ΓΔ: 1221.35 -1.20% Τζίρος: 47.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:10:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Η ικανοποίηση της ΤτΕ με την PQH, η Alpha και τα μαθήματα του Νότου στη Γερμανία

Γιατί η PQH απέρριψε τις προσφορές για την Αριάδνη και η στάση της ΤτΕ, οι λόγοι της πτώσης της μετοχής της Alpha και η είσοδος νέων επενδυτών και το «μάθημα» της Ισπανίδας υπουργού Περιβάλλοντος στους ενεργειακά σπάταλους Γερμανούς.

Μπορεί ο διαγωνισμός για την πώληση του μεγάλου «πακέτου» κόκκινων δανείων της PQH, του project Αριάδνη, να μην είχε θετικό αποτέλεσμα, καθώς η PQH απέρριψε τις προσφορές των επενδυτών, αυτό όμως δεν σημαίνει καθόλου ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη για την εταιρεία. Η PQH δεν είναι εμπορική τράπεζα και δεν έχει καμία πίεση για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της. Η PQH είναι εκκαθαριστής, που εργάζεται για να μεγιστοποιήσει το όφελος του Δημοσίου και του φορολογούμενου και δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε συναλλαγή υπό πίεση (όπως έγινε στην περίπτωση της Εθνικής και της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής) και να πουλήσει φτηνά επειδή οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς έχουν επιδεινωθεί. Και ακριβώς επειδή δεν επρόκειτο για συναλλαγή υπό πίεση υπήρχε συγκεκριμένο διαγωνιστικό πλαίσιο με καθορισμένη ελάχιστη τιμή, η οποία προσδιορίστηκε εξαιρετικά συντηρητικά, όπως αναφέρουν αναλυτές, με τη βοήθεια της Morgan Stanley. Έτσι, η PQH απέρριψε τις προσφορές, οι οποίες ήταν μικρότερες της ελάχιστης τιμής που είχε ορίσει, έχοντας όλη την άνεση να επανέλθει μόλις οι συνθήκες στην αγορά βελτιωθούν και η ορατότητα αποκατασταθεί.

-- Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής, Γιάννης Στουρνάρας, επιδοκίμασαν την όλη διαδικασία που «έτρεξε» η διευθύνουσα σύμβουλος της PQH, Τάνια Σουσάρη και το επιτελείο της, καθώς και την απόφαση της εταιρείας να μην αποδεχθεί τις προσφορές των επενδυτών.

-- Με σαφή υπεροχή των αγοραστών, μετά από αρκετό διάστημα, η μετοχή της Alpha Bank επέστρεψε δυναμικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, κλείνοντας με σημαντικά κέρδη (+2,30%), στο υψηλότερο σημείο της ημέρας, σε μια άνευρη χρηματιστηριακά ημέρα. Η άνοδος αυτή βέβαια δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα: η μετοχή βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα της τιμής που πραγματοποιήθηκε πέρυσι η αύξηση κεφαλαίου (1 ευρώ) και ακόμα χαμηλότερα από τα υψηλά του έτους, όταν η μετοχή είχε βρεθεί (τον περασμένο Φεβρουάριο) σε επίπεδα υψηλότερα του 1,4 ευρώ. Η μεγάλη πτώση της μετοχής το τελευταίο 3μηνο, που την οδήγησε μέχρι τα 0,7310 ευρώ, όπως είναι φυσικό ξένισε, πίκρανε και απογοήτευσε σφόδρα πολλούς και ειδικά όσους συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου προσβλέποντας σε καλύτερες ημέρες. Η πίκρα μάλιστα ήταν διπλή, βλέποντας ότι η πτώση της Alpha Bank ήταν σημαντικά μεγαλύτερη της πτώσης της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μετοχή της Alpha Bank αυτή τη στιγμή έχει τη μεγαλύτερη, και με διαφορά, διασπορά. Μόλις το 9% των μετοχών είναι «κλειδωμένο» στο ΤΧΣ, το υπόλοιπο 91% είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο στην αγορά (εκ των οποίων το 73% είναι σε ξένους θεσμικούς). Η ρωσική εισβολή έφερε τα πάνω κάτω στις αγορές και πολλοί ξένοι προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μειώνοντας γενικότερα την έκθεσή τους σε μετοχές. Ακολούθησαν και άλλοι που φοβήθηκαν για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας, για τον κίνδυνο νέας ευρωπαϊκής κρίσης κ.ο.κ. Άλλωστε, σε μια μεγάλη αύξηση σαν αυτή που πραγματοποίησε η Alpha αναπόδραστο ήταν να μετέχουν και πολλά χαρτοφυλάκια με βραχυχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα.

