ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι ικανοποιημένοι μέτοχοι της Jumbo και η παραίτηση - κλειδί στην MLS

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Την Τετάρτη το απόγευμα, 6 Νοεμβρίου, η διοίκηση της Jumbo με ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο δελτίο τύπου ενημέρωσε για την Ετήσια Γενική Συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα. «Ευχαριστημένοι πελάτες, ασφαλείς εργαζόμενοι και ικανοποιημένοι μέτοχοι συνθέτουν το ισοσκελές τρίγωνο του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου JUMBO που για μία ακόμη χρονιά ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς», σημειώνονταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. «Οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για τη νέα αυξημένη κατά 20% μερισματική πολιτική του Ομίλου», και άλλα πολλά για τα επόμενα σχέδια.  (Πρόκειται για την ανακοίνωση που παρουσίασε την αλλαγή της εταιρικής χρήσης ως απόφαση - απάντηση στο αναπτυξιακό κάλεσμα της κυβέρνησης!).
  • Όλα καλά λοιπόν; Όχι ακριβώς. Χρειάστηκαν περισσότερες από 48 ώρες, προκειμένου η εταιρία να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις αποφάσεις των μετόχων, οι οποίες δεν σκιαγραφούν την εικόνα πολύ ικανοποιημένων μετόχων! Αργά το απόγευμα της της Παρασκευής 8/11, στις 19.22, η εταιρία απέστειλε στις χρηματιστηριακές αρχές την ανακοίνωση ενημέρωσης για τις αποφάσεις της συνέλευσης η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
  • Η επιλογή της ώρας και της ημέρας σίγουρα δεν βοήθησε για τη διάχυση των νέων στο επενδυτικό κοινό. Δεν λέω ότι έγινε επίτηδες, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η ανακοίνωση περιλάμβανε ένα σημείο που δεν άρεσε, για να το θέσω κομψά, ιδιαίτερα στην διοίκηση της εισηγμένης: την αποδοκιμασία ενός πολύ μεγάλου μέρους των μετόχων της για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για την εκλογή του νέου Δ.Σ.: «Υπέρ ψήφισαν 63.458.760 μετοχές, ήτοι ποσοστό 56,52% επί του συνόλου των παρισταμένων μετοχών και ψήφων, κατά ψήφισαν 48.666.543 μετοχές, ήτοι ποσοστό 43,35% επί του συνόλου των παρισταμένων μετοχών και ψήφων και αποχή 144.307 μετοχές ήτοι ποσοστό 0,13% επί του συνόλου των παρισταμένων μετοχών και ψήφων».
  • Κατά τα λοιπά, ωραία λόγια περί εταιρικής διακυβέρνησης, κανόνων και διαδικασιών κλπ κλπ.
  • Άλλη μια προσπάθεια για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής βρίσκεται σε εξέλιξη, υπόθεση που έχει κακοφορμίσει για την Εθνική Τράπεζας και έχει στο παρελθόν προκαλέσει ισχυρούς διοικητικούς τριγμούς. Η Εθνική έχει θέσει ψιλά το τίμημα για την θυγατρική, ενώ το φιάσκο με την Exin, και τον Ελληνοαμερικανό Τζον Κάλαμος, που προσέφεραν ένα εξαιρετικά υψηλό τίμημα, χωρίς να καταφέρουν να το πληρώσουν, έχει δημιουργήσει σε πολλούς μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική υπάρχει. Ωστόσο, για τους ανθρώπους της αγοράς δεν υπάρχουν αυταπάτες: η Εθνική Ασφαλιστική διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά του Δημοσίου, με πάρα πολλούς εργαζόμενους, πολλές δυσκαμψίες και άλλα προβλήματα.
  • Πάνω από 70% έχει χάσει η μετοχή της MLS Πληροφορική από την αρχή της χρονιάς, με το κλείσιμο στα 1,38 ευρώ αυτή την Παρασκευή (πτώση κατά 8,31%). Και το απόγευμα της Παρασκευής μάθαμε από ανακοίνωση της εταιρείας ότι «ο κ. Ιωάννης Ζάννας Γενικός Διευθυντής και Mέλος του Δ.Σ της εταιρίας υπέβαλε παραίτηση  από τα καθήκοντά του η οποία έγινε δεκτή». Είναι το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, που φεύγει (οικειοθελώς;), εν μέσω των σοβαρών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, καθώς έχει επενδύσει μεγάλα ποσά σε ένα καινοτομικό προϊόν που δεν «τράβηξε» στην αγορά (το MAIC) και χρειάζεται μεγάλη πρόσθετη χρηματοδότηση για να το υποστηρίξει. Για την ιστορία, ο 39χρονος κ. Ζάννας ήταν στην MLS από το 2008, ενώ το 2010 ανέλαβε καθήκοντα Financial Manager και από τον Ιανουάριο του 2012 ήταν Επιχειρησιακός Διευθυντής. Ήταν μέλος με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο διοικητικό συμβούλιο.
  • «Έρχεται αύξηση στις κύριες συντάξεις», «Στα επίπεδα που ήταν την άνοιξη του 2016 όλες οι επικουρικές», «Αυξήσεις έως και 120 ευρώ με αναδρομικά τριών μηνών» διαβάζω καθημερινά σε ιστοσελίδες και εφημερίδες. Το ασφαλιστικό και οι παροχές, δίχως λογική και αύριο, ήταν ο κύριος λόγος για την χρεοκοπία της χώρας, αλλά, ας μην θυμόμαστε τώρα δυσάρεστες ιστορίες με κίνδυνο να ταράξουμε τις προσδοκίες.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στην τελική ευθεία το deal της Viva, η φήμη που «τρέλανε» τα ομόλογα και η ΜΠΕΛΑ

