ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Έρωτας Βρυξελλών για Ελλάδα, ο δαίμων της τεχνολογίας και το «ιππικό» στην Alpha

Οι απροσδόκητοι ύμνοι των κοινοτικών αξιωματούχων για την Αθήνα, πώς ο δαίμων της τεχνολογίας «χτύπησε» στην παρουσίαση του Ελλάδα 2.0, το «σκούπισμα» μετοχών της Alpha Bank και η δικαίωση του Α. Γεωργίου.

Αν κάποιος είχε κοιμηθεί κάπου στη διάρκεια του τρίτου ελληνικού μνημονίου και ξυπνούσε χθες, μέσα στην αίθουσα όπου έγινε άτυπη ενημέρωση για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης από κοινοτικούς αξιωματούχους, σίγουρα θα φοβόταν ότι κάτι δεν πάει καλά με τη διανοητική του ισορροπία. Στη διάρκεια των οκτώ ετών της μεγάλης κρίσης, άτυπη ενημέρωση από κοινοτικούς αξιωματούχους για την Ελλάδα σήμαινε άσχημα έως πολύ άσχημα νέα: κριτική για τους χαμένους στόχους, επικρίσεις για τα σφάλματα των κυβερνήσεων, για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων κ.ο.κ. Όμως, στη χθεσινή άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων έμοιαζε σαν να έχει μεταμορφωθεί ο κακός και θορυβώδης μαθητής του τελευταίου θρανίου σε αριστούχο: έπαινοι για το περιεχόμενο του σχεδίου ανάκαμψης, που χαρακτηρίστηκε ως «πολύ πλούσιο», έπαινοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν τέτοιο σχέδιο, καθησυχαστικά σχόλια για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις, που όχι πολύ παλιά προκαλούσαν φρίκη στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, έλλειψη οποιασδήποτε αμφισβήτησης των δυνατοτήτων κυβέρνησης και δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσουν ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο. Εν ολίγοις, όποιος παρακολούθησε τη χθεσινή ενημέρωση έφυγε με τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα είναι πλέον το success story της ευρωζώνης, όχι το «μαύρο πρόβατο». Καλά είναι, ασφαλώς, όλα αυτά, αρκεί αυτή την φορά να φανούμε και αντάξιοι των μεγάλων προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί. Γιατί, όπως ξέρουμε καλά, σε αυτή τη χώρα οι πολιτικοί και η δημόσια διοίκηση έχουν μια έφεση στις αστοχίες, για να το πούμε όσο πιο διπλωματικά γίνεται.

-- Ο δαίμων της... τεχνολογίας δεν χαρίστηκε στη χθεσινή πανηγυρική εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς από τον πρωθυπουργό από κοινού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Μετά τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τις διαδικτυακές παρεμβάσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Γιώργου Αμυρά και αφού είχαν προηγηθεί πολλές αναφορές για την τεχνολογία, το 5G και την ψηφιακή επανάσταση που συντελείται στη χώρα, όταν έφτασε η ώρα του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η σύνδεση χάθηκε και στάθηκε αδύνατη η επανασύνδεση.

Πάντως ο πρωθυπουργός δεν πτοήθηκε. Μόλις είδε το πρόβλημα δεν άφησε το χρόνο να κυλά άσκοπα και έδωσε τη σκυτάλη αμέσως στην κ. Κεραμέως για τη δική της παρέμβαση, δίνοντας συνέχεια στη χθεσινή υπερπαραγωγή.

-- Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, ποια θα είναι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών και αν συμφέρει η συμμετοχή ή το… βλέποντας και κάνοντας αποτελούν το μέγα θέμα συζήτησης και προβληματισμού της αγοράς. Η νευρικότητα αυτή αποτυπώθηκε έντονα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τη μετοχή της τράπεζας να σημειώνει στο ξεκίνημα της συνεδρίασης «βουτιά» έως -5,33% πλησιάζοντας επικίνδυνα το όριο του 1 ευρώ και την φημολογία να δίνει και να παίρνει.

Στη συνέχεια οι απώλειες μαζεύτηκαν, ενώ μετά τις 16.30 το «ιππικό» εμφανίστηκε, «σκουπίζοντας» περίπου 3 εκατομμύρια τεμάχια με την μετοχή τελικά να κλείνει στα 1.1155 ευρώ με απώλειες -0,84%.