-- Με λίγα λόγια, η πτώση είναι καθαρά εξωγενής, διαπίστωση που ισχύει βέβαια και για τις άλλες εγχώριες συστημικές τράπεζες. Ωστόσο η κατάσταση της τράπεζας, η βάση πάνω στην οποία οικοδομούνται οι αποτιμήσεις σε βάθος χρόνου, όχι μόνο παραμένει άθικτη αλλά ισχυροποιείται, καθώς το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Alpha Bank υλοποιείται με ταχύτητα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε στη ΓΣ ότι ο στόχος για μονοψήφιο δείκτη NPEs επετεύχθη τρεις μήνες νωρίτερα, ότι οι στόχοι αποδοτικότητας επιτυγχάνονται, ότι η πιστωτική επέκταση «τρέχει» με ρυθμό υψηλότερο του σχεδιασμού και τόνισε τις σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες καθώς και ότι όλες οι προγραμματισμένες συναλλαγές στο πλαίσιο του μετασχηματισμού υλοποιούνται και μάλιστα ταχύτερα. Και, το κυριότερο, ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε ισχυρή αναπτυξιακή πορεία.

-- Η βίαιη αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων που έχει πραγματοποιηθεί το τελευταίο 4μηνο και η μεγάλη πτώση της μετοχής έχει μια αθέατη θετική πλευρά: την ποιοτική βελτίωση του μετοχολογίου της Alpha. Πολλοί βιαστικοί έφυγαν, άλλα άλλοι -και μάλιστα βαριά ονόματα- φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται τις ελκυστικές αποτιμήσεις και χτίζουν θέσεις. Η Capital και η Schroders βρέθηκαν κάποια στιγμή με ποσοστά άνω του 5%, ενώ στην αγορά ακούγεται πως και η Fidelity παρακολουθεί στενά τη μετοχή.

-- Οι περισσότεροι θυμούνται εκείνες τις κακές εποχές της μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε μαθήματα στις χώρες του Νότου, λέγοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να σώζει χώρες που ζούσαν πέρα από τις οικονομικές τους δυνατότητες. Τώρα, με τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, ήρθε η ώρα να κάνουν οι χώρες του Νότου μαθήματα στους Γερμανούς, πού εντελώς απερίσκεπτα δημιούργησαν τεράστια εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και σήμερα ζητούν από όλη την Ευρώπη να κάνει ομοιόμορφες περικοπές στην κατανάλωση για να βγει ο χειμώνας. «Σε αντίθεση με άλλες χώρες εμείς οι Ισπανοί δεν ζούσαμε πέρα από τις δυνατότητές μας, από ενεργειακή άποψη», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας Τερέσα Ριμπέρα, εξηγώντας γιατί η Μαδρίτη λέει «όχι» στις περικοπές κατανάλωσης κατά 15%. Κακεντρεχές το σχόλιο, αλλά καθόλου άστοχο.

