ΓΔ: 953.57 0.20% Τζίρος: 6.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:02:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικό, Lamda Development
Φωτο: Lamda Development

Η επόμενη ημέρα για τη Lamda, Δικαιοσύνη εκτός τόπου και χρόνου και τα funds στη ΔΕΗ

Γιατί η αποχώρηση του Helikon δημιουργεί προσδοκίες για τη μετοχή της Lamda, πόσα funds θα μετέχουν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Γλασκόβη, η προτροπή Πικραμμένου στους δικαστές «να ανοίξουν τα μάτια τους» και το νέο επεισόδιο Γιάνη.

Συναγερμό σήμανε στους επαγγελματίες της αγοράς η μετακίνηση του μεγάλου πακέτου μετοχών της Lamda Development λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά για να εντοπιστεί η διαδρομή του πακέτου, 3.685.951 μετοχών, που άλλαξε χέρια στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή, συναλλαγή συνολικής αξίας 25,8 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα βέβαια δεν ήταν τόσο το ποιος πούλησε (όλοι αμέσως υποψιάστηκαν τον πωλητή), αλλά ποιος απέκτησε αυτές τις μετοχές. Στο εύκολο σκέλος της αναζήτησης (ποιος πούλησε) οι πάντες σχεδόν αμέσως υπέθεσαν ότι ήταν η Helikon κυρίως λόγω του μεγέθους του πακέτου: τόσες μετοχές –πέραν των βασικών μετόχων- μόνο το Helikon είχε. Τώρα, στο σημαντικό σκέλος της αναζήτησης (ποιος απέκτησε τις μετοχές) σύμφωνα με πληροφορίες η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω της Goldman Sachs, η οποία αγόρασε το πακέτο για λογαριασμό αρκετών funds.

-- Τι σηματοδοτούν όλα αυτά για τη μετοχή; Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η αποχώρηση της Helikon αποτελεί καλή εξέλιξη για τη μετοχή της Lamda Development, καθώς το fund εδώ και καιρό εμφανιζόταν ως πωλητής, καθηλώνοντας το χαρτί παρά τις πολλές θετικές ειδήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Lamda απέχει -15,7% από τα υψηλά 52 εβδομάδων, τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μόλις κατά -3% χαμηλότερα από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Και αυτό παρά τις πολλές θετικές εξελίξεις στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού: την υπογραφή της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο για τη μεταβίβαση της έκτασης, το μεγάλο ενδιαφέρον (που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες) για τις κατοικίες, τα διαμερίσματα και τις βίλες που θα κατασκευαστούν, το εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον για γραφεία (σχετική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς), τη στρατηγική συμφωνία με την Fourlis αλλά και τις θετικές εξελίξεις στην υπόθεση του Καζίνο.  Όλα αυτά δεν έχουν αποτυπωθεί στη μετοχή και μένει να δούμε αν η αποχώρηση του Helikon θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της απογοητευτικής πορείας της μετοχής, τους τελευταίους μήνες.

-- Οι θετικές αυτές εξελίξεις βέβαια δεν αναιρούν τους προβληματισμούς: το μέγεθος, η πολυπλοκότητα και οι απαιτήσεις του έργου (που ξεπερνούν κατά πολύ ό,τι έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής η Lamda στο εσωτερικό και το εξωτερικό) δικαιολογούν ένα σημαντικό discount, που θα μειώνεται με την πρόοδο του έργου.

-- Τη ρηχότητα της εγχώριας αγοράς ενόψει της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ υπενθύμισε η «διάλυση» των blue chips την περασμένη Παρασκευή (με την εξαίρεση της Mytilineos και της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ), αποτέλεσμα της απροθυμίας των ξένων επενδυτών να αυξήσουν τις θέσεις τους στην Ελλάδα. Έτσι, πουλάνε λίγο τράπεζες, λίγο ΟΠΑΠ, λίγο ΟΤΕ και λίγο από τα άλλα για να «φτιάξουν» ρευστότητα και να μπουν στην μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, αύξηση που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες.

-- Παρεμπιπτόντως τον αριθμό 10 πλησιάζουν τα funds που έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.

-- Στη μεγάλη πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας προς τον στόχο της πράσινης μετάβασης αναμένεται να επικεντρωθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην σημερινή του ομιλία στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη με την παρουσία δεκάδων ηγετών από όλο τον κόσμο. Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τους στόχους απολιγνιτοποίησης, τη μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και τους νέους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας για τα ενάλια αιολικά πάρκα, τα προγράμματα που υλοποιούνται για την πράσινη μεταμόρφωση νησιών καθώς και την πρωτοβουλία για πράσινη ναυτιλία.

