ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι ικανοποιημένοι μέτοχοι της Jumbo και η παραίτηση - κλειδί στην MLS

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Την Τετάρτη το απόγευμα, 6 Νοεμβρίου, η διοίκηση της Jumbo με ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο δελτίο τύπου ενημέρωσε για την Ετήσια Γενική Συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα. «Ευχαριστημένοι πελάτες, ασφαλείς εργαζόμενοι και ικανοποιημένοι μέτοχοι συνθέτουν το ισοσκελές τρίγωνο του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου JUMBO που για μία ακόμη χρονιά ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς», σημειώνονταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. «Οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για τη νέα αυξημένη κατά 20% μερισματική πολιτική του Ομίλου», και άλλα πολλά για τα επόμενα σχέδια.  (Πρόκειται για την ανακοίνωση που παρουσίασε την αλλαγή της εταιρικής χρήσης ως απόφαση - απάντηση στο αναπτυξιακό κάλεσμα της κυβέρνησης!).
  • Όλα καλά λοιπόν; Όχι ακριβώς. Χρειάστηκαν περισσότερες από 48 ώρες, προκειμένου η εταιρία να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις αποφάσεις των μετόχων, οι οποίες δεν σκιαγραφούν την εικόνα πολύ ικανοποιημένων μετόχων! Αργά το απόγευμα της της Παρασκευής 8/11, στις 19.22, η εταιρία απέστειλε στις χρηματιστηριακές αρχές την ανακοίνωση ενημέρωσης για τις αποφάσεις της συνέλευσης η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
  • Η επιλογή της ώρας και της ημέρας σίγουρα δεν βοήθησε για τη διάχυση των νέων στο επενδυτικό κοινό. Δεν λέω ότι έγινε επίτηδες, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η ανακοίνωση περιλάμβανε ένα σημείο που δεν άρεσε, για να το θέσω κομψά, ιδιαίτερα στην διοίκηση της εισηγμένης: την αποδοκιμασία ενός πολύ μεγάλου μέρους των μετόχων της για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για την εκλογή του νέου Δ.Σ.: «Υπέρ ψήφισαν 63.458.760 μετοχές, ήτοι ποσοστό 56,52% επί του συνόλου των παρισταμένων μετοχών και ψήφων, κατά ψήφισαν 48.666.543 μετοχές, ήτοι ποσοστό 43,35% επί του συνόλου των παρισταμένων μετοχών και ψήφων και αποχή 144.307 μετοχές ήτοι ποσοστό 0,13% επί του συνόλου των παρισταμένων μετοχών και ψήφων».
  • Κατά τα λοιπά, ωραία λόγια περί εταιρικής διακυβέρνησης, κανόνων και διαδικασιών κλπ κλπ.
  • Άλλη μια προσπάθεια για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής βρίσκεται σε εξέλιξη, υπόθεση που έχει κακοφορμίσει για την Εθνική Τράπεζας και έχει στο παρελθόν προκαλέσει ισχυρούς διοικητικούς τριγμούς. Η Εθνική έχει θέσει ψιλά το τίμημα για την θυγατρική, ενώ το φιάσκο με την Exin, και τον Ελληνοαμερικανό Τζον Κάλαμος, που προσέφεραν ένα εξαιρετικά υψηλό τίμημα, χωρίς να καταφέρουν να το πληρώσουν, έχει δημιουργήσει σε πολλούς μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική υπάρχει. Ωστόσο, για τους ανθρώπους της αγοράς δεν υπάρχουν αυταπάτες: η Εθνική Ασφαλιστική διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά του Δημοσίου, με πάρα πολλούς εργαζόμενους, πολλές δυσκαμψίες και άλλα προβλήματα.
  • Πάνω από 70% έχει χάσει η μετοχή της MLS Πληροφορική από την αρχή της χρονιάς, με το κλείσιμο στα 1,38 ευρώ αυτή την Παρασκευή (πτώση κατά 8,31%). Και το απόγευμα της Παρασκευής μάθαμε από ανακοίνωση της εταιρείας ότι «ο κ. Ιωάννης Ζάννας Γενικός Διευθυντής και Mέλος του Δ.Σ της εταιρίας υπέβαλε παραίτηση  από τα καθήκοντά του η οποία έγινε δεκτή». Είναι το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, που φεύγει (οικειοθελώς;), εν μέσω των σοβαρών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, καθώς έχει επενδύσει μεγάλα ποσά σε ένα καινοτομικό προϊόν που δεν «τράβηξε» στην αγορά (το MAIC) και χρειάζεται μεγάλη πρόσθετη χρηματοδότηση για να το υποστηρίξει. Για την ιστορία, ο 39χρονος κ. Ζάννας ήταν στην MLS από το 2008, ενώ το 2010 ανέλαβε καθήκοντα Financial Manager και από τον Ιανουάριο του 2012 ήταν Επιχειρησιακός Διευθυντής. Ήταν μέλος με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο διοικητικό συμβούλιο.
  • «Έρχεται αύξηση στις κύριες συντάξεις», «Στα επίπεδα που ήταν την άνοιξη του 2016 όλες οι επικουρικές», «Αυξήσεις έως και 120 ευρώ με αναδρομικά τριών μηνών» διαβάζω καθημερινά σε ιστοσελίδες και εφημερίδες. Το ασφαλιστικό και οι παροχές, δίχως λογική και αύριο, ήταν ο κύριος λόγος για την χρεοκοπία της χώρας, αλλά, ας μην θυμόμαστε τώρα δυσάρεστες ιστορίες με κίνδυνο να ταράξουμε τις προσδοκίες.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Καραθανασόπουλος, ΚΚΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τράπεζες φέρνουν κοντά ΚΚΕ – ΝΔ, ο γρίφος με τα δάνεια και οι χαμένες χρονιές Βακάκη

Το σημείο σύγκλισης ΝΔ - ΚΚΕ για τις τράπεζες, η απλή λύση για να αυξηθούν τα δάνεια σε ΜμΕ, η παθητικότητα στη διοίκηση της Jumbo και τα θετικά μηνύματα από τον τραπεζικό δείκτη.
Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το shadow book της Alpha, το «βουνό» μετρητών της Jumbo και η πίεση στον ΟΤΕ

Η καλή προετοιμασία της Alpha και τα σημεία που ξεχώρισαν στο ομόλογο, τα μετρητά που δεν μπορούν να αγγίξουν οι μέτοχοι της Jumbo, η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ και πως η Moody's... αντέγραψε την Τρ. Πειραιώς.
John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων, η αποχή Πόλσον και η… μπηχτή Μυτιληναίου

Οι πληρότητες πάνω από 70% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ο νέος λόγος για γκρίνια του Απ. Βακάκη, η τακτική του Πόλσον στην Alpha Bank και η δικαίωση του Ευ. Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρατική βενζίνη στο μονοθέσιο του Βακάκη και το περίεργο ομόλογο των ΕΛΠΕ

Πώς τα προγράμματα στήριξης επέτρεψαν στην Jumbo να βγει από το 2020 με αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα, το μυστήριο με το ομόλογο με συμμετοχή στα κέρδη που θέλουν να εκδώσουν τα ΕΛΠΕ, η συμφωνία κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ και τα ρεκόρ των Mytilineos και ΟΤΕ.