ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
alpha bamk
Φώτο: Alpha Bank

Η ικανοποίηση στην Alpha Bank, το buyback της ΔΕΗ και η νέα σύμβαση στην Πειραιώς

Πώς η Alpha επανέρχεται σε ηγετική θέση στα επιχειρηματικά δάνεια, σε ποιο εύρος τιμών θα αγοράσει ίδιες μετοχές η ΔΕΗ, γιατί είναι win-win η εργασιακή σύμβαση στην Τρ. Πειραιώς και η εξαγορά της EVO Payments μετά το deal με την Εθνική.

Πολλά χαμόγελα στην οδό Σταδίου χθες, στα κεντρικά της Alpha Bank, και έκδηλη η ικανοποίηση της διοικητικής ομάδας για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και την πρόοδο του Project Tomorrow, τα οποία έγιναν δεκτά ιδιαίτερα θετικά από τους αναλυτές στο conference call που ακολούθησε. Η διοίκηση Ψάλτη κατάφερε να κλείσει ουσιαστικά το δύσκολο κεφάλαιο «κόκκινα δάνεια», ανακοινώνοντας δείκτη NPE 8,2% έναντι 49% που ήταν όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση. Παράλληλα με την εξυγίανση του ισολογισμού, όμως. η τράπεζα παρουσίασε στο εξάμηνο εξαιρετικές επιδόσεις στο σκέλος των χορηγήσεων, που δείχνει ότι η τράπεζα έχει δουλέψει και δουλεύει εντατικά σε πολλά επίπεδα και μέτωπα. Επιδόσεις που την οδήγησαν, μετά από αρκετό καιρό, ξανά σε θέση leader στην επιχειρηματική πίστη. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο, ενώ η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε στα 700 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να πετυχαίνει στο πρώτο εξάμηνο το 73% του συνολικού της στόχου για καθαρή πιστωτική επέκταση για το 2022. Κάτι που λέει πολλά για τη συνέχεια.

-- Σήμερα η σκυτάλη της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων περνά στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα ανακοινώσει τα μεγέθη του δευτέρου τριμήνου πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

-- Όλα τα είχαμε, μια κρίση ΗΠΑ – Κίνας μας έλειπε. Η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ , Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν προκάλεσε την σφοδρή διπλωματική αλλά και στρατιωτική αντίδραση της Κίνας, ενώ ενισχυμένες είναι και οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή. Οι Κινέζοι μάλιστα ανήγγειλαν μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, με πραγματικά πυρά, για τις επόμενες ημέρες. Η δραστική επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ- Κίνας δεν άφησε ανεπηρέαστες τις αγορές, με τους βασικούς δείκτες της Wall Street να κλείνουν στο «κόκκινο».

-- Σήμερα είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ με βασικό θέμα την αγορά ιδίων μετοχών. Θα προταθεί η αγορά ιδίων μετοχών έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου (36.344.000 μετοχές, χωρίς να υπολογίζονται οι 1.856.000 ίδιες μετοχές που ήδη κατέχει η εταιρεία). Οι αγορές θα διαρκέσουν έως δύο χρόνια, με κατώτατη τιμή αγοράς τα 2,48 ευρώ ανά μετοχή, όσο είναι και η ονομαστική αξία, και ανώτατη τα 17 ευρώ. Τα κεφάλαια για την αγορά ιδίων μετοχών δεν θα προέλθουν από τα διαθέσιμα της αύξησης κεφαλαίου, αλλά από τις ελεύθερες ταμειακές ροές της επιχείρησης. Στη συνέλευση αναμένεται να υπάρξει και πληροφόρηση από τη διοίκηση για την τρέχουσα κατάσταση της εταιρείας και την πορεία του επενδυτικού προγράμματος.

-- Εξαγοράστηκε η αμερικανική εταιρία που εξαγόρασε προ λίγων μηνών τον τομέα καρτών της Εθνικής Τράπεζας. Η EVO Payments, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοίνωσε την στρατηγική συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα στον τομέα των καρτών εξαγοράστηκε από την επίσης αμερικανική Global Payments έναντι 4 δισ. δολαρίων. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε στα 34 ευρώ ανά μετοχή με premium +24% από το τελευταίο, πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας, κλείσιμο της μετοχής της EVO. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία EVO Payments – Εθνικής Τράπεζας προέβλεπε τη δημιουργία μιας κοινής εταιρίας, με την αμερικανική εταιρία να αποκτά τον έλεγχο του joint venture με ποσοστό 51% έναντι 158 εκατ. ευρώ και την ΕΤΕ να εισφέρει τον τομέα καρτών και να διατηρεί σημαντική, στρατηγική, μειοψηφική συμμετοχή στη νέα εταιρεία. Προφανώς η εξαγορά της EVO Payments από την Global Payments δεν επηρεάζει την συνεργασία με την Εθνική.

