ΓΔ: 789.08 1.27% Τζίρος: 30.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:42:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το αθόρυβο outperform του ΧΑ, το deal ΔΕΗ - ΑΒΑΞ και η δυσαρμονία στην Attica

Τι σημαίνει η συστηματικά καλύτερη κίνηση του χρηματιστηρίου από τις ξένες αγορές, τι συμφώνησε η ΔΕΗ με την ΑΒΑΞ, πώς παρεμβαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Attica Bank, οι έρευνες για φυσικό αέριο και το τέλος του East Med.

Μπορεί η αγορά να μην «τρέχει» και ο Γενικός Δείκτης να παραμένει κάτω από το επίπεδο των 900 μονάδων, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες το ΧΑ υπεραποδίδει συστηματικά έναντι των ξένων αγορών. Το ΧΑ είτε κλείνει με άνοδο, όπως χθες, όταν τα ξένα χρηματιστήρια δέχονται σημαντικές πιέσεις, ή κλείνει με σημαντικά χαμηλότερη πτώση σε σχέση με αυτές που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές αγορές. Η εγχώρια αγορά είναι ολοφάνερο ότι έχει διαθέσεις για υψηλότερα επίπεδα τιμών και μένει να δούμε πότε θα βοηθήσει και το διεθνές περιβάλλον. Και όταν λέμε «βοηθήσει» δεν εννοούμε με άνοδο, αλλά απλά να υπάρξει μια σταθεροποίηση και ανακοπή της πτωτικής πορείας τους. Πιθανότατα, αν δεν μας είχε προκύψει η εισβολή, ο Γενικός Δείκτης να ήταν ήδη υψηλότερα των 1.000 μονάδων. Το ενδιαφέρον πάντως παραμένει ζωντανό, όπως και οι προσδοκίες, κάτι που φαίνεται και στα «μαζέματα» που πραγματοποιούνται τόσο σε τραπεζικές μετοχές όσο και σε άλλες. Άλλωστε, παρά την κρίση, η οικονομία, οι τράπεζες και ο τουρισμός θα κινηθούν δυναμικά το 20022, 

-- Μόνο διαδικαστική δεν θα είναι η συνάντηση σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος με το Δ.Σ. της Attica Bank. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι υπάρχει μια επικίνδυνη δυσαρμονία μεταξύ των μετόχων και συγκεκριμένα μεταξύ του ΤΧΣ και της Ellington, καθώς φαίνεται ότι ο νέος επικεφαλής της Attica Bank, Μιχάλης Ανδρεάδης, τον οποίο επέλεξε το ΤΧΣ, αγνοεί τους υπόλοιπους μετόχους. Η ΤτΕ είναι αποφασισμένη να τερματίσει αυτή τη δυσαρμονία (που απειλεί με εκτροχιασμό της εξυγίανσης και ιδιωτικοποίηση της Attica Bank) μια και καλή, με όλα τα μέσα που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων και των κατασταλτικών, εάν αυτό χρειαστεί. Με λίγα λόγια δεν πρόκειται να έχουμε μια φιλολογική κουβέντα δίχως πρακτικό αντίκρισμα.

-- Μέσα στον μήνα θα υπογράψει η ΑΒΑΞ τη σύμβαση των 31,8 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση «Αγ. Χριστόφορος» στην Κοζάνη. Το νέο φωτοβολταϊκό είναι ισχύος 65 MW με σταθερά συστήματα στήριξης των πάνελ και η κατασκευή του θα αρχίσει άμεσα.

-- Για να μείνουμε στη ΔΕΗ, ο ετήσιος απολογισμός που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη αναφέρει πως η μονάδα «Πτολεμαϊδα 5» θα λειτουργήσει με λιγνίτη μέχρι το 2025, ενώ την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η νέα μονάδα θα έχει ως καύσιμο το λιγνίτη μέχρι το 2028, όπως ήταν και το αρχικό σχέδιο. Η απόφαση για παράταση προκαλεί κάποιες... λογιστικές αναταράξεις στη ΔΕΗ. Από τις μελέτες που έχουν γίνει, πάντως, το κόστος για τη μετατροπή της μονάδας ώστε να λειτουργεί με φυσικό αέριο, με παράλληλη αύξηση της ισχύος από τα 660 στα 1.150 MW, θα φτάσει τα 230 εκατ. ευρώ.

-- «Άνθρακες ο θησαυρός», έλεγε χθες υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Ενέργειας, στον απόηχο της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ (θυμίζουμε: ζημιές προ φόρων σχεδόν 150 εκατ. ευρώ, αφού δόθηκαν εκπτώσεις 800 εκατ. ευρώ). Αναφερόταν, βέβαια, στα πολυσυζητημένα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, τα οποία ακόμη ψάχνει η ΡΑΕ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπολογίσει (με μεγάλη γενναιοδωρία…) ότι φτάνουν τα 1,4 δισ. ευρώ. Έχοντας πλέον εικόνα από τη ΔΕΗ, μπορεί καθένας εύλογα να υπολογίσει ότι, ακόμη και αν υπάρχουν υπερκέρδη στον κλάδο, σίγουρα δεν ανάγονται στα μυθικά ποσά που έχουν συζητηθεί και, ακόμη και αν φορολογηθούν με συντελεστή 90%, δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. 

