ΓΔ: 873.52 1.17% Τζίρος: 40.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:34:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: ΑΠΕ

Ο εκνευρισμός Πατέλη, τα «γκάζια» της Εθνικής και τα χαμόγελα στην Qualco

Πώς η Εθνική ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η έντονη αντίδραση Πατέλη στην κριτική από τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις και ο ρόλος της Qualco στην τιτλοποίηση της ΔΕΗ.
 • Αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του Αλέξη Πατέλη, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού σε χθεσινή κλειστή εκδήλωση που διοργάνωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε ένας περιορισμένος αριθμός επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών και παραγόντων της αγοράς ο εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, Αλβάρο Σάντος Περέιρα, αναφέρθηκε επικριτικά στη μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει στον εκπρόσωπο του ΟΟΣΑ τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά βήματα και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο κ. Περέιρα συνέχισε αναφερόμενος σε στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν τη χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας αλλά και την απόσταση μεταξύ νομοθέτησης και εφαρμογής, προκαλώντας για δεύτερη φορά την παρέμβαση του κ. Πατέλη.
 • Όπως σχολίασε το επεισόδιο επιχειρηματίας που παρακολούθησε την κλειστή συνάντηση και οι δυο είχαν δίκιο, καθώς αν δει κανείς από το 2010 μέχρι σήμερα την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα πράγματι σχηματίζεται μια απογοητευτική εικόνα. Αν δει όμως τι έχει γίνει στη χώρα από το 2019 και μετά, οπότε και ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόοδος είναι εντυπωσιακή δικαιολογώντας την αναφορά του κ. Πατέλη περί σαρωτικών μεταρρυθμίσεων.
 • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, αλλά η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητά της στο διεθνή στίβο στα περισσότερα πεδία. Και θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα από όσα έχουν γίνει προκειμένου η χώρα να καλύψει την μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να τη χωρίζει από την Ευρώπη.
 • Σημειώνεται ότι ο Αλβάρο Σάντος Περέιρα είχε διατελέσει υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας την περίοδο 2011 – 2013 και συγκαταλέγεται στους συμμάχους της χώρας μας εκείνα τα δύσκολα χρόνια.
 • Ξεπέρασε κατά πολύ η Εθνική Τράπεζα τους στόχους του αναθεωρημένου (το 2019) σχεδίου αναδιάρθρωσης για τη μείωση προσωπικού, δικτύου καταστημάτων και εξόδων. Το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και προέβλεπε σημαντικές περικοπές στις εγχώριες δραστηριότητες και ολοκληρώθηκε, υπερκαλύπτοντας τους στόχους. Στο τέλος του 2020 το δίκτυο καταστημάτων της ΕΤΕ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 365 σημεία, έναντι στόχου 390, ο αριθμός προσωπικού διαμορφώθηκε στους 7.762 (εξαιρουμένης της Εθνικής Ασφαλιστικής) έναντι στόχου 8.000, ενώ τα λειτουργικά έξοδα περιορίστηκαν στο τέλος του 2020 στα 768 εκατ. έναντι στόχου 800 εκατ. ευρώ.
 • Η αξιοσημείωτη αυτή υπέρβαση οφείλεται στο γεγονός ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, σε ότι αφορά τις εγχώριες δραστηριότητες, δεν έτρεχε πίσω από το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε συμφωνηθεί με την Κομισιόν αλλά έτρεχε με το δικό της σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας και τη ριζική αναμόρφωση του λειτουργικού μοντέλου της τράπεζας.
 • Ο δραστικός αυτός μετασχηματισμός δεν αφορά ασφαλώς μόνο την ΕΤΕ αλλά όλες τις τράπεζες, οι οποίες εργάζονται εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόκειται για έναν μετασχηματισμό που δεν επιβάλλεται ούτε από την Κομισιόν, ούτε από τους μετόχους, ούτε από τις διοικήσεις. Επιβάλλεται από την ψηφιακή, σκληρή, πραγματικότητα.
 • Πλατιά χαμόγελα χθες στην Qualco, στον απόηχο της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ ύψους, όπως εκτιμάται, 1,7 δισ. ευρώ. Η υπογραφή των συμβάσεων έγινε την προηγούμενη Παρασκευή και για το project οι άνθρωποι της Qualco δούλευαν εντατικά, εδώ και καιρό και σε πολλά επίπεδα.
 • Διαχειριστής (Servicer) στη συναλλαγή είναι η ΔEΗ, ενώ η Qualco θα ενεργεί ως Sub-Servicer. Διοργανωτής της συναλλαγής ήταν η Deutsche Bank, με επενδυτές την Carval Investors, την Deutsche Bank AG και υπό διαχείριση κεφάλαια της PIMCO.
 • Η συστηματική προσπάθεια της ΔΕΗ για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των ανεξόφλητων οφειλών ξεκίνησε το 2018, με τη συνεργασία με την Qualco, με στόχο όχι απλά να ανακτηθεί ένα τμήμα των ιδιαίτερα υψηλών οφειλών, αλλά να προσφερθούν οριστικές και βιώσιμες λύσεις στους οφειλέτες. Τα θετικά αποτελέσματα του εγχειρήματος συνέβαλλαν αποφασιστικά στην ενίσχυση των ταμειακών ροών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της ΔΕΗ: Το 2020 εισέρρευσαν στα ταμεία της πάνω από 700 εκατ. ευρώ από την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών, ενώ συνολικά την τελευταία 3ετία το ποσό που έχει εισπράξει η ΔΕΗ ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.
 • Με αμείωτη ένταση συνεχίζει τις βολές κατά της διοίκησης της Ελλάκτωρ η Greenhill. Κύκλοι της Greenhill  έκαναν γνωστό ότι η ISS, ο μεγαλύτερος, ανεξάρτητος, διεθνής οίκος εποπτείας εταιρικής διακυβέρνησης, υποβάθμισε την αξιολόγηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ όσον αφορά την τήρηση αρχών εταιρικής διακυβέρνησης. Η αξιολόγηση της ελληνικής εταιρείας από την βαθμίδα 4 που βρίσκονταν πριν την περίοδο του σημερινού Δ.Σ. υποβιβάστηκε στο 7, καθώς η κλίμακα είναι από το 10 για τη χειρότερη θέση έως το 1 για την καλύτερη βαθμολογία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: «Η επίδοση αυτή δείχνει ότι το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται σε διεθνή πρότυπα και ουσιαστικά υποβιβάζεται στην κατηγορία αναξιόπιστης εταιρικής διακυβέρνησης. Η επιδείνωση της αξιολόγησης αποδίδεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της εταιρείας είναι εκτεθειμένος σε εργασίες συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τρίτους ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος είχε εμπλοκή σε διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε τόσο η ΑΚΤΩΡ όσο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αποκαθήλωση Μέρκελ, το λάθος με τον λιγνίτη και τo business plan της Πειραιώς