-- Το καλό κλίμα μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων αλλά και την επιστολή προς το προσωπικό που απέστειλε ο επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου, Γιώργος Γεωργόπουλος, με αφορμή την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στην ανακοίνωσή του, ο σύλλογος επισημαίνει ότι η σύμβαση «θωρακίζει την απασχόληση, διασφαλίζει και διατηρεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, προσθέτει κατακτήσεις και διευρύνει το εισόδημά τους», ενώ η τράπεζα υπογραμμίζει «την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, τις πρόσθετες παροχές για εργαζομένους με ειδικούς ρόλους στο δίκτυο των καταστημάτων, τις αυξήσεις σε μια σειρά επιδομάτων προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και την καθιέρωση νέων επιδομάτων με κριτήρια κοινωνικής ευαισθησίας».

-- Με λίγα λόγια και οι δύο συμφωνούν ότι πρόκειται για μια γενναιόδωρη και ισορροπημένη συμφωνία, η οποία στηρίζει τους εργαζόμενους στις νέες συνθήκες εργασίας στον κλάδο (ψηφιοποίηση, τηλεργασία κλπ) και ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει κοινωνικά ζητήματα της εποχής, όπως η υπογεννητικότητα, ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, υιοθεσία κλπ.

-- Σε ένα κλάδο που έχει δεχθεί ασύμμετρες πιέσεις τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της μεγάλης κρίσης στην οικονομία και των θεαματικών αλλαγών στην τεχνολογία, η κοινή οπτική και το πνεύμα συνεργασίας διοίκησης και εργαζομένων αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα για την τράπεζα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «πόρτα» της ΕΤΕ στους «μικρούς» για το Frontier και το χτύπημα στη ΔΕΗ

Γιατί η διοίκηση της ΕΤΕ «έκοψε» τις μικρότερες εταιρίες διαχείρισης από το Frontier, τα περίεργα με τη μετοχή της Πειραιώς, πώς προέκυψε το premium στη ΓΕΚ Τέρνα και η γερμανική αταξία.
Stassis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού κολλάνε τα μερίσματα, το deal της ΔΕΗ και η αναμονή για... αγανακτισμένους

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ δεν έχουν ανάψει «πράσινο» για μερίσματα από τις τράπεζες, πώς η ΔΕΗ κλείνει το deal στη Ρουμανία παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η επιστολή Χρ. Μεγάλου, οι κινητοποιήσεις που θυμίζουν εποχές μνημονίων και η κατάρρευση της Tupperware.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αγωνιώντας για τον Κ. Καραμανλή, η αποεπένδυση του ΤΧΣ και τα «ψεκασμένα» δισ.

Πως κατάφερε ο πρώην πρωθυπουργός να βγει αλώβητος από τη χρεοκοπία, η επιλογή συμβούλου για την αποεπένδυση στην Τρ. Πειραιώς, πού έχει σκαλώσει το deal για την Άκτωρ, οι «περίεργοι» υπολογισμοί του ΔΣΑ και η κρίση Πολάκη - ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το real estate στο «Καραϊσκάκη», η νέα εθελούσια της ETE και η συνάντηση για τα MREL

Νομοθετική ρύθμιση αλλάζει πρόσωπο στο γήπεδο του Ολυμπιακού, στην Αθήνα επιτελείο της ΕΚΤ για συναντήσεις με τράπεζες - ΤτΕ, η νέα στοχευμένη εθελούσια της Εθνικής, η άνοδος της ΔΕΗ, η πτώση της Φουρλής και η έκτακτη ΓΣ στη Reds.
Pagkritia Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί ανησυχούν οι τράπεζες, η αλεξίσφαιρη ΕΤΕ και τα χαμόγελα στην Παγκρήτια

Οι φόβοι των τραπεζών για τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στα νοικοκυριά, γιατί η αγορά δεν τρόμαξε από τις εξαγγελίες Τσίπρα για κρατικοποιήσεις, το σίριαλ της Επ. Κεφαλαιαγοράς, οι επιδόσεις της Παπαστράτος και το σταυρόλεξο για το ρεύμα.