ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι περιπέτειες του νόμου για το ΤΧΣ, η πίεση στη ΔΕΗ και το θαύμα του Χρηματιστηρίου

Το νομοθετικό σχέδιο που «έσβησε» με τον ανασχηματισμό, πώς βρέθηκε το ΧΑ κερδισμένο με μεγάλο τζίρο όταν η Wall Street έκανε βουτιά, γιατί πρωταγωνιστεί η μετοχή της Alpha ενώ προβληματίζει η ΔΕΗ και το crash test του Bitcoin.

Και η στήλη με την πλευρά των αισιόδοξων συντάσσεται αλλά το ότι θα βλέπαμε το ΧΑ να κλείνει στο +1,32%, την ώρα που η Wall Street καταποντιζόταν, ε αυτό κάπως μας ξεπερνά. Ένα μικρό θαύμα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι και την προηγούμενη εβδομάδα το ΧΑ δεν ταράχθηκε, βοηθούσης βεβαίως και της αργίας των Φώτων, στη βύθιση των ξένων αγορών μετά την δημοσιοποίηση πρακτικών της Fed. Η φετινή χρονιά αρχίζει με άλλο αέρα και ορμή που είχαμε χρόνια να δούμε. Με λίγη τύχη ίσως το 2022 το ΧΑ κλέψει την παράσταση, με τις τράπεζες να αποτελούν το μεγάλο επενδυτικό «στοίχημα» της νέας χρονιάς.

-- Μεγάλος πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης η μετοχή της Alpha Bank, τόσο από πλευράς κερδών (+5,15%), όσο και συναλλαγών, καθώς άλλαξαν χέρια μετοχές της Alpha αξίας 27,3 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 27% των συνολικών χθεσινών συναλλαγών του ΧΑ. Ήταν θέμα χρόνου η αντίδραση της μετοχής, δεδομένης της αποτελεσματικής υλοποίησης του προγράμματος μετασχηματισμού. Η στήλη είχε επισημάνει από τα τέλη Δεκεμβρίου ότι η «η γρήγορη και κυρίως αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού είναι βέβαιο ότι δεν θα αργήσει να αποτυπωθεί και στη μετοχή της τράπεζας».

-- Ένας απίστευτος λόγος, πλην όμως χαρακτηριστικά ελληνικός, φαίνεται ότι ευθύνεται για τη μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στην ολοκλήρωση του νέου νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης αναφέρουν ότι ο νόμος ξαναγράφτηκε από την αρχή. Γιατί; Διότι ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών που είχε την ευθύνη του τραπεζικού τομέα, Γιώργος Ζαββός, είχε καταρτίσει ένα προσχέδιο του νόμου το οποίο δεν είχε μοιραστεί με κανέναν. Και όταν λέμε με κανέναν, εννοούμε με κανέναν, ούτε καν με τον επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Ο κ. Ζαββός διαπραγματευόταν... μόνος με τους θεσμούς, έναν νόμο που είχε γράψει μόνος, και δεν ενημέρωνε κανέναν. Εν πάση περιπτώσει, όταν ο κ. Ζαββός βρέθηκε εκτός κυβέρνησης (είναι βέβαιο ότι αυτό το έλλειμμα συνεργατικότητας που τον χαρακτήριζε του κόστισε πολύ), τότε ο κ. Σταϊκούρας αναζήτησε το προσχέδιο (πάνω στο οποίο δούλευαν οι θεσμοί...) και μάλλον δεν του άρεσε, εξού και ο νόμος ξαναγράφτηκε.

-- Ο νέος νόμος αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην αγορά. Με τις τράπεζες να είναι έτοιμες να αλλάξουν σελίδα, είναι σημαντικό το νέος νόμος που θα διέπει τις σχέσεις του ΤΧΣ με τις τράπεζες να είναι αυτό που λένε «market friendly». Να υπάρχει σαφής οδικός χάρτης για την έξοδο του δημοσίου από τις τράπεζες και μέχρι τότε να μην κρατά δέσμιες τις τράπεζες με περιορισμούς και απαιτήσεις άλλων εποχών.

-- Με μια μεγάλη ψυχρολουσία ξεκίνησε το 2022 για τη μετοχή της ΔΕΗ. Η μετοχή όχι μόνο δεν έχει κατορθώσει να συντονιστεί με το δυναμικό ξεκίνημα της αγοράς, αλλά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση και μάλιστα χθες έκλεισε κάτω από τα 9 ευρώ, την τιμή που πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, έκλεισε στα 8,91 ευρώ σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά -1,66%. Η συμπεριφορά της μετοχής το τελευταίο διάστημα προβληματίζει πολύ και ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν την πίεση σε ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας η παρατεταμένη αναταραχή στην αγορά ενέργειας και η μεγάλη αύξηση του κόστους στην αγορά χονδρικής. Σίγουρα τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2021 θα βοηθήσουν πολύ την αγορά να «μετρήσει» την κατάσταση, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η κατεύθυνση που θα δώσει η διοίκηση της εταιρίας για το νέο έτος.