Το τέλος της άχαρης περιόδου εγκρίσεων για την εξαγορά της Viva από την JP Morgan, η φήμη για έξοδο του Δημοσίου στην αγορά ομολόγων, το «σκούπισμα» μετοχών της Jumbo, η παράταση για την εισαγωγή της Noval και η υπεραπόδοση των τραπεζών.
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «πάτος» για την Coca Cola HBC, το τέλος της γκρίνιας Βακάκη και η υπόσχεση Στουρνάρα

Τι είπε ο Γ. Στουρνάρας για την κρίση στην Ουκρανία και την προοπτική πανευρωπαϊκής απάντησης, η 11η ημέρα πτώσης για την Coca Cola HBC, η πρώτη ημέρα Κοντόπουλου στην ΕΧΑΕ και η εκρηκτική κερδοφορία της Jumbo που διέψευσε την γκρίνια... Βακάκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σύσκεψη για Μαντωνανάκη, η πίεση στη ΔΕΗ και η ανυπόμονη «μαρίδα» της Intralot

Ο «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης για την τεράστια αποζημίωση από το Δημόσιο στην Αττικός Ήλιος, η συνεχιζόμενη «αρρυθμία» της μετοχής της ΔΕΗ, οι μικροί επενδυτές που βγαίνουν από την Intralot και το «βαρίδι» για τη μετοχή της Jumbo.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μπλόκο των Θεσμών στον Φορέα Ακινήτων, η μεταρρυθμιστική κόπωση και η Jumbo

Τι κρύβεται πίσω από τις συνεχείς αναβολές για τον Φορέα που θα εκμισθώνει τις κατοικίες των ασθενέστερων, γιατί η κυβέρνηση αφήνει για αργότερα τις μεταρρυθμίσεις, τα όρια του επιχειρηματικού μοντέλου της Jumbo και το «ξύπνημα» της ΕΥΔΑΠ.
Νίκος Καραθανασόπουλος, ΚΚΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τράπεζες φέρνουν κοντά ΚΚΕ – ΝΔ, ο γρίφος με τα δάνεια και οι χαμένες χρονιές Βακάκη

Το σημείο σύγκλισης ΝΔ - ΚΚΕ για τις τράπεζες, η απλή λύση για να αυξηθούν τα δάνεια σε ΜμΕ, η παθητικότητα στη διοίκηση της Jumbo και τα θετικά μηνύματα από τον τραπεζικό δείκτη.