ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ο IGB και η ΑΒΑΞ, ο πόλεμος για τη ΔΕΗ και τα telecoms και η αντίδραση της Motor Oil

Η αγωνία για τον χρόνο παράδοσης του αγωγού IGB στη Βουλγαρία, οι αντιπαραθέσεις εντός της κυβέρνησης για την επέκταση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, η άνοδος της Motor Oil και η χαμηλή εξάρτηση από τη Ρωσία και ο... ανύπαρκτος θησαυρός για τη ΛΑΡΚΟ.

Θα καταφέρει να παραδώσει η AΒΑΞ το έργο του IGB, του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει Ελλάδα – Βουλγαρία, τον προσεχή Ιούνιο όπως έχει δεσμευτεί; Χθες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, λίγο μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της βουλγαρικής κυβέρνησης να μην ανανεώσει το μακροχρόνιο συμβόλαιό της με την Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου, δήλωσε ότι έλαβε την υπόσχεση από την ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ότι ο IGB θα έχει περατωθεί έως τον Ιούνιο. «Για μένα είναι πολύ σημαντικό το να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση κι έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι έτσι θα γίνει», τόνισε ο κ. Πέτκοφ κατά την επίσκεψη σε εργοτάξιο της ΑΒΑΞ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

-- Ουσιαστικά ο IGB αποτελεί τη σημαντικότερη εναλλακτική λύση της Βουλγαρίας για την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία, project που υποστήριξαν με θέρμη οι ΗΠΑ, καθώς μέσω του IGB η Βουλγαρία θα μπορεί, μέσω Αλεξανδρούπολης, να λαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το ζήτημα του αγωγού και της ολοκλήρωσης του έργου είχε απασχολήσει και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Δεκέμβριο στη νέα βουλγαρική κυβέρνηση.

-- Ο IGB θα έπρεπε να έχει παραδοθεί το 2021, ωστόσο η ΑΒΑΞ δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο επικαλούμενη τη μεγάλη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία και έλαβε παράταση αρκετών μηνών. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν το έργο θα παραδοθεί και θα είναι λειτουργικό τον προσεχή Ιούνιο, δηλαδή σε διάστημα τριών μηνών. Από την κυβέρνηση δεν κάνουν το παραμικρό σχόλιο. Και καλά κάνουν καθώς είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά την ΑΒΑΞ και, όπως δήλωσε ο κ. Πέτκοφ, η ΑΒΑΞ υποσχέθηκε ότι το έργο θα περατωθεί τον Ιούνιο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που παραμένουν επιφυλακτικοί. Πάντως η ΑΒΑΞ, εδώ που φτάσαμε, δεν φαίνεται να έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, ενώ η βουλγαρική πλευρά έχει απειλήσει εδώ και μήνες για την ενεργοποίηση ρητρών, ρήτρες που μπορεί να βάλουν σε περιπέτειες την εταιρία.

– Και μπορεί η ΑΒΑΞ να επικαλείται την πανδημία για την καθυστέρηση του IGB, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές μεταφέρουν στη στήλη μια διαφορετική εικόνα. Η ΑΒΑΞ πήρε το μεγάλο έργο δίνοντας μια υπερβολικά υψηλή έκπτωση (επικρατώντας έτσι έναντι αρκετών βουλγαρικών εταιριών), ενώ στη συνέχεια τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για την εγχώρια εταιρία καθώς η αύξηση των πρώτων υλών και των υλικών που ακολούθησε την πανδημίας έκαναν τον... λογαριασμό ακόμα πιο δύσκολο. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις ήταν στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΑΒΑΞ να αποσπάσει κάποιες οικονομικές βελτιώσεις από την βουλγαρική κυβέρνηση.

Σθεναρές αντιστάσεις εξακολουθεί να συναντά σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια το σχέδιο της ΔΕΗ για επέκταση στις τηλεπικοινωνίες με την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) με βάση τις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ. Ο αθέατος πόλεμος εντός της κυβέρνησης, που έχει αναδείξει εδώ και μήνες το Business Daily, κορυφώνεται αυτές τις ημέρες με αφορμή και τις σοβαρές αναταράξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο του επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, υποστηρίζουν πως «η Ελλάδα δε χρειάζεται δεύτερο δίκτυο πρόσβασης στις ευρυζωνικές υπηρεσίες αφού υπάρχει ήδη αυτό που αναπτύσσει ο ΟΤΕ». Προσθέτουν πως «αυτή την περίοδο αναταραχής για την ενέργεια είναι προτιμότερο η ΔΕΗ να κρατήσει δυνάμεις, δηλαδή κεφάλαια, ώστε να στηρίξει την οικονομία».

-- Ο Γ. Στάσσης έχει την εμπειρία της Ρουμανίας που κατάφερε σε σύντομο διάστημα να αναπτύξει πάνω στις κολώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ένα από τα πιο γρήγορα και πιο φθηνά δίκτυα οπτικών ινών στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και μέχρι στιγμής δεν το βάζει κάτω και με κάθε ευκαιρία δηλώνει πως το σχέδιο επέκτασης στα telecoms προχωρά κανονικά.

-- Ανάμεσα στα λίγα blue chips που υποστήριξαν τους βασικούς δείκτες στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η μετοχή της Motor Oil, που έκλεισε με άνοδο 2,98%. Ήταν μια ανοδική αντίδραση που την... χρωστούσε η μετοχή στους θιασώτες της, καθώς μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν είχε ακολουθήσει την ευρωπαϊκή τάση ανόδου των ενεργειακών εταιρειών -οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου του Stoxx 600 κερδίζουν 4% από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι χθες. Αντίθετα, η Motor Oil έγραφε απώλειες σχεδόν 11% ως τη χθεσινή συνεδρίαση και με τη χθεσινή άνοδο κάλυψε ένα μέρος του χαμένου εδάφους.

