ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η νέα κρίσιμη δικαστική μάχη τραπεζών – Μαντωνανάκη και το Χρηματιστήριο

Γιατί ανησυχούν οι τράπεζες για την αυριανή δίκη στο Λασίθι με τον Όμιλο Μαντωνανάκη, τα δύσκολα που έρχονται στο ΧΑ, η νέα «βουτιά» του bitcoin, τα σενάρια για την Trastor και τα δύο στρατηγικά λάθη της κυβέρνησης.

Μια κρίσιμη υπόθεση, την οποία οι τράπεζες παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία, εκδικάζεται αύριο Τετάρτη, 15 Ιουνίου στο Λασίθι της Κρήτης. Το δικαστήριο αφορά τη γνωστή (και ατυχή για τις τράπεζες…) υπόθεση του Ομίλου Μαντωνανάκη, ωστόσο η απόφαση μπορεί να έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις εξού και οι τράπεζες την χαρακτηρίζουν ως μητέρα των μαχών! Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο όμιλος Μανωνανάκη ζητεί να ανασταλούν όλες οι πράξεις εκτέλεσης σε ληξιπρόθεσμα δάνεια του ομίλου καθώς και η τοκοφορία αυτών έως ότου εκδικαστεί μια άλλη αγωγή που έχει καταθέσει και η οποία είναι, σύμφωνα με τις τράπεζες, παντελώς άσχετη με τα δάνεια. Οι τράπεζες ανησυχούν πως, αν γίνει δεκτό το αίτημα αυτό, τότε θα δημιουργηθεί προηγούμενο με κίνδυνο και πολλοί άλλοι «κόκκινοι» δανειολήπτες να ζητήσουν κάτι ανάλογο, δηλαδή την προσωρινή παύση της τοκοφορίας των δανείων που δεν εξυπηρετούν. Νομικές πηγές θεωρούν πολύ δύσκολο νομικά να ευδοκιμήσει η αγωγή για αναστολή τοκοφορίας, ωστόσο μέχρι τώρα ο όμιλος έχει καταφέρει να επικρατήσει κατά κράτος στις δικαστικές του διαμάχες με τις τράπεζες και σε υποθέσεις που οι τράπεζες θεωρούσαν ότι είχαν το… δίκιο με το μέρος τους.

-- Μπορεί χθες, λόγω Αγίου Πνεύματος, να γλιτώσαμε τη σφαγή, ωστόσο, σήμερα κανένα Άγιο Πνεύμα δεν θα μας προστατεύσει. Με τον Dow Jones να κλείνει στο -2,79%, τον S&P 500 στο -3,88% και τον NASDAQ στο -4,68% μόνο ένα θαύμα μας σώζει σήμερα.  Το κλείσιμο υποδηλώνει την είσοδο της Wall Street σε bear market κύκλο, καθώς οι φόβοι των επενδυτών για ύφεση ενισχύονται. Με τις ξένες αγορές σε άτακτη υποχώρηση δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε πολλά. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, με αρκετές αβεβαιότητες για το πόσο ισχυρή θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ενώ ένα ακόμα βαρίδι για την εγχώρια αγορά αποτελούν τα ελληνοτουρκικά.

-- Όσοι είχαν πιστέψει ότι το bitcoin θα τους έδινε ένα ασφαλές καταφύγιο, μάλλον θα κάνουν δεύτερες σκέψεις αυτόν τον καιρό. Ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων «βούτηξε» χθες 15% χαμηλότερα και υποχώρησε κάτω από τα 22.400 δολ., καθώς η αγορά των κρυπτονομισμάτων δέχτηκε άλλο ένα βαρύ πλήγμα, με τη διακοπή λειτουργίας της «τράπεζας» κρυπτονομισμάτων Celsius Network, που επικαλέστηκε τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Η εταιρεία ανάλυσης Glassnode διαπιστώνει, μάλιστα, άλλο ένα ανησυχητικό σημάδι: οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές του bitcoin, που ήταν ως τώρα το στήριγμα της αγοράς, έχουν μειώσει πολύ τις τοποθετήσεις τους και, έτσι, δεν υπάρχει αντίβαρο στις πανικόβλητες πωλήσεις των βραχυπρόθεσμων επενδυτών. Με βάση αυτό το δεδομένο, το bitcoin εκτιμάται ότι μπορεί να βρίσκεται μπροστά σε μια παρατεταμένη περίοδο πτώσης.

