ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:47:46 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Τι φοβάται το Χρηματιστήριο...

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τις αγορές, τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την πολιτική.

«Δεν θέλω να διχάσω και να δημιουργήσω τοξικό κλίμα», δήλωσε χθες ο κύριος «Ή μαζί μας ή εναντίον μας». Μακάρι αυτά να ανήκουν όντως στο παρελθόν, αν και πολλές παρεμβάσεις του Σύριζα για πολλά οικονομικά θέματα είναι η αποθέωση του οικονομικού αναλφαβητισμού.

  • Ωστόσο το θέμα πλέον δεν είναι ο Σύριζα αλλά η κυβέρνηση, η οποία έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι.
  • Για μείωση πλεονασμάτων, κατάργηση ΝΟΜΕ για ΔΕΗ και επιχείρηση αλλαγής πολιτικής και συμφωνηθέντων για το μέγεθος της ΔΕΗ κ.α. η κυβέρνηση φαίνεται πως ποντάρει πολλά στην κατανόηση και την ευνοϊκή στάση των δανειστών. Μακάρι, γιατί οι θεσμοί έχουν επίσης τη φωλιά τους λερωμένη στην υπόθεση Ελλάδα.
  • Ωστόσο, όπως έχουμε μάθει από τη μεγάλη εμπειρία μας με τους ξένους και τις σχετικές διαπραγματεύσεις τα τελευταία χρόνια, οι ξένοι – επαγγελματίες γραφειοκράτες κατά βάση- ούτε αλλάζουν εύκολα, ούτε γρήγορα, ούτε χωρίς αντάλλαγμα τις αποφάσεις που έχουν συμφωνηθεί. Οπότε καλύτερα η κυβέρνηση να προετοιμάζει και plan B. Και μιλάμε για κανονικό plan B όχι α λά Βαρουφάκη.
  • Η πρώτη απεργία της General Motors από το 2007. Για την ιστορία σημειώνω ότι σήμερα στον πάλαι ποτέ γίγαντα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας απασχολούνται 16.000 εργαζόμενοι από 450.000 που ήταν τέσσερις δεκαετίες πριν!
  • Γιατί η αγορά δεν μπορεί να ξεκολλήσει; Τι είναι αυτό που φαίνεται ότι φοβάται; Η σύντομη απάντηση είναι «οι τράπεζες», ο κλάδος που ταλαιπωρεί την αγορά χρόνια τώρα.
  • Και μπορεί οι τράπεζες να επιχειρούν μια επιστροφή στην κανονικότητα, ακόμα και σε επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών προχώρησαν ενώ ψάχνουν τα έσοδα με το μικροσκόπιο, ωστόσο μέχρι το τέλος του χρόνου οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες. Και παρά το γεγονός ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μπει σε έναν δρόμο ωστόσο τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα και πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Οπότε γιατί να αγοράσει κανείς τράπεζες; 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρίση κυβέρνησης – τραπεζών, το συνέδριο στο Λονδίνο και τα χρηματιστήρια

Οι μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Λονδίνο, γιατί οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών είναι στο «κόκκινο», η αλλαγή διοίκησης στην Παγκρήτια, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Ταμείο Ανάκαμψης από τη θεωρία στην πράξη, οι έπαινοι του ΔΝΤ και οι τράπεζες

Τα εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ενθουσιασμός της επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες χωρίς αντίκρισμα στις μετοχές και το νέο "Coca Cola effect".
Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τραπεζική αμνησία του ΣΥΡΙΖΑ, το κακό τρίμηνο της Aegean και η φτώχεια των ΑΧΕ

Οι τέσσερις πρώην υπουργοί που ξέχασαν την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς με 0,003 ευρώ, οι κακές εκπλήξεις στις αερομεταφορές το καλοκαίρι και οι χρηματιστές που ζουν με ψίχουλα.