-- Πάντως, όσοι ενδεχομένως ανησυχούν για την επίδραση που θα είχε στη Motor Oil η επιβεβλημένη από τις συνθήκες μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αργό, μάλλον άδικα ανησυχούν. Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει, όπως τα ΕΛΠΕ, το ποσοστό του ρωσικού αργού στο μείγμα της. Όμως, πηγές της Motor Oil αναφέρουν ότι δεν υπερέβαινε ως τώρα το 5% - 7% και η εταιρεία ήδη έχει διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της. Ως εκ τούτου, δεν ανησυχεί ακόμη για ενδεχόμενη πλήρη απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία, αν αυτό αποφασίσει τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

-- Όσοι νόμιζαν ότι η ΛΑΡΚΟ βρήκε θησαυρό, τώρα που εκτινάχθηκαν στα ύψη οι διεθνείς τιμές του νικελίου, καλά θα κάνουν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Όπως είπε χθες στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας, «πράγματι, στις 8 Μαρτίου, οι τιμές του νικελίου ξεπέρασαν τα $100.000/τόνο. Τιμή που έφτασε εκεί λόγω μη πραγματικών συναλλαγών, και πιο συγκεκριμένα από μη πραγματικές αγορές κινεζικής εταιρείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή διαπραγμάτευσης και κλείσιμο του δείκτη LME, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. Ο δείκτης άνοιξε και πάλι στις 16 Μαρτίου, και κάθε μέρα πέφτει στο ανώτερο όριο (limit down), χωρίς να υπάρχουν πραγματικές συναλλαγές». Πώς αντέδρασε η Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ; «Βλέποντας τη σημαντική άνοδο της τιμής, έσπευσε να αναζητήσει αγοραστές σε αυτά τα υψηλά επίπεδα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Αλλά οι προσφορές που έλαβε δεν πλησιάζουν στο ελάχιστο τα αστρονομικά επίπεδα των χρηματιστηριακών τιμών. Όπως εξήγησε ο Χρ. Σταϊκούρας, «οι πραγματικές προσφορές που λαμβάνει, είναι πέριξ των $22.000/τόνο». Πρόκειται για αρκετά υψηλή τιμή. Όμως, όπως διευκρίνισε, «θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το κόστος παραγωγής, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας έχουν αυξηθεί δραματικά». Συμπέρασμα; Άνθρακες ο θησαυρός...

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αθόρυβο «χώσιμο» σε Lamda, επενδυτική απόβαση στο Λονδίνο και η ΓΣ της ΔΕΗ

Δεν πείθει τους ξένους το στόρι του Οδ. Αθανασίου για το Ελληνικό, η επενδυτική απόβαση στο Λονδίνο στο συνέδριο της Morgan Stanley με παρουσία Κ. Μητσοτάκη, η αναφορά Στουρνάρα στον Μαρξ και η συνέλευση της ΔΕΗ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παντιέρα ΣΥΡΙΖΑ κατά ΔΕΗ, ο Α. Ενρία στην Αθήνα και ο «άνετος» Κ. Σκρέκας

Ο θόρυβος από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, τι θα συζητήσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM, πώς «ντριπλάρει» ο Κ. Σκρέκας την κριτική για τις υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα και η εντυπωσιακή είσοδος του ΧΑ στο νέο έτος.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα τραπεζικά μερίσματα, η ENEL Ρουμανίας και η φημολογία για Attica - Παγκρήτια

Η επιβάρυνση των δανειοληπτών από τα αυξημένα επιτόκια, ο συνεχής διάλογος της Eurobank με τους επόπτες για το μέρισμα, η ΤΕΡΝΕΡΓ στον MSCI, ο λόγος των πυκνών συναντήσεων Βρεττού - Εξάρχου και το shoot-out που θα βγάλει τον νικητή για ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πωλητήριο στη Volterra, το χλιαρό ενδιαφέρον για τα ομόλογα και η ανατριχίλα στη ΔΕΗ

Η δύσκολη αναζήτηση αγοραστή για τη Volterra από την ΑΒΑΞ, γιατί δεν... έσπασαν ταμεία τα νέα 7ετή ομόλογα του Δημοσίου, πώς η ΔΕΗ «βούτηξε» κοντά στο χαμηλό 52 εβδομάδων και η προβληματική επιστροφή των κατασκευαστικών στα κέρδη.
Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη ημέρα της Alpha, η «βύθιση» της ΔΕΗ, το βαρύ κλίμα στην Attica και η ΛΑΡΚΟ

Τι είπε στους αναλυτές για κερδοφορία - μέρισμα ο επικεφαλής της Alpha Bank Β. Ψάλτης, οι εκτός πραγματικότητας στόχοι της Attica Bank, η ψυχρολουσία για τους πρωινούς αγοραστές στο ΧΑ, οι δύσκολες χρηματιστηριακές ημέρες της ΔΕΗ και η αγωνία για τη ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το γράμμα της ΕΚΤ στις τράπεζες, η Παγκρήτια πάει Αθήνα και το deal για υδρογόνο

Οι προειδοποιήσεις από Φρανκφούρτη στις τράπεζες για τα «πράσινα» τεστ, ο «κρητικός γόρδιος δεσμός» για την έδρα της Παγκρήτιας Τράπεζας, η σημασία της συμφωνίας Motor Oil - ΔΕΗ και η γαλλική επίσκεψη στον Σκαραμαγκά.