-- Και η εισφορά ακινήτων είναι στο τραπέζι από την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να ενισχύσει τη θυγατρική Trastor ΑΕΕΑΠ, χωρίς να αποκλείονται και άλλα εργαλεία, όπως η αύξηση κεφαλαίου. Αυτά ακούστηκαν στην τακτική γενική συνέλευση της Trastor την Παρασκευή, με τη διοίκηση να υπενθυμίζει πως στόχος του business plan είναι ο διπλασιασμός του χαρτοφυλακίου μέχρι το 2025 ώστε να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ. Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση μιας ακόμα αγοράς ακινήτων από τον κλάδο των αποθηκευτικών χώρων (logistics).

-- Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Trastor είχε επικρατήσει στη διαδικασία για την αγορά κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι από το πρώην χαρτοφυλάκιο της L.P. Ellinas έναντι 27,05 εκατ. ευρώ. Στο κτίριο στεγάζονται η Φουρλής και η φαρμακοβιομηχανία Bayer, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα μισθώματα, αφού ο νέος ιδιοκτήτης θα καταγγείλει τις σημερινές συμβάσεις.

-- Με τη δύναμη της εκ των υστέρων γνώσης μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση υπέπεσε, υπό την ακατανίκητη σαγηνευτική μουσική των Σειρήνων της τότε επιτυχίας, σε δύο σοβαρά στρατηγικά λάθη. Το πρώτο ήταν ο νέος εκλογικός νόμος, που όταν ψηφίστηκε η δημοτικότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν στο ζενίθ, και ο οποίος έβαλε τον πήχη της αυτοδυναμίας πολύ ψηλά, προεξοφλώντας ότι η τότε δημοσκοπική πτήση της κυβέρνησης θα διατηρούνταν μέχρι το τέλος της θητείας της. Το δεύτερο λάθος, και ίσως πιο σημαντικό για τη χώρα, ήταν η απόφαση να αφήσουμε στο ρελαντί, στον αυτόματο, την επάνοδο σε επενδυτική βαθμίδα. Αντί να «τρέξουμε», με επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, να εκμεταλλευτούμε την καλή συγκυρία και να πιάσουμε νωρίτερα τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, η κυβέρνηση αποφάσισε, με δικαιολογία την κόπωση της κοινωνίας από τις μεταρρυθμίσεις, να κόψει ταχύτητα και να αφήσει τον χρόνο να περάσει σε μια λογική ώριμου φρούτου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρίση κυβέρνησης – τραπεζών, το συνέδριο στο Λονδίνο και τα χρηματιστήρια

Οι μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Λονδίνο, γιατί οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών είναι στο «κόκκινο», η αλλαγή διοίκησης στην Παγκρήτια, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια.
psaltis-alpha
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιτάχυνση της Alpha, το bank run στα crypto, οι πλειστηριασμοί και η κυβέρνηση

Η αύξηση χορηγήσεων της Alpha Bank πρωτιά στα δάνεια επιχειρήσεων, η αναγκαστική συγχώνευση που κλονίζει τα κρυπτονομίσματα, τα κυβερνητικά στελέχη που φρενάρουν τους πλειστηριασμούς, το μέρισμα της Motor Oil και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη σε επιχειρηματίες, η νέα σελίδα των τραπεζών και η Παγκρήτια

Το ξεκαθάρισμα των σχέσεων κυβέρνησης - επιχειρηματιών από τον πρωθυπουργό, η σημασία των θεσμών, η έξοδος των τραπεζών από την «τρίτη κατηγορία» της Moody's, η φημολογία μετά το γεύμα Εξάρχου - Βρεττού και τα μαθήματα ESG από τον ΟΤΕ στην Telekom.
Ελλάκτωρ, Δημήτρης Μπάκος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το διπλό ταμπλό Μπάκου - Καϋμενάκη στα media, το θαύμα των καταθέσεων και το ΦΑ

Πώς ωφελούνται οι εγχώριες τράπεζες από την άνοδο των επιτοκίων, οι κινήσεις των εφοπλιστών στα media, τα νέα δάνεια 200 εκατ. στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης από την Τρ. Πειραιώς, πού οφείλεται η νέα άνοδος των καταθέσεων και η μαγική εικόνα στο φυσικό αέριο.