ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Οι άσκοποι πανηγυρισμοί Σταϊκούρα, οι άφαντοι Ρώσοι και η αφύπνιση της Lamda

Οι δύο λόγοι που ακυρώνουν τις θριαμβολογίες για το ομόλογο, οι τοποθετήσεις στη Lamda ενόψει της σύμβασης, το πολιτικό παιχνίδι της Μόσχας με τον τουρισμό, το σχόλιο Λαγκάρντ για το bitcoin και η έξοδος της ΓΕΚΕ από το ΧΑ.
  • Είναι στη φύση των πολιτικών να πανηγυρίζουν. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με διεθνείς, ας πούμε, επιτυχίες όπως η έκδοση του 10ετούς ομολόγου την Τετάρτη, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να δηλώνει ότι η έκδοση επιβεβαιώνει ότι «η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα».
  • Το πρόβλημα με τον παραπάνω πανηγυρισμό είναι διπλό. Διότι το ευρύ κοινό ελάχιστα το απασχολεί αν βγήκε ομόλογο, ποιο ήταν το επιτόκιο και το spread μεταξύ ελληνικού - γερμανικού 10ετούς, η ποιότητα των επενδυτών και τα άλλα ωραία που αναφέρει ο κύριος υπουργός. Οπότε προς τι οι μεγαλοστομίες; Σε ό,τι αφορά το πιο ειδικό κοινό που παρακολουθεί τα των ομολόγων και αγορών, διαβάζοντας τη δήλωση Σταϊκούρα, δύσκολα θα συγκρατήσει ένα ειρωνικό χαμόγελο, διότι η πολύ καλή πορεία του ομολόγου οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία εξαιτίας της πανδημίας και των έκτακτων μέτρων αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Αν, χτυπάμε ξύλο, η ΕΚΤ έβαζε ένα απότομο τέλος στις αγορές ομολόγων, αυτά που θα βλέπαμε στη στιγμή δεν θα ήταν καθόλου όμορφα.
  • Η αδυναμία συγχρονισμού της μετοχής της Lamda Development το προηγούμενο διάστημα δεν είχε περάσει απαρατήρητη και πολλοί που βρίσκονταν με αυξημένη ρευστότητα (έχοντας ποντάρει στη διόρθωση που δεν ήρθε…) έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες να τοποθετηθούν στο χαρτί.
  • Και το βασικό case στην περίπτωση της Lamda δεν είναι ότι η μετοχή είχε μείνει πίσω, αλλά το ότι σε πολύ λίγες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη  μεταβίβαση των μετοχών από το Δημόσιο στην Lamda Develpoment, κίνηση που σηματοδοτεί την ουσιαστική εκκίνηση της μεγάλης επένδυσης. Υπενθυμίζουμε ότι η μεταβίβαση θα γίνει παρά το γεγονός ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα του Καζίνο, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε αναλυτικά η στήλη προ ημερών, παρέκκλιση την οποία αποδέχθηκαν και οι πιστώτριες τράπεζες.
  • Πάντως, παρά και τη χθεσινή άνοδο (+2,86%), η μετοχή υποαποδίδει έναντι της αγοράς, έχοντας σημειώσει άνοδο 5,6% από την αρχή του έτους.
  • Εκτός κλίματος παραμένει και η μετοχή της ΑΔΜΗΕ, που εξακολουθεί να βρίσκεται -4,39% χαμηλότερα από τα υψηλά 52 εβδομάδων παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης χθες και προχθές σημείωσε νέα υψηλά 52 εβδομάδων. 
  • Άλλη μια έξοδος μετοχής βρίσκεται στον ορίζοντα του Χρηματιστηρίου, καθώς η βασική μέτοχος της ΓΕΚΕ, Δωροθέα Κεφαλά, προχωρά σε δημόσια πρόταση για τις λίγες μετοχές μειοψηφίας που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά (γύρω στο 7%). Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι παράξενη, αφού η εταιρεία που ελέγχει το ξενοδοχείο President και η οικογένεια των βασικών της μετόχων δεν είχαν πολλά να περιμένουν από την συνέχιση της παρουσίας στο Χρηματιστήριο. Επιπλέον, αν θέλουν, όπως φημολογείται εδώ και αρκετό καιρό, να πουλήσουν το ξενοδοχείο, μεγαλύτερη ευελιξία θα έχουν αν δεν είναι εισηγμένη η μετοχή της ΓΕΚΕ.
  • Δεν δημιουργεί πάντως τις καλύτερες εντυπώσεις, παρότι τυπικά δικαιολογείται με βάση τη μέση τιμή εξαμήνου και την έκθεση αποτίμησης, το γεγονός ότι η τιμή της δημόσιας πρότασης, στα 5,75 ευρώ, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, πάνω από 18%, από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής στα 7,05 ευρώ. Και μια ακόμη παρατήρηση: η έννοια της «υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης», στην προκειμένη περίπτωση στερείται νοήματος: απλώς τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Κεφαλά, αντί να εμφανίζουν ξεχωριστά τις συμμετοχές τους, υπέγραψαν συμφωνία συντονισμού και τα μερίδιά τους αθροίστηκαν, δημιουργώντας έτσι τη νομική υποχρέωση για δημόσια πρόταση. Κατ' αυτή την έννοια, είναι μια... οικειοθελώς υποχρεωτική δημόσια πρόταση.
  • Θερμό καλωσόρισμα στους Ρώσους τουρίστες απηύθυνε πρόσφατα ο Νίκος Δένδιας, έχοντας δίπλα του τον αιώνιο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ. Μόνο που οι Ρώσοι τουρίστες παραμένουν ως τώρα άφαντοι στην Ελλάδα, όπως και στη γειτονική Βουλγαρία, ενώ κατεβαίνουν μαζικά στην Τουρκία. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Euractiv αποκάλυψε ότι από τον Απρίλιο το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών αρνήθηκε το αίτημα της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για έναρξη δρομολογίων της Aegean και της Ellinair μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Το πρακτορείο εκτιμά, παρότι ο Ρώσος πρεσβευτής στις Βρυξέλλες το αρνείται, ότι ο Πούτιν κλείνει τη στρόφιγγα των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για πολιτικούς λόγους, όπως για πολιτικούς λόγους την ανοίγει προς την Τουρκία, παρότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη υγειονομική κατάσταση. Φαίνεται ότι δεν βρίσκει την ελληνική εξωτερική πολιτική αρκούντως φιλορωσική και χρησιμοποιεί τον μοχλό πίεσης του τουρισμού για να αποσπάσει διπλωματικά ανταλλάγματα. Ίσως αυτό το καλοκαίρι να μην έλθει το Ξανθό Γένος για να σώσει (και) τον τουρισμό.
  • Έχουμε φθάσει σε μια τόσο παράξενη εποχή, όπου δεν είναι πλέον περίεργο να καλείται η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σχολιάσει την απόφαση μιας χώρας, του Ελ Σαλβαδόρ, να υιοθετήσει το bitcoin ως δεύτερο επίσημο νόμισμα, μαζί με το δολάριο. Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν αρκετά αυστηρή, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή δεν αλλάζει σε κάτι την εκπεφρασμένη θέση της ΕΚΤ για τους κινδύνους του bitcoin. Εξάλλου, προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα θα γίνουν ανακοινώσεις από το συμβούλιο της ΕΚΤ για το επόμενο βήμα προς το ψηφιακό ευρώ, που δεν θα είναι άλλο από την απόφαση να διερευνηθούν σχολαστικά όλες οι παράμετροι της έκδοσης του κοινού νομίσματος σε ψηφιακή μορφή. Όταν η ΕΚΤ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες δώσουν ψηφιακή μορφή στα νομίσματά τους, η θέση του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων θα εξασθενήσει σοβαρά.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η γκάφα του Οδ. Αθανασίου, η βράβευση Δασκαλόπουλου, το debate και οι καρέκλες

