ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:34:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
Φωτο: Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Ο «πάτος» για την Coca Cola HBC, το τέλος της γκρίνιας Βακάκη και η υπόσχεση Στουρνάρα

Τι είπε ο Γ. Στουρνάρας για την κρίση στην Ουκρανία και την προοπτική πανευρωπαϊκής απάντησης, η 11η ημέρα πτώσης για την Coca Cola HBC, η πρώτη ημέρα Κοντόπουλου στην ΕΧΑΕ και η εκρηκτική κερδοφορία της Jumbo που διέψευσε την γκρίνια... Βακάκη.

Κατρακύλας συνέχεια για τη μετοχή της Coca Cola HBC, συμπληρώνοντας χθες την 11η διαδοχική συνεδρίαση πτώσης. Και τη πτώσης! Με απώλειες άνω του 40% η μετοχή της Coca Cola HBC, από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, αναδεικνύεται στον μεγάλο αρνητικό πρωταγωνιστή της εγχώριας αγοράς. Και δεδομένης της υπερβολικά μεγάλης συμμετοχής της στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, η «βύθιση» της εγχώριας Coca Cola ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό (μαζί με τις τράπεζες) για το -18% του Γενικού Δείκτη.

-- Το ερώτημα είναι πού είναι ο πάτος; Άλλοι λένε κάπου εδώ, άλλοι υπενθυμίζουν τα 16,99 ευρώ που είχε «γράψει» η μετοχή στην πτώση της πανδημίας και τα χαμηλά του Μαρτίου 2020. Σίγουρα, η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της αμερικανικής Coca Cola Company για την αναστολή των δραστηριοτήτων στη Ρωσία είναι ένα νέα ορόσημο για τη μετοχή της Coca Cola HBC και από σήμερα θα δούμε πώς θα αποτιμηθεί από την αγορά.

Το δράμα της Coca Cola αποτυπώνεται ανάγλυφα αν ρίξουμε μια ματιά στην συμπεριφορά άλλων blue chips. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας για παράδειγμα, σε ένα κλάδο που δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις αλλά είχε προηγηθεί και μεγάλο ράλι, υποχωρεί το τελευταίο διάστημα κατά 30%. Όμως, η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχωρεί κατά 13%, της Mytilineos κοντά στο -10% και του ΟΤΕ επίσης κοντά στο -10%. Η ΔΕΗ υποχωρεί από τα τέλη Ιανουαρίου κατά 16%, η Aegean -18%, η Lamda Develpment επίσης -18% ενώ με μικρά κέρδη κέρδη αποκομίζει η Τέρνα Ενεργειακή το μοναδικό blue chip που βρίσκεται στο «πράσινο».

-- Η πτώση του Γενικού Δείκτη μπορεί να συνεχίστηκε με ένταση και χθες, ωστόσο η μεγάλη αύξηση των συναλλαγών προδίδει ότι πολλοί έσπευσαν να τοποθετηθούν ποντάροντας σε ανάκαμψη των τιμών. Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι κάπου εδώ βρίσκεται το «κάτω» της αγοράς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Το τελευταίο 15θήμερο η μια αρνητική είδηση έχει διαδεχθεί την άλλη, είχαμε «βομβαρδισμό» αρνητικών εκπλήξεων και αιφνιδιασμών και η λογική λέει ότι κάπου εδώ φτάνουμε σε ένα σημείο που θα δούμε μια αντιστροφή. Η πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας δεν μπορεί να παραταθεί για πολλές ημέρες ακόμα ενώ οι διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός εντείνονται.

-- Στην Αθήνα εντυπωσιακές ήταν οι συναλλαγές στις τράπεζες και όχι μόνο καθώς άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 158 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα είχε η μετοχή της Alpha Bank (-5,44%) με 25,64 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα (-1,85%) με 21,96 εκατ. ευρώ, η Eurobank (-6,04%) με 17,63 εκατ. ευρώ, ΟΤΕ (-7,88%) με 17,23 εκατ. ευρώ και ΔΕΗ (-2,7%) με 11,68 εκατ. ευρώ.  