-- Δεν πάει και πολύ καλά, ως γνωστόν, το πρόγραμμα για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς, ακόμη και με την επιδότηση, δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό το κόστος αγοράς σε σχέση με το κόστος ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Για όλα υπάρχουν λύσεις, όμως: όπως δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σχεδιάζεται να δοθούν επιδοτήσεις 40 εκατ. ευρώ για να αντικατασταθούν έως και 2.000 ταξί με ηλεκτρικά οχήματα. Μάλιστα, η επιδότηση θα υπερδιπλασιαστεί και θα ανέλθει από 10.500 σε 22.500 ευρώ, μαζί με το όφελος από την απόσυρση του αυτοκινήτου. 

-- Έκαναν το καθήκον τους οι αδελφοί Βασιλάκη στην αύξηση κεφαλαίου της Aegean, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε χθες, μέσω των εταιρειών Evertrans και Autohellas, με τις οποίες έχουν στενό δεσμό ο Ευτύχης και ο Γιώργος Βασιλάκης, αγόρασαν συνολικά περίπου 12 εκατ. μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου, έναντι 22,8 εκατ. ευρώ. Μετοχές απέκτησαν, επίσης, οι Αχ. Κωνσταντακόπουλος, Χρ. Ιωάννου και Αν. Δαυίδ. Από καιρό έχει γίνει σαφές ότι οι ισχυροί παλαιοί μέτοχοι θα υποστήριζαν αυτή την αύξηση, που είναι άλλωστε ζωτικής σημασίας για την Aegean, καθώς δεν ενισχύει μόνο την κεφαλαιακή βάση, που διαβρώθηκε από την πανδημία, αλλά αποτελεί και το «διαβατήριο» για την κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ. Αυτό φαίνεται και στην τιμή της μετοχής στο ταμπλό, που ανέβηκε χθες (κατά 2,31%) και έκλεισε στα 5,32 ευρώ, πολύ υψηλότερα από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (3,20 ευρώ).

-- Η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ως μέλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φορέα Διακυβέρνησης στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB) αποτελεί μια έμμεση, πλην σαφή, ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Γεωργίου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι –όχι λίγοι- συνωμοσιολόγοι της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε ποτέ και όλα ήταν μια λογιστική εσκεμμένη πλάνη για να σκλαβώσουν την καλύτερη χώρα του κόσμου, έχουν αποκαταστήσει επαφή με τη (σκληρή…) πραγματικότητα. Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στους πολέμιους του Α. Γεωργίου ήταν και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί η Alpha δεν θα αντλήσει 800 εκατ., οι «αδύναμες» τράπεζες και η Aegean

Η απόφαση της Alpha Bank να αντλήσει όσα ακριβώς κεφάλαια χρειάζεται, η μετάλλαξη Δέλτα που χτύπησε την Aegean, τα «καμπανάκια» Στουρνάρα για μη συστημικές τράπεζες και η «βουτιά» της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το λειψό «ευχαριστώ» του Ευτ. Βασιλάκη, οι υπογραφές για Ελληνικό και η Ελλάκτωρ

Πώς ο πρόεδρος της Aegean επιχείρησε να παρουσιάσει την κρατική ενίσχυση ως επένδυση, η πανηγυρική τελετή για το Ελληνικό, η απόφαση της Alpha Bank να μην ορίσει κατώτατο όριο τιμής και το νομικό μπλέξιμο στην Ελλάκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα φον ντερ Λάιεν, οι εκτιμήσεις ΤτΕ για τα «κόκκινα» και η Παπαστράτος

Γιατί έρχεται στην Αθήνα η πρόεδρος της Κομισιόν, πώς εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα εξελιχθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας και η μεγάλη νέα επένδυση από την Παπαστράτος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εβδομάδα του ΤΑΙΠΕΔ, το «κρυφό» asset της ΔΕΗ και τα stock options της Εθνικής

Η αγωνία για την τελική φάση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο κούκος που δεν έφερε την άνοιξη στο ΧΑ, το δίκτυο οπτικών ινών που θα μείνει στη ΔΕΗ και το αυστηρό πλαίσιο για τη διανομή μετοχών από την Εθνική.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.