Τι είπε ο CEO της Lamda για τη Μ. Λάτση και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, γιατί ο Βασιλιάς Κάρολος βράβευσε τον Δ. Δασκαλόπουλο, τι δυσκόλεψε τον Χ. Δούκα στο debate, η μεγάλη στροφή του ΔΝΤ και ο διαγωνισμός στα... τυφλά για Κωτσόβολο.
alpha bamk
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Alpha και οι αγορές, το βατό stress test, η Lamda και οι προεκτάσεις της αταξίας

Πώς η Alpha «πιάνει» το κλίμα των αγορών, οι Γερμανοί ζηλεύουν το ελληνικό stress test για τις τράπεζες, η αφύπνιση της Lamda, οι business Δ. Μελισσανίδη, εκτροπές και άλλα δαιμόνια και η «σκοτεινή» Ελλάδα.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι συμβαίνει με την Alpha, o ιδρώτας του Χρ. Σταϊκούρα και η παραφωνία της Lamda

Τι ψιθυρίζει η χρηματιστηριακή πιάτσα για το ράλι της Alpha, η δύσκολη διαπραγμάτευση Σταϊκούρα για τις φοροελαφρύνσεις, η ήττα των εφοπλιστών της Ελλάκτωρ, ο προβληματισμός για τη μετοχή της Lamda Development και η ονειρεμένη «μέθοδος bitcoin».
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δεν πείθει το ΧΑ η Lamda, το φάντασμα των e-mails και οι «πονηριές» με το ρεύμα

Γιατί μένει στο «μείον» η μετοχή της Lamda ενώ το ΧΑ «τρέχει», οι φόβοι στην κυβέρνηση για την υπόθεση των e-mails, ποιες «πονηριές» με το ρεύμα θα τιμωρούνται αυστηρότερα, γιατί έβγαλε «κίτρινη κάρτα» η GRECO στην Ελλάδα και το ράλι της βενζίνης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Βαρβιτσιώτης έπιασε δουλειά, συνάντηση Στάσση - Πάιατ και τα δίδακτρα «φωτιά»

Η πρώτη του πρώην υπουργού Ναυτιλίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο επικεφαλής της ΔΕΗ με έναν παλιό γνώριμο της Ελλάδας, το αυστηρό μήνυμα της κ. Μπουχ στους τραπεζίτες, τα POS και το Ταμείο Ανάκαμψης και οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις στο Κολέγιο.
Vasilis Psaltis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα μηνύματα Ψάλτη στη Ν. Υόρκη, η ενοχλημένη Κρ. Λαγκάρντ και ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Τι είπε ο CEO της Alpha Bank για έσοδα από τόκους και το μέρισμα, πώς απάντησε η Λαγκάρντ στις επικρίσεις από το προσωπικό της ΕΚΤ, το ερώτημα για τη θέση Βαρβιτσιώτη στον όμιλο Προκοπίου και η μάχη για τον ΒΟΑΚ.