-- Την ίδια ώρα η ενεργειακή κρίση και η ανασφάλεια που δημιουργεί οδηγεί πολλά νοικοκυριά πίσω στη... σιγουριά της ΔΕΗ. Ή για να το θέσουμε πιο σωστά επιστρέφουν εκεί που αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια σε μια εποχή ανασφάλειας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η ΔΕΗ αύξησε και τον Δεκέμβριο τα μερίδιά της στην αγορά κατά 0,76% φτάνοντας στο 64,19%, από 63,43% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για μία αύξηση κυρίως λόγω της ανοδικής κίνησης κατά 2,5% στη χαμηλή τάση, όπου το ποσοστό της ΔΕΗ έφτασε στο 43,64%, από 41,13% τον προηγούμενο μήνα, παρά το γεγονός ότι προχώρησε σε μεγάλη αύξηση της τιμής κιλοβατώρας στο σταθερό της τιμολόγιο, το οποίο είχε αποτελέσει τους προηγούμενους μήνες «μαγνήτη» για πολλά νοικοκυριά, που θέλουν να αποφύγουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής. Ασφαλώς δεν είναι κακό νέο για μια εταιρεία να αυξάνει τα μερίδιά της στην αγορά, ωστόσο, στην περίπτωση της ΔΕΗ τα πράγματα είναι λίγο πιο μπερδεμένα, καθώς η μείωση του μεριδίου της κάτω του 50% αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

-- Απογοητεύει τους θιασώτες του το Bitcoin, υποχωρώντας για λίγο χθες κάτω και από τα 40.000 δολ., ενώ εξίσου κακή -όπως είναι εύλογο- είναι και η πορεία του πολυσυζητημένου ETF που επιτρέπει σε μικροεπενδυτές να ποντάρουν στα προθεσμιακά συμβόλαια του κορυφαίου κρυπτονομίσματος. Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο τις αναθεωρημένες προβλέψεις αναλυτών (όπως ο γκουρού της Goldman, Γιαν Χάτζιους) για περισσότερες από τις μέχρι πρότινος αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed -τέσσερις, αντί για τρεις μέσα στο 2022. Αυτό θα είναι και το σημαντικότερο, τα τελευταία χρόνια, crash test για τα κρυπτονομίσματα και άλλες μορφές επενδύσεων με ελαφρώς «θολή» εγγενή αξία, για να το πούμε όσο πιο κομψά γίνεται. Γιατί όταν η Fed μοιράζει δολάρια με μηδενικά επιτόκια, εύκολα ρισκάρει κάποιος ακόμη και τα πιο ριψοκίνδυνα επενδυτικά στοιχήματα. Όταν, όμως, η κεντρική τράπεζα σφίγγει τα λουριά, το σκέφτονται δύο φορές όσοι είχαν στραφεί σε στοιχήματα υψηλού ρίσκου. Και υπάρχει ο αρχαίος κανόνας που λέει: "Don't fight the Fed" -μην πηγαίνεις κόντρα στη Fed, επί το ελληνικότερο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το deal ΑΝΕΚ - Attica Group, οι πρόωρες συζητήσεις για ΕΤΕ και η Τέρνα Ενεργειακή

Πώς οριστικοποιείται η μεγάλη εξαγορά στην ακτοπλοΐα, γιατί δεν πρέπει να αναμένεται άμεσο placement μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ, η εντυπωσιακή πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ και το ράλι της Τέρνα Ενεργειακή.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι κρυφές υπεραξίες της Eurobank, οι «νέες» της ΔΕΗ και η επίσκεψη Ψάλτη στη Β. Ελλάδα

Τι σημαίνει για τη Eurobank η εξαγορά της Raiffeisenbank (Bulgaria), οι προβλέψεις για την πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ στο ΧΑ, γιατί πηγαίνει στη Β. Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και τα... καλά Χριστούγεννα για τη ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H τραπεζική μεταγραφή, «λεφτά υπάρχουν» για μικρές επιχειρήσεις και η Mytilineos

Το στέλεχος που μεταπηδά από τη Eurobank στην Alpha Bank για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού, το πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει τις ΜμΕ, οι εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ και οι προβλέψεις για θεαματική αύξηση κερδών της Mytilineos.
Νίκος Καραμούζης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Καραμούζης και το ΧΑ, το αίσιο τέλος στην Attica και ένα απίστευτο χακάρισμα

Γιατί έκανε αίσθηση το άρθρο Καραμούζη για το ΧΑ, το χακάρισμα τραπεζικού λογαριασμού, το μεγάλο ενδιαφέρον για το project Skyline της Alpha, η Ellington στην Attica και οι πανηγυρισμοί Στάσση.
goldman_sachs
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι καραμπόλες στις εθελούσιες, ο μετασχηματισμός της Alpha και η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Οι... βόλτες στελεχών από τράπεζα σε τράπεζα με γεμάτες τσέπες από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το ομαδικό παιχνίδι του Β. Ψάλτη, η επανασύνδεση της ΔΕΗ με το σήμερα και η πρόβλεψη της Goldman για ράλι και το 2022.