ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:41:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Vasilis Psaltis
Φωτο: Alpha Bank

Το σπιντάρισμα του Β. Ψάλτη, το hedging της ΔΕΠΑ και το παράπονο του Ι. Λιανού

Το κρεσέντο κινήσεων από την Alpha Bank το τελευταίο δίμηνο, ο καθοριστικός ρόλος της ΔΕΠΑ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το κυνήγι... υπογραφών του πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα υπουργεία και το year-end rally.

Με ένα εντυπωσιακό σπιντάρισμα ολοκληρώνει το 2021 η διοίκηση της Alpha Bank τον… μαραθώνιο του Προγράμματος Μετασχηματισμού της τράπεζας. Oλοκλήρωση πολλών συναλλαγών, τιτλοποιήσεις, πώληση τομέα καρτών, πώληση θυγατρικής στην Αλβανία, νέα στελέχη συνθέτουν το κρεσέντο κινήσεων που έχουν ξεδιπλωθεί το τελευταίο δίμηνο. Την προηγούμενη Παρασκευή η τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξασφάλισης του χαρτοφυλακίου NPEs, ύψους 3,41 δισ. ευρώ (Project Cosmos) καθώς και την ολοκλήρωση της συνθετικής τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,9 δισ. ευρώ με τους Christofferson, Robb & Company (CRC) ως κύριο επενδυτή, AnaCap Financial (AnaCap) καθώς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Οι ανακοινώσεις, με ρυθμό πολυβόλου, δείχνουν ότι η ομάδα του Βασίλη Ψάλτη δούλευε εντατικότατα τους προηγούμενους μήνες σε πολλά παράλληλα projects και, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα, η δουλειά συνδυάζεται με υψηλή ικανότητα εκτέλεσης.   

-- Έτσι το 2021, που θα κλείσει με δείκτη NPEs στο 13%, λίγο καλύτερα του στόχου λόγω της ταχύτερης υλοποίησης του σχεδιασμού, θα αποτελέσει το έτος διευθέτησης της κληρονομιάς της κρίσης και το 2022 θα είναι έτος φυγής προς τα εμπρός. Η γρήγορη και κυρίως αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού είναι βέβαιο ότι δεν θα αργήσει να αποτυπωθεί και στη μετοχή της τράπεζας.

-- Καθοριστικότατη είναι η συμβολή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακουφίσει τα νοικοκυριά από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Το ευτύχημα για την κυβέρνηση είναι ότι η κρίση βρήκε τη ΔΕΠΑ σε ιδιαίτερα ισχυρή θέση που της επιτρέπει όχι μόνο να παρέχει μεγάλες εκπτώσεις στην οικιακή κατανάλωση (έκπτωση 16% Οκτώβριο – Νοέμβριο και 40% τον Δεκέμβριο) αλλά επίσης σταθερές και χαμηλές τιμές στη βιομηχανία. Η ισχυρή θέση της ΔΕΠΑ είναι αποτέλεσμα του ευρύτερου εταιρικού μετασχηματισμού που υλοποίησε η διοίκηση Κωνσταντίνου Ξιφαρά στον όμιλο το προηγούμενο διάστημα. Μετασχηματισμός που περιλάμβανε εκσυγχρονισμό των εταιρικών δομών, την υιοθέτηση ενεργητικής εμπορικής πολιτικής, την επαναδιαπραγμάτευση των μακροχρόνιων συμβάσεων της εταιρείας, την έναρξη των προμηθειών από τον ΤΑΡ ακόμα και την υλοποίηση στρατηγικών αντιστάθμισης κινδύνων. Την εφετινή χρονιά η ΔΕΠΑ προχώρησε για πρώτη φορά, υιοθετώντας διεθνείς πρακτικές, στην ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου της με κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνων (hedging), ενώ εκμεταλλεύτηκε αποτελεσματικά συναλλαγματικές διαφορές κατορθώνοντας έτσι, όχι μόνο να θωρακιστεί από την κρίση, αλλά και να αβγατίσει τα έσοδά της.

