ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Το εθνικό lobbying για το investment grade, «Τσαμάζ 2024» και τα διλήμματα της ΕΚΤ

Η ιδέα της συντονισμένης δράσης κυβέρνησης - Τράπεζας της Ελλάδος - ΟΔΔΗΧ και τράπεζων για την επενδυτική βαθμίδα, η επιτυχία Τσαμάζ και το μελανό σημείο και η έξοδος της ΕΚΤ από το έκτακτο καθεστώς νομισματικής πολιτικής.

Η ιδέα για ένα εθνικό lobbying για να πείσουμε τις αγορές ότι η Ελλάδα αξίζει την επενδυτική βαθμίδα κυκλοφορεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος, ΟΔΔΗΧ και τράπεζες να κινηθούν συντονισμένα για να προβάλουν τα επιτεύγματα και τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας, με στόχο να επιτύχουμε όσο το δυνατό ταχύτερα την επάνοδο στην επενδυτική βαθμίδα. Πριν λίγες εβδομάδες, μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας έριξε την ιδέα στο τραπέζι αναφέροντας ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πρέπει να αποτελέσει άμεσο εθνικό στόχο για την επίτευξη του οποίου πρέπει να συνεργαστούν η πολιτεία, η ΤτΕ και οι τράπεζες. Η αναφορά του κ. Καραβία απηχεί γενικότερα την άποψη των τραπεζών για την ανάγκη άμεσης συντονισμένης δράσης με στόχο την επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, που αν επιτευχθεί θα έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα σε πάρα πολλά μέτωπα. Την ανάγκη η χώρα να επιστρέψει οπωσδήποτε το 2022 σε investment grade συμμερίζεται και η Τράπεζα της Ελλάδος, με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα να έχει νιώσει στο πετσί του το τελευταίο διάστημα την ολοένα και αυξανόμενη πίεση από τα Γεράκια του Ευρωσυστήματος, που ζητούν την απόσυρση των μέτρων στήριξης, μέτρα που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα ασφαλώς.

-- Τα έκτακτα μέτρα είναι θέμα χρόνου να αποσυρθούν και η Ελλάδα πρέπει να είναι bankable για να μην μπει σε περιπέτειες και να μπορέσει να επικεντρωθεί χωρίς περισπασμούς στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών για την ενίσχυση της ανάπτυξης. «Πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί, το υπουργείο Οικονομικών, ο ΟΔΔΗΧ, η ΤτΕ οι τράπεζες και να φτιάξουμε ένα κείμενο με στοιχεία, με διαγράμματα και υλικό για πείσουμε τις αγορές ότι η Ελλάδα δικαιούται και πρέπει να αναβαθμιστεί σε investment grade εντός του 2022», σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές.  

-- Ωστόσο, την ιδέα αυτή, της συντονισμένης δράσης, δεν φαίνεται να καλοδέχεται η κυβέρνηση -ή τουλάχιστον κάποιοι από την κυβέρνηση. Ίσως δεν θέλουν να μοιραστούν την δόξα (όταν έρθει με το καλό η αναβάθμιση). Το πιθανότερο όμως είναι ότι θέλουν να κρατήσουν τη μπάλα χαμηλά, να μην φέρουν πιο κοντά, στο 2022, τον στόχο για το investment grade, που είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την επάνοδο της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα το 2023.

-- Όταν αναλάμβανε τα ηνία του ΟΤΕ, τον Νοέμβριο του 2010, ο Μιχάλης Τσαμάζ δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει ότι η θητεία του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα ανανεωνόταν ως το καλοκαίρι του 2024 (και βλέπουμε…). Τέτοια μακροβιότητα σε τόσο υψηλή θέση μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών είναι εντελώς ασυνήθιστη, σε ένα κλάδο όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις κινούνται με καταιγιστικούς ρυθμούς και οι καριέρες των στελεχών μπορεί να χτίζονται και να γκρεμίζονται με αντίστοιχες ταχύτητες. Ο Μ. Τσαμάζ έφθασε στο υψηλότερο σκαλί της ιεραρχίας του ΟΤΕ «εξαργυρώνοντας» την επιτυχία του στην Cosmote, που λειτουργούσε με επιτυχία με μοντέλο ιδιωτικής εταιρείας κινητής κάτω από την ομπρέλα ενός δύσκαμπτου δημόσιου οργανισμού. Έτσι κέρδισε την εμπιστοσύνη των Γερμανών της Deutsche Telekom, καθώς μάλιστα ήταν ένα από λίγα κορυφαία στελέχη στον ΟΤΕ χωρίς «σκιές» και «σκελετούς» από το παρελθόν. Η πορεία του από το 2010 είναι γνωστή: εν ολίγοις, μετέφερε το επιτυχημένο μοντέλο της Cosmote στον ΟΤΕ, με τα γνωστά θετικά οικονομικά και επιχειρηματικά αποτελέσματα, που κάνουν τους Γερμανούς της Telekom να του έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη. Tο μόνο αρνητικό στοιχείο της εποχής Τσαμάζ στον ΟΤΕ ήταν η αργή πρόοδος στις επενδύσεις εκσυγχρονισμού των ευρυζωνικών δικτύων, που κρατούν μονίμως την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης -αν και γι’ αυτό υπάρχουν αντεπιχειρήματα από την πλευρά του ΟΤΕ και σίγουρα την ευθύνη ορισμένων στρατηγικών επιλογών φέρουν οι Γερμανοί μέτοχοι και όχι η εδώ διοίκηση. 