Για μια «σοβαρή διαταραχή» η οποία «επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και αυξάνει ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας οι οποίες είναι πιθανόν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον», έκανε λόγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πρώτη θεσμική, πιο αναλυτική παρέμβαση αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στις οικονομίες. Ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σημείωσε ότι «για τα νοικοκυριά, ο πληθωρισμός είναι διπλά αρνητικός, διότι μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα αλλά και τις πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεών τους», ενώ απέδωσε τις πληθωριστικές πιέσεις κυρίως στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. «Η ουκρανική κρίση και η επίλυσή της είναι πιθανόν να καθυστερήσουν την υποχώρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με το στόχο της σταθερότητας των τιμών. Βραχυπρόθεσμα, οι επιπτώσεις της κρίσης αυτής λειτουργούν προς την κατεύθυνση του στασιμοπληθωρισμού, αλλά μεσοπρόθεσμα οδηγούν σε αποπληθωρισμό, σε συνάρτηση βεβαίως με την αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας. Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα επιλυθεί η ουκρανική κρίση, επομένως πρέπει να τηρήσουμε μια προσεκτική στάση καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός της. Η ένταση της νέας σοβαρής διαταραχής θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την απάντηση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί», σημείωσε.

-- Από την ομιλία του κ. Στουρνάρα και την αναφορά του περί δημοσιονομικής και νομισματικής απάντησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι φανερό ότι πολλές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πιθανότατα θα δούμε νέες σημαντικές παρεμβάσεις. Η χθεσινή διαρροή περί κοινών «πολεμικών ομολόγων», παρότι η Κομισιόν διέψευσε ότι επεξεργάζεται τέτοιο σχέδιο, είναι ενδεικτική των συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη. Τι μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα να είναι μέλος μιας ισχυρής Ευρώπης και να μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη βοήθεια των εταίρων της. Όπως έγινε με την πανδημία.  

-- Αλήθεια τι θα προέβλεπε το plan b του Γιάνη Βαρουφάκη για κρίσεις όπως η πανδημία και η νέα κρίση που βιώνουμε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία; Πώς θα αντιμετωπίζαμε τις κρίσεις αυτές με τη νέα δραχμή και νομισματική ανεξαρτησία; Ίσως με σπονδές στον Δία... 

Νέος πρόεδρος της ΕΧΑΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι από σήμερα ο Γιάννος Κοντόπουλος. Χθες συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΧΑΕ ολοκληρώνοντας την τελευταία πράξη στην αλλαγή του CEO της εταιρείας. Σημειώνεται ότι ο μέχρι χθες διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, είχε αναλάβει καθήκοντα (παίρνοντας τη σκυτάλη από το Σπύρο Καπράλο) τον Οκτώβριο του 2010, και πρόκειται για τον μακροβιότερο πρόεδρο στην ιστορία του ΧΑ. Μάλιστα ο κ. Λαζαρίδης θα παραμείνει στα πέριξ της διοικήσεως, καθώς όπως είχε ανακοινωθεί από την ΕΧΑΕ θα συνεχίσει να εργάζεται ως σύμβουλος διοίκησης. «Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλει στην ομαλή μετάβαση της διοίκησης και ταυτόχρονα η αναγνωρισμένη εμπειρία και γνώση του θα παραμείνει διαθέσιμη για την συνέχιση των προσπαθειών της ΕΧΑΕ στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον», αναφερόταν στην ανακοίνωση. Πέραν αμφιβολίας η εμπειρία του κ. Λαζαρίδη είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο αρκετοί επισημαίνουν ότι η παραμονή του ως συμβούλου δεν αποτελεί και πολύ συνηθισμένη πρακτική.

-- Την «εκρηκτική άνοδο» της κερδοφορίας της, με τα EBITDA να σημειώνουν αύξηση +46%, επισήμανε χθες με ανακοίνωσή της η Jumbo. Οι επιδόσεις για το 2021 δείχνουν ότι η ατελείωτη γκρίνια της διοίκησης, για την πανδημία, τα μεταφορικά, τα κόστη κλπ ήταν πέρα για πέρα υπερβολική και αδικαιολόγητη, γκρίνια που δεν άφησε ανεπηρέαστη την μετοχή της, η οποία για μεγάλο διάστημα του 2021 κινήθηκε καθοδικά. Χθες πάντως η «εκρηκτική» κερδοφορία δεν πέρασε απαρατήρητη με τη μετοχή της να σημειώνει άλμα +1,92%, ανεπηρέαστη από το -3,9% του Γενικού Δείκτη. Ίσως κάτι έπεισε τον Απόστολο Βακάκη να αλλάξει στάση: στη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρίας δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου γκρίνια και η αισιοδοξία ήταν κυρίαρχη!

