ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Η μάχη για την «τιμή» της ΔΕΗ, η επίσκεψη Γουάτσα και οι πανηγυρισμοί της Lamda

Γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ θέλει να διαθέσει τις νέες μετοχές χωρίς σημαντικό discount, ποιους είδε στην Αθήνα ο Πρεμ Γουάτσα, πώς το Ελληνικό «απογείωσε» τα μεγέθη της Lamda και η «μάχη» στη Βουλή για τον ΟΛΠ.

Μια σκληρή «μάχη» θα λάβει χώρα τις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ, με αντικειμενικό στόχο την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Η πεπατημένη θέλει την τιμή διάθεσης νέων μετοχών στο πλαίσιο ΑΜΚ να «βγαίνουν» με σημαντικό discount προκειμένου να είναι ελκυστικές στο επενδυτικό κοινό. Ωστόσο, η περίπτωση της αύξησης της ΔΕΗ δεν είναι μια κλασική περίπτωση, καθώς η αύξηση συνοδεύεται με ένα πολύ ισχυρό κίνητρο: τη δραστική μείωση του ποσοστού συμμετοχής του κράτους. Πρόκειται δηλαδή για μια έμμεση αποκρατικοποίηση που δίνει άλλη δυναμική και προοπτική στο εγχείρημα που σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του επενδυτικού πλάνου οδηγούν τη ΔΕΗ σε άλλο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της ΔΕΗ είναι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να μην γίνει με discount αλλά κοντά στα τρέχοντα. Το επίπεδο των 8 ευρώ, όπου έκλεισε χθες η μετοχή, αποτελεί σημαντικό ορόσημο.

-- Δεν έχασε λεπτό στην Αθήνα το αφεντικό της Fairfax όπου βρέθηκε το προηγούμενο 48ώρο. Χθες Τετάρτη, ο Πρεμ Γουάτσα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ενώ ακολούθησε το μεσημέρι κλειστό γεύμα στην Eurobank με τη συμμετοχή της διοίκησης και επιλεγμένων μεγάλων πελατών της τράπεζας. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και το δείπνο που παράθεσε το βράδυ της Τρίτης στον κ. Γουάτσα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσου.  Περιττό να σημειώσουμε τη μεγάλη αισιοδοξία του κ. Γουάτσα για τις προοπτικές και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της Fairfax βρίσκεται σταθερά στις τάξεις των αισιόδοξων ακόμα και την εποχή των πιο σκοτεινών στιγμών της ελληνικής κρίσης.

-- Αντιδράσεις και στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ έχει προκαλέσει η συμφωνία της κυβέρνησης με την Cosco για να προχωρήσει η μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ, παρότι οι Κινέζοι δεν έχουν προχωρήσει τις επενδύσεις που προβλέπονταν στη σύμβαση με το Δημόσιο -οι ίδιοι λένε ότι αυτό δεν έγινε με δική τους υπαιτιότητα. Πόσο σοβαρές είναι αυτές οι ενστάσεις; Θα το δούμε σήμερα, καθώς στις 12.00 έχει προγραμματιστεί ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα φανεί αν θα μείνει συμπαγής, ως συνήθως, η κοινοβουλευτική ομάδα, ή αν θα υπάρξουν «διαρροές».

-- Σε πανηγυρικό κλίμα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Lamda Development για το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Για πρώτη φορά, ενοποιείται πλήρως η 100% θυγατρική Ελληνικό ΑΕ, με την αξία του ακινήτου στο Ελληνικό να έχει ανεβεί κατά 306 εκατ. ευρώ ύστερα από επανεκτίμηση που έγινε από ανεξάρτητο εκτιμητή και η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση κατά 226,4 εκατ. ευρώ των κερδών του α' εξαμήνου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια ιστορική στιγμή, καθώς για πρώτη φορά αρχίζουμε να βλέπουμε την εικόνα της «νέας» Lamda, με τα μεγέθη που διαμορφώνει το project στο Ελληνικό. Για παράδειγμα, όπως ανακοινώθηκε, η Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) την 30.06.2021 ανήλθε σε 1,392 δισ. ευρώ, δηλαδή σε 7,88 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένη κατά 26% έναντι της 31.12.2020. Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η μετοχή έκλεισε χθες στα 7,40 ευρώ, διατηρώντας μικρό discount έναντι του NAV. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλό είναι να αποφεύγονται οι πανηγυρικοί τόνοι σε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων («ρεκόρ» κ.ο.κ.) όταν τα αυξημένα κέρδη προέρχονται από λογιστικές διαφορές.