-- Δεν είναι μόνο η Cepal που εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης και στο σκέλος των αναχρηματοδοτήσεων απαιτήσεων. Τουλάχιστον ένας ακόμα από τους μεγάλους servicers βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες ζήτησε από τους servicers χωρίς περιστροφές να προχωρήσουν στη λήψη της άδειας για την αναχρηματοδότηση απαιτήσεων, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις χωρίς αναχρηματοδοτήσεις. Οι περισσότεροι servicers πάντως διατυπώνουν πολλούς προβληματισμούς για τη σκοπιμότητα επέκτασής τους στην αναχρηματοδότηση απαιτήσεων.  

-- Έχει μεγάλα διλήμματα η ΕΚΤ να αντιμετωπίσει στην πορεία προς την έξοδο από το έκτακτο καθεστώς νομισματικής πολιτικής των μηδενικών - αρνητικών επιτοκίων και των τεράστιων αγορών ομολόγων. Το πρόβλημα, μπροστά στο οποίο θα βρεθούν αύριο οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι ότι δεν έχουν να κάνουν με μια τυπική περίπτωση καθορισμού της νομισματικής πολιτικής απέναντι στον βασικό εχθρό κάθε κεντρικής τράπεζας, που είναι ο πληθωρισμός. Αν ήταν μόνο αυτό, ίσως να βλέπαμε πολύ γρήγορα να σταματούν οι αγορές ομολόγων για να αρχίζουν οι αυξήσεις επιτοκίων. Όμως, η ΕΚΤ έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει και ένα πρόβλημα κατ’ εξοχήν δημοσιονομικής φύσεως: πρέπει να αποφύγει μια απότομη μείωση των αγορών κρατικών τίτλων και μια επίσπευση της αύξησης επιτοκίων, γιατί πολύ γρήγορα οι υπερχρεωμένες οικονομίες, με πρώτες την Ιταλία και την Ελλάδα, μπορεί να βρεθούν απέναντι σε μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού που θα οδηγούσε σε δυσκολία ή αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους τους από την αγορά. Κάπως έτσι, θα μπορούσαμε να ξαναγυρίσουμε στην εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, όπου η αγορά ομολόγων αμφισβητούσε τη δυνατότητα της Ιταλίας να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το χρέος της. Μια εποχή που τελείωσε όταν ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να μείνει ενωμένη η ευρωζώνη και έβαλε μπροστά την ποσοτική χαλάρωση. Όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί με πολύ προσεκτικά βήματα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον πληθωρισμό, με την ελπίδα ότι θα αποδειχθεί παροδικός, και προτάσσοντας την ανάγκη να αποφευχθεί μια αναβίωση της κρίσης χρέους. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελλάδα, Σημαία, Ελληνική Οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας και το φάντασμα του πολιτικού κινδύνου

Ζωτικής σημασίας η ανάκτηση του investment grade το 2022 για την αποφυγή αναταράξεων σε τράπεζες – οικονομία και την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Γιατί το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας απασχολεί τους οίκους αξιολόγησης.  
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πέρασε» από το Δ.Σ. της ΕΤΕ το deal με την Evo, τα χαμόγελα για την ΕΚΤ και η Ελλάκτωρ

Η οριστικοποίηση της συνεργασίας Εθνικής - Evo στον τομέα των καρτών, τα χαμόγελα στην ΤτΕ για τις ανακοινώσεις της Λαγκάρντ, οι προσδοκίες των Ολλανδών για έξοδο των εφοπλιστών από την Ελλάκτωρ και η ανησυχία του Χ. Μπρουμίδη της Vodafone για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι έξι προσφορές για Attica Bank, το πάθημα του τέως τραπεζίτη και τα «βαθιά λαρύγγια» του ΤΧΣ

Το παρασκήνιο για την ΑΜΚ της Attica Bank, η προσπάθεια να καταλήξει στο ΤΧΣ και γιατί κυβέρνηση και ΤτΕ θα περάσουν από κόσκινο δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ. Τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νίκη της κεντροαριστεράς στο Μαξίμου και η προηγμένη μηχανική του Frontier

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Χρήστου Ταραντίλη, η τιτλοποίηση της Εθνικής που δεν θα φέρει πλήγμα στα κεφάλαια, ο ούριος άνεμος στο Χρηματιστήριο και το αόρατο χέρι της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «καμπανάκι» Στουρνάρα στις τράπεζες, οι διευκρινίσεις της Εθνικής και η αντιπολίτευση στον ΟΤΕ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.