ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το «στοίχημα» της Alpha, η Intralot ζωηρεύει, η ΕΕΕ στα 12 δισ. και η AVAX

Οι προσδοκίες για αφύπνιση της Alpha, η Εθνική σταθερά κρατά τα ηνία, η ΔΕΗ έτοιμη να γυρίσει στα υψηλά έτους, η Coca Cola HBC «σβήνει» τις επιπτώσεις από τον πόλεμο, η AVAX μπήκε σε ράλι και ποιες μετοχές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.

Εξαιρετική ήταν η χθεσινή αντίδραση της αγοράς, που μετά από δύο ήπιες και εντός πλαισίου διορθωτικές κινήσεις που είχαν αφαιρέσει από το Γ.Δ. μόλις 0,83% και από τον τραπεζικό 0,70%, επανήλθε με δυναμικό τρόπο, κερδίζοντας 1,49% σε επίπεδο κεντρικού δείκτη και +2,12% σε επίπεδο τραπεζών.

Πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση ότι κάθε μικρή ή μεγάλη διόρθωση της αγοράς θεωρείται ως ευκαιρία νέων τοποθετήσεων από τους επενδυτές. Το momentum παραμένει ισχυρά ανοδικό, καθώς χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.493,65 μονάδες που είναι νέα υψηλά 13 ετών, ανεβάζοντας πλέον τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο +15,51%. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 23,30%, παραμένοντας η απόλυτη ναυαρχίδα και ο πρωταγωνιστής της αγοράς.

Εκπληκτική… συγχορδία νέων ρεκόρ από τις διεθνείς αγορές, η πορεία των οποίων συνηγορεί και υποστηρίζει την περαιτέρω άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τόνωσε τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Fed, με το δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράψει άνοδο 3,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι ανόδου 3,5% τον Μάρτιο. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,88% κλείνοντας στις 39.908, ο S&P 500 κατέγραψε ράλι +1,17% στις 5.308 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,4% στις 16.742 μονάδες. S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

-- Alpha Bank: Η στήλη έχει αναφερθεί πολλές φορές στην μετοχή της Alpha Bank και τις προσδοκίες για αφύπνιση, προσδοκίες που μέχρι τώρα όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Αντίθετα η απόσταση με τις αποτιμήσεις των άλλων τραπεζών έχει διευρυνθεί. Τελευταία αναφορά μας την περασμένη Δευτέρα ότι «η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου, ίσως σημάνει την αντεπίθεση της μετοχής, καθιστώντας την ενδιαφέρον επενδυτικό «στοίχημα» της εβδομάδας». Η χρηματιστηριακή αξία της Alpha διαμορφώνεται στα 3,86 δισ. ευρώ, περίπου 20% χαμηλότερα της κεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς (4,86 δισ.) και στο μισό της κεφαλαιοποίησης της Eurobank (7,64 δισ.) και της Εθνικής Τράπεζας (7,78 δισ.). Το discount αυτό μάλλον είναι υπερβολικό, δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί στην εξυγίανση του ισολογισμού και της επανατοποθέτησης της τράπεζας στην αγορά. Έτσι αυξάνουν τα «στοιχήματα» για την αντίδραση της μετοχής  και ίσως τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα να δώσουν μια πρώτη αφορμή.

Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank, 30 Οκτωβρίου 2023 - 15 Μαΐου 2024 

-- Εθνική Τράπεζα: Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών, με 7,78 δισ. ευρώ, μετά το χθεσινό, λίαν εντυπωσιακό, +4,17% της μετοχής που έφτασε πλέον στα 8,50 ευρώ. Ήταν η απόλυτη κυρίαρχος της συνεδρίασης κάνοντας και το μεγαλύτερο τζίρο της αγοράς με 23,45 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον πέρασε και στην πρώτη θέση των αποδόσεων από την αρχή του χρόνου στις συστημικές με +35,14%, έναντι +27,76% της Eurobank, +21,37% της Πειραιώς και +6,60% της Alpha Bank. Νέα υψηλά 101 μηνών ή οκτώμισι ετών για τη μετοχή.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 20 Οκτωβρίου 2023 - 15 Μαΐου 2024

-- ΔΕΗ: Με λίγα λόγια και πολλά έργα η διοίκηση προχωρά συστηματικά, υλοποιώντας έναν μετασχηματισμό, σε ένταση και έκταση, χωρίς προηγούμενο. Είναι θέμα χρόνου να πιάσει ξανά τα υψηλά έτους. Χθες έκλεισε στα 11,68 ευρώ με άνοδο 2,46%, κάνοντας τζίρο 2,89 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, 20 Οκτωβρίου 2023 - 15 Μαΐου 2024

