ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κοινή έκδοση «πολεμικών» ομολόγων σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Το ακριβές ύψος του ποσού που θα αντληθεί από τις αγορές δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ενώ η πρόταση θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία 10 και 11 Μαρτίου.

Η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή της άμυνα αλλά και ανεξαρτησία, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο προσχέδιο των προτάσεων που έχει στην κατοχή του. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στους ηγέτες των 27 κρατών - μελών οι οποίοι συνεδριάζουν στη Γαλλία, στις 10 και 11 Μαρτίου, το οποίο προσθέτει ότι το όλο σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε επεξεργασία, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέριες της έκδοσης και να αποφασιστεί το ύψος του ποσού που θα αντληθεί.

Η εντελώς απροσδόκητη μέχρι πριν λίγες εβδομάδες κίνηση έρχεται μόλις έναν χρόνο μετά την θεσμοθέτηση πακέτου συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, επί τη βάσει κοινού χρέους, για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού.

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα τα οποία αυτή η κρίση θέτει ενώπιόν μας», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ σε ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Ανέφερε ακόμη ότι αναμένεται οι ηγέτες των 27 να δώσουν πολιτικές κατευθύνσεις για περαιτέρω κινήσεις στη σύνοδο της 10ης-11ης Μαρτίου.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες του σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις έκτακτες περιστάσεις.

Το νέο ομόλογο αναμένεται να είναι έκδοσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στη συνέχεια θα μοιράζει τους πόρους στα κράτη - μέλη υπό μορφή δανείου για δαπάνες στους δύο τομείς (Ενέργεια και Άμυνα), σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Μια εκδοχή είναι ο διαμοιρασμός υπό τη μορφή του προγράμματος SURE, που χρησιμοποιήθηκε για τη μάχη σωτηρίας θέσεων εργασίας κατά την πανδημία. 

Η πρώτη αντίδραση από το δημοσίευα κατέφθασε από τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες αντιδρούν με ισχυρή άνοδο, μετά το σφυροκόπημα των προηγούμενων συνεδριάσεων, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να εμφανίζει κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, ενώ σημαντικός είναι ο περιορισμός και στο spread μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου, που αποτελεί το «βαρόμετρο» για το επίπεδο ρίσκου στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Σήμερα αποφασίζει η Ε.Ε για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Σχέδιο για να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο καταρτίζει σήμερα η Ε.Ε έτσι ώστε οι ανάγκες της σε εισαγωγές να περικοπούν κατά σχεδόν 80% φέτος.

Σύμφωνα με ένα ακόμη δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί την ενεργειακή στρατηγική της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να περιορίσει την επιρροή του Κρεμλίνου. Το σχέδιο, που πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα θα προτείνει βήματα όπως είναι η εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ήδη από φέτος, είπε ο ένας από τους αξιωματούχους. Ο στόχος είναι να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων πολύ πριν από το 2030, νωρίτερα από όσο προβλεπόταν μέχρι τώρα.

Προκειμένου το σχέδιο να έχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας θα χρειαστεί να συμφωνήσουν οι χώρες μέλη, πολλές εκ των οποίων αισθάνονται ήδη άβολα με τις επενδύσεις που απαιτούνται για να υλοποιηθούν τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης της Επιτροπής και τώρα αγωνίζονται για να περιορίσουν τις πολιτικές επιπτώσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

«Νομίζω ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε σήμερα ένα σχέδιο που θα μειώνει την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο από φέτος και εντός των επόμενων ετών θα μας ανεξαρτητοποιήσει από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου», είπε ο Επίτροπος Ενέργειας Φρανς Τίμερμανς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πιστεύω ότι είναι δυνατόν. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΕ διαθέτει ήδη επαρκή αποθέματα για να βγάλει τον υπόλοιπο χειμώνα, ακόμη και στην περίπτωση που διακοπεί απότομα ο εφοδιασμός από τη Ρωσία. Θα συστήσει επίσης στις χώρες μέλη να αρχίσουν από τώρα να εργάζονται για την πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης ώστε να είναι προετοιμασμένες για τον επόμενο χειμώνα.

Πιο γρήγορα η Πράσινη Συμφωνία

Η Επιτροπή θα δηλώσει επίσης ότι η επιτάχυνση στην εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής της που στοχεύει στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, θα μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα περιορίσουν την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και θα προστατεύσουν την οικονομία από τις αυξήσεις των τιμών, είπε ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι προτάσεις μπορεί πάντως να τροποποιηθούν προτού να εγκριθούν.

Με βάση το σχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα, μεταξύ άλλων θα αυξηθούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και οι παραδόσεις από αγωγούς εκτός της Ρωσίας. Όλες μαζί οι προτάσεις θα δώσουν στην ΕΕ τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που εισάγει τώρα από τη Ρωσία με 112 bcm. Περίπου 50 bcm τον χρόνο θα προέλθουν από νέες πηγές LNG, 10 bcm από αγωγούς άλλων παρόχων και 20 bcm από νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας που θα μειώσουν τη ζήτηση για σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Η Επιτροπή θα δώσει επίσης προτεραιότητα σε έργα διασύνδεσης των αγωγών της Ιβηρικής χερσονήσου με την υπόλοιπη Ευρώπη και την ένωση της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Πώς οι ενεργειακές κρίσεις επηρέασαν την οικονομία

Σε ειδική μελέτη η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας εξετάζει πώς η Ελλάδα αντέδρασε στις ενεργειακές κρίσεις από το 1970 έως και σήμερα και στις συνέπειες που είχαν για πληθωρισμό αλλά και δημοσιονομικά μεγέθη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο «φως» από Κομισιόν για τα 106 εκατ. ευρώ στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, και διαπίστωσε ότι είναι απαραίτητο και κατάλληλο για να μπορέσει ο δικαιούχος να συνεχίσει το έργο όπως είχε προγραμματιστεί.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πρόταση για ευρω-πλαφόν στο αέριο, κοντά σε συμφωνία για το ρωσικό αργό

Χαμηλότερη τιμή για το πλαφόν του φυσικού αερίου, αλλά πολύ υψηλότερη από όσο προτείνει η Ελλάδα, προβλέπει νέα πρόταση της τσεχικής προεδρίας. Προς συμφωνία για πλαφόν 60 δολ. το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Έντονες οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών, με 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να τονίζουν ότι η ενεργοποίηση του πλαφόν θα πρέπει να τοποθετηθεί σε τιμή μεταξύ 150 και 180 ευρώ η μεγαβατώρα.