-- Με έντονο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, την επόμενη εβδομάδα για τα επόμενα βήματα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες και, πρωτίστως, για φυσικό αέριο. Το μεγάλο ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, όπου μπορεί να κρύβεται και το πιο σπουδαίο κοίτασμα φυσικού αερίου του ελληνικού χώρου. Η κυβέρνηση θέλει να αρχίσουν άμεσα οι σεισμικές έρευνες, δηλαδή το φθινόπωρο. Το θέμα είναι τι γίνεται στην άλλη πλευρά του λόφου, δηλαδή ποιες προθέσεις έχει η κοινοπραξία της Exxon Mobil με τη γαλλική Total και τα ΕΛΠΕ. Τελευταίες πληροφορίες λένε ότι οι Αμερικανοί παραμένουν «ζεστοί», αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους Γάλλους, που έχουν πλέον «πράσινες» επενδυτικές προτεραιότητες. Μένει λοιπόν να δούμε αν και πώς θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.

-- Με μια συνέντευξη της πολύπειρης Βικτόρια Νούλαντ στην Καθημερινή, γράφτηκαν από την Ουάσιγκτον οι τίτλοι τέλους στο φιλόδοξο σχέδιο της ελληνικής διπλωματίας για τον αγωγό East Med, που είχε γίνει (κακώς, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος) κάτι σαν ιερό δισκοπότηρο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τίτλοι τέλους γράφτηκαν, βέβαια, με τις ίδιες δηλώσεις, και σε κάθε άλλο σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω αγωγών -ό,τι ισχύει για τον East Med, εν πολλοίς ισχύει και για τις τουρκικές προτάσεις για τους δικούς τους αγωγούς. Τα αντιαμερικανικά αντανακλαστικά πολλών στην Ελλάδα ίσως τους οδηγήσουν να αναζητήσουν σκοτεινές ανθελληνικές συνωμοσίες πίσω από τις γραμμές των δηλώσεων Νούλαντ. Όμως, όσοι ξέρουν καλά πώς κάνουν τους υπολογισμούς τους οι Αμερικανοί σε αυτό το θέμα, λένε ότι τέτοια σενάρια βρίσκονται πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Εξ αρχής είχαν δηλώσει ότι οι αποφάσεις για τον East Med πρέπει να ληφθούν με βάση οικονομικά κριτήρια και παραμένουν συνεπείς σε αυτή τη γραμμή. Ένας νέος αγωγός υψηλού κόστους, με περιορισμένο ορίζοντα λειτουργίας, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι είναι πιο οικονομική λύση από την υγροποίηση και μεταφορά του αερίου με πλοία LNG. Επιπλέον, υπάρχει μια ακόμη σοβαρή παράμετρος που βάζει «ταφόπλακα» στο σχέδιο: άμεση προτεραιότητα είναι τώρα η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής αρκετών ετών για να «στηθεί» ένας υποθαλάσσιος αγωγός.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Καραμούζης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Καραμούζης και το ΧΑ, το αίσιο τέλος στην Attica και ένα απίστευτο χακάρισμα

Γιατί έκανε αίσθηση το άρθρο Καραμούζη για το ΧΑ, το χακάρισμα τραπεζικού λογαριασμού, το μεγάλο ενδιαφέρον για το project Skyline της Alpha, η Ellington στην Attica και οι πανηγυρισμοί Στάσση.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα άλλα «κόλπα» στα τρόφιμα και οι ελπίδες για δυναμικό ριμπάουντ στις μετοχές

Οι «τρίπλες» μεγάλων εταιριών τροφίμων για να αποφύγουν αυξήσεις τιμών, το «μάζεμα» στη Wall Street και οι ελπίδες για αλλαγή βραχυχρόνιας τάσης, οι επενδύσεις ΔΕΗ στα «σκουπίδια» και το άγχος των μηχανικών του Δημοσίου για τα αυθαίρετα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πάρτι σε ΤΧΣ - Attica Bank, η AMK, και τι άλλο κοιτά η Standard General

Το ΤΧΣ και η αύξηση αμοιβών Δ.Σ. στην Attica Bank από 30.000 ευρώ σε 90.000 ευρώ, τα νέα που αναμένονται την άλλη εβδομάδα για την ΑΜΚ της Intralot, στο μικροσκόπιο της Standard General η Ελλάδα για επενδύσεις, το στοίχημα για τη μετοχή της ΔΕΗ, τα έσοδα της Lamda Dev. από τη Lamda Malls και τα μεγάλα κέρδη της Motor Oil.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νέα εξαγορά (;) της Πειραιώς, το βήμα σημειωτόν της Attica, οι ξένες αγορές και το ΧΑ

Οι πληροφορίες για νέο «χτύπημα» από την Πειραιώς στον χώρο του asset management, τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Attica Bank, η κίνηση του χρηματιστηρίου κόντρα στο διεθνές ρεύμα και η έξοδος της TotalEnergies από την Κρήτη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αξιοποίηση του «μαξιλαριού», ο... πλανητάρχης Πλακιωτάκης και ο Γ. Κοντόπουλος

Οι ελιγμοί της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, το σχέδιο... ευρωπαϊκής κυριαρχίας του υπουργού Ναυτιλίας με τα καράβια LNG των Ελλήνων εφοπλιστών, η προσέλκυση επενδυτών και εταιρειών στο ΧΑ και το «ξύπνημα» της Intralot.
Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη ημέρα της Alpha, η «βύθιση» της ΔΕΗ, το βαρύ κλίμα στην Attica και η ΛΑΡΚΟ

Τι είπε στους αναλυτές για κερδοφορία - μέρισμα ο επικεφαλής της Alpha Bank Β. Ψάλτης, οι εκτός πραγματικότητας στόχοι της Attica Bank, η ψυχρολουσία για τους πρωινούς αγοραστές στο ΧΑ, οι δύσκολες χρηματιστηριακές ημέρες της ΔΕΗ και η αγωνία για τη ΛΑΡΚΟ.