-- Τιτάν: Όσοι περίμεναν ή ήλπιζαν σε μια πιο βαθιά διόρθωση μάλλον απογοητεύτηκαν από τη χθεσινή εικόνα της μετοχής. Το «χαρτί» έκλεισε με +3,16% ανακτώντας μεγάλο μέρος των απωλειών της Δευτέρας και της Τρίτης. Η πορεία της μετοχής είναι εντυπωσιακή ωστόσο οι θιασώτες περιμένουν ακόμα καλύτερες ημέρες. Στο +44,52% από την αρχή του έτους, στα 2,42 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

Η πορεία της μετοχής της Τιτάν, 20 Οκτωβρίου 2023 - 15 Μαΐου 2024 

-- Intralot: Ζωήρεψε χθες η μετοχή αν και τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με άνοδο +0,18%. Ενισχυμένες οι συναλλαγές ενώ στο κλείσιμο οι ανεκτέλεστες εντολές αγοράς έφτασαν τα 177.000 τεμάχια. Και εδώ υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.

-- Coca Cola HBC: Πάνω από τα 12 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια, ήτοι από τον Αύγουστο του 2021. Από τότε η μετοχή είχε να κλείσει πάνω από τα 32 ευρώ, καθώς χθες έκλεισε στα 32,20 ευρώ (+1,32%). Αυτό σημαίνει ότι (έστω και αργά) κάλυψε τις απώλειες που είχε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πλέον μένει να υπερκεράσει και τη ζημιά από τον Covid-19.

-- Cenergy Holdings: Νέα ιστορικά υψηλά τα 8,70 ευρώ μετά και το επιβλητικό +3,57% της χθεσινής συνεδρίασης, έφτασε στην αποτίμηση των 1,65 δισ. ευρώ, ανοίγοντας την ψαλίδα της διαφοράς με τη μητρική Viohalco η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ. Σαν να άνθησε περαιτέρω ο τίτλος μετά τις 16 Απριλίου, καθώς έκτοτε καταγράφει ράλι 27,19% κερδίζοντας κάτι λιγότερο από δύο ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου είναι στο +21,51%.

-- AVAX: Εδώ υπάρχει σαφής αφύπνιση με ισχυρές συναλλαγές που μαρτυρούν την παρουσία μεγάλων παικτών. Τη Δευτέρα έκλεισε με ράλι +7,91% κάνοντας 372 χιλ. τεμάχια (από τους μεγαλύτερους όγκους των τελευταίων εβδομάδων, την Τρίτη έκλεισε στο -0,38% με όγκο 235 χιλ. μετοχές, ενώ χθες έκανε νέο ράλι +5,08% με όγκο 478.947 τεμάχια και τζίρο 786 χιλ. ευρώ. Βελτιώνει την εικόνα της, με φόντο και την έκθεση της Optima Bank που έδωσε τιμή – στόχο τα 3 ευρώ.

-- Ιστορικά: Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν χθες οι Λάμψα (στα 34,40 ευρώ με +1,78% αλλά με πολύ μικρό όγκο), Profile (στα 5,30 ευρώ +0,19%) και Performance (στα 7,27 ευρώ με +4,60%).


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Έρχεται άλμα στο ΧΑ με τράπεζες, ΔΕΗ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις

Η σαρωτική νίκη της ΝΔ καθαρίζει τον πολιτικό ορίζοντα, ξεκλειδώνει την επενδυτική βαθμίδα και φέρνει την αγορά προ των πυλών των 1.200 μονάδων. Τι περιμένουν οι άνθρωποι της αγοράς για τη σημερινή συνεδρίαση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Τα χαμόγελα των αγοραστών της Παρασκευής, η ΔΕΗ και κάτι ψήνεται στη ΜΥΤΙΛ

Οι αγοραστές στην αντεπίθεση με τους πωλητές να αποσύρονται, η ισχυρή αντίδραση των τραπεζών, η δυναμική κίνηση της ΔΕΗ ενόψει των αποτελεσμάτων, η επόμενη κίνηση της Mytilineos και το ράλι της Optima.
MARKET MAKER

Η ανθεκτικότητα της αγοράς, η πανίσχυρη Εθνική, η πίεση στην Aegean και η ΜΥΤΙΛ

Πώς οι αγορά απορρόφησε χωρίς δυσκολία τις ρευστοποιήσεις κερδών, η επίδειξη ισχύος από την Εθνική, η συνεχής απώλεια ύψους για την Aegean, η Mytilineos με απώλειες σε τρεις συνεδριάσεις και η Intrakat πάνω από τα 4 ευρώ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Ο «παίκτης» των 2,3 τρισ. στην ΕΤΕ, η Ιντραλότ και η «βροχή» μετρητών στα mezz

Με 5,06% στην Εθνική ο αμερικανικός κολοσσός Capital Group, η Intralot «πιάνει» το 1 ευρώ, οι μεγάλες διανομές κερδών από Sunrise και Phoenix Vega, η έξοδος της Goldman Sachs από τη ΔΕΗ και η εκτίναξη κερδών της ΚΡΙ-ΚΡΙ.