ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:58:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Το πάθημα της ΔΕΗ, οι παραιτήσεις στο Υπερταμείο και οι ανακατατάξεις στον ΒΟΑΚ

Το στραπάτσο της ΔΕΗ με τον διαγωνισμό για το Ultra-Fast Broadband, η αποχώρηση της ισραηλινής Shikun Binui από τον ΒΟΑΚ και οι νέες συμμαχίες, η αναταραχή στο Υπερταμείο και τα σημάδια αφύπνισης των τραπεζικών μετοχών.

Δεν το «τράβηξε» τελικά η ΔΕΗ σε ότι αφορά τον διαγωνισμό για το Ultra-Fast Broadband (UFBB). Την προηγούμενη εβδομάδα παρήλθε η προθεσμία για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κάτι που θα οδηγούσε σε μεγάλο μπέρδεμα την υπόθεση και σε πολύμηνη καθυστέρηση το μεγάλο έργο, έργο συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ δεν προσέφυγε τελικά στο ΣτΕ που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υλοποίηση του έργου. Προηγήθηκε βέβαια το στραπάτσο της ΔΕΗ στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) στην οποία προσέφυγε ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μην γίνει δεκτή η προσφορά της. Η προσφυγή απορρίφθηκε και όπως προκύπτει από την απόφαση, η ΔΕΗ άρχισε να αναρτά την προσφορά της λίγα μόνο δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση της σχετικής προθεσμίας με αποτέλεσμα να μην προλάβει να πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα βήματα εντός χρονοδιογράμματος και να μην μπορέσει να λάβει την επιβεβαίωση κατάθεσης της προσφοράς! Η ΔΕΗ στην προσφυγή της υποστήριξε ότι κατέθεσε τους βασικούς φακέλους και ότι καθυστέρησε στην συμπλήρωση μόνο ενός πεδίου ζητώντας να θεωρηθεί έγκυρη η προσφορά της κάτι που δεν έγινε δεκτό.

-- Με λίγα λόγια δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο σύστημα ή κάποια άλλη αστοχία στη διαδικασία που δεν επέτρεψε στην ΔΕΗ να καταθέσει την προσφορά της. Απλά οι άνθρωποι της ΔΕΗ επέλεξαν στο παρά ένα, χωρίς υπερβολή, να ξεκινήσουν την διαδικασία για την κατάθεση της προφοράς και δεν πρόλαβαν! Και μιλάμε για έργο 870 εκατ. ευρώ! Και το ερώτημα είναι, δεδομένου ότι πρόκειται για εισηγμένη εταιρία, ποιοι είχαν την ευθύνη; Είναι δυνατό να χάνεται έτσι μια προθεσμία για ένα τόσο κρίσιμο έργο; Είχε γίνει σωστή προετοιμασία; Ή απλά οι άνθρωποι της ΔΕΗ ξεκίνησαν σκόπιμα στο παρά ένα επιδιώκοντας το μπέρδεμα ώστε να καλυφθεί η κακή προετοιμασία; Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ δεν ήταν έτοιμη να καταθέσει προσφορά και ουσιαστικά επιδίωξε την καθυστέρηση του έργου ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί και να το διεκδικήσει αργότερα.

-- Περιττό να σημειώσουμε ότι με τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές λίγα έργα θα προχωρήσουν και πολλά λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε… άκλαφτα. Αυτά βλέπουν και στο υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης και τους έχει λούσει κρύος ιδρώτας δεδομένου ότι εντός του έτους θα πρέπει να τρέξουν και να ολοκληρωθούν δεκάδες διαγωνισμοί ψηφιακών έργων προκειμένου να μην χάσουμε τις εξαιρετικά φιλόδοξες προθεσμίες που έχουν τεθεί για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

-- Δεν θα υποβάλλει τελικά δεσμευτική προσφορά για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ ο ισραηλινός κατασκευαστικός κολοσσός Shikun Binui αν και είχε περάσει στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού. Οι τελικές δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στις 24 Ιανουαρίου και το ερώτημα είναι, αν στο σχήμα της ΑΒΑΞ με το ισχυρό fund Marguerite (που έχει επενδύσει και στα περιφερειακά αεροδρόμια) θα μπει και η Mytilineos, όπως συνέβη στην περίπτωση των πρόσφατων διαγωνισμών για το τμήμα Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη και την περιφερειακή Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστεί και στον ΒΟΑΚ το σχήμα ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat. Διαφορετικές φαίνεται πως θα είναι οι συμμαχίες που θα εμφανιστούν την Παρασκευή στα έξι μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, ύψους 4 δισ. ευρώ. Εκεί φαίνεται πως υπάρχει σχήμα Μυτιληναίος – Intrakat και ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ.