-- Βέβαιος ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, η ισχύς του οποίου έχει ανασταλεί λόγω της κρίσης της πανδημίας, δεν πρόκειται να επανέλθει σε ισχύ στην προηγούμενη μορφή του, αλλά θα αναθεωρηθεί σημαντικά, εμφανίστηκε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΙΟΒΕ και η Κομισιόν. Δεν χρειάζεται πολλή φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι το γερμανικής έμπνευσης Σύμφωνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα τώρα που τα χρέη των κρατών της ευρωζώνης έχουν εκτοξευθεί σε νέα ύψη. Για παράδειγμα, το Σύμφωνο προβλέπει ότι είναι υποχρέωση όσων έχουν χρέος πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ να το μειώνουν κατά το 1/20 (5%) της διαφοράς από αυτό το όριο κάθε χρόνο. Αυτό θα σήμαινε ότι η Ιταλία, από την οποία προέρχεται και ο κ. Τζεντιλόνι, που θα έχει φέτος χρέος ίσο με 155% του ΑΕΠ, ή η Ελλάδα που έχει φθάσει το 200% θα έπρεπε πετύχουν τεράστιες ετήσιες μειώσεις χρέους, που θα προϋπέθεταν άγρια λιτότητα. Το Σύμφωνο λοιπόν είναι νεκρό, τουλάχιστον ως προς αυτό το σκέλος του, αλλά μένει να δούμε και ποιες νέες ιδέες θα καταθέσουν οι Γερμανοί για την αναθεώρησή του.

-- Πέθανε πριν λίγες εβδομάδες από κορονοϊό, ο Χάι Σαουλιάν, ο πιο διάσημος αντιεμβολιαστής του Ισραήλ, ο οποίος είχε διαδώσει στο έπακρο θεωρίες συνωμοσίας κατά του COVID 19. Το τέλος του 57χρονου αντιεμβολιαστή, ωστόσο, δεν πρόκειται να τερματίσει τις θεωρίες συνωμοσίας, ούτε να οδηγήσει περισσότερους σε εμβολιαστικά κέντρα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σε μια από τις τελευταίες του αναρτήσεις στα social media είχε γράψει ότι «είναι πολύ άσχημο να μην μπορείς να αναπνεύσεις»…«αν κάνω τρία βήματα χωρίς οξυγόνο, λιποθυμάω». Οι οπαδοί του Σαουλιάν πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες, ενώ και ο ίδιος, όταν είχε αρρωστήσει, είχε πει ότι οι αξιωματικοί της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών τον δηλητηρίασαν όταν είχε συλληφθεί μετά από μια διαμαρτυρία.

-- Σημειώνεται ότι στο Ισραήλ το 65% εκείνων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ προέρχεται από το 17% των ανεμβολίαστων.

-- Τι μας λέει αυτή η θλιβερή  ιστορία από το Ισραήλ; Ότι σε όλες τις χώρες, ακόμα και τις πιο προηγμένες της γειτονιάς, υπάρχει ένα μέρος του πληθυσμού που ακολουθεί ένα δικό του δρόμο, ανορθόδοξο, εντελώς διαφορετικό από τις κυβερνητικές συστάσεις – πολιτικές. Το κομμάτι αυτό, που στο Ισραήλ αντιστοιχεί στο περίπου 17% του πληθυσμού, δεν πρόκειται να εμβολιαστεί, καθώς στη χειρότερη περίπτωση δεν πιστεύουν λέξη από αυτά που λένε οι κυβερνήσεις και η επιστημονική κοινότητα και, στην καλύτερη, απλά δυσπιστούν και περιμένουν, ακολουθώντας μια τακτική «βλέποντας και κάνοντας».