-- Για την πλήρη κάλυψη της Intralot είχατε ενημερωθεί από τη στήλη τη Δευτέρα. Η εταιρεία συγκέντρωσε τα 129,2 εκατ. ευρώ που ζητούσε. Στην αύξηση, εκτός από το fund Standard General και τον Σωκράτη Κόκκαλη, άσκησαν το δικαίωμα προτίμησης και υφιστάμενοι μέτοχοι τοποθετώντας περίπου 12 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό (3,7 εκατ. ευρώ) από αυτούς τους μετόχους κατέβαλε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο επί 22 χρόνια CEO της εταιρείας και νυν αντιπρόεδρος του ΔΣ, διατηρώντας έτσι το 3% που κατέχει στην Intralot. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης η Standard General ελέγχει το 32,9% της Intralot και ο Σωκράτης Κόκκαλης το 32,4%. Τα 125 εκατ. ευρώ της αύξησης θα αξιοποιηθούν για την εξαγορά του 34,27% της θυγατρικής στις ΗΠΑ ώστε η Intralot να ελέγχει το 100% των μετοχών. Η συναλλαγή -εκτός απροόπτου- θα γίνει σήμερα.

-- Σε ότι αφορά στην επαναφορά της μετοχής σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης από την επιτήρηση που είναι τώρα, καθώς τα ίδια κεφάλαια «γύρισαν» θετικά, θα δρομολογηθεί αμέσως μετά τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας που θα πιστοποιούν αυτή τη μεταβολή.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εύσημα Στουρνάρα σε τραπεζίτες, το investor day της Alpha και το χέρι του Γιάνη

Τι είπε ο διοικητής της ΤτΕ για τις διοικήσεις των τραπεζών, οι εκλογές και το νέο business plan της Alpha, οι προσφορές για το λιμάνι του Ηρακλείου, σε ποια περίπτωση ο ΓΓ του ΜέΡΑ25 θα κόψει το χέρι του και η δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δικηγόροι κατά Στουρνάρα, φτηνότερα διόδια στην Αττική Οδό και ποιος αγοράζει Alpha

Προκαταρκτική εξέταση κατά του διοικητή της ΤτΕ ζητούν δικηγόροι για τους πλειστηριασμούς, η εξομολόγηση της κ. Κολοβού ότι... «χρωστάει της Μιχαλούς», η συνάντηση Σταϊκούρα - τραπεζών, τα διόδια στην Αττική Οδό, το catch up της Alpha και το φιάσκο του ANT1+.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «όργωμα» Β. Ψάλτη, το σίριαλ της Χαλυβουργικής και η χαμηλή πτήση της Intrakat

Η δίψα για επενδύσεις που διαπίστωσε η διοίκηση της Alpha, οι περιπέτειες της ΕΤΕ με την Χαλυβουρική, το κατόρθρωμα του 10ετούς, η αφύπνιση στο ΧΑ, το νέο χαμηλό της Intrakat και οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την ενέργεια.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι παρακολουθήσεις, η αισιοδοξία Στουρνάρα για τον πληθωρισμό και η νέα Intrakom

Οι εντεινόμενες εσωκομματικές πιέσεις στον Κ. Μητσοτάκη, η εκτίμηση Στουρνάρα για τον πληθωρισμό, τα μηνύματα της ολλανδικής επένδυσης στην Alpha, το αίτημα της Attica για τo capital plan και η τοποθέτηση Ζαββού στην Αναπτυξιακή.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σύγχυση με τα επιτόκια, η περιοδεία Alpha στην Κρήτη, η Intrakat και η Αττική Οδός

To false alarm που προκάλεσαν τα στοιχεία της ΤτΕ για τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, οι περιοδείες των τραπεζιτών, οι συζητήσεις της Intrakat για την Αττική Οδό, οι αυξήσεις μισθών στην ΕΚΤ και τα deal της Motor Oil.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στην ΤτΕ περνά η κρίση στην Attica, τα αμήχανα εγκαίνια στην Κοζάνη και ο τουρισμός

Ο ρεαλισμός και η ευελιξία Μητσοτάκη, ο Γιάννης Παπαθανασίου «σύμβολο» της μετάβασης της χώρας στο αύριο, τα μαλλιοτραβήγματα στην Attica Bank που προκάλεσαν την επέμβαση της ΤτΕ, το πλεονέκτημα που δίνει ο τουρισμός και η έξοδος από εποπτεία.