-- Ορισμένες μεγάλες, πικρές αλήθειες για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, σε συνέντευξή του, χθες Κυριακή, στην Καθημερινή. «Έχουμε περιπτώσεις δικαστών που εκδικάζουν 10 υποθέσεις, άλλοι που εκδικάζουν 100 ή άλλοι που καθυστερούν επί χρόνια την έκδοση αποφάσεων. Οι ανισότητες αυτές δεν μπορεί να είναι ανεκτές. Αποβαίνουν εις βάρος αυτών που δουλεύουν, του συστήματος και της κοινωνίας»…«Πρέπει να καταλάβουν (σ.σ. οι δικαστές) ότι δεν μπορεί η οικονομία και η τεχνολογία να τρέχουν με χίλια και η Δικαιοσύνη με εκατό. Θα ξεπεραστεί από την πραγματικότητα. Δεν μπορεί ένας συνταξιούχος ή ένας εργαζόμενος να περιμένει χρόνια για να πάρει αυτά που δικαιούται. Δεν μπορεί ένας επενδυτής ή ένας επιχειρηματίας να περιμένει μια υπόθεση να λυθεί σε 10 χρόνια και να καταφεύγουν όλοι σε ρήτρες διαιτησίας. Θα έλεγα (σ.σ. στους δικαστές) να μην μένουν προσκολλημένοι σε παραδοσιακά στερεότυπα, να ανοίξουν τα μάτια τους, να δουν πώς λειτουργεί η σύγχρονη κοινωνία και να προσαρμοστούν ανάλογα». Αμήν!

-- Η στήλη πριν σας αποχαιρετήσει, σας ενθαρρύνει να αναζητήσετε (αν το χάσατε λόγω του long weekend), το νέο επεισόδιο του μοναδικού μας Γιάνη και της επίθεσής του στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος, λέει, του έκλεψε τη λέξη meta (για την μετονομασία του Facebook). «Κοντά τα χέρια κ. Zuckerberg από το όνομα του mέta, του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (https://metacpc.org). Εσείς μπορεί, πράγματι, να δουλεύετε για να γίνει πραγματικότητα ο δυστοπικός μετακαπιταλισμός. Τον Πολιτισμό όμως δεν θα τον αναγνωρίζατε ούτε στο ένα μέτρο», έγραψε στο twitter, κάνοντας πολλούς να σταυροκοπιούνται με την τύχη της χώρας για το πως γλιτώσαμε το 2015.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η χλιαρή αντίδραση στην υπερκάλυψη ρεκόρ, η Attica και το ultracar αλά ελληνικά

Γιατί η μετοχή της ΔΕΗ δεν συγκινήθηκε από την υπερκάλυψη ρεκόρ, η συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη, το Δ.Σ. της Attica αποφασίζει τους όρους της ΑΜΚ, το ερωτηματικό της ιδιωτικής συμμετοχής και τα ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για το ελληνικό ultracar.
Samaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «επίθεση» Σαμαρά σε Μητσοτάκη, τα κέρδη της ΔΕΗ και οι έξι της Attica Bank

Τι κρύβουν οι αιχμές της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού στα «Νέα», η δύσκολη πραγματικότητα για τα μεγέθη τις ΔΕΗ και οι επενδυτές που έχουν μείνει στο Virtual Data Room της Attica Bank.
DEH, DEI, HLEKTROKINISI, ILEKTROKINISI
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H... «αρνητική» αξία της ΔΕΗ, οι 15 ημέρες πτώσης της Lamda και η απόφαση της ΕΚΤ

Γιατί εξατμίστηκε η αρχική ευφορία για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, τι κρύβει η παρατεταμένη πτώση της Lamda, η προαναγγελία μιας ιστορικής αλλαγής των κανόνων της ΕΚΤ από τον Γ. Στουρνάρα και τα έσοδα ρεκόρ στον τουρισμό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το επινίκιο γεύμα για το Ελληνικό, οι παράλληλοι μονόλογοι και η μάχη του Frontier

Η σύσκεψη των παράλληλων μονολόγων για τις ΜμΕ, το πρωθυπουργικό γεύμα για το Ελληνικό, οι διαγκωνισμοί των υποψηφίων επενδυτών για το Frontier της ΕΤΕ και γιατί οι επαγγελματίες της αγοράς ψάχνουν τα... χάπια τους.