-- Αναταραχή επικρατεί στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό μας Υπεραταμείο. Η παραίτηση του Μάρκου Βερέμη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου και οι πληροφορίες ότι η παραίτηση οφείλεται σε ασυμβίβαστο και αντίθετων συμφερόντων του κ. Βερεμή με την ανάπτυξη του Ταμείου Φαιστός, που θα επενδύσει σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα -  ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G, δεν φαίνεται να έχουν βάση. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι πιο πεζή και έχει να κάνει με μιας παλαιάς κοπής αντίληψη για το σε ποιόν ανήκει και πως διοικείται μια κρατική εταιρία. Μάλιστα ακούγεται ότι σύντομα θα έχουμε και άλλες παραιτήσεις.

-- Σημάδια αφύπνισης εμφανίζουν οι τραπεζικές μετοχές, στο ξεκίνημα της χρονιάς οι οποίες. σημειώνουμε. ότι στο σύνολό τους διαπραγματεύονται σε τιμές μικρότερες των αυξήσεων κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης. Η μεγάλη συζήτηση γίνεται για τα NPEs και την μεγάλη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο, αυτό που θα κρίνει την πορεία του κλάδου το 2022 και κατ’ επέκταση των μετοχών του κλάδου είναι η πιστωτική επέκταση και τα έσοδα: κατά πόσο δηλαδή οι τράπεζες θα μπορέσουν να πετύχουν μια σημαντική παραγωγή νέων δανείων και να ενισχύσουν τα έσοδά τους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι hot επενδύσεις σε κατοικίδια, η στροφή από τα NPLs στο PnL και ο Mr Telekom

Πώς έγιναν τα κατοικίδια μαγνήτης επενδυτικών κεφαλαίων, η δύσκολη στροφή των τραπεζών στην κερδοφορία, οι υποσχέσεις του επικεφαλής της Deutsche Telekom για επενδύσεις, οι δύο κόσμοι του φυσικού αερίου και η νέα βουτιά του bitcoin.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι φήμες για εξαγορά από ΔΕΗ, οι προσδοκίες για τις τράπεζες και τα οικοσυστήματα

Το γαϊτανάκι σεναρίων για deal της ΔΕΗ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, το ζωντάνεμα των τραπεζικών μετοχών, τα δύσκολα διλήμματα στην Attica, τα οικοσυστήματα που μένουν χωρίς εποπτεία και το case study του ΟΤΕ.
goldman_sachs
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι καραμπόλες στις εθελούσιες, ο μετασχηματισμός της Alpha και η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Οι... βόλτες στελεχών από τράπεζα σε τράπεζα με γεμάτες τσέπες από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το ομαδικό παιχνίδι του Β. Ψάλτη, η επανασύνδεση της ΔΕΗ με το σήμερα και η πρόβλεψη της Goldman για ράλι και το 2022.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς «πνίγει» τη ΔΕΗ το Co2, ο αιφνιδιασμός των τραπεζών με το Γέφυρα ΙΙ και το Frontier 2

Πώς αυξήθηκε 40% το α' τετράμηνο ο λογαριασμός δικαιωμάτων ρύπων της ΔΕΗ, οι εξαγγελίες που αιφνιδίασαν τις τράπεζες, η επέκταση του Frontier της ΕΤΕ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας και γιατί μένει ανεφάρμοστος ο νόμος για το λαθρεμπόριο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ευχάριστη έκπληξη με τα «κόκκινα», το deal Alpha - DK και ο Mytilineos

Πώς διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας, το οριστικό κλείσιμο του Galaxy και ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Mytilineos.