ΓΔ: 791.67 0.03% Τζίρος: 8.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:56:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Ο Πιερρακάκης… τραπεζίτης, η Aegean και η προφητεία του Ευ. Μυτιληναίου

Την απλοποίηση τραπεζικών εργασιών παρουσιάζουν στον πρωθυπουργό Κυρ. Πιερρακάκης και Γ. Στουρνάρας, γιατί το ΧΑ θα αυτονομηθεί από τις ξένες αγορές, η αύξηση κεφαλαίου της Aegean και η αισιοδοξία Μυτιληναίου για μια «χρυσή», μετά covid, εποχή.
  • Νέες υπηρεσίες με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των συναλλαγών των πολιτών με τις τράπεζες θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με τις δρομολογούμενες αλλαγές θα απλοποιηθούν σημαντικά οι διαδικασίες για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και δεν θα είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία.
  • Οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν έχουν υλοποιηθεί από ομάδες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος και θα παρουσιάσουν αναλυτικά αύριο, Πέμπτη, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
  • Όλοι όσοι έχουμε συναλλαγές με τις τράπεζες γνωρίζουμε από πρώτο χέρι σε πόσο βαριά γραφειοκρατικούς οργανισμούς έχουν εξελιχθεί. Εκτός από τις ατελείωτες εποπτικές ρυθμίσεις και απαιτήσεις πολλές φορές τα νομικά τμήματα των τραπεζών, λειτουργώντας ως βασιλικότεροι του βασιλέως, έχουν επιβάλλει ακόμα περισσότερες γραφειοκρατικές απαιτήσεις, ταλαιπωρώντας αφάνταστα και αχρείαστα τους πολίτες. Καιρός είναι σε όλα αυτά να μπει ένα τέλος.
  • Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσέθεσε στο gov.gr την υπηρεσία Know Your Customer. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που αρχικά θα διευκολύνει τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά τους δεδομένα. Πλέον ο κάθε πολίτης δεν θα χρειάζεται να προσκομίζει στην τράπεζα που τηρεί λογαριασμό πιστοποιητικά όπως το εκκαθαριστικό του, αλλά θα αποστέλλονται μέσω της πλατφόρμας μόνο τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζει η τράπεζα και όχι όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνει το εκκαθαριστικό.
  • Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την πολυήμερη ανάπαυλα λόγο των αργιών του Πάσχα και τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς. Η αγορά βρίσκεται πέραν αμφιβολίας σε φάση bull market, ωστόσο, η σημερινή ημέρα θα έχει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον μετά τους χθεσινούς κλυδωνισμούς στη Wall Street που μεταδόθηκαν και στην Ευρώπη.
  • Σίγουρα η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να «μονωθεί» πλήρως από τις διεθνείς τάσεις, ωστόσο, αποτελεί μια ειδική περίπτωση. Η εγχώρια αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης έχει κινηθεί κόντρα στο διεθνές ρεύμα για περίπου 10 χρόνια, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν σχεδόν μηδενίσει δυο φορές λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων. Με την ελληνική οικονομία να εξέρχεται από μια πολυετή κρίση και τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν οριστικά την κληρονομιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να κινηθεί έντονα ανοδικά την επόμενη διετία, ανεξάρτητα του τι θα κάνουν οι ξένες αγορές που σήμερα βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Με λίγα λόγια το ΧΑ μπορεί να εξακολουθήσει να αποτελεί εξαίρεση, αλλά αυτή την φορά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή να κινηθεί ανοδικά ακόμα και αν οι ξένες αγορές διορθώσουν.
  • Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαπραγμάτευσης των 1,2 δισ. νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σήμερα αναμένεται η έγκριση από το Δ.Σ. του ΧΑ της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, ενώ η έναρξη της διαπραγμάτευσης, εκτός απροόπτου, θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή, 7 Μαΐου.  
  • Και μετά την επιτυχή αύξηση της Τρ. Πειραιώς, τα βλέμματα των επενδυτών επικεντρώνονται σιγά σιγά στην Aegean και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ύψους 60 εκατ. ευρώ. Πολύ σύντομα οι όροι της αύξησης θα οριστικοποιηθούν και η διοίκηση της εταιρίας θα παρουσιάσει το σχέδιο για την ΑΜΚ και την σταδιακή τροχοδρόμηση της εταιρίας προς τη μετά πανδημία εποχή.
  • Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα, μετά την πανδημία, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Αυτό, σημείωσε, δεν θα γίνει σε μια ημέρα, θα απαιτηθεί ακόμα χρόνος, ωστόσο, όταν φτάσουμε στην ημέρα μετά την πανδημία «θα είναι όλα καλύτερα σε σχέση με την preCOVID εποχή: πιο συνειδητοποιημένοι άνθρωποι, λιγότερο εγωιστές, με χαρά για τη ζωή και τη δημιουργία και τις οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις, και με μια οικονομία που θα αναπτύξει πολύ μεγάλη δυναμική, όπως έγινε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αρχαιοελληνικά μαθήματα Στουρνάρα, τα υπερκέρδη των ΕΛΠΕ και το deal της ΤΕΝΕΡΓ

Η μεγάλη επιτυχία ΜΥΤΙΛ - ΕΤΕ, η νευρικότητα για το deal της ΤΕΡΝΕΡΓ, η ξεχωριστή ομιλία Στουρνάρα στα μέλη του SSM, η προσπάθεια των ΕΛΠΕ να... κρύψουν τα υπερκέρδη, γιατί η ΤτΕ βρίσκει φθηνές τις μετοχές και το call της Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί η Alpha δεν θα αντλήσει 800 εκατ., οι «αδύναμες» τράπεζες και η Aegean

Η απόφαση της Alpha Bank να αντλήσει όσα ακριβώς κεφάλαια χρειάζεται, η μετάλλαξη Δέλτα που χτύπησε την Aegean, τα «καμπανάκια» Στουρνάρα για μη συστημικές τράπεζες και η «βουτιά» της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος του Δένδια​​​​​, οι νέες ζημιές της ΔΕΗ και η αθόρυβη έκπληξη της Mytilineos​​

Η ανησυχία για μια ρεβάνς Τσαβούσογλου, η επιστροφή της ΔΕΗ σε αρνητικό αποτέλεσμα, τα καλά νέα από για τη Eurobank από την τιτλοποίηση "Mexico" και το αθόρυβο ράλι της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πόσες μετοχές Πειραιώς θα πάρουν οι «νέοι», η αναβάθμιση και το «όχι» στην bad bank

Γιατί οι ξένοι επενδυτές βλέπουν και πάλι ελληνικές τράπεζες, πόσες μετοχές Πειραιώς θα λάβουν οι Έλληνες επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση, τα ρεκόρ της Mytilineos και γιατί λέει «όχι» ο Σκέρτσος στην bad bank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φυγή ξένων από το ΧΑ, τα «γερμανικά» του Στουρνάρα και η εκτίναξη της Aegean

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από την Αθήνα εν μέσω πανδημίας, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην Handelsblatt, η άνοδος και οι κίνδυνοι για τη μετοχή της Aegean και τα 160 εκατ. πρόσθετων κερδών της Mytilineos από τις ΑΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δύσκολες εθελούσιες της ΕΤΕ, η επίθεση Τζάκρη στην ΤτΕ και η ΑΜΚ της Aegean

Πώς προσπαθεί η διοίκηση Μυλωνά να αυξήσει τη συμμετοχή στην εθελούσια έξοδο, τι κρύβει ο εκνευρισμός της Θ. Τζάκρη και γιατί ανακάμπτει η μετοχή της Aegean πριν την αύξηση κεφαλαίου.