ΓΔ: 791.88 0.06% Τζίρος: 7.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:39:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: ΑΠΕ

Ο παρουσιαστής, ο... καλύτερος πτωχευτικός στην Ευρώπη και η Viva

Η αντίδραση της Ένωσης Τραπεζών για την γκρίνια της Viva, πότε συνεδριάζει το Δ.Σ. της Πειραιώς για τις νέες μετοχές, ο παρουσιαστής που γελοιοποιεί ένα κράτος, οι μεταρρυθμίσεις και το παλιό σοβιετικό ανέκδοτο με τις άρρωστες αγελάδες.
 • Πολλές αντιδράσεις στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών προκάλεσαν οι γκρίνιες της Viva περί διακριτικής μεταχείρισης των συστημικών τραπεζών. Όπως μεταφέρουν από την Ένωση, μάλλον η Viva, ως... νέα και μοντέρνα, είναι αυτή που απαιτεί διακριτική μεταχείριση. Όταν η Viva απέκτησε την Praxia και την τραπεζική άδεια προσεκλήθη επίσημα από την Ένωση Tραπεζών να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης πρόσκληση που απερρίφθη. «Ας έμπαινε στο συμβούλιο να έχει άμεση ενημέρωση με λεπτομέρειες για τα πάντα εξ αρχής», τονίζουν.
 • Αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθεί η κατανομή των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ σήμερα για τον σκοπό αυτό έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,38 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη εβδομάδα. 
 • Ας υποθέσουμε ότι κάποια νέα ή νέος από το γραφείο τους στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη ή τις Βρυξέλλες διαβάζει την προτροπή του Αλέξη Πατέλη, οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να εργαστούν εκμεταλλευόμενοι τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης και τα άλλα, πολλά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ως βάση εργασίας, με πρώτο πρώτο τον ήλιο.
 • Λίγο μετά, και ενώ το σκέφτονται, διαβάζουν ότι ένας παρουσιαστής, δευτεροκλασάτου τηλεοπτικού σταθμού δηλώνοντας πλασματικούς μισθούς, ύψους 60.000 – 70.000 ευρώ τον μήνα, εισέπραξε από το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης της εργασίας (δηλαδή τα λεφτά των φορολογούμενων), το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, περί τα 200.000 ευρώ!
 • Δεν περνούν πολλές ημέρες και διαβάζει ακόμα ότι ο παρουσιαστής απολαμβάνει αστυνομικής προστασίας (πάλι με τα λεφτά των φορολογουμένων) με τέσσερις αστυνομικούς – φρουρούς, καθώς έχει πείσει με κάποιο τρόπο τις αρχές ότι η ζωή του κινδυνεύει.
 • Και είμαστε ακόμα στην αρχή της ιστορίας. Όταν γίνεται θόρυβος για την υπόθεση και αποσύρεται η φύλαξη, ο παρουσιαστής πιέζει για την επαναφορά της φρουράς. Φαίνεται ότι σκηνοθετεί περιστατικό πυροβολισμών στην οικία του, με δύο άτομα με πλούσιο ποινικό παρελθόν, που όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ τα γνώριζε και τα οποία δεν δίστασαν να πυροβολήσουν με Καλάσνικοφ κατά αστυνομικών, όταν τυχαία τους έγινε έλεγχος. Την ίδια ώρα, και ενώ είχε προηγηθεί μαφιόζικου τύπου δολοφονία δημοσιογράφου, άλλος δημοσιογράφος καταγγέλλει ότι ο παρουσιαστής αναζητούσε τρόπο για να αναθέσει «συμβόλαιο» δολοφονίας του!
 • Παράλληλα, η νεαρή – νεαρός επαγγελματίας που γοητεύτηκαν από την προτροπή του Αλέξη Πατέλη να επιστρέψουν στην μητέρα – πατρίδα να εργαστούν, διαβάζουν ότι ο παρουσιαστής μένει σε πολυτελέστατη βίλα στον Διόνυσο, η οποία δεν του ανήκει αλλά ανήκει σε συστημική τράπεζα καθώς έχει κατασχεθεί λόγω οφειλών.