Το λάθος που έκανε τη Γερμανία όμηρο του Κρεμλίνου, πώς αποδείχτηκε βιαστική η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση, η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, το ιστορικό business plan της Τρ. Πειραιώς και η μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ στην πράσινη ενέργεια.
Prem Watsa, Fairfax, Πρεμ Γουάτσα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση με κυβερνητική εντολή, η διαρροή στη ΔΕΗ και ο ενθουσιασμός Γουάτσα

Η φημολογία για επικείμενη παραίτηση στελέχους εισηγμένης με κυβερνητική εντολή, πού στρέφονται οι υποψίες για τη διαρροή στη ΔΕΗ, το ρεκόρ των margin accounts, το φάσμα της διόρθωσης στα χρηματιστήρια και τα ενθουσιώδη λόγια του επικεφαλής της Fairfax.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι γερμανικές εκλογές, η πίεση στην ΕΤΕ και η πιθανή μετοχική σύνθεση της Attica

Το γέλιο που οδήγησε στα τάρταρα τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών, πώς θα διαμορφωθεί η μετοχική σύνθεση της Attica Bank αν καλύψει την ΑΜΚ το ΤΧΣ, η πολύ καλή πορεία του Mexico, η πίεση στην Εθνική και η αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ.
Samaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «επίθεση» Σαμαρά σε Μητσοτάκη, τα κέρδη της ΔΕΗ και οι έξι της Attica Bank

Τι κρύβουν οι αιχμές της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού στα «Νέα», η δύσκολη πραγματικότητα για τα μεγέθη τις ΔΕΗ και οι επενδυτές που έχουν μείνει στο Virtual Data Room της Attica Bank.
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

"Stop" Σκυλακάκη σε «επιδοματίες», η ανάσταση της Μηχανικής και τα πολιτικά της ΔΕΗ

Γιατί ο υφυπουργός Οικονομικών δεν θέλει επιχειρηματίες που «κυνηγούν» επιδοτήσεις, η νέα οπτική του Π. Μυλωνά για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων, η αύξηση κεφαλαίου στη Μηχανική, η αγωνία για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και οι πολιτικές προεκτάσεις.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα στοιχήματα για την επόμενη ΑΜΚ και η σπέκουλα για την τιμή της Alpha Bank

Τι συζητά η αγορά για την επόμενη αύξηση κεφαλαίου τράπεζας, οι μαντεψιές για την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Alpha Bank και τα εντυπωσιακά αντανακλαστικά της κυβέρνησης στις αποζημιώσει πυρόπληκτων.