ΓΔ: 871.34 1.44% Τζίρος: 66.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η συνάντηση Κινέζων - Τράπεζας Πειραιώς και η νευρικότητα της Intralot

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Η κατανομή των κρατικών εγγυήσεων του σχεδίου «Ηρακλή», μεταξύ των τραπεζών, βρίσκεται στο επίκεντρο των τεχνικών συζητήσεων υπουργείου – τραπεζών. Η αρχική πρόθεση του υπουργείου οι κρατικές εγγυήσεις που προορίζονται για τις συστημικές τράπεζες να μοιραστούν δια του τέσσερα, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. Ορισμένες πλευρές σημειώνουν ότι οι τέσσερις συστημικές ούτε έχουν το ίδιο μέγεθος ισολογισμών, ούτε το ίδιο μέγεθος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ούτε τις ίδιες αντοχές για να «κάψουν» κεφάλαια στο πλαίσιο των συναλλαγών, οπότε το δια τέσσερα στερείται νοήματος. Επιχείρημα που δεν βρίσκει όλους σύμφωνους.
  • Συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας της Bank of China και της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε χθες, στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου καθώς και άλλα στελέχη του ομίλου. Η συνάντηση προκάλεσε αίσθηση, καθώς η Πειραιώς ήταν η μόνη τράπεζα που είδαν οι Κινέζοι και δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα έγιναν διάφοροι συνειρμοί.
  • Ωστόσο φαίνεται, και αυτό υποστηρίζουν και πηγές της Πειραιώς, ότι το χθεσινό ραντεβού ήταν μάλλον εθιμοτυπικό και όχι κάτι παραπάνω. Και πιθανότατα έτσι είναι γιατί οι δουλειές αυτές, και εννοώ τις στρατηγικές συμμαχίες ή στρατηγικές επενδύσεις, δεν γίνονται έτσι. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το ευρύτερο, έντονο, επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων για την Ελλάδα και τον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν υποδείξει την Πειραιώς ως δυνητική επενδυτική επιλογή για κινεζικά κεφάλαια.
  • Πολλά ακούγονται και πολλοί ανησυχούν για την Intralot και η νευρικότητα στο ταμπλό είναι έκδηλη εδώ και καιρό. Χθες η μετοχή της έκλεισε με απώλειες 3,74%, πλησιάζοντας τα χαμηλά έτους, ενώ οι απώλειες 52 εβδομάδων φτάνουν το 36%. Ωστόσο η Intralot έχει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο με ισχυρή παρουσία σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, και ειδικά σε αυτή των ΗΠΑ, και κατ' επέκταση πολλές εναλλακτικές για να διαχειριστεί το πρόβλημα των υψηλών υποχρεώσεων. Και η τρέχουσα συγκυρία με τα επιτόκια να βρίσκονται στο ναδίρ βοηθά την διαχείριση του προβλήματος αυτού.   
  • Όλο και χαμηλότερα η MLS με την διοίκηση να πελαγοδρομεί αδυνατώντας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και των επενδυτών. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα γνωστά ότι η εμπιστοσύνη δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται. Η μετοχή βρέθηκε «κλειδωμένη» χθες στο -30% με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 119.262 μετοχών και έκλεισε κάτω από το 1 ευρώ που αποτελεί χαμηλό 5ετίας. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης απαιτεί λεφτά, και λεφτά δεν υπάρχουν.
  • Σε ότι αφορά τα ομόλογα η έκδοση του Ιουλίου 2019, έκανε κάποιες λίγες συναλλαγές στο 87 με τους αγοραστές ωστόσο στη διάρκεια των συναλλαγών να αγοράζουν στο... 20! Η έκδοση του Αυγούστου 2017, έκλεισε στο 50,20 από 100 που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.
  • Δεν ξέρω αν ήταν καλή ή κακή ιδέα η επένδυση στο MAIC, σε ένα προϊόν που ουσιαστικά προσπαθεί να μπει και να ανταγωνιστεί την Alexa και την Google, σίγουρα όμως ήταν πολύ κακή ιδέα το όλο εγχείρημα να βασιστεί σε δανεισμό και καθόλου σε κεφάλαια των μετόχων ή τέλος πάντων εξειδικευμένων σε τέτοιου τύπου επενδύσεις venture capitals.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Εurobank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «αυτοκριτική» Καραβία για την τραπεζική γραφειοκρατία και το internet του Έ. Μασκ

Η σημερινή συνάντηση κυβέρνησης - Starlink για το δορυφορικό internet, η έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολόγου της CPLP, οι δυσκολίες στον δρόμο για το investment grade και η εξομολόγηση Φ. Καραβία για τους λόγους που οι τράπεζες μας δυσκολεύουν τη ζωή.
mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η αλλαγή ταχύτητας του ΤΑΙΠΕΔ και η αισιοδοξία Ψάλτη

Τι σημαίνει για την αγορά η δέσμευση Μητσοτάκη ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα, πώς επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ποια μοναδική ευκαιρία βλέπει ο Β. Ψάλτης, πώς κρίνει η Moody's την αύξηση της Alpha Bank και το σταυρόλεξο της Intralot.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «ζεστά ψωμάκια» της Alpha Bank, η εφημερίδα... Rolls Royce και η υπομονή της ΕΚΤ

Τι είπε ο Δ. Μελλισανίδης για τη Ναυτεμπορική στους εργαζόμενους, η πολύ θετική υποδοχή της αναπτυξιακής αύξησης της Alpha Bank, ο ακατανόητος καλπασμός της Attica Bank, η αλλαγή έδρας της Ιντραλότ και τα όρια της ΕΚΤ στις αγορές ελληνικών ομολόγων.
Μιχάλης Χρυσοχοιδης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Επιστροφή στην κανονικότητα, διεργασίες στην Ελλάκτωρ και ο «μνηστήρας» της MLS

Οι 400 του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τι συμβαίνει με τις επαφές Ολλανδών - εφοπλιστών για την Ελλάκτωρ, οι φήμες για ενδιαφέρον σοβαρού fund για την MLS και η εκτίναξη του τζίρου στο Χρηματιστήριο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο επαναστατικός σουρεαλισμός, η μετοχή – ομόλογο και τα δάνεια της Τρ. Πειραιώς

Η αναμονή για την έγκριση του Ηρακλή ΙΙ και το αίτημα των servicers, η σταθερότητα της μετοχής της Alpha Bank, τα νέα δάνεια της Τρ. Πειραιώς και η επίθεση στην Ευρώπη με χορηγό το ΕΣΠΑ.
ELPE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναπάντεχη ήττα της διοίκησης των ΕΛΠΕ και ο πονοκέφαλος των χρηματιστών

Το ξαφνικό «μπλόκο» από το Δημόσιο στις προτάσεις για το καταστατικό, γιατί γκρινιάζουν οι χρηματιστές για την εκκαθάριση, η επένδυση Καράμπελα στον ΑΔΜΗΕ και η «προσωρινή» αναστολή της MLS.