ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η συνάντηση Κινέζων - Τράπεζας Πειραιώς και η νευρικότητα της Intralot

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Η κατανομή των κρατικών εγγυήσεων του σχεδίου «Ηρακλή», μεταξύ των τραπεζών, βρίσκεται στο επίκεντρο των τεχνικών συζητήσεων υπουργείου – τραπεζών. Η αρχική πρόθεση του υπουργείου οι κρατικές εγγυήσεις που προορίζονται για τις συστημικές τράπεζες να μοιραστούν δια του τέσσερα, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. Ορισμένες πλευρές σημειώνουν ότι οι τέσσερις συστημικές ούτε έχουν το ίδιο μέγεθος ισολογισμών, ούτε το ίδιο μέγεθος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ούτε τις ίδιες αντοχές για να «κάψουν» κεφάλαια στο πλαίσιο των συναλλαγών, οπότε το δια τέσσερα στερείται νοήματος. Επιχείρημα που δεν βρίσκει όλους σύμφωνους.
  • Συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας της Bank of China και της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε χθες, στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου καθώς και άλλα στελέχη του ομίλου. Η συνάντηση προκάλεσε αίσθηση, καθώς η Πειραιώς ήταν η μόνη τράπεζα που είδαν οι Κινέζοι και δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα έγιναν διάφοροι συνειρμοί.
  • Ωστόσο φαίνεται, και αυτό υποστηρίζουν και πηγές της Πειραιώς, ότι το χθεσινό ραντεβού ήταν μάλλον εθιμοτυπικό και όχι κάτι παραπάνω. Και πιθανότατα έτσι είναι γιατί οι δουλειές αυτές, και εννοώ τις στρατηγικές συμμαχίες ή στρατηγικές επενδύσεις, δεν γίνονται έτσι. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το ευρύτερο, έντονο, επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων για την Ελλάδα και τον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν υποδείξει την Πειραιώς ως δυνητική επενδυτική επιλογή για κινεζικά κεφάλαια.
  • Πολλά ακούγονται και πολλοί ανησυχούν για την Intralot και η νευρικότητα στο ταμπλό είναι έκδηλη εδώ και καιρό. Χθες η μετοχή της έκλεισε με απώλειες 3,74%, πλησιάζοντας τα χαμηλά έτους, ενώ οι απώλειες 52 εβδομάδων φτάνουν το 36%. Ωστόσο η Intralot έχει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο με ισχυρή παρουσία σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, και ειδικά σε αυτή των ΗΠΑ, και κατ' επέκταση πολλές εναλλακτικές για να διαχειριστεί το πρόβλημα των υψηλών υποχρεώσεων. Και η τρέχουσα συγκυρία με τα επιτόκια να βρίσκονται στο ναδίρ βοηθά την διαχείριση του προβλήματος αυτού.   
  • Όλο και χαμηλότερα η MLS με την διοίκηση να πελαγοδρομεί αδυνατώντας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και των επενδυτών. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα γνωστά ότι η εμπιστοσύνη δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται. Η μετοχή βρέθηκε «κλειδωμένη» χθες στο -30% με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 119.262 μετοχών και έκλεισε κάτω από το 1 ευρώ που αποτελεί χαμηλό 5ετίας. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης απαιτεί λεφτά, και λεφτά δεν υπάρχουν.
  • Σε ότι αφορά τα ομόλογα η έκδοση του Ιουλίου 2019, έκανε κάποιες λίγες συναλλαγές στο 87 με τους αγοραστές ωστόσο στη διάρκεια των συναλλαγών να αγοράζουν στο... 20! Η έκδοση του Αυγούστου 2017, έκλεισε στο 50,20 από 100 που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.
  • Δεν ξέρω αν ήταν καλή ή κακή ιδέα η επένδυση στο MAIC, σε ένα προϊόν που ουσιαστικά προσπαθεί να μπει και να ανταγωνιστεί την Alexa και την Google, σίγουρα όμως ήταν πολύ κακή ιδέα το όλο εγχείρημα να βασιστεί σε δανεισμό και καθόλου σε κεφάλαια των μετόχων ή τέλος πάντων εξειδικευμένων σε τέτοιου τύπου επενδύσεις venture capitals.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

traino-sididromos-erga
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πολιτική βία, τα καλά νέα για Ηρακλή, το δυστύχημα και η πανάκεια των διορισμών

Τα αυτονόητα μέτρα στήριξης των θυμάτων του δυστυχήματος και η πανάκεια των διορισμών, το πρωθυπουργικό «μέσο» για την επιτάχυνση των σιδηροδρομικών έργων, η ανησυχία για την έξαρση της πολιτικής βίας και τα ανέλπιστα καλά νέα για τον Ηρακλή.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σιχτίρισμα στην Intralot, το «τρέξιμο» στην ΤΕΝΕΡΓ, ο Σκρέκας και οι βιομήχανοι

Τα μπρος πίσω της Intralot και η βουτιά της μετοχής, τα παράπονα των βιομηχάνων στον ΥΠΕΝ, η κινητικότητα στην Τέρνα Ενεργειακή για το deal, το δυναμικό μπάσιμο της Intrakat για την Αττική Οδό, το bitcoin και γιατί δεν ψηφίζουν οι απόδημοι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 5 δισ. της Viva, η «αδιάβαστη» Intralot, το διαζύγιο και το ράλι στη Wall

Τι αποτίμηση ζητά από την JP Morgan ο Χ. Καρώνης, η εκτίναξη των αμερικανικών δεικτών, η «βουτιά» της Intralot, οι κινήσεις της Eurobank, δικηγόροι για το διαζύγιο Παγκρήτιας - Χανίων και το ΤΧΣ... βιώσιμο με σφραγίδα συμβούλου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ανταπόκριση από Λονδίνο, τέλος χρόνου για Viva και το take the money and run των ΕΛΠΕ

Η θετική παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της M. Stanley, τα υπερκέρδη της HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) και η βιασύνη για το μέρισμα, τα εμπόδια στο deal Viva - JP Morgan, το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, η πτώση της Intralot και το πρόβλημα ρευστότητας γνωστού παρόχου διαδικτυακού στοιχήματος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα υπερκέρδη στα καύσιμα, τα επιτόκια καταθέσεων και τα υψηλά 7μήνου στο ΧΑ

Τα υπερκέρδη 2,1 δισ. από HelleniQ Energy και Motor Oil, οι δύο τράπεζες που αύξησαν τα επιτόκια καταθέσεων, η αναρρίχηση των δεικτών του ΧΑ σε υψηλά 7μήνου, οι εισροές στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι απογοητευμένοι της Intralot και ο καλλωπισμός τιμών του ομίλου Viohalco.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού το πάνε τα Χρηματιστήρια, ο ανέμελος Γ. Μπρατάκος, η Intrakat και η Αττική Οδός

Η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου για τις αγορές, η υψοφοβία στο ΧΑ, οι ανέμελες ημέρες του Γ. Μπρατάκου, τι είδαν οι οίκοι στη Eurobank, τι είπε ο Αλ. Εξάρχου για συμμετοχή της Intrakat σε κοινοπραξία για την Αττική Οδό, τα πονταρίσματα των 20 δισ. και τα οικονομικά των εισηγμένων.