 • Ο παρουσιαστής έμενε στην βίλα πριν αυτή περάσει στον έλεγχο της τράπεζας, καθώς είχε συμφωνία με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Η τράπεζα προχώρησε στον πλειστηριασμό του ακινήτου, και το οποίο απέκτησε, αλλά η μεταγραφή του ακινήτου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και έναν μήνα μετά πάγωσαν όλες οι εξώσεις λόγω της πανδημίας! Έτσι ο παρουσιαστής ζει και βασιλεύει στη βίλα (τουλάχιστον ζούσε, πριν τη σύλληψή του), λόγω της οριζόντιας εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την πανδημία!
 • Και αυτό μας φέρνει στον καλύτερο πτωχευτικό κώδικα της Ευρώπης, κατά δήλωση του κ. Πατέλη πρόσφατα σε συνέδριο. Θυμίζουμε ότι η αναμόρφωση του πτωχευτικού ήταν υποχρέωση της χώρας και θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από 1.1.2021. Ο νόμος ψηφίστηκε στο τέλος του 2020, αλλά δεν μπόρεσε να τεθεί σε εφαρμογή σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, καθώς εκκρεμούσαν δεκάδες εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις (54 συνολικά) με αποτέλεσμα να μετατεθεί η εφαρμογή σε δύο δόσεις: α) για την 1η Μαρτίου 2021 για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις (καθώς και τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που διαθέτουν περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και πραγματοποιούν κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ) και β) την 1η Ιουνίου 2021 για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις με περιουσία έως 350.000 ευρώ.
 • Ωστόσο είναι πολύ αμφίβολο αν θα τεθεί πραγματικά σε ισχύ ο... καλύτερος πτωχευτικός στην Ευρώπη για τους ιδιώτες την 1η Ιουνίου, καθώς η «καρδιά» του νέου πτωχευτικού, ο φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα ευάλωτων δανειοληπτών, δεν είναι έτοιμος, εξαιτίας  της πανδημίας που έχει πάει τα πάντα πίσω. Και αφού δεν θα υπάρχει φορέας πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί σε βάρος ανθρώπων που έχουν χτυπηθεί αλύπητα από την πανδημία, όπως ο παρουσιαστής; Έτσι πολλοί θεωρούν πιθανή μια νέα άτυπη παράταση του παγώματος των πλειστηριασμών για ιδιώτες.
 • Και το ερώτημα που τίθεται είναι: μια νέα ή νέος επαγγελματίας που έχει διαβάσει τα παραπάνω θα αφήσει την υγρασία του Λονδίνου για να απολαύσει, εργαζόμενος, τον ελληνικό ήλιο και την ελληνική δημόσια διοίκηση;
 • Αλλά και πέρα από τους προνομιούχους εργαζόμενους του εξωτερικού έχει αναρωτηθεί κανείς στην κυβέρνηση τι αισθάνεται ένα νέο παιδί που εργάζεται στην Ελλάδα για 500 ή 600 ευρώ τον μήνα όταν διαβάζει τα κατορθώματα του δικτυωμένου παρουσιαστή; Ή ασχολούμαστε μόνο με την Microsoft και την Amazon;
 • Όλα αυτά που θα μπορούσαν να είναι κωμικά αλλά δυστυχώς δεν είναι, υπενθυμίζουν το θεσμικό έλλειμμα στη χώρα και την απίστευτη αδυναμία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων. Τα οποία, στο τέλος της ημέρας, μας οδήγησαν χρεοκοπία. Διότι διαταραγμένοι υπάρχουν παντού, ωστόσο, η θεσμική συγκρότηση και λειτουργία κάθε κοινωνίας είναι το μεγάλο ζήτημα.
 • Οι μεταρρυθμίσεις αλά ελληνικά θυμίζουν το παλιό σοβιετικό ανέκδοτο με τις άρρωστες αγελάδες και τον Γκορμπατσόφ: «Ο υπουργός Γεωργίας τηλεφωνεί στον Γκορμπατσόφ. Του λέει ότι κάτι τρομερό συμβαίνει σε όλα τα κολχόζ της χώρας: οι αγελάδες είναι άρρωστες. Πανικόβλητος, ζητάει οδηγίες.