-- Στην Ελλάδα το ποσοστό των αρνητών – δύσπιστων είναι πολύ μεγαλύτερο, πιθανότατα κοντά στο 30% - 40%, καθιστώντας πολύ δύσκολη την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας αγέλης, με κίνδυνο τον χειμώνα να μπούμε σε περιπέτειες που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε. Το γιατί είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό αυτών που δυσπιστούν στο εμβόλιο είναι ένα θέμα σύνθετο, που συνδέεται με την ευρύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης στη χώρα, το επίπεδο εκπαίδευσης και τη γενικότερη παιδεία, την αξιοπιστία των θεσμών και των μέσων ενημέρωσης και πολλά πολλά άλλα. 

-- Η κατάσταση δημιουργεί πίεση στη κυβέρνηση, καθώς πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την κυβέρνηση και ειδικότερα τον Άκη Σκέρτσο για αποτυχία στον εμβολιαστικό σχεδιασμό, ενώ κάποιοι άλλοι τον κατηγορούν γιατί δεν προχωρά στην… ανελέητη δίωξη των αντιεμβολιαστών. Πρόκειται για μια εύκολη και απλοϊκή κριτική σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο κοινωνικό ζήτημα. Γενικώς, μεγαλύτερη μετριοπάθεια δεν θα έβλαπτε.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Tο μέρισμα της Εθνικής, οι νέες αμοιβές στη ΔΕΗ και ο εμφύλιος στην Παυλίδης

Τι (δεν) λένε τα στελέχη της Εθνικής για το μέρισμα, η νέα πολιτική αποδοχών στη ΔΕΗ, η αξία των μαρμάρων της Παυλίδης στο επίκεντρο νέας σύγκρουσης, ο «ελέφαντας» του χρέους, η μετακόμιση της Eurobank και τα σούπερ μάρκετ εναντίον της Ε.Ε.
Stassis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού κολλάνε τα μερίσματα, το deal της ΔΕΗ και η αναμονή για... αγανακτισμένους

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ δεν έχουν ανάψει «πράσινο» για μερίσματα από τις τράπεζες, πώς η ΔΕΗ κλείνει το deal στη Ρουμανία παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η επιστολή Χρ. Μεγάλου, οι κινητοποιήσεις που θυμίζουν εποχές μνημονίων και η κατάρρευση της Tupperware.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παντιέρα ΣΥΡΙΖΑ κατά ΔΕΗ, ο Α. Ενρία στην Αθήνα και ο «άνετος» Κ. Σκρέκας

Ο θόρυβος από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, τι θα συζητήσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM, πώς «ντριπλάρει» ο Κ. Σκρέκας την κριτική για τις υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα και η εντυπωσιακή είσοδος του ΧΑ στο νέο έτος.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα τραπεζικά μερίσματα, η ENEL Ρουμανίας και η φημολογία για Attica - Παγκρήτια

Η επιβάρυνση των δανειοληπτών από τα αυξημένα επιτόκια, ο συνεχής διάλογος της Eurobank με τους επόπτες για το μέρισμα, η ΤΕΡΝΕΡΓ στον MSCI, ο λόγος των πυκνών συναντήσεων Βρεττού - Εξάρχου και το shoot-out που θα βγάλει τον νικητή για ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ένταση στην ΕΧΑΕ, τα νέα μέλη ΔΣ της ΔΕΗ, ο Νάτσης στο Ελληνικό και η Eurobank

Η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της ΕΧΑΕ που «μυρίζει» 90s, Γρ. Δημητριάδης - Αλ. Φωτακίδης τα νέα μέλη στο ΔΣ της ΔΕΗ, πώς ο μεγαλοεπενδυτής Τρύφων Νάτσης «βάζει πόδι» στο Ελληνικό και η διοικητική ομάδα της Eurobank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι κρυφές υπεραξίες της Eurobank, οι «νέες» της ΔΕΗ και η επίσκεψη Ψάλτη στη Β. Ελλάδα

Τι σημαίνει για τη Eurobank η εξαγορά της Raiffeisenbank (Bulgaria), οι προβλέψεις για την πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ στο ΧΑ, γιατί πηγαίνει στη Β. Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και τα... καλά Χριστούγεννα για τη ΛΑΡΚΟ.