-- Ένα μεγάλο παράπονο προς τη γραφειοκρατική δομή του κεντρικού κράτους διατύπωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός, σημειώνοντας ότι αν οι συνθήκες ήταν λίγο καλύτερες και δεν απαιτούνταν κυνήγι υπογραφών με τα υπουργεία, τα αποτελέσματα των ανεξάρτητων αρχών θα ήταν πολλαπλάσια. Όπως τόνισε μέσω του twitter, η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2020 με έξοδα περίπου 5,7 εκατ. ευρώ απέφερε στο Δημόσιο τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ. «Συνεπώς, για κάθε 1 ευρώ του φορολογούμενου φέραμε 3.5 ευρώ πίσω» τιτίβισε ο κ. Λιανός. Όπως σημείωσε πρόκειται για καλό αποτέλεσμα αλλά όχι αρκετό θέτοντας ως στόχο, σε πρώτη φάση, η Επιτροπή να αποδώσει τουλάχιστον 7 ευρώ για κάθε ευρώ που επενδύεται στην Επ. Ανταγωνισμού. Ο πρόεδρος της Επιτροπής προχωρά ακόμα περισσότερο και παραθέτει τους λόγους για τους οποίους «δεν μπορέσαμε να φέρουμε περισσότερα οφέλη».  Πρώτα πρώτα, σημειώνει ότι το 2020 ήταν χρονιά ξεκαθαρίσματος παλαιών υποθέσεων που είχαν αδικαιολογήτως σωρευτεί επί δεκαετία (μιλάμε για περίπου 160 υποθέσεις) ενώ αναφέρει ακόμα ότι το 2020 ήταν χρονιά αναδιοργάνωσης της Επιτροπής με πλήρη αλλαγή της απαρχαιωμένης δομή της και πολλές επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές αλλά και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της. Οι άλλοι λόγοι που παραθέτει ο κ. Λιανός έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «για οποιαδήποτε αλλαγή χρειάστηκε να κάνουμε, χάσαμε, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από ορισμένες υπηρεσίες σε υπουργεία, πολύ χρόνο και ενέργεια με τις γραφειοκρατικές δομές του κεντρικού κράτους, το οποίο περιορίζει τη διοικητική αυτονομία των ανεξαρτήτων αρχών μια και χρειάζεται να κάνουμε κυνήγι υπογραφών από τα υπουργεία για οποιαδήποτε σημαντική απόφαση λαμβάνουμε σχετική με διοικητικά θέματα (προσωπικό, εμπειρογνώμονες κλπ) και για την οποία προβλέπονται υπογραφές από τα υπουργεία. Ας ελπίσουμε να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές ώστε να δοθούν στην Επ.Αντ. οι δυνατότητες να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην εθνική οικονομία», έγραψε στο twitter.

-- Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι θα αποδειχθεί ο αστάθμητος παράγοντας που ίσως χαλάσει φέτος το... παραδοσιακό year-end rally στις αγορές. Την Παρασκευή, Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες πάνω από 1%, ενώ ο Nasdaq κατάφερε να ισορροπήσει οριακά χαμηλότερα, ενώ και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα καθοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Ασία και μένει να φανεί πώς θα επηρεάσουν την Ευρώπη τα νέα σκληρά μέτρα από κυβερνήσεις, όπως το lockdown στην Ολλανδία. Πάντως, οι τελευταίες εκτιμήσεις της JP Morgan λένε ότι το year-end rally θα έλθει και θα συνεχιστεί τον Ιανουάριο (ράλι του Άη Βασίλη, όπως λέγεται), επειδή τα θεμελιώδη της οικονομίας δεν έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και οι short τελικά θα πιεστούν από τους αγοραστές που θα σπεύσουν να αγοράσουν μετοχές στα χαμηλά. Λίγες ημέρες έμειναν ως το κλείσιμο του έτους και θα φανεί αν έχουν δίκιο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ι. Λιανός: Οι μεγάλες έρευνες της Επιτροπής ενισχύουν τον ανταγωνισμό

Ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Business Daily μιλά για τις κλειστές δομές τις εγχώριας οικονομίας, την ακρίβεια, την εποπτεία των τηλεπικοινωνιών, την ανάγκη ειδικής ρύθμισης για τα οικοσυστήματα και τις εξαγορές εταιρειών από ξένα funds.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι περιπέτειες του νόμου για το ΤΧΣ, η πίεση στη ΔΕΗ και το θαύμα του Χρηματιστηρίου

Το νομοθετικό σχέδιο που «έσβησε» με τον ανασχηματισμό, πώς βρέθηκε το ΧΑ κερδισμένο με μεγάλο τζίρο όταν η Wall Street έκανε βουτιά, γιατί πρωταγωνιστεί η μετοχή της Alpha ενώ προβληματίζει η ΔΕΗ και το crash test του Bitcoin.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το deal της Alpha στην Αλβανία, κάτι τρέχει με τη Lamda και η επέτειος της Enron

Θέμα λίγων ημερών είναι η ανακοίνωση πώλησης της θυγατρικής της Alpha στην Αλβανία, οι ψίθυροι για τη Lamda, το premium της Phoenix Vega Mezz, οι εξορμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και η άγνωστη «ελληνική» πτυχή της χρεοκοπίας της Enron.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H Attica Bank και το Πανεπιστήμιο του Τέξας, η γκρίνια των εμπόρων και η Τουρκία

Οι αιχμές Ι. Λιανού, η παράλογη ευφορία για την Attica Bank, ο σουλτάνος που κινδυνεύει να γίνει επαίτης, η γκρίνια των εμπόρων παρά το ρεκόρ τζίρου και η πτώση στο Χρηματιστήριο.
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η συνέντευξη Ι. Λιανού στο Business Daily, η χαμηλή πτήση του ΧΑ και ο κορονοϊός

Οι απαντήσεις από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, η δυσκολία του ΧΑ να ακολουθήσει τα ξένα χρηματιστήρια και ο κλεφτοπόλεμος της Ευρώπης με τον κορονοϊό.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αυτό που έρχεται (και δεν έχουν καταλάβει) και η κυπριακή πώληση – έκπληξη NPEs

Η ενεργειακή κρίση και η συνέντευξη business as usual του Κ. Σκρέκα για την κλιματική αλλαγή, γιατί προκάλεσε αίσθηση η πώληση πακέτου NPEs από την Τρ. Κύπρου και τα εμπόδια για την κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών.