ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ψάχνοντας λεφτά για μέτρα στήριξης, οι ακριβές ΑΠΕ, οι έρευνες για αέριο και η ΔΕΠΑ

Τα σχέδια για έξοδο στην αγορά ομολόγων μετά το Πάσχα, οι καταγγελίες για ρεύμα από φωτοβολταϊκά με αστρονομικές τιμές, οι «πονοκέφαλοι» στις έρευνες για αέριο και ο γρίφος για τη ΔΕΠΑ με τις πληρωμές σε ρούβλια.

Εναλλακτικές λύσεις για τη χρηματοδότηση των μέτρων ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ενεργειακό κόστος ψάχνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος είναι να διατηρηθεί αλώβητο το μαξιλάρι ασφαλείας και στο πλαίσιο αυτό μεταξύ αυτών που εξετάζονται είναι και η έκδοση ομολόγου αμέσως μετά το Πάσχα, με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης. Οι δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το μαξιλάρι είναι εύλογες, καθώς το μεγάλο αυτό απόθεμα ρευστότητας λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για τις αγορές και τους επενδυτές και το να αρχίσει να «τρώγεται» (ακόμα και αν υπάρχουν σοβαροί και έκτακτοι λόγοι για κάτι τέτοιο) δεν αρέσει καθόλου στις αγορές. Στοιχείο που δεν μπορεί να αγνοήσει η κυβέρνηση δεδομένου μάλιστα ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και αποτελεί εθνικό στόχο και δεν μπορεί να καθυστερήσει πολύ. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 όμως πολλοί εκτιμούν ότι αυτό ίσως επιτευχθεί και νωρίτερα, στις αρχές του επόμενου έτους.

-- Δεν θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα, όπως και την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Χωρίς συναλλαγές θα είναι και η ερχόμενη Παρασκευή, Μεγάλη Παρασκευή, όπως και η Δευτέρα του Πάσχα. Οπότε εύλογα μπορούμε να υποθέσουμε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι στο ρελαντί, εκτός βέβαια αν έχουμε εξελίξεις από το πολεμικό μέτωπο.

-- Ευτυχώς τα πλοία δεν συμμετέχουν σε παρελάσεις. Έτσι, αν επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να προγραμματίζει μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις για τον εορτασμό στις 9η Μαϊου, της Ημέρας της Νίκης, στις «απελευθερωμένες» ουκρανικές περιοχές δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στους λαμπρούς εορτασμούς της νίκης από τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, Moskva. Το πολεμικό πλοίο βυθίστηκε χθες κατά τη ρυμούλκησή της μετά από, όπως όλα δείχνουν,  ουκρανικό χτύπημα.  

-- Ληστεία μέρα μεσημέρι, χαρακτήρισε ο Στέφανος Μάνος την τιμή με την οποία θα πωλείται το ρεύμα από το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη που εγκαινίασαν πρόσφατα τα ΕΛΠΕ. Η τιμή που θα πουλάνε τα ΕΛΠΕ είναι «κλειδωμένη» για 20 χρόνια στα 57,72 ευρώ/MWh όταν σύμφωνα με στοιχεία της International Energy Agency (IEA) οι δημοπρασίες ΑΠΕ στην Ισπανία ήταν το 2021 κατά μ.ο. 24,47 ευρώ/MWh. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μας πει κάποιος αρμόδιος πως προκύπτουν οι διαφορές αυτές, πώς δίνονται οι άδειες στην Ελλάδα και γενικά πως λειτουργεί (λέμε τώρα…) η εν λόγω αγορά. Για την ιστορία επισημαίνουμε ότι τα ΕΛΠΕ εξαγόρασαν το φωτοβολταϊκό πάρκο το 2020, έναντι 130 εκατ. ευρώ, από τη θυγατρική στην Ελλάδα της γερμανικής juwi και η οποία είχε εξασφαλίσει την σούπερ αυτή τιμή των σχεδόν 58 ευρώ/MWh.

-- Τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παράλληλα με τις ανατροπές που φέρνουν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία με αποχώρηση πετρελαϊκών κολοσσών, επιχειρεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση με την «εκστρατεία» επιτάχυνσης των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η Ιταλία, για παράδειγμα, είχε παγώσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ αλλά μετά την έκρηξη τιμών τις έβαλε πάλι μπροστά.

-- Γιατί ενδιαφέρει αυτό την Ελλάδα; Επειδή η θαλάσσια περιοχή «2», δυτικά της Κέρκυρας, εφάπτεται με την ιταλική ΑΟΖ και πιθανώς θα χρειαστεί να παζαρέψουμε με τους Ιταλούς αν βρεθεί φυσικό αέριο. Είμαστε όμως και τυχεροί, καθώς το «οικόπεδο 2» έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Energean – Ελληνικά Πετρέλαια. Η Energean ελέγχει και το γειτονικό «οικόπεδο» εντός της ιταλικής ΑΟΖ, αφού είχε εξαγοράσει τον βραχίονα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της EDISON.

-- Στη σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό υπήρξαν δεσμεύσεις πως η δεύτερη φάση των σεισμικών ερευνών στο «οικόπεδο 2» θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Έτσι, στις αρχές του 2024 θα γνωρίζουμε αν θα γίνει ή όχι η διερευνητική γεώτρηση.

-- Μεγάλος γρίφος για την ελληνική πλευρά παραμένει η τακτική που θα ακολουθήσουν οι δύο διεθνείς κολοσσοί που συμμετέχουν μαζί με τα ΕΛΠΕ στις κοινοπραξίες που έχουν παραχωρηθεί τα μεγάλα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η γαλλική Total Energies και η αμερικανική ExxonMobil θα ειδοποιηθούν τις επόμενες ημέρες πως πρέπει να αποφασίσουν άμεσα για το αν θα μείνουν ή θα φύγουν. Η κυβέρνηση πιέζει ώστε να τελειώσει η πρώτη φάση των σεισμικών ερευνών μέσα στο χειμώνα του 2023.

-- Αν οι ξένοι όμιλοι αποχωρήσουν θα συνεχίσουν μόνα τους τα ΕΛΠΕ με τις σεισμικές έρευνες; Θα προχωρήσει η ΕΔΕΥ, η κρατική εταιρεία διαχείρισης των παραχωρήσεων, σε σεισμικές έρευνες παράλληλα με την αναζήτηση διεθνούς εταίρου μαζί με τα ΕΛΠΕ; Προς το παρόν δεν δίνονται απαντήσεις από καμία πλευρά. Ωστόσο παράγοντες που ασχολούνται με την υπόθεση υποστηρίζουν πως πλέον υπάρχει τρόπος για να εξασφαλιστεί τεχνογνωσία για έρευνες σε μεγάλα βάθη. Κάποιοι υπενθυμίζουν πως και η Energean διαθέτει πλέον τέτοιο know how καθώς πραγματοποιεί έρευνες στο Ισραήλ.

-- Ακόμη πιο δύσκολος γίνεται για τη ΔΕΠΑ ο γρίφος που έχει δημιουργήσει η απαίτηση των Ρώσων για πληρωμή του αερίου σε ρούβλια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε νομική γνωμοδότηση προς τα κράτη μέλη ξεκαθαρίζει ότι οι εταιρείες εμπορίας που θα κάνουν δεκτό το αίτημα για συναλλαγές σε ρούβλια θα είναι υπόλογες για παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες έρχεται όλο και πιο κοντά η τελική σύγκρουση με τη Μόσχα, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο της στρόφιγγας για τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αναφέρεται από κύκλους της ΔΕΠΑ, η εταιρεία προς το παρόν δεν μπορεί να κάνει πολλά εκτός από το να περιμένει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε επικοινωνία με το ΥΠΕΝ για το θέμα, ενώ η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή τοποθετείται στις 25 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι, μέχρι τότε, θα έχουν υπάρξει ήδη κινήσεις από άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες και θα έχει φανεί ποια κατεύθυνση παίρνει η υπόθεση.

-- Η στήλη θα απέχει από τα καθήκοντά της την επόμενη εβδομάδα. Ραντεβού την Τρίτη του Πάσχα, 26 Απριλίου. Καλή Ανάσταση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Patelis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πολιτικό ρίσκο στο ΧΑ, το ψαλίδι Πατέλη και η υπεροχή της Phoenix Mez

Οι κίνδυνοι στις αγορές και η απειλή της απλής αναλογικής στο Χρηματιστήριο, το ψαλίδισμα των λογαριασμών ρεύματος, η διανομή στους μετόχους της Phoenix και τα καλά νέα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αποκαθήλωση Μέρκελ, το λάθος με τον λιγνίτη και τo business plan της Πειραιώς

Το λάθος που έκανε τη Γερμανία όμηρο του Κρεμλίνου, πώς αποδείχτηκε βιαστική η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση, η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, το ιστορικό business plan της Τρ. Πειραιώς και η μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ στην πράσινη ενέργεια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι παιδικές ασθένειες των servicers, το ρίσκο Μητσοτάκη και το τσεκάπ από ΔΝΤ

Οι αιχμές Στουρνάρα για τους αργούς ρυθμούς ανάκτησης «κόκκινων» δανείων, η ακρίβεια που διαβρώνει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, το κρίσιμο ερώτημα που καλείται να απαντήσει το ΔΝΤ για το χρέος και ο εφησυχασμός μπροστά στις απειλές του Πούτιν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η χρεοκοπία και η «καρατόμηση» Λιβανού, η διάψευση της Ευρ. Πίστης και το ΧΑ

Πώς ένα σύντομο βίντεο αποκάλυψε τις πραγματικές αιτίες της χρεοκοπίας του 2010, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πίστης και οι πληροφορίες για την Allianz, η ανθεκτικότητα των μετοχών στις πιέσεις στα ομόλογα και τα αυθαίρετα της ΛΑΡΚΟ.
Megaro Maximou, Maximou
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο γόρδιος δεσμός Μαντωνανάκη, οι εξελίξεις σε ομόλογα - ΧΑ και το ελβετικό φράγκο

Γιατί η κυβέρνηση κινδυνεύει να διπλοπληρώσει τα δάνεια Μαντωνανάκη, η νευρικότητα στην αγορά ομολόγων, η εντυπωσιακή δυναμική του ΧΑ, το «κούρεμα» δανείων ελβετικού φράγκου στη Σλοβενία και τα σχέδια της Bluehouse Capital για τα ακίνητα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 1.000 fund που θα «αγοράζουν» Ελλάδα, το deja vu της «Ελπίς» και η Εθν. Ασφαλιστική

Πώς το investment grade θα δεκαπλασιάσει τα funds που επενδύουν στη χώρα μας, η αποζημίωση που ζητά η Αττική Οδός από την Εθνική Ασφαλιστική και το μπαράζ αποζημιώσεων που θύμισε την ανεμελιά της διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή.