νέο "Coca Cola effect".
Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.
Ethniki Trapeza, ETE, Pavlos Milonas, Pavlos Mylonas, Paylos Mylonas, Payvlos Milonas
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πέφτουν» οι υπογραφές ΕΤΕ- EVO, οι insiders της EpsilonNet και η αλουμίνα

Οι διόλου ενθαρρυντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης, η συμφωνία των 300 εκατ. ευρώ μεταξύ Εθνικής και EVO Payments, οι πωλήσεις μετοχών στελεχών της Epsilon Net και το ράλι της αλουμίνας.
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

"Stop" Σκυλακάκη σε «επιδοματίες», η ανάσταση της Μηχανικής και τα πολιτικά της ΔΕΗ

Γιατί ο υφυπουργός Οικονομικών δεν θέλει επιχειρηματίες που «κυνηγούν» επιδοτήσεις, η νέα οπτική του Π. Μυλωνά για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων, η αύξηση κεφαλαίου στη Μηχανική, η αγωνία για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και οι πολιτικές προεκτάσεις.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Μπουλούτας για το ομόλογο και οι αντικρουόμενοι στόχοι της Εθνικής

Η πρώτη εμφάνιση του νέου CEO της Ελλάκτωρ στους δημοσιογράφους, η βράβευση που αντιστρατεύεται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής και ο μεγαλύτερος φόβος του Θ. Σκυλακάκη.