-- Λοιπόν, του λέει ο Γενικός Γραμματέας, θα πιάσετε και θα βάψετε όλα τα παχνιά πράσινα.

Την επομένη, ο Υπουργός τηλεφωνεί ξανά και λέει στον Γκορμπατσόφ ότι ακολούθησαν τις οδηγίες του, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Αντίθετα, οι αγελάδες είναι πλέον ετοιμοθάνατες.

-- Άκου τι θα κάνετε, απαντά ο Γκορμπατσόφ. Θα βάψετε όλα τα παχνιά μπλε.

Την άλλη μέρα, ο Υπουργός παίρνει και πάλι τηλέφωνο.

-- Τι έγινε; ρωτάει ο Γκορμπατσόφ.

-- Δυστυχώς όλες οι αγελάδες πέθαναν. Μιχαήλ Σεργκέγεβιτς, λέει περίλυπος ο Υπουργός.

-- Α, τι κρίμα, απαντά ο Γενικός Γραμματέας, γιατί είχα μερικές ακόμα καλές ιδέες…».

 • Η στήλη θα επανέλθει την Τετάρτη 5 Μαϊου, τιμώντας την απεργία της Πρωτομαγιάς που θα γίνει την Τρίτη 4 Μαϊου ώστε να έχουμε μια καλή 5θήμερη αργία. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αποκαθήλωση Μέρκελ, το λάθος με τον λιγνίτη και τo business plan της Πειραιώς

Το λάθος που έκανε τη Γερμανία όμηρο του Κρεμλίνου, πώς αποδείχτηκε βιαστική η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση, η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, το ιστορικό business plan της Τρ. Πειραιώς και η μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ στην πράσινη ενέργεια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εν αναμονή της «προσγείωσης» της Τρ. Πειραιώς και τα ΕΛΠΕ χωρίς «Πετρέλαια»

Πώς o Κυρ. Πιερρακάκης και το Δημόσιο νίκησαν τη γραφειοκρατία που δεν κατάφερναν να ελέγξουν οι τράπεζες, πώς θα υποδεχθεί η αγορά τις νέες μετοχές της Τρ. Πειραιώς και γιατί τα ΕΛΠΕ ψάχνουν επωνυμία χωρίς «Πετρέλαια».
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η DG Comp στα ΕΛΤΑ, τα παράλογα της Πειραιώς και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί

Το γεύμα και η συμφωνία απόψεων Μητσοτάκη - Στουρνάρα, οι πανηγυρισμοί κυβερνητικών στελεχών για την ΑΜΚ της Πειραιώς, γιατί η DG Comp «σκαλίζει» την αύξηση των ΕΛΤΑ, το ακατανόητο +29,95% της Πειραιώς και το τσουρούφλισμα των πρωινών αγοραστών.
Κορονοϊός, Αστυνομία, Αστυνόμευση, Πλατεία Βαρνάβα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μεγάλη εβδομάδα της Πειραιώς, το ομόλογο της Ελλάκτωρ και το lockdown - Βατερλό

Η εβδομάδα που θα μεταμορφώσει την Τρ. Πειραιώς μετοχικά, κεφαλαιακά και χρηματιστηριακά, η πίεση στο ομόλογο της Ελλάκτωρ και η νέα υποβάθμιση από την S&P και το Βατερλό της κυβέρνησης με το δεύτερο lockdown.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ευχαριστίες Χαντζηνικολάου στην ΤτΕ, τα φάουλ Τσούρντα και η BlackRock

Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ για τις συστημικές λύσεις στα «κόκκινα», γιατί ο πρόεδρος του ΤΧΣ παρεμβαίνει στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και πώς εξηγείται ότι η BlackRock επενδύει περισσότερα στην Ελλάδα από την Τουρκία.