-- Δεν έχουν ξανασυμβεί όσα έγιναν χθες στο Λονδίνο με το νικέλιο. Η τιμή του μετάλλου εκτινάχθηκε για λίγο ως τα 100.000 δολ./τόνο και διακόπηκε προσωρινά η διαπραγμάτευση, για να κλείσει την ημέρα με άνοδο 68%, πάνω από τα 81.000 δολ. Οι χθεσινές συναλλαγές, που έμοιαζαν εντελώς εξωπραγματικές, έχουν ένα μεγάλο χαμένο: τον Κινέζο «βασιλιά» του νικελίου, Τσιανγκ Κουανγκντά, ο οποίος ελέγχει την Tsingshan Holding, τη μεγαλύτερη παραγωγό νικελίου στον κόσμο. Ο δισεκατομμυριούχος είχε ανοικτή μέχρι χθες μια τεράστια θέση short και «κάηκε» από την πρωινή ανοδική κίνηση, με τις ζημιές του να υπολογίζονται σε 2 δισ. δολ., όταν η τιμή έφθασε τα 100.000 δολ. Ήδη λέγεται ότι έσπευσε να κλείσει ένα μέρος της θέσης του, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη χθεσινή άνοδο κατά 68%.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το διαζύγιο Σαράντη - Estee Lauder, η πώληση κτιρίου της ΤτΕ και τα καμώματα Λιανού

Οι επόμενες κινήσεις από τον όμιλο Σαράντη με μετρητά 55,2 εκατ., η παρέμβαση χωρίς προηγούμενο από τον πρόεδρο της Επ. Ανταγωνισμού, η πώληση κτιρίου της ΤτΕ σε εφοπλιστή, οι συζητήσεις για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το νέο εργαλείο της ΕΚΤ.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αρχαιοελληνικά μαθήματα Στουρνάρα, τα υπερκέρδη των ΕΛΠΕ και το deal της ΤΕΝΕΡΓ

Η μεγάλη επιτυχία ΜΥΤΙΛ - ΕΤΕ, η νευρικότητα για το deal της ΤΕΡΝΕΡΓ, η ξεχωριστή ομιλία Στουρνάρα στα μέλη του SSM, η προσπάθεια των ΕΛΠΕ να... κρύψουν τα υπερκέρδη, γιατί η ΤτΕ βρίσκει φθηνές τις μετοχές και το call της Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σύγχυση με τα επιτόκια, η περιοδεία Alpha στην Κρήτη, η Intrakat και η Αττική Οδός

To false alarm που προκάλεσαν τα στοιχεία της ΤτΕ για τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, οι περιοδείες των τραπεζιτών, οι συζητήσεις της Intrakat για την Αττική Οδό, οι αυξήσεις μισθών στην ΕΚΤ και τα deal της Motor Oil.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «βαρίδι» της Coca Cola, η ανθεκτική Ελλάδα, η ζωντάνια του ΧΑ και η Ελλάκτωρ

Τι δείχνουν οι νέες εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης για την αντοχή της οικονομίας στη νέα κρίση, γιατί εκπλήσσει ευχάριστα η πορεία του ΧΑ τον Απρίλιο, πώς πιέζει την αγορά η Coca Cola HBC, τι δηλώνει η διοίκηση της Ελλάκτωρ για την έρευνα της Επ. Κεφαλαιαγοράς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στην ΤτΕ περνά η κρίση στην Attica, τα αμήχανα εγκαίνια στην Κοζάνη και ο τουρισμός

Ο ρεαλισμός και η ευελιξία Μητσοτάκη, ο Γιάννης Παπαθανασίου «σύμβολο» της μετάβασης της χώρας στο αύριο, τα μαλλιοτραβήγματα στην Attica Bank που προκάλεσαν την επέμβαση της ΤτΕ, το πλεονέκτημα που δίνει ο τουρισμός και η έξοδος από εποπτεία.